Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Jeżeli ja byłem adresatem tego tekstu to odpowiem. Dla nas KAS to nic dobrego, ja osobiście chciałbym aby nasza Służba Celna trwała bo jest potrzebna. Ale jeżeli obecna władza ( bardzo silna władza ) to zaplanował to obawiam się że nie damy rady tego odwrócić. Jeżeli się mylę to chyle czoła nad tymi co obecną władze powstrzymają przed projektem KAS. Ale jeżeli się nie uda to należy mieć plan B. Jak dla nas osobiście i dla struktury jaką jest SC po naszej myśli ten projekt przeprowadzić. Tylko tyle i aż tyle. PozdrawiamAle kol. pewny jest, że KAS to dla nas alternatywa? To dlaczego środowisko było przeciwne wprowadzeniu tej alternatywy w 2007 r.? Nie zrozumieli dobrych intencji projektodawcy? Wszyscy byli byłymi UB-kami, którzy bali opcji zerowej? A może wszyscy byli byłymi kierownikami, naczelnikami i dyrektorami, którzy bali się utracić swoje zacne uposażenia?
Mam nadzieje, że kolega ma racje. Bardzo chciałbym się mylić. Oczywiście, że nie oczekuje od przedstawicieli naszego środowiska wywieszenia białej flagi. Oczekuje walki i postawieniu sprawy na ostrzu noża. Natomiast zawsze, jak w codziennym życiu należy mieć plan B, aby nie przegrać wszystkiego, nie dać się zaskoczyć. Dziękuje za rzeczową wymianę poglądów.Nie ma władzy absolutnej posiadającej monopol wiedzy na wszystko. Nie ma też projektów i zamierzeń, których nie da się zmienić.... Wszystko zależy od oporu materii, której dane doświadczenie ma dotyczyć. Uznanie, że projekt KAS jest faktem nieuchronnym, to "biała flaga" wywieszona na gmachu SC. Zatem jeżeli chcemy osiągnąć skutek odwrotny nie wywieszajmy jej na samym wstępie... Z całym szacunkiem, ale wypowiedzi utrzymane w tonie tych , na które zareagowałem należy uznać za przejaw defytyzmu i na tym chciałbym zakończyć swoją wypowiedź.
Zmieniać należy obowiązujące prawo. Należy się zastanowić kto wprowadził odpowiednie regulację, kto nie reagował itd..... A może na początek warto byłoby się zastanowić co zrobić żeby SC nadal była jednolitą służbą i ewentualnie co należałoby w niej zmienić....
Mario97 to nie są i nigdy nie byli nasi generałowie (przynajmniej jeśli chodzi o mnie i moje zawodowe środowisko). Natomiast dobrze pamiętam i nie zapomnę jasełek z mianowaniami i wartościowaniami. Mój kolega po 37 latach służby został młodszym spec. sc. To robili jak ich nazywasz "nasi" generałowie. Wy.........li 2/3 służby na tych swych pomysłach. O innych rzeczach nie wspomnę, wszyscy wiedzą.
Zmieniać należy obowiązujące prawo. Należy się zastanowić kto wprowadził odpowiednie regulację, kto nie reagował itd.
Czy nie zastanawia Państwa fakt, że przez granice Ukraińską przejeżdża mnóstwo cystern z produktami ,,ropo-podobne,, i to nie są cysterny Orlenu lub Lotosu. A z ilości transportowanych produktów można wywnioskować, że zaopatrują pół Orlenu. Ja się domyślam jaki pieniądze wchodzą w grę.
Czy nie zastanawia Państwa fakt, że w Polsce w sposób legalny mogą działać tysiące firmy tzw. ,,firmy krzaki,, zajmujące się obrotem ,,liści tytoniu". Czy nie jest dziwne, że w naszym porządku prawnym ,, liść tytoniu ,, nie podlega podatkowi akcyzowemu. Czy nie jest dziwne, że legalną finalną sprzedażą produktów tytoniowych zajmuje się tylko parę miedzy-narodowych koncernów a tu taki wysyp firm. Kto tworzył takie prawo ? Czy nie powinno być aby tak, że legalny liść tytoniu jest zwolniony z podatku akcyzowego tylko jeżeli jest na krzaku. Komu dotychczasowe regulacje służą ?
Czy nie zastanawia Państwa, że do Polski przyjeżdża cały pociąg załadowany tytoniem i importerem nie jest z któraś z wielkich wytwórni papierosowych. No ale jak przedstawi fakturę sprzedaży do jakieś nieznanej firmy poza naszymi granicami. To przecież problem znika ?
Czy nie zastanawia Państwa fakt, że sprowadzając drogie samochody obciążone akcyzą, przepis mówi, że akcyzę płaci tylko pierwszy nabywca. A jeżeli to jest tzw. słup nie zapłaci akcyzy i zaraz sprzeda dalej, to praktycznie auto jest nie obciążone akcyzą i można przyoszczędzić np. 30 tys zł na jednym aucie.
Czy nie zastanawia Państwa ciekawe przepisy sprzyjające loby gorzelnicze . Ciekawy jest ten nowy LEGALNY produkt do tzw. skażania alkoholu który można od razu spożywać. Ale decydenci powiedzą, że to UE nie pozwoli na zmiany. A czy decydenci spróbowali na poziomie Brukseli zmienić ? Kto na tym korzysta ? A czy później SC się nie obrywa, że nie jest skuteczna ?
Dlaczego do tej pory decydenci w MF na drogach przy granicach z pozostałymi Państwami UE nie zainstalowali systemu tzw. Bramek czytających nr. rejestracyjne podobnych do viatola na autostradzie. Przynajmniej zmniejszyliby karuzele vat i oszustwa paliwowe. Taki system zwrócił by się po niecałym miesiącu. A później lament, że takie wyłudzenia.
Przykładów można mnożyć co należy poprawić w naszej SC. Ale winnych należy również szukać w tym, że kadra oficerska - kierownicza nie ma JAJ zareagować czy powiadomić o problemie dalej do MF, że jest problem. Wszystko co idzie z góry przyjmują bezrefleksyjnie. Tak to jest, jak się ktoś już urodził Oficerem.
Sory, nie ten wątek.
Myślę, że to pytanie raczej należałoby zadać federacyjnym i jeszcze dodatkowo jakie dla siebie te nagrody przewidują... ZZCelnicy w to nie mieszaj, bo chyba mamy dosyć dowodów, że Przewodniczący nie gra pod publiczkę DICów
Sam jestem w Celnicy.pl i na niego nie psioczę. Ale plotki o wysokościach nagród przerażają!!!!!!!!!
Brawo Magda wreszcie zaczynasz myslec.
Brawo Magda wreszcie zaczynasz myslec.