Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Rozwiązanie jest proste aktywność w tematach poz Hyde Park tylko i wyłącznie dla członków ZZ CELNICY.PL
pandzior - ogarniasz?
czy myślisz że pisząc po wielokroć staniesz się w końcu mesjaszem? chłopie - piszesz już nawet po PIĘĆ postów pod rząd!
może po prostu napisz "mein walka" czy coś - jeszcze trochę i w lodówce mi się zalęgniesz
rozumiem że masz coś do zakomunikowanie ale waląc po wielokroć w ten sam deseń odstraszasz ludzi od forum, burzysz koleżeństw
rozumiem że akurat na mnie masz alergię ale co - na wielu innych też?
to może jednak nie ty masz rację? wycisz się troszkę i zaufaj Sławkowi
Pandzior, dałbyś już sobie siana z tym "nie jesteśmy na ty" itd. To jest forum związkowe a nie narada DIC-ów w MF-ie. Nie pasuje to nie pisz. Te Twoje wymuskane słownictwo, prosto ze słownika wyrazów obcych, po prostu jest tu żenująco nie na miejscu. Jeżeli byłeś faktycznie zastępcą DIC, to mam dla Ciebie fajny cytat (zaczerpnięty z filmu PitBull), który może da Ci do myślenia. Otóż kiedy naczelnik Barszczyk został pozbawiony naczelnikostwa i jako szary pracownik podjął pracę w wydziale którym kierował, usłyszał od byłych podwładnych mianowicie to - "Barszczyk, my zapominamy, że kiedyś byłeś naczelnikiem, a ty zapominasz, że kiedyś byłeś naczelnikiem". Zrozum to a będzie Ci łatwiej.
Panowie Panowie!
Proszę zbastujcie trochę - chociażby ze względu na apel Sławka i konieczną solidarność - nie zgadzacie się ze sobą - ok, przejdźcie nad tym do porządku, zajmijcie się czymś, co was i nas łączy, a nie dzieli
Pandzior, dałbyś już sobie siana z tym "nie jesteśmy na ty" itd. To jest forum związkowe a nie narada DIC-ów w MF-ie. Nie pasuje to nie pisz. Te Twoje wymuskane słownictwo, prosto ze słownika wyrazów obcych, po prostu jest tu żenująco nie na miejscu. Jeżeli byłeś faktycznie zastępcą DIC, to mam dla Ciebie fajny cytat (zaczerpnięty z filmu PitBull), który może da Ci do myślenia. Otóż kiedy naczelnik Barszczyk został pozbawiony naczelnikostwa i jako szary pracownik podjął pracę w wydziale którym kierował, usłyszał od byłych podwładnych mianowicie to - "Barszczyk, my zapominamy, że kiedyś byłeś naczelnikiem, a ty zapominasz, że kiedyś byłeś naczelnikiem". Zrozum to a będzie Ci łatwiej.
Napisał Pan Pandzior8 :
ja przestaję reagować na takie tam różne...
Proszę tylko o zastanowienie się - niektórych - czy to ma być Forum wyłącznie dla członków klubu zamkniętego, do którego należą tylko wybrani, np. na zasadzie stażu, przynależności do ZZ Celnicy, posiadania statusu f.c., bycia w korpusie aspirantów, posiadania długich blond włosów, znajomości 3000 słów, bycia z kimś na ty, służby na granicy, w WZP, OC?
Jakim prawem obrażasz Nas ? Wyszło szydło z worka. Jesteście głupi tylko ja coś wiem ?
Nie Brałem udziału w tej dyskusji ale teraz PAN przegiął.
W obecnej sytuacji w interesie Polski (pod względem ekonomicznym) i Europy (pod względem bezpieczeństwa) jest wzmocnienie Służby Celnej, a nie jej marginalizacja czy likwidacja. To jest oczywiste do bólu. Likwidacja SC to pozbawienie kraju skutecznego i efektywnego aparatu, który zapewnia bezpieczeństwo ekonomiczne i pozaekonomiczne, wystarczy przeczytać zadania ustawowe SC. Służba w ostatnich latach stała się akwizycją systemów informatycznych, a zadania ustawowe były mniej ważne niż np. promowanie cyfrowego stylu życia, 3i, zmuszanie firm do uproszczeń, mierniki i procesy. To nie nasza wina tylko osób zasiadających w MF, w szczególności SSC. To oni tak skierowali SC, wiemy jak to się skończyło. Mam nadzieję, że nowy szef przed istotnymi ruchami na poważnie zapozna się z dowodzoną formacją. Nawet Macierewicz tym razem nie likwiduje SKW i SWW, wymienia tylko dowództwo tych instytucji. Mam nadzieję że Banaś również nie popełni błędów sprzed siedmiu lat. SC może dla tego kraju zrobić gigantyczną robotę, trzeba nam tylko dać szansę. Kto nam zaufa, ten się nie zawiedzie i tylko zyska.
Nawet z ujadania coś wynika. Jak komuś nie pasuje niech nie pisze i nie czyta, jak ktoś poczuł się obrażony niech idzie do sądu. Obrażona mecenasowa z miasta Łódź pisała do Sławka, prokuratury, biegała na policję, angażowała izbowych informatyków, a to z forum się wszystko potwierdziło,Rzucony powyżej pomysł, by na Forum mogli dyskutować jedynie członkowie ZZ Celnicy.pl jest idealny. W Sejmie zaczęto ten scenariusz powoli stosować i idealnie idzie do przodu, płynnie i bezboleśnie. Ustawa goni ustawę i w tej gonitwie nie ustawa
Chętnych do pogadania za dużo nie ma, ciągle te same nicki i te same punkty widzenia.
Brawo! Wszystko w dziesiątkę. Mam identyczne zdanie na ten temat.Rzucony powyżej pomysł, by na Forum mogli dyskutować jedynie członkowie ZZ Celnicy.pl jest idealny. W Sejmie zaczęto ten scenariusz powoli stosować i idealnie idzie do przodu, płynnie i bezboleśnie. Ustawa goni ustawę i w tej gonitwie nie ustawa
Chętnych do pogadania za dużo nie ma, ciągle te same nicki i te same punkty widzenia. Na forum IC w Gdyni w ogóle martwa cisza. Teraz cisza może być jeszcze bardziej dostojna, pojawi się bowiem konformizm wobec nowej miotły. Tak między nami celnikami: skąd się wzięli słynni DIC wchodzący w tyłek decydentom, skąd się wzięli koniunkturalni i niedecyzyjni NUC? Czy przypadkiem nie spośród nas? Czy to nie z tej samej gleby wyrośli co my? Czy nie dajemy ponosić się wyobraźni zakładając, że kolejni DIC i NUC będą odważnymi ludźmi, ludźmi z twarzą, takimi, którzy będą potrafili zadzwonić (napisać maila) do MF i nazwać bzdurę bzdurą, zamiast wysyłać badziewne polecenia i wytyczne do OC "do realizacji"? Takim optymistą nie jestem. Już Kopernik udowodnił, że slaby pieniądz wypiera lepszy. Parę tysięcy filozofów, psychologów i socjologów udowodniło, ze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, że dupsko przywyka do stołka, a odwaga cywilna jest zanikającą formą obrony zdrowego rozsądku.
I jeszcze jedno: racjonalne argumenty nie mają znaczenia dla misjonarzy. Jeżeli nasze argumenty w jasny sposób pokazują, że zniesienie SC spowoduje bajzel i straty, ale polityczna decyzja o centralizacji już zapadła - tym gorzej dla argumentów.
Istnieje forma na "kolego", na pewno znana wszystkim Forumowiczom. Skoro ja nie znam "rozmówcy", a rozmówca nie zna mnie, to forma "kolego" jest w takiej sytuacji jak najbardziej OK. Na pewno nie jest agresywna i obraźliwa, a to już coś na dobry początek jakiejś rozmowy : )
.
Rzucony powyżej pomysł, by na Forum mogli dyskutować jedynie członkowie ZZ Celnicy.pl jest idealny. W Sejmie zaczęto ten scenariusz powoli stosować i idealnie idzie do przodu, płynnie i bezboleśnie. Ustawa goni ustawę i w tej gonitwie nie ustawa
Chętnych do pogadania za dużo nie ma, ciągle te same nicki i te same punkty widzenia. Na forum IC w Gdyni w ogóle martwa cisza. Teraz cisza może być jeszcze bardziej dostojna, pojawi się bowiem konformizm wobec nowej miotły. Tak między nami celnikami: skąd się wzięli słynni DIC wchodzący w tyłek decydentom, skąd się wzięli koniunkturalni i niedecyzyjni NUC? Czy przypadkiem nie spośród nas? Czy to nie z tej samej gleby wyrośli co my? Czy nie dajemy ponosić się wyobraźni zakładając, że kolejni DIC i NUC będą odważnymi ludźmi, ludźmi z twarzą, takimi, którzy będą potrafili zadzwonić (napisać maila) do MF i nazwać bzdurę bzdurą, zamiast wysyłać badziewne polecenia i wytyczne do OC "do realizacji"? Takim optymistą nie jestem. Już Kopernik udowodnił, że slaby pieniądz wypiera lepszy. Parę tysięcy filozofów, psychologów i socjologów udowodniło, ze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, że dupsko przywyka do stołka, a odwaga cywilna jest zanikającą formą obrony zdrowego rozsądku.
I jeszcze jedno: racjonalne argumenty nie mają znaczenia dla misjonarzy. Jeżeli nasze argumenty w jasny sposób pokazują, że zniesienie SC spowoduje bajzel i straty, ale polityczna decyzja o centralizacji już zapadła - tym gorzej dla argumentów.
nudnawa ta dyskusja o dyskusji.
recepta - nie karmić trolli.
CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !
Ale nie ma już kurdupla, a za chwilę nie będzie całej jego generalskiej ferajny. Warto żyć !!!
W całej Europie (z tym też się śmiem nie zgodzić), ale nie u nas. U nas jest degrengolada, słabe kadry, wartościowi ludzie zniechęceni i duża nadbudowa, co się snuje po izbowych korytarzach i nigdy nie była na żadnej kontroli, ale w gadaniu najmądrzejsi.Obecnie w całej Europie ..... Customs, Zoll, Douanes, czy Таможня jest BARDZO WAŻNĄ i dającą poczucie bezpieczeństwa .... Służbą!!! Oby nikt Naszej Służby, realizując Swoje polityczne zapędy czy rozkazy partyjnych decydentów ..... nie spieprzył!
OK, ja przestaję reagować na takie tam różne...
Proszę tylko o zastanowienie się - niektórych - czy to ma być Forum wyłącznie dla członków klubu zamkniętego, do którego należą tylko wybrani, np. na zasadzie stażu, przynależności do ZZ Celnicy, posiadania statusu f.c., bycia w korpusie aspirantów, posiadania długich blond włosów, znajomości 3000 słów, bycia z kimś na ty, służby na granicy, w WZP, OC?
Wreszcie chciałbym prosić - co niektórych - o więcej luzu, poczucia humoru i epatii.
To że ktoś na odczepnego napisze o sobie, że jest Elvisem Presleyem, nie znaczy, że nim jest i w związku z tym trzeba z zazdrości wydłubywać mu oczy ; ))
Panowie, bo jak zauważyłem Panie w tym raczej nie uczestniczą (chyba że jakieś zakamuflowane : )), proszę o zastanowienie i zdjęcie czasem palca ze spustu, nikt z zewnątrz nie będzie musiał nas rozwalać, bo wcześniej sami się zniszczymy.
Zacznijmy normalnie ze sobą rozmawiać i szanować.
Ja naprawdę nic tutaj do nikogo nie mam, ale proszę o MINIMUM szacunku - niezależnie od tego kim dla kogoś jestem.
Pozdrawiam - i bola, i rysia, i herkulesa, i wszystkich innych!