Wiadomo, że
- 5.709,59 zł brutto to przeciętne miesięczne uposażenie funkcjonariuszy byłej Służby Celnej w 2016r (wraz dodatkami)
- 5.157,00 zł brutto to przeciętne miesięczne wynagrodzenie pracowników urzędów skarbowych w 2016r (wraz z dodatkami)
(...)
To jest Nasz cel. Jeżeli ulegniemy jątrzeniu Min. M.Banasia i niektórych ZZ, które są z MF w komitywie, to ani byli celnicy, ani skarbowcy nie będą zadowoleni i wyjdziemy wszyscy na tym jak Zabłocki na mydle.
Przepraszam, ale ...
resztki mojej inteligencji (te co zostały po 25 latach pracy) zostały wystawione na trudną próbę. Ale po kolei ...
Panie Przewodniczący, wystosował Pan apel do mnie - to ja na niego odpowiadam.
1. Panie Przewodniczący, apel z mottem "Wiadomo, że ... " to Pan możesz sobie ...
Jeśli zaczynasz Pan od porównań średniej arytmetycznej to ja Pana apelowi powodzenia nie wróżę.
Debilna akcja kierownictwa zarządzającego(?!) KAS, która spowodowała, że aktualnie w moim US osoba, która pisze decyzje "na mafię VAT"( i czasem zastępuje kierownika działu postępowań) ma wynagrodzenie o ... 50 zł brutto więcej niż wynika ze wskaźnika: 1,61. Ten przykład pokazuje [gdzie] z uposażeniem są pracownicy (specjaliści!) z US w stosunku do uposażenia dawnej SC czy UKS.
2. Aha ...! czytałem uwagi na tym forum ... "bo nie protestowali w czerwcu" ! Ok, matka z 2 dzieci, mieszkająca w powiecie gdzie jeszcze 2 lata temu było 20 procentowe bezrobocie, "chętnie" pojedzie na Świętokrzyską... ze świadomością że Naczelnik US (zwolennik tej czy tamtej władzy) pozbędzie się jej przy pierwszej okazji.
3 . Tabelki ze wskaźnikami wynagrodzeń z IAS Szczecin (cytowane w poprzednich postach tego wątku) także dokumentują poziom uposażenia w dotychczasowych służbach jaki istnieje po reformie KASu. A tajne akcje podwyżek dla kierowników działów IAS (w niektórych IAS) aby podciągnąć ich wynagrodzenia do poziomu pracowników z SC, którzy do takiego działu własnie trafili - opis poziomu wynagrodzeń w US/IS "ślicznie" uzupełniają.
4 .Panie Przewodniczący, nie bądź Pan naiwny.
Ja wiem, że to, że w IS/US jest tak fatalnie z wynagrodzeniami - to nie wina byłych służb SC i UKS ale nie mam złudzeń jakie będą działania DIAS przy tzw. wartościowaniu stanowisk - oczywiście z pełnym błogosławieństwem naszego niedouczonego ministra - propagandzisty.
5. A teraz mój apel: Panowie Celnicy i Inspektorzy.
Wasze uposażenia spadną w najbliższych latach!
Choćby z tego powodu że w wielu US powstały pisma "od załogi" do DIAS o powody występowania rażących dysproporcji uposażeń na identycznych stanowiskach pracy co narusza przepisy Kodeksu Pracy. Będzie równanie w dół, innego kierunku nie widzę.
Kto ma okazję (a jeszcze tego nie zrobił) niech szuka pracy poza naszymi służbami bo tu lepiej Wam nie będzie.
6. Przez 10 lat państwo - nasz pracodawca - pokazywał jak traktuje swoich pracowników.
Po 10 latach za zwiększone zadania płaci mi ok. 1/3 mniej. Zagrzebałem się w tej pracy - bo służba, bo ojczyzna, bo potrafię i jeszcze tu jestem. Naiwne to .., jak Pański apel, Panie Przewodniczący.