Akcja oddolna przed 15.11 !!!

Panie Sławku oraz Forumowicze, niestety z przyczyn różnych, także tych osobistych, nie będę składał wniosku o przeniesienie (samotrzeć oraz w ramach protestu) do innych formacji. Jestem Celnikiem, a nie pogranicznikiem, żołnierzem, strażakiem. To tu spędziłem całe moje dotychczasowe życie zawodowe i z nim się utożsamiam, chociaż wiem, że do policji lub SG pewnie bym z marszu dostał przeniesienie. Dlatego właśnie nie będę składał wniosku, żeby nie mieć zagwozdki.

Zapomniałem dodać, że od piątku znowu strasznie mnie bolą plecy. Bardzo mi przykro ale znowu musiałem udać się na L4.
Funkcjonariusz może zmienić zdanie i wycofać wniosek na każdym etapie.
Dobrze, że dbasz o zdrowie.
Każdy powinien.

Wnioski o przeniesienie nie są dobrym pomysłem, gdyż funkcjonariusze, którzy to zrobią nie będą anonimowi dla swoich DIASów. Gdy ktoś złoży taki wniosek to DIAS i NUCS od razu mogą skreślić już takiego funka, skoro "u nas mu się nie podoba".
Przy solidarnym działaniu nie istnieje tego rodzaju zagrożenie.
Inaczej to nie ma sensu, tak jak każde inne działanie nieanonimowe.
Anonimowe heppeningi są fajne i można je wdrażać, ale miej świadomość, że one nie są w stanie sprawy załatwić, to już nie ten etap. Co nie znaczy, żeby je skreślać. Można coś wdrożyć także, jako jedno z kilku działań.
Proponuj.

skladajcie wnioski Panowie tak jam pisze Slawek, nawet w przypadku zgody na odejscie do Policji czy SG funkcjonariusz moze w kazdej chwili nie przyjac propozycji przejscia i sprawa upada, albo we wniosku o przeniesienie piszcie dyskryminacje SCS w stosunku do innych sluzb, jesli MF dostanie chociazby kilkaset takich wnioskow na biurko to juz im sie zapali czerwona lampka, a jesli nawet ktos by dostal zgode np. do SG i z marszu 1000 zl wiecej pensji to ja tez bym sie nie zastanawial, nic nie tracicie!

Przepraszam, czy to jest temat Akcja oddolna czy Przeniesienia do innych Służb?
A może pogadamy jaka pogoda będzie 20 grudnia?
Wielu funkcjonariuszy zgłaszało jako jeden z pomysłów na akcję oddolną składanie wniosków do innych służb.
To jest wg mnie bdb pomysł, stąd jego zgłoszenie. Wystarczy uważnie przeczytać procedurę przejścia.
Nie jest celem destabilizowanie SCS jak myślą niektórzy.
Nie jest celem przejście faktyczne, jeżeli tego ktoś nie chce.
Chodzi o konkretne zasygnalizowanie, że czujemy się gorzej traktowani.
Nasze kierownictwo MUSI przesłać wnioski do Komendantów Głównych innych służb i to jest dla nich kompromitacja i zrobią wszystko, by tych wniosków nie było.
Spodobał mi się pomysł, stąd go przedstawiłem. Zobaczymy jak będzie.

Ps. Zachęcam również do zgłaszania innych inicjatyw. Rola jaką przyjąłeś, "kpiarza z wszystkiego", jest rolą banalną, którą potrafi zagrać każdy.
Odgrywają ją też tutaj trolle MF i innych ZZ i myślę, że to powinno wystarczyć. Mam nadzieję, że nie należysz do nich.

Podobają mi się też inne pomysły jak L4, czy oddanie krwi, ale ja daty nie ogłoszę i zachęcać też nie mogę.
To może być jedynie ruch oddolny, tak jak w Policji ostatnio.
Podobnie wnioski do innych formacji. ZZ, odpowiadając na prośbę funkcjonariuszy, może przygotować jedynie instrukcje z wzorem wniosku. Reszta jest w rękach środowiska.

Moje zdrowie już od dłuższego czasu szwankowało. I dlatego w końcu jakiś czas temu zdecydowałem się, że muszę o nie zadbać. I dbam jak tylko mogę (i robię to bez rozgłosu). A później jak wszystkie gwiazdy na niebie wskazują czeka mnie emka.

Chciałem dodać odnośnie oddawania krwi. Najlepiej zorganizować się w grupie i dla Pani w rejestracji to zgłosić że jesteście grupą oraz dodatkowo poinformować jaki jest "cel" waszego przybycia, że nie każdy będzie mógł oddać i będzie potrzebować zwolnienia 4h. Przy okazji zrobią wam komplet badań. Ci, którzy są pewni, że nie będą mogli oddać niech podchodzą na końcu.

Ps. Zachęcam również do zgłaszania innych inicjatyw. Rola jaką przyjąłeś, "kpiarza z wszystkiego", jest rolą banalną, którą potrafi zagrać każdy.
Odgrywają ją też tutaj trolle MF i innych ZZ i myślę, że to powinno wystarczyć. Mam nadzieję, że nie należysz do nich.
Ma pan rację. Jest to rola banalna i łatwa do zagrania, jeżeli ma się do okpienia banalną historię. Wielomiesięczną historię pisania pism i debatowania jaką część munduru lub innych przedmiotów wysłać do MF.
Zamiast skupić się na tym co mogło by dać wymierne efekty, czyli proteście na wzór innych SM, to skupiamy się na akcjach typu wysyłanie pagonów, pasków z wypłaty, ziarenek ryżu albo pisaniem tzw. pism. Do MF mi daleko i nie po drodze :)

Chciałem dodać odnośnie oddawania krwi. Najlepiej zorganizować się w grupie i dla Pani w rejestracji to zgłosić że jesteście grupą oraz dodatkowo poinformować jaki jest "cel" waszego przybycia, że nie każdy będzie mógł oddać i będzie potrzebować zwolnienia 4h. Przy okazji zrobią wam komplet badań. Ci, którzy są pewni, że nie będą mogli oddać niech podchodzą na końcu.
Dobrze prawi.Ci co nie za bardzo na koniec kolejki.bo przeciez kazdy musi swoje odstac do oddania :cool:

Ma pan rację. Jest to rola banalna i łatwa do zagrania, jeżeli ma się do okpienia banalną historię. Wielomiesięczną historię pisania pism i debatowania jaką część munduru lub innych przedmiotów wysłać do MF.
Zamiast skupić się na tym co mogło by dać wymierne efekty, czyli proteście na wzór innych SM, to skupiamy się na akcjach typu wysyłanie pagonów, pasków z wypłaty, ziarenek ryżu albo pisaniem tzw. pism. Do MF mi daleko i nie po drodze :)
Masz rację. Zazdroszczę ZZ takiej oddolnej akcji jak w SM. Idziesz wtedy na spotkanie z Ministrem i po prostu temat załatwiasz bez problemu.
Wykreuj taką akcję oddolną.
W czym problem? Co stoi na przeszkodzie byś stał się Łukaszem Neiderem SCS. Jesteś jak On anonimowy.
Pokaż jak to się robi.
Czy jednak tylko potrafisz trwać w swojej banalnej roli?

Wnioski o przeniesienie nie są dobrym pomysłem, gdyż funkcjonariusze, którzy to zrobią nie będą anonimowi dla swoich DIASów. Gdy ktoś złoży taki wniosek to DIAS i NUCS od razu mogą skreślić już takiego funka, skoro "u nas mu się nie podoba".
Jeżeli zrobi to większość to jest to świetny pomysł na akcję oddolną.

Śmiejecie się, że skarbowcy kompy wyłączają, ale przypominam że zrobiło to 75 i 80 % wszystkich obecnych w pracy.

Aby zrobiła to wiekszość to wnioski mogliby zbierać funkcyjni lokalni i wysłać zbiorczo dopiero gdyby było np. te 75-80% składu.

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Masz rację. Zazdroszczę ZZ takiej oddolnej akcji jak w SM. Idziesz wtedy na spotkanie z Ministrem i po prostu temat załatwiasz bez problemu.
Wykreuj taką akcję oddolną.
W czym problem? Co stoi na przeszkodzie byś stał się Łukaszem Neiderem SCS. Jesteś jak On anonimowy.
Pokaż jak to się robi.
Czy jednak tylko potrafisz trwać w swojej banalnej roli?
Panie Sławku, co to za armia, której generał pyta szeregowego co ma robić i niech najlepiej wojsko samo się zmobilizuje i wybierze dogodny moment do ataku. Takie coś istniało w historii jako pospolite ruszenie. Jak się to skończyło dobrze wiemy. Ja tkwię w mojej, jak to pan nazwał, banalnej roli i jak wielu w tej roli czekam na sygnał. Ale chyba skończy się to jak tytuł pewnego utworu Konopnickiej o Jasiu.

Aby zrobiła to wiekszość to wnioski mogliby zbierać funkcyjni lokalni i wysłać zbiorczo dopiero gdyby było np. te 75-80% składu.

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka
Jak to ma być akcja oddolna to nie mogą funkcyjni.

Ja już się pogubiłam na jakim etapie sporu zbiorowego jest Wasz ZZ.

Panie Sławku, co to za armia, której generał pyta szeregowego co ma robić i niech najlepiej wojsko samo się zmobilizuje i wybierze dogodny moment do ataku. Takie coś istniało w historii jako pospolite ruszenie. Jak się to skończyło dobrze wiemy. Ja tkwię w mojej, jak to pan nazwał, banalnej roli i jak wielu w tej roli czekam na sygnał. Ale chyba skończy się to jak tytuł pewnego utworu Konopnickiej o Jasiu.
Skoro sam piszesz, żeby zrobić tak jak było w SM, to wskazuję jak to wyglądało.
Ja wiem co mam robić.
To Ty musisz zdecydować się czego chcesz.
Twierdzisz, że czekasz na sygnał. Tylko, że jak pojawia się zapowiedź działań, to też źle i taką samą rolę odgrywasz jak wcześniej. Byle rozmydlić temat. Jak na zlecenie z MF. Po co to, w jakim celu, jakie korzyści dla sprawy?
Wywołujesz temat SM, to nie odwracaj teraz kota ogonem.

Back
Do góry