Zgnilizna w oc białystok

akurat przypadek -ale w tym drugi, to ma swoje podwaliny -gośc z poprzedniego ukladu i nie reformowalny i do gleby - a nowy to z oc Kuznica -poczujecie moc i uklad Sokólka -kuznica

Nie, te dwie rzeczy akurat zbiegly sie w czasie.
Bardzo ciekawe kiedy będzie c.d sprawy Bobrownik. Sugerowałbym uzbroić się w cierpiliwość bo służby mają pełne ręce innych, ciekawszych spraw typ "Collegium Humanum czy Tumanum".
W innym wątku( założonym przeze mnie ale skróconym przez moderatora) poruszyłem skurwysyństwo w SCS czy ogólniej w KAS.
Jakoś niedawno rozmawiałem z przedstawicielami owych instytucji i wyczułem duże niezadowolenie z braku charyzmy w działaniach ZZ i ogólnego marazmu panującego na forum.
Więc aby trochę ruszyć panującą lemingozę wśród narzekających uśpionych premiami, sugeruję poruszyć kilka spraw w formie zapytania ZZ do kierownictwa KAS.
1. Czy odbywające się usilnie ( zawsze przy końcu roku kalendarzowego, ale nie tylko ) szkolenia online prowadzone przez pracowników MF są płatne, czy są prowadzone w ramach ich obowiązków służbowych. Ostatnio odbyly się dwa w temacie " bezpieczeństwo " prowadzone przez jakiegoś eksperta z MF. .Zapewne prezentował swoje autorskie materiały i nawet przez myśl mi nie przyszło, że móģl zdobyć owa wiedzę i pliki od zaprzyjaźnionych instytucji w ramach " wspólpracy" lub uzyskał je na podobnej uczelni jak C.H/T i w przyszłym roku też ten temat będzie objęty szkoleniami bo to na czasie dowiedzieć się gdzie można uciekać i komu nie ufać w razie zagrożeń.
2 .Szkolenie w PUCS odnośnie kontaktów z klientem zewnętrznym w kontekście kultury zachowań prowadzone przez panią ekspert, która właśnie zapewne zna się jak nikt inny na psychologii i zachowań w tłumie. Ciekawe czemu nie podała własnego przykładu , jak dostać się do specjalisty w szpitalu MSWIA bez bardzo wczesnego ustawiania się w obowiązujqcej kolejce.
Za to można było usłyszeć pytanie o księżach i ich materializmie.
Zapewne słuchacze nie dowiedzieli się też o nepotyzmie i szybkich karierach w SCS bo takowe zjawisko jest przecież marginalne . Coroczne pogadanki o asertywności na nikim już nie robią wrażenie więc warto wrzucać zawsze aktualne tematy dla słuchaczy.
Wiec szanowne Związki ( nie personalne) może podrzucą prezenty - zapytania pod choinkę do szefostwa KAS.
Kiedyś mój stary znajomy( na "zaslużonej" emeryturze) powiedział, że jego "patriotyzm" jest wprost proporcjonalny do tego czy ma możliwość dorobienia sobie do pensji.
Wiem , że to wyjątek ale może nadal niektórzy tak myślą ale czy kształtując swoja postawę patriotyczną są zawsze takimi jak on propaństwowcami ?
3. Wymuszanie przez DIAS-( w SyKaP) i co za tym idzie żądanie na piśmie wskazywania konkretnego kraju zamiaru wyjazdu funkcjonariusza, niezgodne zresztą z brzmieniem art.203a ustawy o KAS .
Do niedawna jednym z zastępców NUCS-a był potomek moczarowego generała , który (,nie potomek) wg Wikipedii brał czynny udział w tzw. Obławie Augustowskiej ale po odkryciu tego faktu przez podwładnych i po posądzeniy o mobbing òw naczelniczek otrzymawszy w podziękowaniu za zasługi szablę szybko i po cichutku ulotnił się jak i podobnie ulotniła się informacja w Wikipedii , z tym że tam udział w Obławie Augustowskiej jego przodka zamieniono na walkę w AK.
Nie czekając długo nieszczęsny UCS doczekać się " godnej" następczyni ale już nie "za" tylko naczelnik , wcześniej pelniącą funkcje w zarządzie związku zawodowego w IAS. Olsztyn ,(https://rejestr.io/krs/818736/zwiazek-zawodowy-funkcjonariuszy-celno-skarbowych), którego cekem było lub nadal jest wg zapisu/statutu m.in dbanie o właściwą postawę etyczna.
Czekam na oficjalne zapytania związku zawodowego do MF przynajmniej w tych trzech sprawach a co za tym idzie ;
 Co
lub jakie kryteria wg MF decydują kto otrzyma wysokie i intratne finansowo stanwisko w KAS dzięki któremu nie trzeba już "dorabiać" szablą.

Ostatnia edycja:
popieram to co piszesz -ale jak to jest trudno rozwalic te kolesiostwo i uklady rodzinne (rodzina na swoim)-duzo tego jest w ias Bialystok moze doczekam(przed emeryturą) ąz to wypleni obecny dyrektor-zlikwiduje uklad sokółka -kuznica (i ten damsko -meski)

Nie ma na tyle siły żeby tą sitwę raz na zawsze zlikwidować
Zapewne jest tak od lat, bo gdzie padlina i hieny będą. A nie dotyczy to tylko IAS Białystok ale jak mi piszą i mówią lekko zażenowane ale już niczym ni zdziwione osoby podobne sutuacje nie należa do rzadkości a wręcz stają się jakąś " normą estetyczno-etyczną ".Pal licho MF i sitwę tam panującą co na infantylnych szkoleniach dorabia sobie na boku niemałe pieniądze.Skądinad z budżetu czyli podatków- m.in podatników .
Ostatnio w IAS Gdańsk odbyło się uroczyste nadawanie odznaczeń państwowych za zasługi. Mnie to osobiście niezbyt frapuje ale jak już wcześniej wspomniałem osoby z wypiętą dumnie piersią zasłużyły się tym , że właściwie tylko trwają. Od czsu do czasu prezentowane są osiągnięcia poszczegolnych jednostek organizacyjnych odnośnie statystyki odpraw ; ilość. Moich szanownych rozmówców z tejże Izby zainteresowal fakt, że zapewne przez zwykły "przypadek " jednego O.C nie ujmuje się w owej statystyce O.C. Tczew liczy łącznie z KO pięć osób ale trudno doszukać się ile odpraw dokonno w tym oddziale. Za to najwyższy rangą oficer ( i nie tylko on) otrzymał odznaczenie państwowe. Złośliwi pytają się za co? On? Ja twierdzę że za bycie bo to też forma istnienia czegoś. No nie wiem czy to należy rozpatrywać w tą poważnych kategoriach jak osiągnięcia owej jednostki organizacyjnej ale na pewno w kategorii służbowej farsy; groteski lub tragikomedii.Takich przykladów istnienia jednostek dla samego bycia - a co za tym idzie dobrze płatnych stanowisk KO jest w KAS znacznie więcej.
Z mojej strony ciekawi mnie bardzo jakie wykształcenie ( oby nie lokalne CollegiumTumanum) nabył oficer w stopniu dwie belki z gwiazdką.
Czy szanowne szefostwo IAS nie zdaje sobie sprawy, że uczestnicząc i nagradzając takich typów wywołuję irytację w służbie i poza nią w kontekście od zawsze nagłaśnianej i podkreślanej etyki zawodowej.

Proponuję dać im jeszcze po szabelce i zamiast prezentować owe wydarzenia na czerwonej stronie poszczególnych IAS, korzystając z dialogu wladza-strona społeczna , zamieszczać je na forum w wątku "Na wesoło".

Ostatnia edycja:
Dobre i na temat -no bo jak dac medal rachmistrzowi -za to ze policzyl nieróbstwo komisarza czy tam jakiegos innego oficerka -ranga nie pasuje na taka uroczystość -za mało na pagonach - wstyd bo medale sama góra i garbaci otrzymuje -plebs dyplomiki

Back
Do góry