zamykani celnicy

• Thread starter Thread starter ela
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
a jaka jest wiarygodność świadków oskarżenia celników... czyli równość wg temidy

Gazeta Współczesna
Sędzia czeka na prawomocny wyrok
27.10.2008 Gazeta Współczesna str. 3 Suwalska
Tomasz Kubaszewski
Suwałki * Przewidzieliśmy, że w sprawie korupcji orzeczenie może być
sensacyjne
Będzie odwołanie od sensacyjnego, czwartkowego wyroku w sprawie korupcji w suwalskim sądzie. Krzysztof Wojdakowski, szefujący białostockiemu oddziałowi Prokuratury Krajowej, nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Inna decyzja byłaby równoznaczna z przyznaniem się do klęski, jakim było rozstrzygnięcie dokonane przez sąd w Łomży.
Przypomnijmy, że od korupcyjnych zarzutów uwolnieni zostali zarówno
sędzia Grażyna Z., jak i mecenasi Władysław H. oraz Jerzy Sz. Sąd uznał, iż nie ma przekonywających dowodów ich winy.
O tym, że takie rozstrzygnięcie jest możliwe i wyrok może być sensacyjny
pisaliśmy na naszych łamach w połowie września. Dotarliśmy wówczas do materiałów dotyczących Mirosława B., byłego suwalskiego milicjanta,
a potem - przemytnika. Był on głównym świadkiem oskarżenia. Twierdził, że pośredniczył we wręczaniu sędzi łapówek. Za obciążające zeznania mógł liczyć na wyjątkową przychylność
organów ścigania i wymiaru sprawiedliwości. Otrzymywał symboliczne kary np. za przemyty na dużą skalę. Nasze przewidywania, że wiarygodność tego świadka sąd może zakwestionować, potwierdziły się w pełni.
Jaki dalszy los czeka teraz głównych oskarżonych w procesie korupcyjnym?
W przypadku dwóch adwokatów nic się nie zmienia, bo nie byli zawieszeni w czynnościach i swój zawód cały czas wykonywali.
Natomiast sędzia Grażyna Z. do pracy na razie nie wróci. Po wybuchu
afery w 2005 roku została zdymisjonowana ze stanowiska wiceprezesa sądu okręgowego i zawieszona w czynnościach sędziowskich.
Otrzymuje 75 proc. pensji. Jak tłumaczy Jacek Przygucki, wiceprezes sądu, nic się nie zmieni do czasu uprawomocnienia wyroku, a to zapewne (po prokuratorskim odwołaniu) szybko nie nastąpi. Przeciwko
Grażynie Z. prowadzone jest też postępowanie dyscyplinarne. Zostało ono zawieszone do czasu postanowień sądowych. Wynik tego postępowania nie musi być identyczny, jak wyrok w sprawie karnej.
- Choć to nie ostateczne rozstrzygnięcie, jednak wszyscy odetchnęliśmy z ulgą - mówi J. Przygucki. -
Wokół sądu była bowiem nie najlepsza atmosfera.
O komentarz próbowaliśmy zapytać Grażynę Z. Przez pośrednika
odpowiedziała nam, że być może uczyni to, ale dopiero, gdy wyrok stanie się prawomocny. *
Opis zdjęcia| Sędzia Grażyna Z. od początku nie przyznawała się do winy. Twierdziła, że padła ofiarą
pomówienia.

Witam wszystkich forumowiczów. Wczoraj miałem wątpliwą przyjemność odwiedzenia delegatury Prokuratury Krajowej w Lublinie. Dowiedziałem się tam, że jestem przestępcą i że pani prokurator będzie wnioskować do sądu o karę bezwzględnego pozbawienia wolności na lat 4. Postanowieniem Pani Prok. otrzymałem zakaz opuszczania kraju (zatrzymany paszport), dozór Policji, oraz poręczenie majątkowe. Dodam tylko, że dzień wcześniej funkcjonariusze ABW dokonali przeszukania w moim mieszkaniu. Jestem przekonany, że gdybym był wtedy w domu...zostałbym zatrzymany jako ukrywający się przestępca, którym nie jestem i kolejnym punktem programu byłby wtedy wniosek do sądu o areszt.
Nie sądzicie, że coś z tym krajem jest nie tak???
Nie mam uwag do sposobu w jaki zostały dokonane czynności procesowe. ABW zachowało się godnie. Zrobili co Prok im kazała rzetelnie, ale bez zbędnych fajerwerków. Pani prok, również zachowała się "na poziomie".
Myślę, że nie wrócę już do służby. Zresztą przed tegorocznymi podwyżkami byłem zdecydowany zmienić pracę.
W tej chwili leczę kaca po wczorajszym uspokajaniu się dziodzią i zastanawiam się od kogo pożyczyć kaskę na poręczenie.
Wszystko to piszę ku przestrodze dla wszystkich, którzy pozostali w Służbie. Pamiętajcie nie ważne jest co robiliście, czy robicie. Ważne jest co "ktoś" powie!!!!!
Pozdrawiam Was wszystkich gorąco....szczególnie GM z Hrebennego, Dorohuska, Białej, WZP IC Biała P. I wszystkich fajnych zolli. Jeśli kogoś uraziłem "moim pogrzanym światopoglądem" z poprzednich postów....przepraszam. Trzymcie się cieplutko.

Myscherieu

Hrebenne

Wiatm, chciałbym napisać parę słów swojej opinii o przejściu Hrebenne.
Nie wyobrażam sobie aby którykolwiek ze "starych" celników, którzy ostatnnio byli na przejściu i odprawiali tzw "podróżnych" połakomili się na 100, czy nawet 1000 zł jak dla mnie nie jest to możliwe. Większość "podróżnych" nażeka na pracę celników, nie mam tu na myśłi opieszałości (...) Prawda jest taka że nie ma tam samochodu który przewozi tylko 1 karton papierosów i 1 litr wódki... po prostu taki przejazd w zupełności nie byłby opłacalny dla "podróżnego" wiem że większość wozi od 6 do 15 kartonów, w większości są to ludzie którzy nie mają pracy ani pieniędzy ... ale są jednak tacy którzy próbują codziennie wozić po 30 i więcej, zazwyczaj mają po kilka samochodów i stać ich nawet na opłacenie kierowców i tutaj pojawia się problem...młodzi celnicy nie są w stanie takich wyłapać, stara kadra dobrze wiedziała kto na ile i kiedy może sobie pozwolić, poruszyło mnie zatrzymanie "Gogo" może ten człowiek nie był zbyt miły dla "podróznych" ale jedno robił porządek na granicy i "podróżni" jednak czuli respekt na jego zmianie. Podobało mi się jak rozdawał woreczki "podróżnym" i załatwiał temat szybko i sprawnie. Sam często jestem po drugiej stronie granicy, sam kiedyś spróbowałem zapakowac do mojego auta kilka kartonów...ale celnicy szybko mnie z tego wyleczyli, doszedłem do wnioskiu że zupełnie wystarczy mi to co zarobię usługami dla Ukraińców, jednak nie mają tam fachowców od elektroniki , a mają coraz więcej sprzętu wymagającego serwisowania...
Wracając do tematu Panowie Inspektorowie, nie dajcie się kusić Ukraińcom, pilnujcie się aby nikt nie próbował Was w coś "wkręcić", walczcie o większe pobory bo płacą wam o wiele mniej niż powinniście dostawać za swoją pracę i uważajcie na Ukraińskie auta, "odbezpieczajcie" je od ukrytych papierosów - coraz więcej papierosów właśnie oni przywożą szczególnie w tych nowych dobrych autach.
Pozdrowienia z Zamościa Panowie.
P.S. Gogo wracaj jak najszybciej do pracy ( o ile nadal masz ochotę na tą prace) bo gówniarzeria coraz bardziej się panoszy ( szczególnie w Oplach Frontera )

Wiatm, chciałbym napisać parę słów swojej opinii o przejściu Hrebenne.
Nie wyobrażam sobie aby którykolwiek ze "starych" celników, którzy ostatnnio byli na przejściu i odprawiali tzw "podróżnych" połakomili się na 100, czy nawet 1000 zł jak dla mnie nie jest to możliwe. Większość "podróżnych" nażeka na pracę celników, nie mam tu na myśłi opieszałości (...) Prawda jest taka że nie ma tam samochodu który przewozi tylko 1 karton papierosów i 1 litr wódki... po prostu taki przejazd w zupełności nie byłby opłacalny dla "podróżnego" wiem że większość wozi od 6 do 15 kartonów, w większości są to ludzie którzy nie mają pracy ani pieniędzy ... ale są jednak tacy którzy próbują codziennie wozić po 30 i więcej, zazwyczaj mają po kilka samochodów i stać ich nawet na opłacenie kierowców i tutaj pojawia się problem...młodzi celnicy nie są w stanie takich wyłapać, stara kadra dobrze wiedziała kto na ile i kiedy może sobie pozwolić, poruszyło mnie zatrzymanie "Gogo" może ten człowiek nie był zbyt miły dla "podróznych" ale jedno robił porządek na granicy i "podróżni" jednak czuli respekt na jego zmianie. Podobało mi się jak rozdawał woreczki "podróżnym" i załatwiał temat szybko i sprawnie. Sam często jestem po drugiej stronie granicy, sam kiedyś spróbowałem zapakowac do mojego auta kilka kartonów...ale celnicy szybko mnie z tego wyleczyli, doszedłem do wnioskiu że zupełnie wystarczy mi to co zarobię usługami dla Ukraińców, jednak nie mają tam fachowców od elektroniki , a mają coraz więcej sprzętu wymagającego serwisowania...
Wracając do tematu Panowie Inspektorowie, nie dajcie się kusić Ukraińcom, pilnujcie się aby nikt nie próbował Was w coś "wkręcić", walczcie o większe pobory bo płacą wam o wiele mniej niż powinniście dostawać za swoją pracę i uważajcie na Ukraińskie auta, "odbezpieczajcie" je od ukrytych papierosów - coraz więcej papierosów właśnie oni przywożą szczególnie w tych nowych dobrych autach.
Pozdrowienia z Zamościa Panowie.
P.S. Gogo wracaj jak najszybciej do pracy ( o ile nadal masz ochotę na tą prace) bo gówniarzeria coraz bardziej się panoszy ( szczególnie w Oplach Frontera )

Bardzo dziękuję za ten post. Chociaż nie pracuję w Hrebennem, bardzo podniósł mnie na duchu.

Dzisiejszy Dziennik Wschodni podaje cyt.: "Prokuratura zatrzymała kolejnych siedmiu celników zamieszanych w sprowadzanie ze Szwajcarii samochodów i zaniżanie opłat celnych.
Afera w Urzędzie Celnym w Białej Podlaskiej zatacza coraz większe kręgi.

Zarzuty w tej sprawie usłyszało już blisko 30 celników. Proceder polegał na sprowadzaniu ze Szwajcarii luksusowych samochodów i przedstawianiu w urzędzie celnym dokumentów, z których wynikało, że pojazdy są niewiele warte. Celnicy za łapówki przymykali oko na sfałszowane dokumenty. Dzięki temu sprowadzający samochody płacili niższe cła.

Celnicy, którzy zostali zatrzymani w ostatnich dniach, usłyszeli zarzuty dotyczące poświadczania nieprawdy w dokumentach. Wyszli na wolność po wpłaceniu poręczeń majątkowych."

Info od najlepiej poinformowanych: http://www.policja.pl/portal/pol/1/31983/Kolejni_celnicy_podejrzani_o_korupcje.html
=========
Kolejni celnicy podejrzani o korupcję
Policjanci z KWP zs. w Radomiu zatrzymali kolejnych 7 celników z Urzędu Celnego w Białej Podlaskiej podejrzanych o korupcję. Działali oni w zorganizowanej grupie przestępczej, która sprowadzała do Polski samochody zaniżając ich wartość. Celnicy przyjmowali korzyści majątkowe w zamian za akceptowanie fałszywych faktur, w których zaniżano wartość luksusowych samochodów sprowadzanych ze Szwajcarii. Łącznie w tej sprawie zatrzymano już 32 osoby.

Śledztwo w tej sprawie prowadzi Wydział V w Lublinie Biura Przestępczości Zorganizowanej Prokuratury Krajowej. Dotychczas zatrzymano 25 osób, w tym szefa grupy, który został tymczasowo aresztowany. Grupa działając od 2004 roku sprowadziła do Polski ze Szwajcarii prawie 1500 luksusowych aut. Przestępcy zaniżali kilkunastokrotnie ich wartość celną, a następnie odsprzedawali je wystawiając zaniżone faktury, które w rzeczywistości nie odzwierciedlały faktycznej transakcji finansowej. W ten sposób unikali opłat podatkowych i celnych związanych z obrotem samochodami. Straty Skarbu państwa z tytułu nie zapłaconych podatków oraz należności celnych szacuje się na co najmniej 50 milionów złotych.

W ostatnich dniach policjanci z KWP zs. w Radomiu przy udziale funkcjonariuszy z Izby Celnej zatrzymali 7 celników w wieku od 34 do 45 lat z Urzędu Celnego w Białej Podlaskiej. Wszyscy zatrzymani to mężczyźni. Jak ustalili śledczy, celnicy przyjmowali korzyści majątkowe w zamian za akceptację fałszywych faktur z zaniżoną wartością samochodu. Tym samym poświadczali nieprawdę w dokumentach.

Prowadzący sprawę prokuratorzy ciągle analizują zabezpieczone dokumenty i twierdzą, że ma ona charakter rozwojowy, nie wykluczają też kolejnych zatrzymań.

Zatrzymanym celnikom prokuratura postawiła zarzuty korupcyjne i udziału w zorganizowanej grupie przestępczej oraz niedopełnienie obowiazków służbowych.

M I A R A - nie zawsze jednakowa

Najnowszy przykład: Były minister spraw wewnętrznych - Kaczmarek jest aktualnie pomawiany przez odsiadujących karę przectępców oraz adwokata o przyjmowanie wysokich łapówek za wydawanie korzystnych postanowień w prowadzonych sprawach prokuratorskich. W grę wchodzą kwoty nawet po kilkadziesiąt tysięcy złotych. NO I CO ? - A no nic, pomówienia są, a p. Kaczmarek ma się dobrze. Dziwicie się? Bezzasadnie, bowiem p. Kaczmarek nie jest przecież celnikiem. Znany jest również inny przypadek, gdzie policjant będąc pod wpływem alkoholu i jadąc swoim pojazdem śmiertelnie potrącił pieszego i uciekł z miejsca wypadku. Po ujęciu go przez kolegów sąd odstąpił od stosowania tymczasowego aresztowania. Jest zawieszony w czynnościach. NO I CO Z TĄ MIARĄ ?

Ewidentny problem nadużywania środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania wobec f.c. został moim zdaniem złagodzony. Otrzymujemy informacje z Prokuratur Apelacyjnych, że w niektórych śledztwach tzw. "rozwojowych" w każdym przypadku był formułowany w przeszłości taki wniosek, w chwili obecnej nie jest w żadnym(wiadomo, że trafiają się wyjątki).
Także sądy przy rozpatrywaniu ewentualnych wniosków, które jednak się trafiają, są niewątpliwie bardzo skrupulatne - w przeszłosci bywało z tym różnie.
Obserwujemy też poprawę, w kwestii sposobu zatrzymania, wzrosła liczba wezwań, a ewentualne zatrzymania są przeprowadzane z poszanowaniem godności człowieka. Jeżeli jest inaczej, piszcie do nas i składajcie zażalenia.

Niestety stawiania zarzutów nie jesteśmy w stanie powstrzymać, ale chyba nikt na to nie liczył.
Tam gdzie zarzuty są kuriozalne, a czynności organu ścigania niewłaściwe lub niemerytoryczne prosimy o takie informacje, a na pewno podejmiemy interwencję.

Zapowiadam, już też wstępnie program na temat przewlekłości i błędnych działań prokuratury, który będzie emitowany przez POLSAT NEWS w programie pt. "OSTATNIA INSTANCJA" w najbliższy PONIEDZIAŁEK.

Ewidentny problem nadużywania środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania wobec f.c. został moim zdaniem złagodzony. Otrzymujemy informacje z Prokuratur Apelacyjnych, że w niektórych śledztwach tzw. "rozwojowych" w każdym przypadku był formułowany w przeszłości taki wniosek, w chwili obecnej nie jest w żadnym(wiadomo, że trafiają się wyjątki).
Także sądy przy rozpatrywaniu ewentualnych wniosków, które jednak się trafiają, są niewątpliwie bardzo skrupulatne - w przeszłosci bywało z tym różnie.
Obserwujemy też poprawę, w kwestii sposobu zatrzymania, wzrosła liczba wezwań, a ewentualne zatrzymania są przeprowadzane z poszanowaniem godności człowieka. Jeżeli jest inaczej, piszcie do nas i składajcie zażalenia.

Niestety stawiania zarzutów nie jesteśmy w stanie powstrzymać, ale chyba nikt na to nie liczył.
Tam gdzie zarzuty są kuriozalne, a czynności organu ścigania niewłaściwe lub niemerytoryczne prosimy o takie informacje, a na pewno podejmiemy interwencję.

Zapowiadam, już też wstępnie program na temat przewlekłości i błędnych działań prokuratury, który będzie emitowany przez POLSAT NEWS w programie pt. "OSTATNIA INSTANCJA" w najbliższy PONIEDZIAŁEK.

....rzeczywiście jest lepiej.....sąd wyznacza teraz kuriozalne kaucje w wysokości 100-120 tyś - przypadki z wczorajszego dnia.

zatrzymania

Czy teraz Ci celnicy mogą liczyć na pomoc ZZ? przecież tak wygórowane kaucje nie dostają nawet groźni przestępcy !!!!!! 50 tyś, 100 tys i 120 tyś zł. SZOK!!!!!:eek: jedna zasadnicza myśl mi się tutaj nasuwa, że są to kolejne działania tzw."aresztu wydobywczego", co by 'kolesie" troszeczkę zmiękli w tym areszcie...:mad:
A czas pokaże, czy przedstawiciele ZZ mogą cokolwiek w tej mierze zrobić? i czy potrafia skutecznie w tej kwestii interweniować np. do jakiejkolwiek fundacji chroniącej prawa obywatela!!!!!!!

Back
Do góry