ŻĄDANIA

Anonymous napisał:
POPIERAM, na poczatek podwyzki, moze tak od 500 do 1000 zł, dla najnizej uposazonych i tych co po 10-1 latach zarabiają 1800-2000 zł na rączkę , a awanse widzieli 10-14 lat temu. JEDEN ZWIĄZEK I SZYBKA ZMIANA USTAWY O SC Z 1999r. dot.zwalniania ze słuzby.!!!!!!!!!!!!!!!! no i oczywiście wprowadzenie szybszej emerytury tak, jak to jest w innych słuzbach mundurowych!!!!!!!!!! BO O TO WALCZY CAŁY DOROHUSK!
Ciekawe :shock:
Ja pracuję 14 lat w SC i nie mam nawet 1800zł.,awans?!-hehe cały czas MKC, st.rew.c
Ps: nie kupiłam wazeliny na allegro i może to przez to :P[/quote]
ja mam też 14 lat pracy wcle i mam 1900 na rączkę i ostani awans 10 lat temu, a sa i tacy co po 15 lat pracuja bez awansu! to chyba jest rażące łamanie prawa przez nasze władze IC???????????????

coś do ewentualnych postulatów

Koleżanki i koledzy!
Nie czytałem wszystkich uwag i propozycji zmian, ale na dzien dobry należałoby skreślić w ustawie słowo umundurowana na mundurowa. Pewnie dlatego nie mamy przywilejów tzw. służb mundurowych. Jesteśmy tacy ni pies ni wydra. Dalej trzeba zmielić to rozporządzenie z awansami przejrzystymi, tj. nie częściej niż co 2 lata na obligatoryjne co 2 lata czy ile się uda z nich wydusić. Ktoś napisał o niewielkich różnicach kwot (10-15%) w ramach jednego stanowiska - słusznie. Najpierw trzeba zlikwidować te chore widełki zachodzące kwotami przez ileś kolejnych stanowisk. Każde stanowisko musi być rozdzielone jakąś sumą np. jak przy stopniach o 50 zł. W ramach jednego stanowiska można stworzyć coś w rodzaju podpoziomu (Proponowano 15-20% więcej od bazy na danym stanowisku. Ważne w przypadku zaistnienia potrzeby podniesienia uposażenia przed podwyżką obligatoryjną, np. rok po awansie ale jeszcze rok przed podwyżką regulaminową czy ustawową. Muszą być tu podane określone wypadki uzasadniające takie podwyżki. Kwota podwyżki nie powinna jednak nachodzić na poziom następnego stanowiska. Sprawa prosta i nikt się nie obrazi. Jak ktoś zasłuży, niech ma nawet 50% więcej niż z ustawy na zajmowanym stanowisku. Kontroler nie powinien mieć jednak przy takiej podwyżce więcej od kolegi mianowanego już na stanowisko starszego kontrolera. Takie widełki da się skonstruować i doktoratu nie trzeba mieć do tego.
Pozdrawiam dzielnych kolegów! Na razie mogę Was tylko wspomóc prostowaniem kłamstw o proteście podowanych niekiedy i przez niektóre serwisy w radiu!

Mój mąż pracował 24 lata w cle nie wiele wiecej miał od was i awansował do aresztu jako grupa zorganizowana... kto to przebije ....24 lata nienagannej pracy ...bez emerytury odprawy nic poniżenie ...."awans"

1. Ochrona prawna,
2. Znaczący wzrost wynagrodzeń (a nie śmieszne 200 brutto z kawalątkiem),
3. Zlikwidowanie kominów płacowych i "widełek"
4. Jasna ścieżka kariery,
5. Świadczenia emerytalne na zasadach takich jak w innych służbach mundurowych,
6. Poprawa warunków pracy - w tym odpowiednie wyposażenie, ale przede wszystkim atmosfery pracy.

i zobaczcie górnicy konsekwentnie doszli do celu coś osiagneli a wiele swiństw im robili...ja jako zona celnika deklaruję że jeśli wam celnym sie nie uda to sama będe strajkować w warszawie

Jasna droga kariery

Aby SC była służba profesjonalną i wypełniała swoje zadania na odpowiednim poziomie musi być ustalona jasna i jawna droga kariery. Jest to bardzo ważne, bo to co sie dzieje obecnie to rządy klik, które pozbywają sie wartościowych, zagrażających im ludzi a popierają powolne im miernoty. Tak to wygląda. Miernoty otrzymują stanowiska i awanse - i nie ma na to rady? Bo MF ma to gdzieś. Np. co należy zrobić żeby zostać p.o. dyrektorem? żenada
I co obecnie rządzący zrobili w tej sprawie? Zamrażaja pisowskie i przedpisowskie układy? Kiedy będzie stworzony system konkursów i doboru kadr opartych na wiedzy, umiejętnościach i rzeczywistych osiagnięciach a nie znajomościach i lizusowstwie?

Stąd żądanie - wprowadzić jak naszybciej w życie zasady "drogi kariery w SC..."

Koleżanki i koledzy!
Co możnaby dorzucić jeszcze do ewentualnych zmian w ustawie? To sprawa trudna do załatwienia (wywalczenia), ale wszyscy widzimy co jest z szefostwem SC! Te polityczne zrzuty nie mają bladego pojęcia kim i czym kierują. Co oni wypisują w listach na stronie celnej do skarbowców o ich święcie 21.09? Ten ostatni madrala chyba myśli że jest szefem KAS ! Wynika stad wniosek, ze Szefem służby celnej powinien być celnik. Izby Celnej również (znany jest przypadek kierowania iC przez oficera SB itd.. Warunki dla kandydata są do ustalenia - np. wczesniejsze kierowanie IC lub UC itd,itp.. Przede wszystkim nikt spoza cła! Jeszcze jedno - postulat jak sadze wszystkich protestujących: rozwiązać umowę z Ordynariatem Polowym! Czy my jesteśmy wojo, żeby nam plebana przysyłali z armii? Niewazne, ze owieczki czarne, ale jakie poglowie! Nie wiem co za ten pomysl dostali banasiowcy. Chyba 1000 dni odpustu! Ludzie tłoczą się w pokojach, a kapelanowi trzeba kaplicę urządzić i biuro! Pomijam pobory. A bylaby kasa chocby na dorazna pomoc dla osob potrzebujacych wsparcia. Stary wolontariat koscielny wystarczy. Podejrzewam, że to była robota Szymankiewiczowej wespół z Banasiem. Pieprzona spadochroniarka z RICoUKS-u. Prywatnie to zaznaczyłbym jeszcze w kwitach zakaz pelnienia stanowisk kierowniczych tym zaangażowanym w likwidacje SC kaczo-zyto-banasiowych wizjonerów KAS. Pewnie dlatego niektorzy z nich zostali dyrektorami IC. To chyba podpada pod sprzeniewierzenie sie kodeksowi etyki f.c..

Płace , emerytury, restrykcje ustawowe,ceremoniał, kapelani.

Podstawowe to:znaczące podwyżki , zwiększenie zatrudnienia, wcześniejsza emerytura po 15 latach , zmiany w ustawie - usunięcie wszystkich istniejących restrykcji ustawowych : zwalnianie z pracy juz na podstawie podejrzeń i z byle powodu ,odebranie praw do prowadzenia działalnosci gospodarczej (można wprowadzić prawo do prowadzenia takiej działalności ale niezwiaząnej z cłem), prawo do zarobkowania tylko za zgodą naczelnika, zakaz działlności politycznej itp.
Dlaczego mamy być podludźmmi ?
W przypadku utrzymania części restrykcji ustawowych obowiązkowa rekompensata finansowa np. 1000 zł.
Wprowadzenie kar dla Naczeników i Dyrektorów za łamanie praw funkcjonariuszy.
Wazne jest też usunięcie kapelanów i cyrku zwiazanego z ceremoniałem służby celnej - ceremoniał może zostać ale tylko dla ochotników i to za opłatą. Defilowanie przed pajacami powinno być dobrze opłacane. Jest to przecież duże obciazenie fizyczne i psychiczne.[/b]

Emerytury mundurowe ale nie za darmo a kosztem przyznania nowych uprawnień- tj. co najmniej śpb na granicach (jeżeli nie broń jak w innych krajach UE), możliwość zatrzymania osób, możliwość kontroli dokumentów uprawniających do kierowania pojazdami, podwyższenie uposażeń i usunięcie łamiących zasady demkratycznego państwa prawa, zapisów ustawy o SC

jeżeli to ma mieć ręce i nogi to najpierw trzeba odpolitycznić cło, dyrektor nie może być z nadania partyjnego, odPiSić cło do spodu, wogóle zakazać upartyjniania stanowisk, jeden związek zawodowy w całej SC, kadencyjność stanowisk dyrektorskich, jasna ustawa emerytalna dla funkcjonariuszy SC, po 15 latach służby emerytura taka jak w służbach mundurowych,a ci co pełnili służbę przez 15 lat na granicy czyli w warunkach szkodliwych odpowiednio procentowo zwiększyć, awanse jak było do tej pory w ustawie ale nie przestrzegane bo to była fikcja,opieka prawna aby funkcjonariusz nie był pozostawiony sam sobie na łaskę prokuratora w każdej sytuacji, aby nie stukano do niego o 6 rano,aby nie był wyrzucany ze służby pod byle pretekstem,podniesienie płacy wg. stanowisk i nie byle ochłapem aby płaca miała charakter antykorupcyjny,godziwe warunki do pracy, gdzie funkcjonariusz na granicy nie musiał jeść śniadania na kolanie w pośpiechu,aby mógł w ciągu 12 godzin pracy zmienić koszulę, wreszcie ..aby nie pracował więcej niż 12 godzin bo za nadgodziny mu nie płacą i nie zapłacą a już wogóle nie ma mowy o zwracaniu nadgodzin ze względu na braki kadrowe i to tak samo musi być zapewnione czyli stan kadrowy pozwalający na pełną obsadę na każdym stanowisku pracy.

wszystkie przywileje tak jak w SG, łącznie z kasą na malowanie mieszkania! Rozliczyć poprzednich SSC za doprowadzenie Naszej formacji do takiego stanu.

mówili w radiu zet że nie ma mowy na zgodę z MF na podwyzki jakie zadaja celnicy tylko te bidne 240,- i koniec natemat ustawy moga dyskutować anisłowa o e,eryturach i nie zapominać o aresztowanych kolegach

a kto zaakceptuje kwote 1500 PLN, trzeba było mówić o podwyżce w % , lub podniesieniu kwoty bazowej, wtedy nikt nie patrzyłby na wysokość, a tak "ludziska" będą przeciw nam

po takich wypowiedziach jak słyszeliśmy z ust nowego szefa służby celnej to trudno się dziwić aby nas ludzie kochali, tylko że rząd zapomina,że to my realizujemy politykę rządu i pracujemy niewolniczo dla dobra kraju!

Anonymous napisał:
Mój mąż pracował 24 lata w cle nie wiele wiecej miał od was i awansował do aresztu jako grupa zorganizowana... kto to przebije ....24 lata nienagannej pracy ...bez emerytury odprawy nic poniżenie ...."awans"

Mój mąż nie pobije Pani męża, ale po 16 latach służby zarabiał 2000, po 12 latach dostał wreszcie awans, ale na drugi dzień po wręczeniu przyszedł rano CBŚ i również awansował - na starszego Celi!

Back
Do góry