Walczmy o służbę celną!!!!!!!!!!!!!!

Każdy z nas wylewa tu uczucia i obowy. Pikieta w niczym nam nie zaszkodzi tylko może pomóc. Więc po co ja nocować!

Mniejsza o sens tego, co Kolega Cat napisał. Większa o to, że rzeczywiście nie znam CELÓW pikiety.
...

Ot właśnie!
Jeśli jest istotne cokolwiek, to przede wszystkim sens, a nie słowa!

Jeżeli nie znasz, to postaraj się poznać te, które widzą inni. Trochę wysiłku dołóż, a może Ci wpadnie do głowy
- do czegóż to jeszcze można wykorzystać dla nas ową Pikietę - wtedy sam dołożysz CEL.

Tylko broń Boże nie wrzucaj swoich pomysłów na Forum. "Licho" nie śpi ;-)

Witam wszystkich. Mam pytanie czy znane jest w ogóle stanowisko związków zawodowych w sprawie emerytur? Tzn jakie są nasze postulaty czy związki pójdą na ustępstwa i w jakim zakresie. Czy stoją na stanowisku, że emerytury dla wszystkich po 15 latach bez wieku i jak tych żądań nie spełnią będzie strajk itp. Bo do tej pory nic nie wiem na ten temat. Nie chciałbym żeby się okazało, że znowu zostanie podpisany "rzekomy" kompromis i połowa funkcjonariuszy nigdy nie pójdzie na em. Pozdrawiam

Związki zawodowe mają walczyć o zniesienie dyskryminacji czyli zrównanie uprawnień SC z innymi służbami mundurowymi.
Walczymy o wprowadzenie projektu obywatelskiego innej opcji nie ma.

Bardzo ważne, aby podkreślać, że jest to pikieta przeciwko działaniom MF i wyraźnie wskazywać, że nie jest to pikieta antyrządowa i tak też zostanie przeprowadzona. Każdy kto choć odrobinę śledzi bieżące wydarzenia(m.in. wystarczy przeczytać wywiad z Prezesem J.Kaczyńskim w Tygodniku wSieci), kto rozmawia w Parlamencie, to zrozumie i to wie.

Ponadto pragnę przypomnieć, że pikiety są bardzo skuteczne.
Np. dzięki pikiecie SC w 2009 roku MF odstąpił od ucywilniania, które tuż przed II czytaniem w Sejmie wciąż planował.
Dzięki pikietom SC w lipcu i październiku 2015 roku i Naszemu udziale w miasteczku namiotowym mamy w budżecie zapisane ok. 50 mln zł na wzrost uposażeń. Wielki ukłon dla funkcjonariuszy, którzy brali udział w tych wydarzeniach.

Pikiety innych grup zawodowych i środowisk przeprowadzone w bieżącym roku np. pikiety frankowiczów, czy w sprawie podatku od sklepów, były skuteczne. Nie rozumiem dlaczego pojawiają się uśpieni dotąd forumowicze, którzy uważają, że akurat Nasze tego rodzaju przedsięwzięcia miałyby być nieskuteczne. Otóż będą skuteczne, jeśli my jako środowisko zawodowe będziemy skuteczni, w sensie dopiszemy 13 maja i jak trzeba będzie to w kolejnych działaniach. Wystarczy, że wytrwamy w tych działaniach - "Prawie cała tajemnica wielkich dusz kryje się w tym słowie: wytrwałość" Victor Hugo

Tak samo jak dała efekt sławna pikieta wobec ACTA. Pikiety się sprawdzają bo to wstyd nie dla nas tylko dla MF. Po takich wydarzeniach MF i vice ministrowie muszą się tłumaczyć mimo że o tym głośno się nie mówi.

Ostatnia edycja:
Może dobrze byłoby do pikiety zaprosić inne związki.
Eddy, nie martw się o to! Każdy, zrzeszony w jakichkolwiek związkach działających w Naszej formacji doskonale rozumie powagę obecnej sytuacji! Apel o obecność 13-go w pikiecie dotyczy również osób niezrzeszonych oraz kadry kierowniczej. Organizatorem jest związek CELNICY. PL, ale każdy któremu dobro SŁUŻBY CELNEJ leży na sercu powinien wziąć w nim udział! Jestem przekonany, że każdy kto złożysz swój akces wyjazdu do Wa-wy znajdzie miejsce w autokarach organizowanych przez CELNIKÓW. PL. Ja właśnie do takich, mimo że nie należę do tej organizacji związkowej (o czym niejednokrotnie wspominałem) .... się zaliczam ;-) Przy obecnych fantasmagoriach, które głosi mf nikt, powtarzam NIKT, nie może być pewien, że zostanie po planowanej rewolucji dalej w mundurze i będzie się cieszył otrzymaniem uprawnień mundurowych :-( Niech pamiętają o tym również Ci którzy piastują dzisiaj intratne "stołki", bo jak mówią ... "łaska pańska na pstrym koniu jeździ", bo będąc dzisiaj Dyrektorami, Naczelnika, Kierownikami, to już nie długo mogą się obudzić, łagodnie mówiąc ..... z rękom nocniku :-P I to w cywilnym nocniku, jeżeli w ogóle jakiś nocnik się dla nich znajdzie :-P Akurat w tym przypadku nie będzie takiej sytuacji jak ze sprawą wczasów "pod gruszą", gdzie zakazywali występować z pozwami, ale jak już związki (szeregowi funkcjonariusze) wywalczyli ich wypłaty, to z wielką ochotą te pieniążki .... "przytulili" ;-) Władze w mf-e, ssc, dyrektorzy departamentów się zmieniają, ale MY .... WSZYSCY FUNKCJONARIUSZE SŁUŻBY CELNEJ, zawsze w takich chwilach byliśmy JEDNOŚCIĄ i niech tak pozostanie do Naszego czy Naszej Formacji (oby to nigdy nie nastąpiło) ..... końca :-( Powtarzam to i będę powtarzał do znudzenia ..... W JEDNOŚCI SIŁĄ!!!

Nie rozumiem dlaczego pojawiają się uśpieni dotąd forumowicze, którzy uważają, że akurat Nasze tego rodzaju przedsięwzięcia miałyby być nieskuteczne. Otóż będą skuteczne, jeśli my jako środowisko zawodowe będziemy skuteczni,i jak trzeba będzie to w kolejnych działaniach. Wystarczy, że wytrwamy w tych działaniach - "Prawie cała tajemnica wielkich dusz kryje się w tym słowie: wytrwałość" Victor Hugo

Nie jestem z grona "uśpionych".. Śledzę, gadam z ludźmi "na żywo", analizuję i podaję swoje przemyślenia ludziom w OC. Moje zdanie podałem wyżej (polemikę z Kolegą cat podaruje sobie, bo on wycina brzegi wypowiedzi, a nie odnosi się do istoty) i mam wrażenie, że mam do tego prawo. Poprzednie pikiety miały miejsce w nieco innej rzeczywistości. To były czasy państwa, które nie miało misji do wykonania. Teraz jest misja. Wywiad z Prezesem Polski w "wSieci" oczywiście czytałem i wyczytuję tam raczej nie to, co Kolega Siwy. Tam nie ma deklaracji pojednawczych, tam jest zaznaczenie terenu przez basiora. Na ten teren nie ma wstępu. Stąd moja opinia, że pikieta (broń Światowidzie, nie jestem przeciw tej formie wyrazu!) jest zbyt miękką formą gry. Do tego powtórzę: protest przeciwko działaniom ministerstwa, który nie jest protestem przeciwko Najlepszemu Rządowi Tysiąclecia, którego to Rządu owo ministerstwo jest ważką częścią - to lekka aberracja. Pan Szałamacha (i jego totumfaccy) to człowiek zaakceptowany przez Prezesa Polski. A że na krótką metę? I tak typy z departamentów jakoś cały czas trwają.

Jeszcze jeden wtręt: walka o same emerytury to już o wiele za mało.Pamiętacie scenę z Matrixa, gdy zatrzymany przez agentów Neo zażądał telefonu, a Smith mu powiedział (mniej więcej): po co ci telefon, skoro nie możesz mówić? Po co nam ustawa emerytalna skoro nie będzie SC? Nie wiedziałem, że kiedykolwiek to powiem, ale jedynym mocnym głosem na podkomisji był głos Staniszwskiego...

Mam wrażenie że władza bawi się z nami w złego i dobrego policjanta. Ten dobry to rząd ten zły to MF. To w końcu kto rządzi w "tymkraju"? Rząd chce ale ten niedobry MF nie pozwala i hamuje . Czy to czasem nie taka gra? Pikieta jest ok. Ale powyższe ku rozwadze.

Jeszcze jeden wtręt: ........................ Nie wiedziałem, że kiedykolwiek to powiem, ale jedynym mocnym głosem na podkomisji był głos Staniszwskiego...

W końcu, po tych kilku latach wkręcania. Uważam jednak ten mocny głos jako "głos wołającego na puszczy"

Arkadio napisał słusznie"Władze w mf-e, ssc, dyrektorzy departamentów się zmieniają, ale MY .... WSZYSCY FUNKCJONARIUSZE SŁUŻBY CELNEJ, zawsze w takich chwilach byliśmy JEDNOŚCIĄ i niech tak pozostanie do Naszego czy Naszej Formacji (oby to nigdy nie nastąpiło) ..... końca :-( Powtarzam to i będę powtarzał do znudzenia ..... W JEDNOŚCI SIŁĄ!!! "
Racja po wymienionych smród nie pozostanie tak jak po kapicy a my musimy w Polce żyć pracować, wychowywać i kształcić dzieci i niech nikt nie ma obiekcji przed uczestnictwem w pikiecie oraz innych formach protestu tym bardziej, że prawo mamy za sobą.

Chociaż jestem zwolennikiem bardziej ostrych rozwiązań to uczestnictwo w tej pikiecie jest dla nas obowiązkowe. Proponowałbym aby członkowie ZZ Celnicy w komórkach w kraju wywiesili na tablicach ogłoszeń informację-odezwę o uczestnictwo w pikiecie. Niech wszyscy wiedzą o co walczymy i dla kogo. Może, ktoś z kadry kierowniczej(chodź nie sądze) zorientuje się ,że walczymy także o nich. Taką informację o jednolitym tekście dla wszystkich mógłby przygotować ktoś z kierownictwa ZZ Celnicy...

Jeszcze raz wklejam, dla wszystkich, którzy nie doczytali celów PIKIETY

"Funkcjonariusze Służby Celnej

Koleżanki i Koledzy!

Wobec stanowiska Ministerstwa Finansów wyrażonego podczas posiedzenia Podkomisji Nadzwyczajnej w sprawie projektu obywatelskiego - Druk nr 30, wg którego tylko 1000 funkcjonariuszy nabędzie prawo do emerytury mundurowej i kontynuowania przez resort polityki demontażu Służby Celnej, jak również braku działań naprawczych w Ministerstwie Finansów, Związek Zawodowy Celnicy PL
zwraca się do wszystkich funkcjonariuszy celnych z apelem o obecność na PIKIECIE, która odbędzie się w dniu 13 maja 2016r. w godz. 12:00 – 14:00 przy ul. Świętokrzyskiej 12 pod Ministerstwem Finansów."

Proszę o przekazanie niniejszej informacji wszystkim funkcjonariuszom Służby Celnej

Back
Do góry