W jaki sposób SSC chciałby podzielić 500zł?

Nie kłóćmy się o jakieś algorytmy. Pan Premier Najjaśniejszej RP (nie ważne której w numeracji) obiecał na forum publicznym 500 zł brutto podwyżki. Prosimy o realizację tej obietnicy...

... nie będzie wtedy tak ostatnio "modnego" słowa jak - fluktuacja kadr (Fluktuacja - przemieszczanie się pracowników, a dokładniej ich przychodzenie i odchodzenie z pracy w określonym czasie. Wpływają na to takie czynniki jak: atmosfera w pracy, więzi między przełożonym i współpracownikami, czy chociażby pojawienie się nowej możliwości pracy- takiej, która przyniesie nam większe korzyści (np. lepsze wynagrodzenie)

slawomir.siwy napisał:
Zobaczymy. Wydaje mi się, że z powodu chaosu nie są udzielane odpowiedzi. Nie kasuję żadnych niewygodnych pytań, gdyż Wasze pytania oczekują w poczekalni i bedą postawione później. Sam je wkleję

Chaosu??? O naiwności ludzka! Ja myślę, ze SZPAN Minister nie ma na tyle sensownej odpowiedzi, żeby nam zamydlić oczy, ze się jej nie doczekamy.

Z przykrością (tylko przez kurtuazję tak piszę ;p) stwierdzić musze, że nie ufam panu Kapicy za grosz.

Ja się tylko tak zastanawiam, czy my walczyliśmy o nasze większe uposażenie czy o wieksze nagrody dla nielicznych? Chyba w ministerstwie przeinaczyli nasze żądania. Ministerstwo chce dać troszkę większe uposażenie i zasilić dodatkowo tym fundusze. Znając życie cała kasa, którą chcą podzielić, miała iść w tym roku na nagrody więc tak właściwie to więcej pieniędzy nie dają niż mieli to w planach.
Swoją drogą poważnie traktują policjantów i ich żądania bo ich niezadowolenie waży na bezpieczeństwie a nas nie... czyżby straty finansowe i powiększająca się dziura w budżecie, zerwane kontakty handlowe, upadek firm, zwiększone opłaty za postój statków w portach i opóźnienia - to wszystko dla nich jest mniejszym priorytetem... Dziwne bo nasze niezadowolenie odbija się na puli którą chce rozdzielić Ministerstwo innym sferom budżetowym.

podwyżki

Z tego co się orientuję - powiem ogólnie-w IC BP- traktując także OC podległe to 75 % składu osobowego nie dostanie nawet tych ochłapów 302 pln brutto. Tak więc większość u nas ma prawie średnią na stanowisku. Dziwne.
Myślę że należałoby zebrać imienne listy z podpisami FC którzy popierają podwyżkę po równo i to po 500 pln, a nie do średniej.
Bez względu na negocjacje - przecież DT dziękował za zrozumienie "zwykłym celnikom" ale teraz niech tych zwykłych pozna zdanie!!!!!!!!
Trzeba tak zrobić aby zapobiec sytuacji w której się okarze że ani podwyżka nie będzie w całości ani nie będzie nagród ogólnych półrocznych i rocznych. Reasumując więcej stracimy niż niby zyskamy. Tak prawdopodobnie to się odbędzie.

Jestem za algorytmem, ale pod warunkiem, że 20% rozdawane przez Dyrektora nie będzie dla tych którzy już mają górę widełek.

Zgoda Paulusie ale te 20 % dla tych co mają najmniej ale w swojej pracy wykazują sie a nie są kolegami z taj samej miejscowości , ulicy ,grila , ze sprzyjajacego związku i t d.

po równo

Po równo. Tak być powinno. Jeżeli chcą równać kominy to po 500 brutto dla wszystkich w konsekwecji daje zmniejszenie różnicy co prawda tylko procentowe - ale jednak. jeżeli 20 % dadzą wybitnym - to niestety od kazdego 20 to niektorym wybitnym dostanie się i 60 % dodatkowego grosza. I smiem twierdzić że typowy FC z pasó się nie załąpie. To pewne. Starym kluczem partyjno - związkowym otrzymają swoi -dp włazy - gum uszy. Jak zwykle . Żenada.

po 500 brutto dla wszystkich w konsekwecji daje zmniejszenie różnicy co prawda tylko procentowe - ale jednak

Przyznam szczerze, że nie rozumiem tej twojej specyficznej matematyki. Nie mogę dociec tego zmniejszenia procentowego. Co to takiego to owo procentowe zmniejszenie?

Może jak zrozumiem ...;)

Spioesze z wyjaśnieniem gdyz podobnie liczę jak nasz przedmówca (i zgadszam sie z nim):
jest dwóch "ktosiów" A i B
ktoś A ma brutto 2200 ktoś B 6500
obecna roznica to 4300 brutto
ktoś A + 500pln = 2700 brutto
ktoś B +500pln = 7000 brutto
roznica po podwyzce ... nadal 4300, ale:
dla ktosia A (2200 pln) podwyżka 500 to procentowo: 22,8% (w małym przyblizeniu)
dla ktosia B (6500pln) podwyzka 500 to procentowo: 7,7% !!!

przed podwyżką pensja ktosia A stanowila 33,8 % pensji ktosia B. Po podwyzce udział ten zmienił sie do 38,7 %
czyli z polskiego na nasze ... procentowa przepaść pomiedzy naszymi "ktosiami" uległa zmianie, na korzyść KTOSIA A !!!

Ostatnio edytowane przez moderatora:
procentowe zmniejszenie kominów

Janku. Osobiście nie jestem za równym podziałem, ale "matematyka wetblu" jest zrozumiała.
Wytłumaczę na przykładzie:
Jeśli ktoś zarabia 1000 zł, to ktoś kto ma 2000 zł zarabia o 100% więcej.
Po dodaniu im po 500 zł.
Ten co zarabia 2500 zł. ma już tylko o 66% wiecej od tego kto zarabia 1500 zł. ,chociaż różnica w ich pensjach nadal wynosi 1000 zł.

zgadza się - matematyka jest prosta, ale mentalność naszych niektórych "starszych" kolegów jest niezmienna - nie mieści im się w głowach , że krócej pracujący kolega z biurka obok mógłby dostać trochę więcej. Żenua!

wiesz bo to jest taka logika: p[atrzy sie na kwote podwyzki ale o roznicy przed podwyzka to juz sie niekotrzy nie zajakna. Po drugie powtarzam z uporem maniaka:
od stażu jest stażowe (plus dodatki za stopien - przeciez młody awansu nie dostanie, jesli starzy maja z tym problem - mowie oczywiscie o "zwykłych" młodych i starych a nie o "dup...zach")

To Bzdura Co Piszesz Z Tymi Procentami. Nie Można Operować Jeden Raz Procentami A Jeden Raz Złotówkami. To Tak Jakbyś Metry Kwadratowe Porównywał Z Sześciennymi.:d

2,3% Oraz Obnizenie Składki Rentowej Było Liczone Od Całej Pensji Zasadniczej. Obaj Dostalismy Np. Po 2,3% Ale Tobie Wzrosło Około 200zl A Mnie 60zł Podobnie Ze Składką Rentową

Masło Chleb Mleko Wzroslo Dla Nas Obu Tyle Samo A Przecież Moja Podwyżka Inflacyjn Aa Twoj Ato Dwie Rózne Kwoty Chociaż Oboje Mamy Podwyżke Po 2,3 %

Piesszarik pieknie wytłumaczył niektórym tumanom operującmy procentami bez zrozumienia, twierdzącym ze jak wszyscy po równo to niby będzie procentowo sprawiedliwie. :D

:eek: piesszarik1323, dałeś sie wypuścić i nie zwietrzyłeś podstępu w tej prowokacji. Eresenowiec obnażył resztę pisząc: krócej pracujący kolega z biurka obok mógłby dostać trochę więcej.

Prezentowane w przykładzie procentowa logika, aczkolwiek ma swoje oparcie w prostej matematyce jest zupełnie nie do przyjęcia.

Ktoś A z twojego przykładu powinien dostać nie 500 a 1000. Jaki będzie z tego efekt - oblicz sobie sam. Mnie wychodzi ok. 50%, i wtedy dopiero można śmiało mówić o prawdziwej zmianie jakościowej a nie o kosmetycznych, procentowych bzdetach.
Pieniądze trzeba wykorzystać maksymalnie likwidując irracjonalne dysproporcje w płacach.

PS
To cinquecento to uproszczenie. W rzeczywistości kwoty te mogą być mniejsze lub większe co zależy od mądrości i fantazji dzielącego.

re - podwyzka

Czy liczycie że jeżeli ma być po 302 na łep a różnica ( te okolo 20%) dostana najmniej zarabiający to sie grubo mylicie. Oczywistym jest że należy dązyc do podwyzszania tym co zarabiają najmniej. Ale ja i tak uważam, że lepiej każdemu po tyle samo niż części dp-włazom więcej. a i tak w sumie na etat i ok. 500 nie wyjdzie. Łatwiej rozliczć ile kasy przeznaczono na SC. Odrazu jak obicał Jeżin z Bażin po 500 na łep ok. wiedziałem że podwyżka skonsumuje nagrody specjalne lub polroczne.
Jeszcze jedno - ci swoi to po5 latach od inspektora do eksperta mają .Więc jak to się ma do eksperta z 30 letnim stażem. Takie sa dysproporcje że młodzian ma ok. tyle co ten prawie emeryt któremu został ze 20 lat pracy. Jak to sie ma , skoro w izbach w ciagu 3 lat FC dostaje awanse ( średnio ) zaś w OC 1 na 8-10 lat.Czyli to sa specjaliści 16 X lepsi od oddziałowych. Bzdura
Jak to pogodzić. Jaezeli nie bedzie po rowno niestety te dysproporcje sie poglebią i będzie więcej pokrzywdzonych! Albopo rowno albo opcja zerow. tak ja jestem za tym!!!!!!!!!!!!!!!!!

Brawo PJS

Brawo PJS - jest to proste tłumaczenie i zamykające zwady ispory pomiedzy colami. Tylko po 50 albo nigdy nie dostaniemy ( w sumie SC ) tego co Jożin obiecał.

Back
Do góry