PostWysłany: Sro Sty 09, 2008 10:07 am
wielu z nas zadaje sobie to pytanie. dlaczego, dlaczego, może przez kamińskiego i jego hunwejbinów, a może po prostu nie jesteśmy służbą z którą trzeba sę liczyć. Ale wydje mi się, że nic się nie zmieni, jesli nie wydarzy się jakieś nieszczęście (np. ktoś zginie na słuzbie). Podam prosty przykład, wg. uprawnień posiadanych przez SC, funkcjonariusze z GM nie mogą zatrzymywać osób, ale od niedawna mam dostęp do systemu informacji schengen (SIS), podczas kontroli, wyskakuje informacja, że podróżny jest poszukiwany i nalezy bezwzględnie go zatrzymać. wiecie co wymyśliły orły z MF-u? w firmowanej przez nich instrukcji, ano to, że nalezy powiadomić Policję, a czekając na nich kontynuować kontrolę. Taki gość może być poszukiwany listem gończym np. za morderstwo, a ty tak po prostu masz go nadal kontrolować. Ostatnio wyskoczylo nam w SIS zastrzeżenie -dzięki Bogu później okazalo się, że zastrzezenie jest na samochód- do zatrzymania. i co, Policja przyjechała po 2 godzinach. Na naszą sugestię co tak długo, przecież równie dobrze gość mógł być mordercą i nas powystrzelać, gliny ze zdziwieniem pytają JAK TO TO WY PATROLUJECIE DROGI, ZATRZYMUJECIE POJAZDY W NOCY NIE UZBROJENI, mozecie mi wierzyć lub nie ale gliniarze stwierdzili, że oni bez broni nie ruszyli by się z komendy.