Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Rozumiem, że Kolega nawiązuje do włączania do SCS byłych inspektorów kontroli skarbowej. Ja tego tak nie odczytuję. To są ludzie po egzaminie (egzamin nie oznaczał przy tym powołania na stanowisko iks), zwykle z co najmniej kilkunastoletnim stażem, będących przed KAS organami postepowania przygotowawczego i samodzielnie prowadzącymi kontrole skarbowe na czele czasami kilkuosobowych zespołów. Przepisami wprowadzającymi KAS wyrżnięto i SCelną i inspektorów ks. Poza tym ludzie ci nie wchodzili do Służby Celnej ale do nowej wiadomej formacji SCS zastępującej SCelną (z całym szacunkiem dla tej byłej już niestety Służby). Obie te grupy jadą na jednym wózku. Zalecam więc trochę wiecej empatii, aby uniknąć nieporozumień. PozdrawiamChyba, że ktoś przyjmie inną drogę i rozpocznie "karierę" w KAS od Służby Cywilnej. Wtedy może skorzystać z patologicznej zasady przyznawania często maksymalnego stopnia w korpusie podoficerów, osobom zmieniającym status z Służby Cywilnej na funkcjonariusza
@bolo1999
"Zamiast kasy jest wiele innych zalet, i kilka wad"
a te inne zalety, oraz wady, wymieniłbyś? nie chcę się pchać, gdzie mnie nie chcą (także przez niską pensję).
I w ogóle czy ktoś na świeżym stanowisku w SCS jest w stanie wyciągnąć na wstępie np. te 4000-4500 brutto?
No i czy ktoś ewentualnie jest w stanie powiedzieć w których działach najlepiej płacą, tak średnio oczywiście?
Operacyjno-rozpoznawcze?
Kolejne pytanie, jak łatwo ewentualnie się przenieść do innych służb (rozporządzenie?), gdyby się jednak okazało, że to nie to?
Czy ktoś to przechodził z Was tutaj ewentualnie?
Rozumiem, że Kolega nawiązuje do włączania do SCS byłych inspektorów kontroli skarbowej. Ja tego tak nie odczytuję. To są ludzie po egzaminie (egzamin nie oznaczał przy tym powołania na stanowisko iks), zwykle z co najmniej kilkunastoletnim stażem, będących przed KAS organami postepowania przygotowawczego i samodzielnie prowadzącymi kontrole skarbowe na czele czasami kilkuosobowych zespołów. Przepisami wprowadzającymi KAS wyrżnięto i SCelną i inspektorów ks. Poza tym ludzie ci nie wchodzili do Służby Celnej ale do nowej wiadomej formacji SCS zastępującej SCelną (z całym szacunkiem dla tej byłej już niestety Służby). Obie te grupy jadą na jednym wózku. Zalecam więc trochę wiecej empatii, aby uniknąć nieporozumień. Pozdrawiam
Nie jest to prawda, tzn. nie we wszystkich izbach tak jest. U mnie aplikowało się do konkretnego OC lub działu (referatu). I w ciągu ostatnich trzech latach, wszyscy dostali takie miejsce służby jak chcieli. Tzn, niektórym proponowali inne, ale jak ktoś się nie zgodził to na siłę go nie wciskali. Owszem, byliśmy wysyłani na OC albo do dochodzeniówek ale nie na dłużej jak 3 miesiące.To nie Ty idziesz tam gdzie zechcesz, ale to kadry skieruja Cie gdzie jest taka potrzeba. Ale nie znaczy to, ze jak juz sie dostaniesz to zostaniesz tam na zawsze, moga Cie w kazdej chwili przeniesc w inne miejsce. Ja osobiscie przepracowalem w cle prawie 30 lat i gdybym wiedzial jako mlody czlowiek to co wiem dzis - to na pewno szukalbym innej pracy lub sluzby.
I jak to teraz porównać z ludźmi którzy przez 20 lat zdrowie zajechali w SC i mają jedną vałkę ...Nie miałem na myśli IKSów, tylko ostatnio ogłoszone nabory wewnętrzne skierowane do Służby Cywilnej. Przy tworzeniu KAS wśród osób które przywdziały mundur większość nie była IKSami, a w mojej izbie wszyscy otrzymali stopień st. rachmistrza, bez względu na staż pracy w organach skarbowych.
Nie jest to prawda, tzn. nie we wszystkich izbach tak jest. U mnie aplikowało się do konkretnego OC lub działu (referatu). I w ciągu ostatnich trzech latach, wszyscy dostali takie miejsce służby jak chcieli. Tzn, niektórym proponowali inne, ale jak ktoś się nie zgodził to na siłę go nie wciskali. Owszem, byliśmy wysyłani na OC albo do dochodzeniówek ale nie na dłużej jak 3 miesiace
@michal81 domyslam sie, ze nie masz jeszcze dlugiego stazu w sluzbie. Popracujesz kilkadziesiat lat to poznasz wiecej komorek, ale zycze Ci abys dotrwal w tej do ktorej aplikowales. I nie zapominaj ze to sluzba i Twoje - nie - nic nie znaczy dla przelozonych.
Sytuacja tworzenia KAS jest wprawdzie trochę inna, dlatego uważam za dopuszczalne to co się stało czyli rozpoczynanie służby nie koniecznie od najniższego stopnia, ale czy jest sprawiedliwe, ze taki sam stopień otrzymuje osoba z 5 letnim i 25 letnim stażem? Pomyśl co czują celnicy z kilkunastoletnim stażem SŁUŻBY, którzy na pagonach maja jeszcze belki, a 10 lat młodsza osoba startuje od starszego rachmistrza.
Więc nie pozostaje mi nic innego jak zalecenie koledze również trochę więcej empatii.
4 lata w służbie, ze wszystkimi składowymi /podstawa, stażowe, dod. za stopień, dod. kontrolerski/ 5000k brutto miesięcznie.
Nieporozumieniem jest, że wraz ze wzrostem górnej granicy widelek nie zostały podniesione dolne. Wydaje się oczywistym, że podwyżki powinny dotyczyć wszystkich, także nowo mianowanych funkcjonariuszy, żeby zachęcić ludzi do wstępowania do służby.Dobra, czyli da się, @skipper, powiesz jaki dział, samo MF?
Po drugie, jeśli mieliby włączyć tegoroczną podwyżkę w wynagrodzenie (zasadnicze?) świeżaka, to na jakiej podstawie, tak a propos?;-) Przecież porozumienie dotyczy obecnych pracowników.
Tak tylko głośno myślę...
Bez przesady, do mf to mi bardzo daleko, UCS/pion zwalczania/komórka operacyjna.Dobra, czyli da się, @skipper, powiesz jaki dział, samo MF?
Po drugie, jeśli mieliby włączyć tegoroczną podwyżkę w wynagrodzenie (zasadnicze?) świeżaka, to na jakiej podstawie, tak a propos?;-) Przecież porozumienie dotyczy obecnych pracowników.
Tak tylko głośno myślę...