Spotkanie z Ministrem M. Banasiem - 20.02.2007r.

slawomir.siwy

Administrator
Członek Załogi
Punkty reakcji
4 509
Miasto
ZZ Celnicy PL
W dniu 20 lutego odbędzie się spotkanie z Ministrem Marianem Banasiem.

Proszę o podawanie pytań, które powinniśmy zadać Ministrowi.
Taki wątek był już na tym forum ale "utonął" w innym temacie. Dlatego osoby, które już pytały proszę o wybaczenie. Wasze pytania mam już odnotowane, ale dla pełnej jasności można oczywiście powtórzyć je w tym topicu.

Pytania do szefa SC

Czy w przewidywanej "reformie" pozostanie w KAS wyodrębniona służba mundurowa? W prasowych spekulacjach pojawiały się komentarze, że "mundurowi" zostana na granicy. Czy Grupy Mobilne (jeśli zostaną i ich roli nie przejmie Straż Garniczna) też pozostana mundurowe? Czy zostaną wyposażone w broń palną?

1)Jeżeli wygaszone zostaną nasze stosunki pracy/mianowania i składane będa propozycje pracy/służby, jak traktowani będa alokowani funkcjonariusze którzy obecnie otrzymują równoważnika za brak lokalu mieszkalnego i dodatek za rozłąkę w sytuacji przedstawienia nowej propozycji? Czy zostana pozostawieni na lodzie, czy po zaakceptowaniu nowych warunków będą nadal otrzymywali dotychczasowe świadczenia?
2) Czy Szef SC może/chce rozwiązać poblemy występujące w SzNP, dotyczące rozliczania jazd prywatnym samochodem w celach służbowych w celu ujednolicenia stawek za przejechany kilometr w całej Polsce?
3) Kiedy wreszcie zakończy się ten (od 1999 z kulminacją w 2003r. i napięcie wzrasta) okres niepewności i nieprzemyślanych (krótkowzrocznych) decyzji? Kończ Waść, wstydu oszczędź!!! Przynajmniej będziemy wiedzieć na czym stoimy, lub lecimy.
4)Czy KAS-owniki będą miały formację do zwlaczania przestępczości celnej i skarbowej wewnątrz kraju? (składającą się z UKS+GM)

Ludzie co wy sie w pytaniami tytaj wystawiacie
Dajcie ich 1000 nawt i tak usłyszycie jak zwykle zresztą "nadal trwają prace, nic do konca nie wiadomo". :)

............ o slodka naiwnosci ...... :lol: ...... i wy sie spodziewacie wiazacych odpowiedzi od gosci, ktorzy nie potrafia rozroznic SC od SG ......... vide stwierdzenia ze jeszcze SC jest na granicy zachodniej i poludniowej .......oni sami nie wiedza, co bedzie i co najwazniejsze, czy sie przy korytach utrzymaja ....... nas to oni maja gleboko gdzies, spławia kolege Slawomira kilkoma gladkimi komunalkami ze sprawa jest w toku...... ze dobro sluzby............ i inne glodne kawalki :x ..........byle utrzymac status quo do konca 2007, potem nie bedzimy juz potrzebni.

Do Pana S.Siwego. Proszę zapytać Banasia ilu celników z 14 tys. pozostanie na bruku?

dekadent masz 100% racji ja myślałem że to pomyłka ale nie sprwadzałem w kilku źródłach nasz SWzef twierdzi że celnicy z zachodniej i południowej granicyzejdą w 2008 roku - co on i jego doradcyrobili od maja 2004 r a może to MATRIX i wszystko nam sie wydaje

Skoro uważacie że poprzednie pytania mogą byc za trudne, to proponuję łatwiejszy zestaw. Pytanie: czy jedynym kryterium powołania niezdarnego dyrektora IC we Wrocławiu były koneksje rodzinne? Odpowiedź "względy mertytoryczne" nie usatysfakcjonuje nikogo w IC we Wrocławiu, bo nikt w nią nie uwierzy.

1. Gdzie w nowej rzeczywistosći KAS, zostanie umiejscowiony szczególny nadzór podatkowy?

2.Czy wyeliminowane zostaną wreszcie sztuczne podziały między pracownikami cywilnymi i funcjonariuszami,pracującymi w tych samych komórkach i wykonujacymi tę samą pracę?

3. Czy pracownicy "cywilni" bedą mieli wreszcie możliwość awansowania na stanowiska kierownicze? Na dzień dzisiejszy w SNP w miejsca szefów "cywilów" powoływani są wyłącznie funkcjnariusze?

4. Czy zostanie wzięte pod uwagę, że komórki szczególnego nadzoru ze względu na specyfikę działania i miejsca, w których są wykonywane (np. gorzelnie w oddalonych wsiach), powinny być traktowane troche inaczej niż pozostałe komórki, tak aby mogły wykonywać rzetelnie i skutecznie swoje zadania. Ważne tu jest wyposażone w odpowiednie "instrumenty": np. możliwość szybkiego przemieszczania np. korzystanie z własnych aut, za godziwą stawkę (PKP i PKS to śmiech przy charakterze czynności, które mamy wykonywć), większa dostępnośc pracowników terenie do systemów informatycznych np. wgląd do SEED, czy ZEFIRA),

do poprzedniego postu

do pkt 3 wyżej - chyba nie wszędzie bo są uc gdzie cywile nadal rządzą a funkcjonariuszy przenosi się z snp do innych referatów (etetyzacja!)

PO CO ????!!!!

czy osoby ktore w dobrych intencjach sformulowaly pytania w postach jak wyzej oczekuja (licza) na jakas uczciwa odpowiedz???

O naiwni........zal mi Was , widac ze lektura sprawozdan ze spostkan zwiazkow z SZSC , wypowiedzi w mediach poszla w las.....

Chcialbym sie mylic ale dotychczasowe doswiadczenia mowia ze dla strony rzadzacej zwiazki sa strona ale tylko dla mediow , takze pewnie bedzie tak ze wnisokodawcy zostana poproszeni o zlozenie tych pytan na pismie celem analizy dla udzielenia odpowiedzi , ktora o ile bedzie to bedzie post factum

pozdrawiam jeszcze sie ludzacych

dlaczego

Dlaczego Sławku już nie walczysz o nas...... a może się mylę .... dlaczego nie podejmujesz tematu strajku .... z pozdrowieniami dla Ciebie i Wszystkich pozostałych ..... Wiele osób liczy na Ciebie .........

Co z naszymi zarobkami w nowej, proponowanej strukturze KAS?
Zakładam, że stracimy status służby mundurowej, razem z pracownikami urzędów skarbowych będziemy tworzyć jednolitą cywilną grupę zawodową. Warto w tym miejscu uzyskać odpowiedź , a nawet zapewnienie- nasze pensje powinny pozostać nienaruszone, a dodatki za stopień włączone do pensji. Inaczej, na starcie jestesmy znowu niżej od pracowników służby cywilnej.
Kolejna rzecz wykształcenie. Obecnie w US moga pracować osoby wyłacznie z wyższym wykształceniem. Czy MF przewiduje okres dostosowawczy dla tych funkcjonariuszy, którzy obecnie mają tylko średnie wykształcenie, tak jak kiedyś dano czas pracownikom urzędów skarbowych?

Sedzia_a

czy nowe angaze bedą uwzgledniały staz pracy poprzednie osiagniecia czy wszyscy równo po paluszkach dostaną. Za 1200 to ja sram (chociaz gdybym tyle zarabiał to nie miałbym czym srać :-) ). Jak rozwiążą umowe o prace- mianowanie a ja nowego na podłych warunkach nie przyjme i zrobi tak jeszcze kilka osób w izbie to czy mamy zapewnione zwolnienia grupowe i całą osłonę socjalną z tym związana???

Ludzie o co tu pytać???? przecie Zyta musi się wykazać w idei "taniego państwa" i cała ta pożal się boże reforma ma na celu jedno : oskubać nas z kasy!!!! Zatem należy się spodziewać niższych zarobków :evil:

Panie Slawku ja mam pytanie do Pana. Czy Federacja bedzie walczyc przeciwko likwidacji SC a jesli tak to na co czeka?( gornicy sa skuteczni bo reaguja natychmiast nawet, na blizej nieokreslone plany restrukturyzacji) . Jezeli juz mamy zgodzic sie na proponowane zmiany to pod warunkiem przynania jednorazowych emerytur po 15-tu latach pracy w administacji celnej (podobne rozwiazanie zastosowano niegdys w PKP.

Back
Do góry