egzaminy dla wszystkich....okaże sie z jakimi orłami pracuje....
zależy kto będzie egzaminował
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
egzaminy dla wszystkich....okaże sie z jakimi orłami pracuje....
Mam niejaką wątpliwość... W starej ustawie w art.9 był określony czas karencji po awansie, żeby kolejne teoretycznie nie następowały za szybko. Nikt tam nie pisał, że awans ma nastąpić po 2 latach od poprzedniego...Dlatego wydaje mi się że taka argumentacja, że się było pomijanym to chyba odpada...
Mam niejaką wątpliwość... W starej ustawie w art.9 był określony czas karencji po awansie, żeby kolejne teoretycznie nie następowały za szybko. Nikt tam nie pisał, że awans ma nastąpić po 2 latach od poprzedniego...Dlatego wydaje mi się że taka argumentacja, że się było pomijanym to chyba odpada...
Stara ustawa nie precyzowała, że awans musi nastąpić np. max po 5 latach. Art. 9. 1. stanowił, iż nadanie funkcjonariuszom celnym stopni służbowych, o których mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2-13, następuje w zależności od zajmowanego stanowiska, opinii służbowej, oceny okresowej i posiadanych kwalifikacji zawodowych.
2. Nadanie wyższego stopnia służbowego nie może nastąpić wcześniej niż po odbyciu służby (...)
Czyli taka mała ściema. Nie określono kiedy ma nastąpić awans. W efekcie pomimo dobrej opinii i nienagannej służby można wykręcić się np. brakiem kasy i awansować np. po 10 latach, dbając żeby nie nastąpiło to za wcześnie.
Dodatkowo użyto magicznego słowa "może" przy okazji art. 46. 1. Funkcjonariuszowi celnemu, który wzorowo wykonuje obowiązki, przejawia inicjatywę w służbie i doskonali kwalifikacje zawodowe, mogą być udzielane wyróżnienia:
1) dyplom;
2) nagroda pieniężna lub rzeczowa;
3) awansowanie na wyższe stanowisko lub na wyższy stopień służbowy;
4) przyznanie odznaki honorowej;
5) przedstawienie do odznaczenia państwowego.
Czyli co? może ale nie musi? Jeśli się mylę proszę o poprawienie
skoro NIE MOŻE awansować wcześniej niż:....to jakim cudem pracujący od roku lub dwóch czasu kapelani dostali awans o 6 lub więcej stopni?? a gdzie nabyli w tak ekspresowym tempie doświadczenie?....czy to nie jest łamanie prawa?????
Kapelan nie może być mkc czy kc, bo jego stanowisko służbowe to kapelan.
Awansowano ich, bo w naszym bublu (ustawa o SC) zapomniano w przepisach przejściowych o kapelanach. Nie jest to stanowisko kierownicze, chociaż równoważne z zastępcą naczelnika.
Gdyby nie te awanse to kapelani nie mogliby dostać oficerskich stopni.
Nie byłem i nie jestem zwolennikiem idei wprowadzenia kapelanów do SC, ale skoro już są to powinni być oficerami, tak jak w innych służbach. W pewnym sensie jest to funkcja wyjątkowa, a ks.biskup Sławoj Głudź swojego czasu awansował z szeregowego na generała i nie było problemu.
Nie czepiajmy sie kapelanów, są bardziej rażące paradoksy i nieprawidłowości.
Część osób dostała już propozycje stopni służbowych. Oparto się jedynie na punktacji. Nie uwzględniono niczego ponadto. Wyszły takie absurdy, że ręce opadają. Przykładowo ludzie ze średnim wykształceniem p.o. kierownika z mniejszym stażem znaleźli się wyżej od ludzi z wyższym wykszyałceniem i wyższym stażem. Poza tym "zaprocentowała" zła polityka awansowa i generalnie ten kto był olewany w awansach dotychczas ponosi tego konsekwencje. Jest tak jak przewidywano
W ustawie z 1999r. było napisane, że nadanie f.c. stopni służbowych następuje w zależności od zajmowanego stanowiska, opinii służbowej, oceny okresowej i posiadanych kwalifikacji zawodowych.
Skoro więc spełniałeś ww. przesłanki ustawowe, powinien nastąpić awans w określonych ustawowo terminach, bo przecież racjonalny ustawodawca nie okreśłił ich przypadkowo, w szczególności w świetle brzmienia ust.1 art.9 ustawy o SC z 1999r. DIC tłumaczą się, że awanse nie następowały tak jak chciał ustawodawca, tylko z powodu braku środków.
To nie jest wytłumaczenie dla sądu, bowiem ustawa o tym nie wspominała.
DIC tłumacza też, że mieli dowolność, gdyż przepis w kwestii terminów awansu, nie był obligatoryjny.
Nic bardziej mylnego. Wystarczy porównać wieloletnią praktykę w innych formacjach mundurowych i treść przepisów odnoszących się do kwestii awansów.
WOBEC większości przepis art.9 nie był stosowany, także wobec Ciebie wildboy, skoro miałeś tylko trzy awanse na 9 lat. To nie ważne, że inni mieli jeszcze gorzej. Ja np. miałem tylko jeden na 13 lat służby, ale to nie ma znaczenia dla Twojego przypadku. Ty także powinieneś awansować częściej, jeżeli spełniałeś ww. przesłanki, a z tego co piszesz spełniałeś.
Ustawodawca przyjął nową ustawę w której napisał, że przy mianowaniu na nowy stopień uwzględnia się doświadczenie, staż i wykształcenie w sprawach z zakresu zadań SC.
Nie ma więc na co czekać. Należy składać wnioski. PRZYSZEDŁ CZAS, ABY UPOMNIEć SIĘ WRESZCIE O WIELOLETNIE POMIJANIE KRYTERIÓW USTAWOWYCH PRZEZ PRACODAWCÓW.
Tej sprawy nie odpuścimy. Na pewno wiele spraw trafi do sądów. W piątek powinna być opinia prawna. Po wydaniu mianowań opublikujemy wzór zaskarżenia tych aktów.
A z jakiej kancelarii prawniczej? Czy jest to kancelaria o dużej renomie w środowisku, czy jakaś drugorzędna? Wydaje mi się, że w tej sytuacji nie można oszczędzać.
APELUJĘ do wszystkich członków związków działających w Służbie Celnej o zwarcie szeregów aby wymóc na zarządach swoich związków złożenie się na jedną znaczącą ekspertyzę prawną. W jedności siła !!!
PS Ale trzeba działać szybko.