Reforma KAS

Urząd Skarbowy dostanie niebawem od platform typu Allegro czy OLX dane podatników, którzy handlują w internecie. Ustawa została przyjęta przez Senat i tera czeka już tylko na podpis prezydenta Andrzeja Dudy. Ma wejść w życie z początkiem lipca.

Urząd Skarbowy dostanie niebawem od platform typu Allegro czy OLX dane podatników, którzy handlują w internecie. Ustawa została przyjęta przez Senat i tera czeka już tylko na podpis prezydenta Andrzeja Dudy. Ma wejść w życie z początkiem lipca.

Pytanie: czy to narzędzie kontrolne czy represyjne ?!

u nas też by się przydało.

u nas też by się przydało.

Przecież po to wcześniej była BLACHA (u nas blaszka).

Będzie można otrzymać numer 007 :)

pomysł dobry i ktoś będzie miał robotę zamówić nowe, zebrać stare, rozdać, podpisz, wyślij itp.

„"Dziennik Gazeta Prawna" informuje, że skład orzekający NSA zadaje pytanie, czy naczelnik urzędu skarbowego mógł nakładać rygor natychmiastowej wykonalności decyzji wymiarowych, które wydał naczelnik innego urzędu celno-skarbowego.
- Jeżeli odpowiedź będzie negatywna, może to oznaczać duży problem dla Krajowej Administracji Skarbowej. Może się okazać, że w wyniku proceduralnego błędu nie doszło do przerwania biegu terminu przedawnienia podatku. W efekcie wiele zaległości przedawniło się wcześniej, niż zakładała skarbówka – tłumaczy w rozmowie z "DGP" Jakub Warnieło, doradca podatkowy i szef zespołu postępowań podatkowych MDDP.”

"Odwoływani ze stanowisk kierowniczych w administracji skarbowej oraz celno-skarbowej, w okresie wypowiedzenia, byli zwalniani ze świadczenia pracy – ustalił serwis Prawo.pl. Ministerstwo Finansów podało nam, że w okresie od 13 grudnia 2023 r. do 5 czerwca br. odwołano w sumie 204 osoby. Ile z ich nie świadczyło w tym czasie pracy, otrzymując przez trzy miesiące swoją np. dyrektorską pensję – nie wiadomo. MF nie podało nam ani liczby zwolnionych ze świadczenia pracy, ani tego, ile pieniędzy w ten sposób wypłacono"

Z tego artykułu wynika m.in., że chociaż miotła nowej władzy posprzątała po swojemu stołki dyrektorskie to już nie do końca uprzątnęła fotele naczelników UCS bowiem na swoje stanowiska zachowali naczelnicy UCS w: Krakowie, Lublinie, Łodzi, Opolu i Zielonej Górze. Oczywiście nie mówię o zastępcach, bo tutaj było jeszcze bardziej wybiórczo. :)

Naczelnicy mają też kadencyjność. Niektórych nie ma potrzeby lub nie ma powodu do pilnego odwołania. Jeśli NUCS czy NUS nie podoba się DIASowi, czasami wystarczy poczekać kilka miesięcy na koniec kadencji.

Naczelnicy mają też kadencyjność. Niektórych nie ma potrzeby lub nie ma powodu do polnego odwołania. Jeśli NUCS czy NUS nie podoba się DIASowi, czasami wystarczy poczekać kilka miesięcy na koniec kadencji.
Serio? Kurczę a o tym to nawet nie wiedziałem. Z czystej ciekawości spytam z jakiego aktu prawnego to wynika? Bo może akurat mojemu NUCS zaraz się skończy kadencja ;)

Naczelnicy mają też kadencyjność. Niektórych nie ma potrzeby lub nie ma powodu do pilnego odwołania. Jeśli NUCS czy NUS nie podoba się DIASowi, czasami wystarczy poczekać kilka miesięcy na koniec kadencji.
Tu mnie zaskoczyłeś totalnie. Jaka kadencyjność? Podoba się lub nie, wykonuje swoje obowiązki właściwie lub nie, był powołany z nadania poprzedniego politycznego Dias? Krótka piłka!

Serio? Kurczę a o tym to nawet nie wiedziałem. Z czystej ciekawości spytam z jakiego aktu prawnego to wynika? Bo może akurat mojemu NUCS zaraz się skończy kadencja ;)
Z ustawy o KAS
Art 24 ust 5 i 6 mówi o pięcioletniej kadencji i możliwości jej przedłużenia. Dotyczy to dyrektorów i naczelników ...

Attachments

• Screenshot_20240723_210115_Microsoft 365 (Office).jpg
    Screenshot_20240723_210115_Microsoft 365 (Office).jpg
    59,7 KB · Wyświetleń: 92
Ale dotyczy to chyba tylko stabilnej sytuacji politycznej?

A jaka jest sytuacja polityczna? Spytaj któregokolwiek polityka z opcji rządzącej. Każdy odpowie, że teraz, to dopiero jest stabilnie. 😁

Tak na poważnie, to niezmiernie trudno znaleźć "swoich", wśród towarzystwa totalnie przesyconego "obcymi" ...

Pytanie - dlaczego należy usuwać ze stanowisk NUC-S czy ich zastępców ???? Jeżeli sprawdzili się na swoim stanowisku to też należy ich usuwać bo przyszła nowa ekipa ? Usuwać dla zasady ??? I powoływać nowych ???? Zanim nowi się czegokolwiek nauczą możliwe że będzie nowe rozdanie i znowu ich usuwać ??? I tak bez końca ???? I tak naprawdę NIKT NIGDY NIE OGARNIE ZADAŃ I ROLI NACZELNIKA czy też jego zastępcy !!!! Jestem tego przeciwnikiem !!!! Jeżeli ktoś sprawdza się na stanowisku to niech zostanie. Po co ciągle usuwać i usuwać ????? Zanim nowy ogarnie temat i nauczy się o co chodzi to jego też trzeba usunąć ???? Dajcie im szansę !! Chcemy stabilności Służby ??? Chcemy !!!! No to dajmy szansę im działać !!!! Jest wielu WIELU NACZELNIKÓW i ich Zastępców którzy wiedzą o co chodzi w Służbie i co - teraz ich wymienić bo nowe rozdanie ??? Zanim nowi jako tako ogarną temat i poznają ludzi to znowu wymieniać i tak bez końca ??? Mnie intersesują JEDYNIE ICH KOMPETENCJE I NIC WIĘCEJ. A co Nas obchodzi nowe rozdanie !!!! Nas interesują ich kompetencje !!!!! A znam Takich którzy OBY ZOSTALI !!!! Dla jasności - jestem zwykłym funkcjonariuszem.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry