W moim US pytałem się osoby z ZZ co myślą o akcji podpisywania listy. Powiedziała, że po konsultacji z ludźmi z IAS nie będą propagować akcji, ponieważ celnicy (funkcjonariusze) chcą załatwić swoje sprawy kosztem skarbowców (cywilów).
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
W moim US pytałem się osoby z ZZ co myślą o akcji podpisywania listy. Powiedziała, że po konsultacji z ludźmi z IAS nie będą propagować akcji, ponieważ celnicy (funkcjonariusze) chcą załatwić swoje sprawy kosztem skarbowców (cywilów).
Tak się tylko złożyło, że pracowaliśmy w innych firmach zapewniających wpływy do tego samego budżetu.
Tak napisać może tylko osoba która nigdy nie pełniła Służby na granicy i nie ma o tym bladego pojęcia. Jak i nie ma pojęcia o ustawach.Niestety- mylisz się. Do ochrony granic jest powołana straż graniczna a nie służba celna. Ustawa z dnia 12października 1990r.o Straży Granicznej (Dz. U. z 2017 r.poz. 2365),mówi wyraźnie:
Art.1. Ust 1. Straż Graniczna jest jednolitą, umundurowaną i uzbrojoną formacją przeznaczoną do ochrony granicy państwowej, kontroli ruchu granicznego oraz zapobiegania i przeciwdziałania nielegalnej migracji.
W przytoczonym artykule o służbie celnej brak jest natomiast nawet wzmianki o ochronie granicy państwowej. Jest natomiast pojęcie polskiego obszaru celnego, przywozu i wywozu towarów oraz czynnościach z tym związanych.
Inną sprawą jest że w ustawach o policji, służbie więziennej i nawet o straży pożarnej znajdują się w pierwszym artykule słowa: formacja. A w ustawie o celnikach tego brakuje.
@stefan 123 dbasz o to aby budżet był pełny inaczej mówiać zbierasz podatki. Niestety jesteś tak zacietrzewiony, że nienawiść do cywilnych skarbowców odbiera Ci racjonalne myślenie. Aż tak bardzi uważasz się za lepszego?
i tu się mylisz bo kilka lat spędziłem na ochronie granicy: i wiem jak to jest. jeśli celnicy służyli w ochronie granicy (a nie w ochronie polskiego obszaru celnego i poboru cła i akcyzy a także kontroli towaru itp) to pokaż mi jednego celnika który służył w gpk czy strażnicy, który chodził po pasku i szukał śladów, który został zerwany w nocy i legitymował wszystkich w obszarze przygran bo było przekroczenie, gdzie do najbliższej wioski było 4-5km w chłodzie, głodzie, w świetle dnia i nocy. do tego uzbrojony w ostrą. Celnika, który z psem służbowym ganiał nielegala tylko dlatego że przekroczył granice, a nie dlatego że porzucił towar. przykłady można mnożyć ale co innego jest stać faktycznie na straży granicy a co innego służyć aby nielegalny towar nie przekraczał granicy. to są różne rzeczy. Celników bardzie interesowało co jest wiezione w ciężarówkach i przez podróżnych niż nielegalne przekroczenie granicy i faktyczne niebezpieczeństwa z tym związane.
na granicy jest sg, jest i sc-s
ale nie ma skarbowców
i tyle w temacie
Nie masz do końca racji Bolo. W wielu UCSach jest już regułą, że skarbonki wcielone do służby lądują na miesiąc lub dwa na granicy
Ależ czytam ze zrozumieniem, nawet wydawało mi się, że wyczytałem jakąś głębszą myśl w Kolegi poście...więc to funkcjonariusze sc-s
czytaj ze zrozumieniem, nie wiesz - nie pisz
Pisz fajer pisz. Piszesz ciekawie. Ja z przyjemnością poznaję nowe tematy. Każdy człowiek nieustannie powinien się uczyć czegoś nowego, rozwijać się. Sprawy celne i akcyzy dość dobrze znam, Z przyjemnością pogłębiam wiedzę na temat zagadnień związanych z innymi daninami.Pliki JPK_VAT to też element reformy KAS. Dlatego wg mnie można o tym pisać w tym wątku. Split payment też.
Ale też można pisać o inercji pracowników, ich zniechęceniu i apatii. Może nie jest to oczekiwana przez Was narracja, ale cóż, w KAS jesteśmy wszyscy.