Do nicka "ten gorszy", choć ja za takiego Ciebie nie uważam
Po pierwsze, wpisów na forum(poza moimi i funkcyjnych działaczy ZZ Celnicy PL) nie należy utożsamiać ze stanowiskiem ZZ Celnicy PL, a po drugie nie jest tak jak piszesz, że to tylko celnicy atakują skarbowców, bo to niestety są działania obopólne.
Różnica polega na tym, że ZZ Celnicy PL nie atakuje skarbowców, natomiast niektóre ZZ skarbowości właściwie nieustannie podsycają, podobnie jak MF, antagonizmy w środowisku.
ZZ Celnicy PL nie walczy o podwyżkę dla skarbowców jedynie rzędu ok. 500zł średnio na etat, co stanowi jedynie okruchy z pańskiego stołu(dane z 2016r o różnicach w uposażeniach funkcjonariuszy byłej SC wraz z dodatkami do pracowników US wraz z dodatkami), nie włączamy się w jałowe dyskusje typu "ja mam mnożnik 1,65 a ten obok ma mnożnik 1,85", gdyż mamy plan działania jak wywalczyć dla wszystkich tj. zarówno funkcjonariuszy i pracowników godne i realne podwyżki w wysokości 3000 zł w perspektywie 6 lat - vide apel, do którego załączamy deklarację, bo bez konsolidacji środowiska nie da się wywalczyć tych podwyżek
https://celnicy.pl/content.php/4329-PISMO-DO-PRACOWNIKÓW-US-IAS-i-KIS.
To dlatego są podejmowane działania MF różnicujące środowisko, które są wspierane przez niektóre ZZ skarbowości, bo MF obawia się właściwie tylko tejże konsolidacji środowiska i robi wszystko, przy wsparciu niektórych ZZ skarbowości, aby Nam to uniemożliwić.
Odsyłam do lektury apelu.