Przeniesienia z pracownika na funkcjonariusza zgodnie z art. 150 ustawy o KAS

Zamiast się wymadrzać i nazywać mnie dziewczę ? ( nie życzę sobie tego), proszę rozwiać moje watpliwości .Bo na razie nadal je mam! A teorytezowanie i wskazywanie definicji niczego nie wnosi.

Szanowna Pani!
Korepetycje, to bardzo droga usługa, która niestety wymaga od adepta minimum chęci, a przede wszystkim podstawowej
wiedzy, na której nauczający może bazować. Skoro Szanowna Pani nie ma ochoty na zrozumienie podstaw, to przyzwoity
korepetytor nie podejmie się pracy wiedząc, iż przyjąłby apanaże nieuczciwie od z góry skazanego na porażkę.

Nie rozwieję zatem wątpliwości Szanownej Pani, gdyż nie mam fioletowego pojęcia, jakie można je mieć po najprostszym
z możliwych wyjaśnieniu.
Ponieważ zauważam u Szanownej Pani raczej nie wątpliwości, a BRAK WIARY w istnienie w przepisach identycznej normy
stażu dla osób ze służby cywilnej, jak i tych z "Biedronki", zalecam przeczytanie CAŁEJ ustawy o KAS, czego prawdopodobnie
Szanowna Pani nie uczyni albo z lenistwa, albo przez brak umiejętności czytania przepisów prawnych ze zrozumieniem ...

Wyjaśnię to inaczej :
Mamy 1 osobę , która pracowała 20 lat w Biedronce i przyszła do służby

2 osobę , która pracowała w 5 lat w Biedronce, a potem 15 lat KAS i przeszła na art.150 KAs.

Czy obie osoby dostaną dodatek po 15 latach służby ????
Moim zdaniem tylko osoba nr 2 - bo zalicza jej staż w KAS jako staż służby i dodatkowo dolicza 5 lat

Natomiast osoba nr 1 będzie musiała najpierw wyslużyc te 15 lat i dopiero po tym zalicza jej 20 lat do stażu, nie wcześniej :)

Mylę się?

Członkowi korpusu służby cywilnej, który stał się funkcjonariuszem, okres stażu pracy w służbie cywilnej lub jednostkach organizacyjnych KAS wlicza się do okresu służby w Służbie Celno-Skarbowej,
dodatek po 15 latach służby dostaniesz już po 1 miesiącu służby w KAS.
Lobby przy zmianach przepisów było tak duże, że tylko nasza służba otrzymała zapis że dodatek przysługuje po 15 latach służby ale wyjątkowo jako okresy równorzędne ze służbą traktuje się wszystkie poprzednie lata zatrudnienia.

Dlatego też, dodatku nie dostaje funkcjonariusz który ma np. tylko 14 lat samej służby (bez pracy w cywilu) a dostaje już osoba która posiada staż z dowolnej pracy poza mundurem (nawet gospodarstwa rolnego!!) i musi przepracować dosłownie 1 miesiąc jako funkcjonariusz w KAS aby mieć łącznie 15 do spełnienia kryterium..

Ostatnia edycja:
Lobby przy zmianach przepisów było tak duże, że tylko nasza służba otrzymała zapis że dodatek przysługuje po 15 latach służby ale wyjątkowo jako okresy równorzędne ze służbą traktuje się wszystkie poprzednie lata zatrudnienia.

Dlatego też, dodatku nie dostaje funkcjonariusz który ma np. tylko 14 lat samej służby (bez pracy w cywilu) a dostaje już osoba która posiada staż z dowolnej pracy poza mundurem (nawet gospodarstwa rolnego!!) i musi przepracować dosłownie 1 miesiąc jako funkcjonariusz w KAS aby mieć łącznie 15 do spełnienia kryteriumdziękuję za wyjaśnienie.

Dlatego też, dodatku nie dostaje funkcjonariusz który ma np. tylko 14 lat samej służby (bez pracy w cywilu) a dostaje już osoba która posiada staż z dowolnej pracy poza mundurem (nawet gospodarstwa rolnego!!) i musi przepracować dosłownie 1 miesiąc jako funkcjonariusz w KAS aby mieć łącznie 15 do spełnienia kryterium..
To jawna niesprawiedliwość... Aż wierzyć się nie chce.Dziękuję.

Szanowna Pani!
Korepetycje, to bardzo droga usługa, która niestety wymaga od adepta minimum chęci, a przede wszystkim podstawowej
wiedzy, na której nauczający może bazować. Skoro Szanowna Pani nie ma ochoty na zrozumienie podstaw, to przyzwoity
korepetytor nie podejmie się pracy wiedząc, iż przyjąłby apanaże nieuczciwie od z góry skazanego na porażkę.

Nie rozwieję zatem wątpliwości Szanownej Pani, gdyż nie mam fioletowego pojęcia, jakie można je mieć po najprostszym
z możliwych wyjaśnieniu.
Ponieważ zauważam u Szanownej Pani raczej nie wątpliwości, a BRAK WIARY w istnienie w przepisach identycznej normy
stażu dla osób ze służby cywilnej, jak i tych z "Biedronki", zalecam przeczytanie CAŁEJ ustawy o KAS, czego prawdopodobnie
Szanowna Pani nie uczyni albo z lenistwa, albo przez brak umiejętności czytania przepisów prawnych ze zrozumieniem ...
Widzę, że uszanował Pan moją prośbę i już nie nazywa mnie Pan ,,dziewczę". Widać i bez płatnych korepetycji, można kogoś czegoś nauczyć.Jest Pan tego żywym dowodem ☺️

Widzę, że uszanował Pan moją prośbę i już nie nazywa mnie Pan ,,dziewczę". Widać i bez płatnych korepetycji, można kogoś czegoś nauczyć.Jest Pan tego żywym dowodem ☺️

Szanownej Pani nikt nie wytłumaczył wątpliwości, tylko potwierdził poprzednie stwierdzenia. Dowiedzieć się, to coś innego, niż uwierzyć.

W przeciwieństwie do Szanownej Pani, ja jestem chętny do nauki ...

Szanownej Pani nikt nie wytłumaczył wątpliwości, tylko potwierdził poprzednie stwierdzenia. Dowiedzieć się, to coś innego, niż uwierzyć.

W przeciwieństwie do Szanownej Pani, ja jestem chętny do nauki ...
Widać trafił Pan na dobrego, chętnego do przekazywania wiedzy nauczyciela. Czego nie mogę powiedzieć o sobie.No cóż nie każdy nauczyciel ma dar przekazywania wiedzy.

To jawna niesprawiedliwość... Aż wierzyć się nie chce.Dziękuję.
Dlaczego niesprawiedliwość?
Każdy urząd jaki znam stosuje taki dodatek stażowy.
Przynajmniej w jakimś stopniu rekompensuje to doświadczonym ludziom fakt, że po tych 15 latach zarabiają zazwyczaj może stówkę więcej, co nowo zatrudniony, a czasem mniej o podatek, z którego młodzi są zwolnieni.

Dlaczego niesprawiedliwość?
Każdy urząd jaki znam stosuje taki dodatek stażowy.
Przynajmniej w jakimś stopniu rekompensuje to doświadczonym ludziom fakt, że po tych 15 latach zarabiają zazwyczaj może stówkę więcej, co nowo zatrudniony, a czasem mniej o podatek, z którego młodzi są zwolnieni.
Osoba, której odpowiadasz, nie rozumie instytucji dodatku stażowego uważając, że są jakieś inne w KAS,
niż w pozostałych instytucjach. Stąd takie poglądy ...

Dodatek stażowy jest z uwzględnieniem wysługi. Dodatek motywacyjny miał w służbach mundurowych na celu zmotywowanie doświadczonych funkcjonariuszy z co najmniej 15 letnim stażem w służbie aby nie odchodzili na emeryturę ponieważ posiadają już pewne doświadczenie i warto ich zastrzymać. Powiedz mi jak można motywować do pozostania w służbie nowozatrudnionego, który już ten dodatek może dostawać zaraz po mianowaniu je jeśli tylko posiada staż z okresu równorzędnego w cywilu.... Przecież to drugi raz wypłacane za to samo czyli wysługę. np. 20 % i dodatek motywacyjny 10% mimo że w nigdy w żadnej innej służbie nigdy w życiu nie był...

Dodatek stażowy jest z uwzględnieniem wysługi. Dodatek motywacyjny miał w służbach mundurowych na celu zmotywowanie doświadczonych funkcjonariuszy z co najmniej 15 letnim stażem w służbie aby nie odchodzili na emeryturę ponieważ posiadają już pewne doświadczenie i warto ich zastrzymać. Powiedz mi jak można motywować do pozostania w służbie nowozatrudnionego, który już ten dodatek może dostawać zaraz po mianowaniu je jeśli tylko posiada staż z okresu równorzędnego w cywilu.... Przecież to drugi raz wypłacane za to samo czyli wysługę. np. 20 % i dodatek motywacyjny 10% mimo że w nigdy w żadnej innej służbie nigdy w życiu nie był...

Czyżbym się mylił, że dodatek motywacyjny dotyczy od 15 lat służby i tylko służby, a nie stażu ?!

Czyżbym się mylił, że dodatek motywacyjny dotyczy od 15 lat służby i tylko służby, a nie stażu ?!
Trzeba to trochę uporządkować.
Mylone tu są 2 różne dodatki o charakterze motywacyjnym, mające zachęcić doświadczonych funków do pozostania w służbie.
Najpierw wprowadzono "świadczenie motywacyjne" 1500 zł po 25 latach służby i 2500 po 28,5 latach.
To świadczenie z założenia nigdy nie będzie doliczone do emerytury.
W 2023 roku wprowadzono funkcjonariuszom i żołnierzom "świadczenie za długoletnią służbę" tj 5% po 15 latach rosnące co roku o 1% aż do 15%. W SCS liczy się do tego dodatku służba i praca.
To świadczenie może być doliczone do emerytury po osiągnięciu 32 lat WYSŁUGI EMERYTALNEJ. A ta wysługa jest liczoną różnie w zależności z którego art wyliczana jest emerytura. I tak z art 15a liczoną jest tylko sama służbą, ale z art.15aa liczoną jest też praca w cywilu (tu mamy warunek 25 lat służby). Konfiguracji jest więcej (ZER opisuje to na swojej stronie).
Oba dodatki dotyczą tylko funkcjonariuszy i żołnierzy, mają różne potoczne nazwy które mieszają niektórym w głowach.
Kiedy piszecie "dodatek motywacyjny" nie wiadomo o które świadczenie chodzi i pewnie stąd nieporozumienia i niezrozumienie.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry