Przeniesienia z pracownika na funkcjonariusza zgodnie z art. 150 ustawy o KAS

A studia prawnicze, rozumiem, że Pan skończył i te wątpliwości też ma?:) ⏬⏬⏬
...
:ROFLMAO:
Nie, ja nie mam żadnych wątpliwości.

Art. 150 mimo, że wydający się długim i skomplikowanym, tak naprawdę traktuje dokładnie o tym, że pracownik KAS (SC)
może stać się funkcjonariuszem (SC-S) w sposób uproszczony - bez przechodzenia całej ścieżki rekrutacyjnej. Tylko tyle!

Wszystkie inne zasady, pozostają identyczne do zasad obowiązujących dla wszystkich przyjmowanych do służby cywili.

Serio.Oto pytanie: czy ktoś z US pracujący tam np 3 lata, gdy przyjdzie do ucs na art 150 , to liczą mu te 3 lata jako lata służby ? Brzmienie przepisu : ,,Członkowi korpusu służby cywilnej, który stał się funkcjonariuszem, okres stażu pracy w służbie cywilnej lub jednostkach organizacyjnych KAS wlicza się do okresu służby w Służbie Celno-Skarbowej''

czy to oznacza, że 3 lata był funkiem i czy liczy mu się to do emki?
Okres pracy w US liczy się do emki......
....... z ZUSu

W/g MF nie wlicza się do dodatków po 25 i 28,5 latach bo tam się mówi o służbie. Jak ktoś chce spróbować dostać ten dodatek wliczając okres ucywilnienia na zasadzie art. 150 to można iść do sądu inaczej nie da rady.
Do dodatkowego stażowego po 15 latach się wlicza bez dodatkowych czynności, kadry przeliczają i tyle.

Art. 150 nie rozróżnia czy ktoś był wcześniej funkiem czy nie.
był cywilem w chwili jego stosowania.
Wcześniej mógł pracować w fabryce gum do majtek i wszystkie okresy poza emką i dodatkami 25 i 28, 5 się wliczają np. do dodatkowego urlopu, do stażowego, do dodatkowego stażowego po 15 latach itp.

Ps Adrianpec wykorzystałem odpowiedź na Twój post do odpowiedzi innym użytkownikom.

Okres pracy w US liczy się do emki......
....... z ZUSu
I dobrze ;)

Back
Do góry