To czemu jest napisane , że :
Członkowi korpusu służby cywilnej, który stał się funkcjonariuszem, okres stażu pracy w służbie cywilnej lub jednostkach organizacyjnych KAS wlicza się do okresu służby w Służbie Celno-Skarbowej. Prace w Biedronce trudno zaliczyć jako pracę w służbie cywilnej lub jednostce KAS.
Stąd moje wątpliwości.
Dziewczę !! Twoje wątpliwości są
wyłącznie wątpliwościami osoby absolutnie nie obeznanej ze specyfiką przepisów prawnych, co mocno mnie dziwi, skoro pracujesz (służysz) w takiej instytucji.
Owszem, dla całkowitego laika
przepis - powyżej wskazywany przykładowo, a
ODCIĘTY od całości -
WYDAJE SIĘ preferować w kwestii
stażu osoby ze służby cywilnej.
Wydaje się, bo akurat
w tym PRZEPISIE, mowa jest wyłączne o takich osobach. W innym
PRZEPISIE, DOKŁADNIE TA SAMA
NORMA dotyczy pozostałych, wcześniej zatrudnianych poza służbą cywilną.
Przypuszczam (tylko przypuszczam), iż z racji powszechnej w Polsce naiwności prawnej (
podstaw prawa powinno się uczyć już w podstawówce), bezapelacyjnie nie rozróżniasz znaczenia (mocy) dwóch
odmiennych pojęć, czyli "
przepis prawny" i "
norma prawna".
Dlatego pozwalam sobie przytoczyć najprostszą - jaką znalazłem - ich definicję:
Przepis prawny - (charakter szczegółowy) najmniejsza jednostka redakcyjna aktu normatywnego w formie zdania, ujęta jako artykuł, paragraf, ustęp, punkt lub litera.
Norma prawna - (charakter generalny) oparta na wielu, często powtarzanych przepisach
zasada, mająca charakter abstrakcyjny – to przekonanie powstałe w naszej świadomości na temat tego, co jest zgodne lub niezgodne z obowiązującym prawem.
Mniemam, iż jeszcze jedna definicja może się przydać ...
Akt normatywny -
tekst, który zawiera
normy prawne, sformułowane w języku prawnym i zapisane w postaci
przepisów.
Zazwyczaj
normy prawne mają charakter generalny (tzn. adresaci tych norm nie są indywidualnie określeni).