Przeniesienia z pracownika na funkcjonariusza zgodnie z art. 150 ustawy o KAS

Mimo retoryczności pytania pozwolę sobie na nie odpowiedzieć...
W proporcji do nakładu pracy tak, a może nawet są to jeszcze lepsze pieniądze, w proporcji oczywiście...
Wystarczy przeliczyć jaki nakład pracy, stresu, nerwów należy włożyć w negocjacje z najlepszymi kancelariami w Wawie, by doprowadzić do ugody i zyskać marne pół procent na benchu i doprowadzić do wpłaty tych marnych nastu milionów, np. z transgranicznego podziału spółki...
No chyba, że się jest słodkim misiaczkiem - plecaczkiem, wtedy można przytulić tytuł skarbowego eksperta i tylko kserować, skanować, numerować akta.
Są i takie przypadki...

O co chodzi z tym art 150? Ja jestem funkcjonariuszem , ale czy ktoś z US pracujący tam np 3 lata, gdy przyjdzie do ucs na art 150 , to liczą mu te 3 lata jako lata służby ?Czy to oznacza, że 3 lata był funkiem i czy liczy mu się to do emki?

O co chodzi z tym art 150? Ja jestem funkcjonariuszem , ale czy ktoś z US pracujący tam np 3 lata, gdy przyjdzie do ucs na art 150 , to liczą mu te 3 lata jako lata służby ?
Z całym szacunkiem koleżanko! Deklarujesz, że pracujesz w fabryce kilkanaście lat. Sprawdzasz jaka jest emerutura po latach 15. I Ty się pytasz o co chodzi z tym art.150?
Zdziwko!

Z całym szacunkiem koleżanko! Deklarujesz, że pracujesz w fabryce kilkanaście lat. Sprawdzasz jaka jest emerutura po latach 15. I Ty się pytasz o co chodzi z tym art.150?
Zdziwko!
Ja nie korzystam z tego artykułu, jestem funkiem ,a nie cywilem. Więc Pytam, z ciekawości...bo choć przeczytałam treść tego art, mam wątpliwości interpretacyjne...:) pięknie dziękuję za odpowiedź praktykom , nie teoretykom.

Ostatnia edycja:
Ja nie korzystam z tego artykułu, jestem funkiem ,a nie cywilem. Więc Pytam, z ciekawości...bo choć przeczytałam treść tego art, mam wątpliwości interpretacyjne...:) pięknie dziękuję za odpowiedź praktykom , nie teoretykom.

Podejrzewam, że jakby Ci się udało skończyć studia prawnicze, wątpliwości miałabyś jeszcze większe ...

W szczególności że koleżanka była ucywilniona jak sama pisze i powróciła do służby na podstawie no właśnie. Panowie Lord Vader, soldat naprawdę nie ma sensu

W szczególności że koleżanka była ucywilniona jak sama pisze i powróciła do służby na podstawie no właśnie. Panowie Lord Vader, soldat naprawdę nie ma sensu
Nie ma sensu ? Proszę napisać i odpowiedzieć z sensem na moje pytanie, pytam o sytuację cywili , przenoszonych na podstawie 150. Ucywilnieni i przenoszeni z art 150 funk.maja inną sytuację, bo od zawsze byli funkami....🙂

Ostatnia edycja:
Podejrzewam, że jakby Ci się udało skończyć studia prawnicze, wątpliwości miałabyś jeszcze większe ...
A studia prawnicze, rozumiem, że Pan skończył i te wątpliwości też ma?:) ⏬⏬⏬

Członkowi korpusu służby cywilnej, który stał się funkcjonariuszem, okres stażu pracy w służbie cywilnej lub jednostkach organizacyjnych KAS wlicza się do okresu służby w Służbie Celno-Skarbowej, z zastrzeżeniem przepisów ustawy z dnia 18 lutego 1994 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin (Dz. U. z 2022 r. poz. 1626 i 2476 oraz z 2023 r. poz. 347).
8a.
Okresy, o których mowa w ust. 8, nie są traktowane jako okresy służby ani okresy równorzędne ze służbą w rozumieniu ustawy z dnia 18 lutego 1994 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin.

Ostatnia edycja:
Nie ma sensu ? Proszę napisać i odpowiedzieć z sensem na moje pytanie, pytam o sytuację cywili , przenoszonych na podstawie 150. Ucywilnieni i przenoszeni z art 150 funk.maja inną sytuację, bo od zawsze byli funkami....🙂
Obiecuję, że odpowiem na każde pytanie ale pod jednym warunkiem napisz czy pytasz na serio czy robisz sobie zwyczajnie jaja.

Obiecuję, że odpowiem na każde pytanie ale pod jednym warunkiem napisz czy pytasz na serio czy robisz sobie zwyczajnie jaja.
Serio.Oto pytanie: czy ktoś z US pracujący tam np 3 lata, gdy przyjdzie do ucs na art 150 , to liczą mu te 3 lata jako lata służby ? Brzmienie przepisu : ,,Członkowi korpusu służby cywilnej, który stał się funkcjonariuszem, okres stażu pracy w służbie cywilnej lub jednostkach organizacyjnych KAS wlicza się do okresu służby w Służbie Celno-Skarbowej''

czy to oznacza, że 3 lata był funkiem i czy liczy mu się to do emki?

Ostatnia edycja:
Serio.Oto pytanie: czy ktoś z US pracujący tam np 3 lata, gdy przyjdzie do ucs na art 150 , to liczą mu te 3 lata jako lata służby ? Brzmienie przepisu : ,,Członkowi korpusu służby cywilnej, który stał się funkcjonariuszem, okres stażu pracy w służbie cywilnej lub jednostkach organizacyjnych KAS wlicza się do okresu służby w Służbie Celno-Skarbowej''

czy to oznacza, że 3 lata był funkiem i czy liczy mu się to do emki?
Do emki się nie licżą.

Do emki się nie licżą.
Tak myślałam, bo wyklucza to dalszą część przepisu .,,..
z zastrzeżeniem przepisów ustawy z dnia 18 lutego 1994 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin (Dz. U. z 2022 r. poz. 1626 i 2476 oraz z 2023 r. poz. 347).
8a."
Ale do czego się liczą?
Do dodatku za wysługę przysługującym po 15 latach służby ?

, do czegoś jeszcze ?

Ostatnia edycja:
Tak myślałam, bo wyklucza to dalszą część przepisu .,,..
z zastrzeżeniem przepisów ustawy z dnia 18 lutego 1994 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin (Dz. U. z 2022 r. poz. 1626 i 2476 oraz z 2023 r. poz. 347).
8a."
Ale do czego się liczą?
Do dodatku za wysługę przysługującym po 15 latach służby ?

, do czegoś jeszcze ?
dobre pytanie, czyli praca w cywilu wlicza się do dodatku po 15 i 25 i 28,5 roku słuzby, a funkom pracujacym przed 09.99 sie nie wliczą> Normalnie kurwica mnie bierze.

dobre pytanie, czyli praca w cywilu wlicza się do dodatku po 15 i 25 i 28,5 roku słuzby, a funkom pracujacym przed 09.99 sie nie wliczą> Normalnie kurwica mnie bierze.

W/g MF nie wlicza się do dodatków po 25 i 28,5 latach bo tam się mówi o służbie. Jak ktoś chce spróbować dostać ten dodatek wliczając okres ucywilnienia na zasadzie art. 150 to można iść do sądu inaczej nie da rady.
Do dodatkowego stażowego po 15 latach się wlicza bez dodatkowych czynności, kadry przeliczają i tyle.

Art. 150 nie rozróżnia czy ktoś był wcześniej funkiem czy nie.
był cywilem w chwili jego stosowania.
Wcześniej mógł pracować w fabryce gum do majtek i wszystkie okresy poza emką i dodatkami 25 i 28, 5 się wliczają np. do dodatkowego urlopu, do stażowego, do dodatkowego stażowego po 15 latach itp.

Ps Adrianpec wykorzystałem odpowiedź na Twój post do odpowiedzi innym użytkownikom.

W/g MF nie wlicza się do dodatków po 25 i 28,5 latach bo tam się mówi o służbie. Jak ktoś chce spróbować dostać ten dodatek wliczając okres ucywilnienia na zasadzie art. 150 to można iść do sądu inaczej nie da rady.
Do dodatkowego stażowego po 15 latach się wlicza bez dodatkowych czynności, kadry przeliczają i tyle.

Art. 150 nie rozróżnia czy ktoś był wcześniej funkiem czy nie.
był cywilem w chwili jego stosowania.
Wcześniej mógł pracować w fabryce gum do majtek i wszystkie okresy poza emką i dodatkami 25 i 28, 5 się wliczają np. do dodatkowego urlopu, do stażowego, do dodatkowego stażowego po 15 latach itp.

Ps Adrianpec wykorzystałem odpowiedź na Twój post do odpowiedzi innym użytkownikom.
Czyli jak ktoś pracował np. w urzędzie miasta, i przyszedł do ucs , to mu się wlicza te lata ? Czy chodzi tylko o tego cywila ze struktur KAS ? Szokkkk i niedowierzanie ...

Back
Do góry