Czyli co? Służby z MSWiA prawdopodobnie dostaną co chciały a my? Jak zwykle w czarnej d...? Na to się zanosi. Jak zwykle. Ja mam dość. Nie będę czekać do ukończenia 55 roku życia. Szkoda mi marnować życia w tym g... zwanym KAS.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Protest zakończony my jako Służba Celna nic nie osiągnęliśmy niestety pod MSW nie podlegamy, tak więc o 6 stówkach możemy zapomnieć, 15a też nie załatwiony jedynie 55 lat co dla nas jest ważne znika z ustawy emerytalnej. I tyle. Na forum policjantów ogólnie też ludzie nie są zadowoleni z tego porozumienia.
Pamiętam, byłem wtedy na kargo, robiłem co mogłem, ale zgłoszenia elektronicznego nie da się 20 min odprawiać. Oddawałem 5-10 spraw na koniec, tyle mogłem. Ale poszedłem, i cały oddział za Pana apelem poszedł Staraliśmy się. Kierownictwo się trzęsło. Pewnie nawet Pan o tym nie wiedział. Że ten Pana apel nie był tak do końca jak groch o ścianę.
Po prostu widzę to inaczej, protesty oddolne już się wypaliły. Czas na Piłsudskiego. Gdyby zarząd jednoznacznie wyznaczył termin. To chociaż się nie zgadzamy, jestem pewien, że 5000 członków przystąpiło by do protestu. Kolega policjant pytał mnie wprost, a co z wami, zawsze byliście przykładem?
Treść porozumienia ustalona i jest właśnie drukowane. Z grubsza:
Pkt 1- podwyżka 655 zł od 01.01.2019 (w tym 309 z ustawy modernizacyjnej) oraz nie mniej niż 500 zł od 1.01.2020 wszystko brutto i do uposażenia zasadniczego. Niewielkie różnice wynikać będą z wysługi.
2) przejście na emkę po 25 latach służby bez warunku 55 lat życia
3) waloryzacja - przepadła bo są podwyżki
4) nadgodziny płatne 100% i 6m-cy rozliczenie od 1.07.2019 tylko w 2019 r. Od 2020r. Okres rozliczeniowy ustalamy indywidualnie w każdej ze służb
5/ 15a tylko okres 1999-2003 do końca 2019 MSWiA przedstawi gotowy projekt
6/ L4 upadło że względów społecznych i politycznych
7/pojawiła się propozycja zatrzymania f-szy w służbie posiadających 25lat wysługi. Będą mieli płacony dodatek w wysokości połowy hipotetycznej emerytury. Szczegóły do końca 1 kwartału 2019, wprowadzenie od 1.01.2021
8/w nowej ustawie modernizacyjnej na lata 2021-2025 większy nacisk na sferę uposażeń 40-45%
Podpisanie porozumienia kończy akcję protestacyjną.
Jasne. Tak jak udało się nam przy szczycie NATO. Do tego potrzeba jasnego sygnału z góry który by to synhronizował i koordynował.Policja sprawnie wykorzystała niepowtarzalną okazję 11.11. Mam nadzieję że coś realnie ugrali.
Zolle też mają taką szansę. W grudniu będzie Szczyt Klimatyczny ONZ w Katowicach no i tuż tuż będą Święta.
Następna okazja szybko się nie powtórzy.
6/ L4 upadło że względów społecznych i politycznych
Nie masz szans, że 55 zniknie dla SC z ustawy. Porozumienie było z MSWiA i tylko ich będzie dotyczyć zmiana.