Protest - dodatek mieszkaniowy

A mogę poprosić o źródło tej informacji? Bo coś takiego to była propozycja Mf dla nas na poprzednim spotkaniu i to by upadło bo to dyskryminacja. Wierzyc mi się nie nie chce że ktoś ze zwiazkow by to napisał . Chociaż jeśli to prawda to ja też opuszczę związek

A mogę poprosić o źródło tej informacji? Bo coś takiego to była propozycja Mf dla nas na poprzednim spotkaniu i to by upadło bo to dyskryminacja. Wierzyc mi się nie nie chce że ktoś ze zwiazkow by to napisał . Chociaż jeśli to prawda to ja też opuszczę związek

Attachments

Okazuje się że ten „projekt” czy rodzaj poprawki nie został włączony do prac w Senacie. I ok. Sama inicjatywa zasługiwała na uznanie. Dlaczego jednak takie treści przeszły…? Przewodnicząca podpisała - ok, sama jednak nie zdecydowała (raczej) - prezydium czy cały zarząd..? Było to konsultowane wewnętrznie - nie wątpię, że tak, ale jak szeroko?
Nawiąże - przepraszam obecny zarząd- do sposobów działania Sławka - konsultował takie trudne, przełomowe tematy na forum, szeroko - to było lepsze. Środowisko znało kierunki, a zamysł działania był czytelny. Krytyka była, jest i będzie ale reakcja była niezwłoczna.
Wiem, że większość osób, z tych co były wcześniej, nadal jest w zarządzie więc co jest..? Z lojalności nie będą się wzajemnie i to tu podważać ale coś się wymyka, coś nie styka. To nie jest kwestia, że byłoby za dobrze w tej służbie, że mamy dużo i nietyczne prosić o więcej (takie głosy też słyszę) Kwestia tego dużo jest bardzo bardzo względna i może być to krótkotrwałe dużo. Ważne i niezaprzeczalne - mamy jako służba mniej niż niż inni!
A to na bank! - jest nieetyczne!
To ma piętnować związek ws. mieszkaniówki - pismami, projektami, postawą, wypowiedzią i to spójnie. MF czy rząd ma inne zadanie a związek ma nas chronić i bronić naszych praw.
To niby takie oczywiste…

Czyli niewielki % złapałby się na to świadczenie i nowi funkcjonariusze.
Jak już padło to pytanie: po co taki zapis? W innych służbach należy się wszystkim.
To jest kpina z wszystkich funkcjonariuszy w SCS. Brak słów...

Dzień dobry!
Widzę, że niektórzy w końcu się budzą ...

Od niedawna mam swoje mieszkanie ale wraz z nim kredyt na 30 lat, czyli wg projektu ZZ mieszkaniówka mi się nie należy. No tak, co będą dawać takim burżujom.

No fakt ja jestem w szoku. A pismo jest po prostu głupie bo jak można pisać o ujednoliceniu sytuacji naszej z innymi służbami wyłączając większość funków i stosując kompletnie inne zasady. I jeszcze nawiązywać do mieszkaniówki w wojsku gdzie również jest ona powszechna. Mam nadzieję że ktoś z zarządu się obudzi w końcu bo powstał spory ferment co wspaniale wykorzystują inne centrale związkowe a wśród funków bardzo duży niepokój . Jak ludzie zaczną rezygnować to wcale się nie zdziwię.

Obok emerytur ten dodatek stał się jednym z najważniejszych czynników przyciągających ludzi do munduru. Wystarczy spojrzeć co stało się w Policji (a to na razie tylko zapowiedź, też nie mają jeszcze na 100 % klepniętego) Tym świadczeniem rozwiązali praktycznie problem etatowy. Przyjętych ludzi w tym roku już mają o ponad tysiąc więcej niż w całym 2024r., a jeszcze trochę 2025r. nam zostało. Tłumaczenia, że u nas braków nie ma są złudne wiele ludzi już szykuje kwity na emkę, przez ostatnie lata wstrzymywała ich modernizacja, dodatki starcze i solidne podwyżki kwoty bazowej. Zaraz góra obudzi się z ręką w nocniku, tylko co to ich obchodzi...

Obok emerytur ten dodatek stał się jednym z najważniejszych czynników przyciągających ludzi do munduru. Wystarczy spojrzeć co stało się w Policji (a to na razie tylko zapowiedź, też nie mają jeszcze na 100 % klepniętego) Tym świadczeniem rozwiązali praktycznie problem etatowy. Przyjętych ludzi w tym roku już mają o ponad tysiąc więcej niż w całym 2024r., a jeszcze trochę 2025r. nam zostało. Tłumaczenia, że u nas braków nie ma są złudne wiele ludzi już szykuje kwity na emkę, przez ostatnie lata wstrzymywała ich modernizacja, dodatki starcze i solidne podwyżki kwoty bazowej. Zaraz góra obudzi się z ręką w nocniku, tylko co to ich obchodzi...
Nikt żadnych kwitów nie szykuje, akurat starzy rzeczywiście zarabiają u nas bardzo dobrze, w szczególności za samą obecność, bo wielu z nich pobiera pensję za samo odbicie się kartą. Ale fakt przejść od nas do innych służb jak najbardziej jest realny.

Dobra, wszyscy sobie pomarudzili na forum, na odpowiedź Zarządu tez nie ma co liczyć, a nawet gdyby to nic to nie zmieni. Pytanie czy robimy coś sami czy będziemy tylko wylewać frustracje w Internecie?

P.S. skoro tak dobrze idzie nam walczenie o dodatki innych służb (SW) to może wywalczymy mieszkaniówkę dla ITD, SOKu i straży miejskich - jak dostaną ją wszystkie służby mundurowe i pseudo mundurowe to z litości i nam się dosadnie?

...
Dobra, wszyscy sobie pomarudzili na forum, na odpowiedź Zarządu tez nie ma co liczyć, a nawet gdyby to nic to nie zmieni. Pytanie czy robimy coś sami czy będziemy tylko wylewać frustracje w Internecie?
...

To przykre ale sami nic nie zwojujemy, bo potrzebny jest oficjalny "organ" (związkowy), do oficjalnych działań (rozmów).
Pomysł dobry ale w obecnej sytuacji nierealny.

No chyba ... że znajdzie się jakiś "patron", który to poprowadzi.
Stąd moja wcześniejsza prośba do @slawomir.siwy aby się odezwał ...

To przykre ale sami nic nie zwojujemy, bo potrzebny jest oficjalny "organ" (związkowy), do oficjalnych działań (rozmów).
Pomysł dobry ale w obecnej sytuacji nierealny.
Do tego zmierzam. Może inny/nowi związek zawodowy? Albo przed pierwszym protestem ktoś wrzucał ciekawe inicjatywy, jednak został szybko zbanowany. Może powinniśmy pójść tą drogą?

Do tego zmierzam. Może inny/nowi związek zawodowy? Albo przed pierwszym protestem ktoś wrzucał ciekawe inicjatywy, jednak został szybko zbanowany. Może powinniśmy pójść tą drogą?
Nowt związek albo nowy przewodniczący i zarząd wybrany przez członków zwiqzku a nie jakichś przedstawicieli

Nikt żadnych kwitów nie szykuje, akurat starzy rzeczywiście zarabiają u nas bardzo dobrze, w szczególności za samą obecność, bo wielu z nich pobiera pensję za samo odbicie się kartą. Ale fakt przejść od nas do innych służb jak najbardziej jest realny.

P.S. skoro tak dobrze idzie nam walczenie o dodatki innych służb (SW) to może wywalczymy mieszkaniówkę dla ITD, SOKu i straży miejskich - jak dostaną ją wszystkie służby mundurowe i pseudo mundurowe to z litości i nam się dosadnie?
Zaczynasz dobrze prawić. Oby tak dalej! 💪🏻👍🏻

Back
Do góry