PROPOZYCJE RZĄDU

Pliki w formacie pdf należy pobrać i otworzyć programem Adobe Reader.

Tematy negocjacji zaproponowane przez ZZ
Uzgodnione stanowisko ZZ
Wspólne stanowisko wszystkich ZZ
Stanowisko Rządu RP (którym wymachiwał p. Boni)

POBRAĆ Z WWW I ZAPISAĆ - WÓWCZAS SIĘ OTWORZĄ

mądrze ku zwycięstwu

Panie Sławku, gorąca prośba do Pana!
Jak jutro(mam nadzieję) dojdzie do wznowienia rozmów, niech Pan spróbuje być głosem rozsądku tego towarzystwa negocjacyjnego i, zgodnie z wolą aktywnych na tym forum funkcjonariuszy, dopilnuje spraw następujących:
1. Negocjacje bez blokady informacyjnej, pełne nagłośnienie
2.Emerytury mundurowe najważniejsze, ale wystarczy zapis o nich w treści porozumienia(bez "gwarancji", ani projektów ustaw), jako o uprawnieniu takim jak w policji
3.Kwestie płacowe pozostawiłbym po myśli rządowców,bo muszą mieć jakieś zwycięstwo dla pokazania się innym grupom zawodowym by zniechęcić ich do protestów. Pełne zwycięstwo rządu na tym polu byłoby dla nich łakomym kąskiem, bo te 1500 PLN podwyżki to nasze najbardziej medialne żądanie, tymczasem najważniejsza jest emerytura, która, w porównaniu do ewentualnych wydatków na inne szykujące się branże, to grosze dla budżetu.
4.Pozostałe "drobiazgi" są już ustalone
5.Rozważcie sytuację, w której z samego rana sami wystosujecie zaproszenie do negocjacji, a rządowców zmusicie do jego przyjęcia podając w mediach informację o nim i o tym, że macie gotowe propozycje, wtedy nie odmówią(medialny nacisk na zawarcie porozumienia jest bardzo widoczny)
6.Deklarujcie w kuluarach gotowość przedstawiania takich wyników negocjacji jako sukces rządu-to dla nich ważne w kolejnych sporach

Powodzenia

UCZCIE SIĘ OD KOMISARZA ( ćwierć wieku w cle)
- KULTURA, KONKRET, MERYTORYCZNOŚĆ, BRAK PIENIACTWA I WARCHOLSTWA, TAK TRZYMAĆ !!!

Pogieło was,brać się do pracy.
Są inne metody protestu,poza tym jest dobra wola(przypuszczam że wiekszości państw już dawno byście wylecieli a 70 procent społeczeństwa zaczyna tracić do was nerwy i nie będzie najmniejszego oburzenia jeśli was zastąpią.Poza tym też pomyślcie o innych...

Obserwuję wasze fora z sentymentu choć nie pracuję w cle już od 7 lat. Chyba sentyment. Znam wielu celników (wewnętrzni) i słucham o ich problemach więc jestem na bieżąco. Sam dawno temu brałem udział w akcji prot. -opaski, oflagowanie strajk włoski- i na nikim nie zrobiło to żadnego wrażenia. Ten protest jest inny - oddolny. Teraz możecie coś uzyskać. jednak odczuwam wśród forumowiczów totalną dezoriętację. Powinniście mieć forum-"organ", na którym będą dostępne posty osób zarejestrowanych, posiadających wiedzę o wydarzeniach i udostępniających ją dla ogółu. W gąszczu postów trudno bowiem wyczuć kto prowokuje a kto pisze prawdę i rzeczy ważne.
Jestem z wami i podziwiam "granicę"
Adalbert

Drodzy celnicy,

Oto stanowisko Rządu;

Podwyżka uposażeń od 1.01.2008r. o 500 zł brutto miesięcznie na jeden etat,

Ponadto:
1. Większe poczucie bezpieczeństwa przez zniesienie art. 25 ust.8 pkt.1a i
1b Ustawy o służbie celnej,

2. Płacenie za nadgodziny, czego do tej pory nie było,

3. Przygotowanie ustawy modernizacyjnej zrównujacej warunki pracy i
uposażenia w służbie celnej i straży granicznej do 2011 roku.

OŚWIADCZAMY, ŻE STRONA ZWIĄZKOWA ZERWAŁA DZISIEJSZE ROZMOWY POMINMO
DOKŁADNEJ WIEDZY O NASZEJ OFERCIE.

Jacek Dominik -Szef Służby Celnej
Michał Boni - Sekretarz Stanu w Kancelarii Premiera

slawomir.siwy
Mod
Mod

PostWysłany: Czw Sty 31, 2008 10:40 am Temat postu: Wyjaśnienie przebiegu rozmów z Min. Michałem Boni
Opis: Odpowiedz z cytatem
Pragnąc odnieść się do wczorajszych wydarzeń, chcę poinformować foromowiczów o przebiegu rozmów z Ministrem Bonim.

Ja nie negocjowałem, byłem jedynie w 5-o osobowej grupie obserwatorów bez prawa głosu.
Co jakiś czas kontaktowaliśmy się z bardzo liczną grupą obserwatorów, którzy przebywali w innej sali.
Wszyscy zgromadzeni stali na stanowisku, że gwarancja objęcia funkcjonariuszy zaopatrzeniowym systemem emerytalnym jest najważniejsza. Minister Boni powiedział wprost, że nie złoży takiej gwarancji, a jedynie zapewnienie, iż w przyszłości rząd przeanalizuje dopiero taką możliwość.

Odnośnie kwoty 500zł, sprawa jest o tyle prosta, że mam gwarancje bardzo wielu Parlamentarzystów, którzy deklarują chęć walki o jeszcze wyższą kwotę dla nas w tym roku budżetowym, dlatego sądzę, że tą kwotę wywalczymy, ponieważ najnormalniej w świecie jest wpisana w rezerwę celową w ustawie budżetowej na ten rok. Wyższa kwota została niedawno zagwarantowana Sejmowi i Senatowi przez Panią Minister Suchocką-Rogucką.

Chcę przypomnieć, że do rozmów z rządem doszło dzięki Waszej inicjatywie i dzięki temu, że na mój APEL przyjechaliście w poniedziałek pod MF na godz. 10:30. Dzięki temu wyszli do nas Dyrektorzy Departamentu i dzięki temu można było zorganizować spotkanie na nastęny dzień. Wydaje się też, że dzięki temu Premier poważniej zainteresował się sprawą celników i pojechał na granicę wschodnią zobaczyć jak wygląda nasza praca.
W poniedziałek przyjechało bardzo wielu celników niezrzeszonych w ZZ, którym bardzo serdecznie dziękuję. To dzięki Wam doszło w ogóle do rozmów z rządem.

Propozycje, które złożył rząd są także dzięki Wam wszystkim, którzy protestują. Długo musielibyśmy jeszcze czekać, aby rząd zauważył z jakimi bolączkami boryka się SC i mam obawy, że gdyby nie Wasz oddolny zryw, nieprędko doczekalibyśmy się tego.

Najważniejsza kwestia to fakt, że ze strony Ministra Boniego nie padła propozycja podpisania porozumienia, jakiejś umowy, pewnego zobowiązania się do czegoś dwóch stron. Minister Boni przedstawił jedynie i podpisał stanowisko rządu, wcale nie do podpisu dla strony związkowej.

Chcę jeszcze wspomnieć, że w pon. o 10:30 pod MF przyjechało dużo przedstawicieli przejść granicznych i portów lotniczych. Starałem się jaknajwięcej z nimi rozmawiać.
Konkluzja jest taka, że rząd zrozumiał, że to co zaproponował to pakiet działań które musi podjąć natychmiast, aby zażegnać na jakiś czas tragiczną sytuację w jakiej znalazła się SC.
Bardzo dobrze, że praktycznie wszyscy zgromnadzeni na sali negocjacyjnej uznali, iż nie można pokazać rządowi, że pakiet ten(stanowiący absolutne minimum) jest do zaakceptowania.
Wzrost mnożnika do 2,50 bez informacji o tym jaka będzie kwota bazowa oraz bez wiedzy o tym czy obejmuje to składki rentowe, emerytalne i zdrowotne(w SG nie są pobierane) jest z całą pewnością niewsytarczający dla tak odpowiedzialnej i ciężkiej służby jaką pełni funkcjonariusz celny. Poza tym prawdopodobnie w SG zaproponowano wyższy mnożnik na przyszły rok w ich ustawie modernizacyjnej(może ktoś to skoryguje, bo nie sprawdzałem).

Reasumując rząd zaproponował coś co jest doraźnym rozwiązniem, absolutnym minimum. Rząd ma obowiązek dbać o należyte wykonywanie przepisów UE i sprawny przepływ towarów przez granice zew. UE. Uważam, że Rząd wprowadzi to co przedstawił w swoim stanowisku(nie chciał ująć tego w formie porozumienia) ponieważ w przeciwnym przypadku narazi się na zarzut braku realizacji wytycznych prawa Wspólnotowego.
Kuriozum całej tej sytuacji polega na tym, że aby Rząd zobaczył jak wygląda służba celnika i ile on zarabia oraz z jakimi problemami się styka potrzebny był protest samych celników.

W najbliższym czasie pojawi się z całą pewnością mnóstwo informacji, które będą miały na celu zdyskredytowanie mojej osoby. Przedstawiciele MF lub Rządu będą informować, że przez ZZ nie ma obiecanych podwyżek. Proszę o spokój w tej materii, gdyż tak jak wyżej napisałem, rząd zrozumiał, że te doraźne rozwiąznia, które zaproponował musi pilnie wdrożyć.
W przeciwnym razie, wszyscy celnicy, oskarżyliby Premiera o mijanie się z prawdą, do czego w chwili obecnej nie ma podstaw.
Celnicy z granic mówią krótko, zrobić kolejkę na granicy wschodniej to żaden problem. Celnicy z komórek organizacyjnych wewnątrz kraju mówią krótko - zrobić 80-90% absencję to żaden problem.
Powyższe jest gwarancją na realizację wszystkich naszych postulatów. Chcę jeszcze zaznaczyć, że 1500zł w perspektywie do 2011 to o wiele za mało. Nie chcę przecież zarabiać tylko 1000EUR w 2011 roku, ale co najmniej około 1500-1700EUR.

Powinniśmy wyznaczyć rządowi termin na ponowne podjęcie negocjacji z udziałem mediatora, albo zawodowego negocjatora albo jakiegoś autorytetu, opcjonalnie przy udziale mediów.
DOROHUSK dał termin do 07.02. myślę, że chyląc czoła przed nimi oraz wobec ich zasług w sprawie jak i zasług innych przejść granicznych i komórek organizacyjnych innymi powinniśmy się dostosować do tego.

Proszę o komentarze. Jaki kompromis możemy zaproponować? Jeżeli emerytury mundurowe są warunkiem sine qua non to na jakich warunkach i w jakim czasookresie powinny być wdrażane?

Stanowisko strony rządowej na potkaniu związkowymi w dniu 30 stycznia 2008 r.
o godz. 15.00

1. Uposażenia/wynagrodzenia

Po powtórnej dogłębnej analizie budżetowej strona rządowa podtrzymuje kwotę 500 zł brutto wzrostu uposażeń dla funkcjonariuszy i pracowników Służby Celnej od dnia 01 stycznia 2008 r. W stosunku do pierwotnych propozycji jest to więcej o 245 niż planowano w budżecie.
Zostanie również utworzony na rok 2008 dodatkowy fundusz motywacyjny.
Pozostałe podwyżki będą zaplanowane w ustawie „modernizacyjnej”, co pozwoli na zbliżanie uposażeń do obowiązujących w Straży Granicznej – co oznacza podniesienie wskaźnika wielokrotności kwoty bazowej w 2009 roku do poziomu 2,50.

2. Wypłata środka specjalnego

Strona rządowa uznaje wypłatę środków w tym zakresie za zasadną. Wypłata zostanie dokonana poprzez odpowiednie zapisy w ustawie „modernizacyjnej” i nastąpi w 2009 roku.

3. Emerytury mundurowe dla funkcjonariuszy celnych

Nie ma możliwości dokonania tak głębokiej zmiany w całym systemie emerytalnym bez pogłębionych analiz finansowych dot. relacji pomiędzy różnymi grupami zawodowymi i ich specjalnymi uprawnieniami. Strona rządowa uznaje, że analiza i ocena możliwości wprowadzania dla funkcjonariuszy celnych uprawnień z systemu zaopatrzenia emerytalnego powinna być elementem prac nad ustawą „modernizacyjną”.

4. Restytucja uprawnień funkcjonariuszy celnych

Uważamy za konieczne wprowadzenie pełnej restytucji nie w trybie ustawy, ale po analizie wszystkich przypadków osób, które zostały zwolnione w trybie art. 25 ustawy o Służbie Celnej. Przygotowana zasada dla pełnej restytucji nastąpi równolegle z pracami nad zmianą ustawy o Służbie Celnej. Zasady te wejdą w życie równolegle z wejściem w życie tej zmiany.

5. Nadgodziny

Do tej pory był tylko odbiór godzin, nie było innego rozwiązania finansowego. Ze względu na zapisy prawne zawarte w ustawie o Służbie Celnej funkcjonariusze celni tylko w określonych w ustawie okolicznościach podlegają rozwiązaniom z kodeksu pracy, co oznacza, że członkowie korpusu służby cywilnej zatrudnieni w Służbie Celnej zagadnienia dotyczące nadgodzin mają uregulowane przepisami zawartymi w Kodeksie pracy.
Wprowadzenie zasad dot. wypłaty z tytułu godzin nadliczbowych wymaga zmiany ustawy o Służbie Celnej i zmiany w pragmatyce służbowej.
Wymiar finansowy – propozycja 18,00 zł/godzinę
Proponuje wprowadzanie projektu, który będzie obejmował wypłatę uposażeń za nadgodziny za okres od dnia 01 stycznia 2008 r.

6. Zarządzanie zasobami ludzkimi

Należy – zdaniem strony rządowej:
a) zmienić rozporządzenie Ministra Finansów - wprowadzić zasady wedle której awans funkcjonariuszy celnych będzie raz na 5 lat (rozwiązanie preferujące Służbę Celną), w stosunku do innych służb mundurowych;
b) przeprowadzić całościową analizę i ocenę mechanizmów i instrumentów zarządzania zasobami ludzkimi i doprowadzenia – przy współpracy ze stroną społeczną – do nowych uregulowań dot. ścieżki kariery zawodowej, zmiany modelu ocen okresowych.
Prace nad analizą i oceną od dnia 01 lutego 2008 roku
Wnioski i rekomendacje przekażemy stronie związkowej do wypracowania i wdrożenia nowego modelu rozwiązań.
Zakończenie prac do 29.02.2008 r.

7. Alokacja
a) uznajemy za niesłychanie ważne umożliwienie funkcjonariuszom celnym alokowanym powrotu do ich miejsca zamieszkania. Ze względu na skalę zjawiska i potrzebę zapewnienia służby/pracy sprawę można rozwiązywać sukcesywnie. Dokonana zostanie w analiza możliwości etatowych jednostkach organizacyjnych administracji celnej zlokalizowanych na zachodzie i południu kraju. Rozwiązanie takie może nastąpić w perspektywie kilku, kilkunastu miesięcy w celu realizacji tego postulatu;
b) problem alokowanych funkcjonariuszy celnych może być również rozwiązany poprzez umożliwienie tym osobom powrotu do innych jednostek podległych Ministrowi Finansów (izb i urzędów skarbowych) w obrębie ich miejsca zamieszkania w ramach zwalniających się miejsc pracy w administracji skarbowej.

8. Zawartość ustawy „modernizacyjnej”:

Projekt ustawy „modernizacyjnej” przygotowany zostanie do końca kwietnia 2008 r. Przyjęcie ustawy przez Radę Ministrów do dnia 16.06.2008 r. Ustawa ta ma obowiązywać w latach 2009-2011. Ustawa ta będzie zawierać harmonogram dojścia do średnich uposażeń/wynagrodzeń funkcjonariuszy celnych/pracowników administracji celnej porównywalnych ze średnim uposażeniem Straży Granicznej. Poza tym będzie przewidywała środki budżetowe na:
- wzmocnienie motywacyjnego systemu uposażeń funkcjonariuszy celnych;
- stworzenie jednolitej umundurowanej Służby Celnej;
- zakup sprzętu i wyposażenia specjalnego;
- zakup i wymianę sprzętu transportowego;
- budowę nowych i modernizację użytkowanych obiektów;
- wypłatę zaległych świadczeń z tytułu włączenia środka specjalnego do wynagrodzeń za 2005 rok dla pracowników korpusu Służby cywilnej, zatrudnionych w Służbie Celnej, przeniesionych do Służby Celnej od 01.09.2003 r. i w 2004 r. z urzędów kontroli skarbowej i urzędów skarbowych.
Strona rządowa:
Podsekretarz Stanu Szef Służby Celnej – Jacek Dominik
Sekretarz Stanu w KPRM – Michał Boni
Warszawa, dnia 30 stycznia 2008 r. godz. 15.00

W IC Katowice agitują żeby podpisywać się pod propozycją rządu. Wydrukowana propozycja rządowa i każdy funkcjonariusz ma się pod tym podpisać osobiście . Chyba zaraz zemdleję i pójdę do lekarza .

Re: mądrze ku zwycięstwu

ćwierć wieku w cle napisał:

Panie Sławku, gorąca prośba do Pana!
Jak jutro(mam nadzieję) dojdzie do wznowienia rozmów, niech Pan spróbuje być głosem rozsądku tego towarzystwa negocjacyjnego i, zgodnie z wolą aktywnych na tym forum funkcjonariuszy, dopilnuje spraw następujących:
1. Negocjacje bez blokady informacyjnej, pełne nagłośnienie
2.Emerytury mundurowe najważniejsze, ale wystarczy zapis o nich w treści porozumienia(bez "gwarancji", ani projektów ustaw), jako o uprawnieniu takim jak w policji
3.Kwestie płacowe pozostawiłbym po myśli rządowców,bo muszą mieć jakieś zwycięstwo dla pokazania się innym grupom zawodowym by zniechęcić ich do protestów. Pełne zwycięstwo rządu na tym polu byłoby dla nich łakomym kąskiem, bo te 1500 PLN podwyżki to nasze najbardziej medialne żądanie, tymczasem najważniejsza jest emerytura, która, w porównaniu do ewentualnych wydatków na inne szykujące się branże, to grosze dla budżetu.
4.Pozostałe "drobiazgi" są już ustalone
5.Rozważcie sytuację, w której z samego rana sami wystosujecie zaproszenie do negocjacji, a rządowców zmusicie do jego przyjęcia podając w mediach informację o nim i o tym, że macie gotowe propozycje, wtedy nie odmówią(medialny nacisk na zawarcie porozumienia jest bardzo widoczny)
6.Deklarujcie w kuluarach gotowość przedstawiania takich wyników negocjacji jako sukces rządu-to dla nich ważne w kolejnych sporach

Powodzenia
PANIE SŁAWKU, OC DOROHUSK POPIERA STANOWISKO "PRZEDMÓWCY"!!!!!!!!!! PROSIMY COS ZROBIĆ W TEJ MATERII!

Proszę prowadzić dalsze negocjacje !

UC Kraków prosi o podjęcie rozmów z MF w jak najszybszym terminie, przy udziale mediatora i ew. transportowców.
Postulaty:
- 500 brutto (może netto?) - dla każdego funkcjonariusza, ew. można pominąć kadrę kierowniczą by zminimalizować ogromne dysproporcje w płacach. Kwotę 1500 zł podwyżki można by rozbić na 3 kolejne lata.
-wzrost mnożnika do poziomu takiego jaki ma SG jeszcze w tym roku, aby podnieść nam pensje o kolejne 300 zł w 2008 (Boni zasugerował że jest szansa aby w przyszłym roku było tak jak w SG czyli 2,67)
- równomierny wzrost mnożnika w SC taki jak w policji czy SG.
- emerytury, nie upieramy sie przy 15 latach (może być 20 lat - lepiej to wygląda medialnie i łatwiejsze do przełknięcia) Sprawy emerytur można odłożyć do negocjacji w późniejszym terminie, ponieważ jest to sprawa trudna, wymagająca szczegółowych ustaleń i decyzji. W protokole proszę jednak uwzględnić zapis, że ustalenia w tym temacie będą prowadzone w najbliższym możliwym terminie.
- awans min. co 2 lata, a max. co 5 lat, ale związany z podniesieniem uposażenia.
- ochrona prawna funkcjonariuszy wyk. czynności służbowe

Re: Proszę prowadzić dalsze negocjacje !

clorz napisał:
UC Kraków prosi o podjęcie rozmów z MF w jak najszybszym terminie, przy udziale mediatora i ew. transportowców.
Postulaty:
- 500 brutto (może netto?) - dla każdego funkcjonariusza, ew. można pominąć kadrę kierowniczą by zminimalizować ogromne dysproporcje w płacach. Kwotę 1500 zł podwyżki można by rozbić na 3 kolejne lata.
-wzrost mnożnika do poziomu takiego jaki ma SG jeszcze w tym roku, aby podnieść nam pensje o kolejne 300 zł w 2008 (Boni zasugerował że jest szansa aby w przyszłym roku było tak jak w SG czyli 2,67)
- równomierny wzrost mnożnika w SC taki jak w policji czy SG.
- emerytury, nie upieramy sie przy 15 latach (może być 20 lat - lepiej to wygląda medialnie i łatwiejsze do przełknięcia) Sprawy emerytur można odłożyć do negocjacji w późniejszym terminie, ponieważ jest to sprawa trudna, wymagająca szczegółowych ustaleń i decyzji. W protokole proszę jednak uwzględnić zapis, że ustalenia w tym temacie będą prowadzone w najbliższym możliwym terminie.
- awans min. co 2 lata, a max. co 5 lat, ale związany z podniesieniem uposażenia.
- ochrona prawna funkcjonariuszy wyk. czynności służbowe

jestem za to sa nasze warunki , moze wygrali bitwe ale nie wojne,
POPIERAM , i jescze bym oczyscił szeregi cła z takich ludzi jak Boni co to jada na dwoch pensjach z Grodu kraka wiecie o kim mowie oni to maja szybka scieżke kariery

Back
Do góry