PROPOZYCJE RZĄDU

Jak dla mnie szału nie ma, ale nie jest takze az tak zle. Kwestią zasadniczą bylby sposob podzialu tych 500zl brutto pomiedzy ludzi. Mozna by tez bylo ponegocjowac do 800 brutto - daloby to 500 netto i mysle, ze wszyscy byli by zadowoleni - ja na pewno - to ponad 1/3 calej mojej wyplaty.

Mnoznik 2,5 juz w przyszlym roku, to nie jest 2011, o ktorym mowili wczesniej - 2,5 x 1130 (pensja minimalna) = 2825 x (osobisty mnoznik kwoty bazowej) = wynagrodzenie w 2009r. Jestem za.

Wyplata srodka specjalnego - doprecyzowac ile, dla kogo i za co, bo znowu znajomi krolika dostana

Emerytury - bolesna sprawa dla wszystkich. Moze 20-25 lat ? Nie jest to 15 lat (ludzie, gdzie nam do wojska....), ale zawsze to mniej niz 40-45 lat pracowania gdzie indziej (zakladajac wiek rozpoczecia pracy 20-25 lat)

Restytucja uprawnien (jakie mądre słowo.....) - jak najbardziej za dla ludzi uniewinnionych lub ktorym umorzono sprawy.

Nadgodziny - jestem za, chociaz powinien byc wybor (tylko na pismie i tylko funkcjonariusz powinien decydowac a nie jego kierownik) czy chce pieniadze, czy wole odebrac dzien wolny ( >>>> alokanci i wyjazdy do domu)

Zarzadzanie zasobami - bla bla bla, co by nie zrobili i tak bedzie tak samo, ale wg mnie 5 lat to za duzo. +1 - 1/5 roku ponad to, co jest w ustawie o SC dla nie wybijających sie i nie mających żadnych postepowan itd.

Alokacja - rozwiazanie problemow - jestem za, brzmi sensownie. Doprecyzowac szczegoly odnosnie warunkow pracy/płacy na nowym stanowisku.

Ustawa modernizacyjna na lata 2009-2011 - tutaj juz mozna dlugo dyskutowac - jestem za.

Ogolnie ja bym nie narzekal, ze bylo tak strasznie, ze trzeba bylo zerwac rozmowy. Pare kwestii do doprecyzowania, ale coz..... zwiazki tak zdecydowaly, wiec czekam teraz na opinie naszych przedstawicieli i ich wersje sprawy, bo na razie troche mi sie cisnienie podnioslo [edit] i z chęcią bym powiedzial pare słów tym naszym negocjatorom.

APELUJE DO ZZ O PODANIE WSZYSTKICH INFORMACJI O PROWADZONYCH ROzMOWACH I CO BYLO GLOWNYM POWODEM ZERWANIA NEGOCJACJI - MAMY PRAWO TO WIEDZIEC !!

1. WSTYD MI ZA NAS JAKO SŁUŻBĘ

2. WSTYD MI ZA WAS JAK PATRZĘ JAK SIĘ ŻRECIE MIĘDZY SOBĄ (NA FORUM)

3. WSTYD MI ZA ZWIĄZKI ZA PATRZ PKT 2. I PRZEROŚNIĘTE AMBICJE (PRZEZ 8 LAT NIKT NIC NAM NIE DAŁ, ZAMIAST POWOLI PO TROCHU OD RAZU CAŁĄ RĘKĘ CHCĄ WYRWAĆ)

4. WSTYD MI ZA RZĄĐ, KTÓRY NAS LEKCEWAŻY JAK WSZYSTKIE POPRZEDNIE RZĄDY, RZĄD KTÓRY SŁUCHA A NIE SŁYSZY, KTÓRY PATRZY A NIE WIDZI

5. WSTYD MI ZA TO WSZYSTKO CO SIĘ DOOKOŁA NAS DZIEJE I ZA TO JAK JUŻ ZSZARGANA DO TEJ PORY OPINIA O NAS PO DZISIEJSZYM DNIU SIĘGNIE PONIŻEJ DNA

BEZ KOMENTARZA

Popieram generalnie wypowiedź ZbujMadej, ale awans co 5 lat to w zasadzie kosmos, podczas gdy niektórzy teraz gonią po gwiazdce co pół roku (wybrańcy), 2-2,5 powinnobyć max

propozycja rzadu jest jasna, klarowna czytelna i uczciwa.
W jednym zdaniu mozna ja tak strescic:

Wasza sytuacja poprawi sie po nastepnych wyborach. (MY wtedy bedziemy w opozycji i tego dla was dopilnujemy)

JA ROZUMIEM żE TEN MNOżNIK 2,5 MA SIE DO KWORY BAZOWEJ ???
CZYLI 2,5 X 1836(KWOTA BAZOWA ZAWARTA W BUDżECIE NA 2008ROK) = 4590 Zł BRUTTO NA ETAT DLA ZOLLa w 2009 ROKU ???? :P

celnik funkcjusz napisał:

3. WSTYD MI ZA ZWIĄZKI ZA PATRZ PKT 2. I PRZEROŚNIĘTE AMBICJE (PRZEZ 8 LAT NIKT NIC NAM NIE DAŁ, ZAMIAST POWOLI PO TROCHU OD RAZU CAŁĄ RĘKĘ CHCĄ WYRWAĆ)

4. WSTYD MI ZA RZĄĐ, KTÓRY NAS LEKCEWAŻY JAK WSZYSTKIE POPRZEDNIE RZĄDY, RZĄD KTÓRY SŁUCHA A NIE SŁYSZY, KTÓRY PATRZY A NIE WIDZI

5. WSTYD MI ZA TO WSZYSTKO CO SIĘ DOOKOŁA NAS DZIEJE I ZA TO JAK JUŻ ZSZARGANA DO TEJ PORY OPINIA O NAS PO DZISIEJSZYM DNIU SIĘGNIE PONIŻEJ DNA

A ja jestem dumny ze ludzie sie ruszyli i zorganizowali. szacunek dla wszystkich protestujacych!!!

BEZ KOMENTARZA

celnik funkcjusz napisał:

4. WSTYD MI ZA RZĄÐ, KTÓRY NAS LEKCEWAŻY JAK WSZYSTKIE POPRZEDNIE RZĄDY, RZĄD KTÓRY SŁUCHA A NIE SŁYSZY, KTÓRY PATRZY A NIE WIDZI

POPIERAM

Anonymous napisał:
JA ROZUMIEM żE TEN MNOżNIK 2,5 MA SIE DO KWORY BAZOWEJ ???
CZYLI 2,5 X 1836(KWOTA BAZOWA ZAWARTA W BUDżECIE NA 2008ROK) = 4590 Zł BRUTTO NA ETAT DLA ZOLLa w 2009 ROKU ???? :P

Zle liczysz. Kwota bazowa jest taka, jak napisalem powyzej. Wylicza sie ją, mnozac mnoznik (2,5) przez minimalna pensje. A potem przez wynik mnozysz sobie swoj wlasny indywidualny mnoznik, jaki masz na akcie mianowania / aneksie do niego.
jesli sie myle, niech mnie ktos skoryguje.

NO CO TY ??? KWOTA BAZOWA JEST USTALANA W BUDżECIE I WYNOSI W TYM ROKU 1836 ZłOTY. PRZYNAJMNIEJ TAKA JEST ZAPISANA DLA FUNKCJONARIUSZY CELNYCH. WRACAJAC DO MNOżNIKA TO JA JAKO MKC MAM NA AKCIE MIANOWANIA MNOżNIK 0,938 I TEN MNOżNIK MNOżY SIE PRZEZ KWOTE BAZOWA CZYLI 1836 W UBIEGłYM ROKU 1793 ZłOTE, A RóżNICA MNIEDZY TYMI KWOTAMI TO JEST TA PODWYżKA ZAPOWIADANA PRZEZ BANASIA CZYLI 2,3 % :p

Bo na zeszly rok mnoznik do ustalania kwoty bazowej dla SC wynosił (chyba) 1,96 , czyli 1,96 x pensja minimalna (900 cos tam zlotych) i wynosi to wlasnie Twoje 1836 zl.
Mam nadzieje, ze troche Ci rozjasnilem :)

I tak przy okazji - w tym roku powinnismy miec podwyzke w zwiazku ze wzrostem placy minimalnej ?? Tak, czy nie ?

Dave napisał:
Zgadzam się.Powinni teraz w każdej Izbie zrobić referendum i każdy ma się zadeklarować-przystaje na te warunki czy nie.W końcu to my zaczęliśmy protest a nie związki

Popieram
:lol:

I jeszcze jedna kwestia:
"Negocjacje to dwustronny proces komunikowania się, którego celem jest osiągnięcie porozumienia, gdy przynajmniej jedna strona nie zgadza się z daną opinią lub z danym rozwiązaniem sytuacji. Negocjacje to sposób porozumienia się w celu rozwiązania konfliktu oraz dojścia do porozumienia obydwu stron, proces wzajemnego poszukiwania takiego rozwiązania które satysfakcjonowałoby zaangażowane w konflikt strony"

W związku z tym pytanie do naszych przedstawicieli (czyli związkowców) w MF:
na jakie ustępstwa byliście skłonni pójść na rozmowach i z jakich postulatów zrezygnować (lub obniżyć poprzeczkę) ? Czy nie było przypadkiem tak, że albo rząd się zgadza na wszystkie Wasze postulaty, a jak nie to koniec negocjacji ??

Proszę o odpowiedź :roll:

Nota bene - Pani Fołta wygląda w TV znacznie lepiej bez tej krwistoczerwonej pomadki, niemniej schodząc wzrokiem nieco niżej 4 cm tipsy nie wydają się być stosowne na tego typu imprezy :lol:

CYBA NIE KWOTA BAZOWA W ZESZłYM ROKU WYNOSIAłA 1937 ZłOTYCH W TYM ROKU WYNOSI 1836 Zł. A MINIMALNE WYNAGRODZENIE 1245 Zł COS TAKIEGO :roll:

dziubdzius napisał:
Dave napisał:
Zgadzam się.Powinni teraz w każdej Izbie zrobić referendum i każdy ma się zadeklarować-przystaje na te warunki czy nie.W końcu to my zaczęliśmy protest a nie związki

Popieram
:lol:

I jeszcze jedna kwestia:
"Negocjacje to dwustronny proces komunikowania się, którego celem jest osiągnięcie porozumienia, gdy przynajmniej jedna strona nie zgadza się z daną opinią lub z danym rozwiązaniem sytuacji. Negocjacje to sposób porozumienia się w celu rozwiązania konfliktu oraz dojścia do porozumienia obydwu stron, proces wzajemnego poszukiwania takiego rozwiązania które satysfakcjonowałoby zaangażowane w konflikt strony"

W związku z tym pytanie do naszych przedstawicieli w MF:
na jakie ustępstwa byliście skłonni pójść na rozmowach i z jakich postulatów zrezygnować (lub obniżyć poprzeczkę) ? Czy nie było przypadkiem tak, że albo rząd się zgadza na wszystkie Wasze postulaty, a jak nie to koniec negocjacji ??

Proszę o odpowiedź :roll:

Nota bene - Pani Fołta wygląda w TV znacznie lepiej bez tej krwistoczerwonej pomadki; niemniej 4 cm tipsy nie wydają się być stosowne na tego typu imprezy :lol:
MOGŁO BYĆ TAK ..A MOGŁO BYĆ I TAK ŻE RZĄD NIE PRZYJMOWAŁ ARGUMENTÓW RZĄDU....PROMOWAŁ TYLKO SWOJE STANOWISKO ...WIĘC GDZIE TU NEGOCJACJE ...KTOŚ CHCE BRONIC RZĄDU....MOŻE TO KTOŚ Z MF WPISAŁ

Back
Do góry