Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
zadania dozoru są przecież w kontroli rynku a nie kontroli celno skarbowej .
Slawku, czy mozesz doprecyzowac Wasze pismo odnosnie przejscia akcyzy do us?
Ale żeby uzasadnić racjonalność istnienia funkcjonariuszy⌠Do tej pory pobierali oni bowiem, proszę państwa, cła na poziomie 5 miliardów 500 milionów zł. A w momencie, kiedy granica zachodnia została zlikwidowana, ta kwota zmniejszyła się o prawie 3 miliardy zł. Więc jak uzasadnić racjonalność i w ogóle sens istnienia tak dużej liczby funkcjonariuszy? Otóż, proszę państwa, podjęto wówczas decyzję â wtedy rządziło jeszcze SLD â by ze skarbówki wziąć zadanie szczególnego nadzoru podatkowego i dać im obsługiwanie akcyzy. A ja, proszę państwa, chcę wam powiedzieć, że obecnie 100 głównych firm polskich â Orlen, Lotos itd. â bezpośrednio przelewa na konta urzędów skarbowych i celnych 96% akcyzy. Proszę państwa, zdecydowana większość akcyzy jest przelewana, a rola tych służb sprowadza się do obsługi księgowej, co spokojnie mogą robić również inni pracownicy, czyli urzędy kontroli skarbowej czy urzędy skarbowe. Tu chodzi o racjonalność, a to było, proszę państwa, nieracjonalne.
Slawku, czy mozesz doprecyzowac Wasze pismo odnosnie przejscia akcyzy do us?
Nasza analiza prawna wskazuje, że ucywilnienie i opcja zerowa w służbie mundurowej może być niekonstytucyjna, stąd ja stale zgłaszam do SSC monity żeby nie doszło do ucywilnienia w ogóle, bo po prostu Polska na tym może stracić(procesy sądowe).
Do końca należy o to zabiegać, bo ustawa nie zabrania funkcjonariuszom wykonywać tzw. zadań cywilnych w rozumieniu KAS.
Ps. Wczoraj Premier M.Morawiecki mówił, że co nie jest zabronione jest dozwolone
Posłuchaj postawiłem i nie tylko ja na jedną kartę,niech się dzieje niech włada PIS ,przyjmę to co zrobią.Nie zrozum mnie żle ale wielu widziało to świętokrowie bo wszędzie jest podobnie te zasrane bizantyjskie dwory i powiem ci niech zyje rewolucja,co kto sobie potem i teraz wyszarpie to jego i opłaciło się bo drzwii do emerytur zostały wyłamane tylko trzeba je szeroko otworzyć jak najszerzej się da.I nie żałuje wcale panów ekspertów i cieszę się że w końcu ktoś to rozerwie to plaszczenie dupy od orki na granicach i drogach tego kraju.Digital411 obyś nie został ucywilniony, bo kryteriów jakichkolwiek brak. Gdyby jednak, to co byś wtedy powiedział gdyby Związek posłuchał Twoich rad? Związek działa jednak kompleksowo i przygotowujemy się do prawnych batalii we wszystkich sprawach, które w naszej ocenie mogą być nieprawne tj. ucywilnienie, opcja zero i w sprawie emerytur naturalnie także
Ten sam układ w tym ludzie związani z PRL, po roku rządów PiS rozdają karty praktycznie w każdej izbie. Zazdroszczę Tobie Twojego optymizmu.
Na wschodzie kadra młodsza, więc szanse na ludzi zasłużonych dla PRL może mniej, ale pewnie są ich dzieci, usadowione na posadkach kiedy tatusiowie mieli jeszcze coś do powiedzenia. W izbach wewnętrznych jest z tym gorzej. Na początku lat 90-tych przyjęto całą zgraję odpadów z instytucji, gdzie przeprowadzono jakąś weryfikacje. Znaleźli schronienie w cle, a ich kariera rozwijała się błyskawicznie. Część do dzisiaj zajmuje eksponowane stanowiska, w tym w Ministerstwie Finansów, a jeśli ludzie PRL-u są w MF, to sprawa dotyczy też wschodnich izb.
Ten sam układ w tym ludzie związani z PRL, po roku rządów PiS rozdają karty praktycznie w każdej izbie. Zazdroszczę Tobie Twojego optymizmu.
A skąd PIS miał ich wziąć ?lewackie i nepotyczne sito skutecznie broniło dostępu do piwniczki!