Projekt ustawy o KAS

Oraz w Oddziale Celno Skarbowym (poniewaz tam tez jest komorka kobtroli rynku) to jest kalka dzisiejszej struktury. Obecnie dozór jest w UC lub w OC a w kilku UC połączono dozór z DS. Czyli na razie tylko zmiana szyldu.

Slawku, czy mozesz doprecyzowac Wasze pismo odnosnie przejscia akcyzy do us?

Ostatnia edycja:

myślę że i stanowisko na temate przenieienia akcyzy jest "nienegocjowalne"

Minister, SSC
Ale żeby uzasadnić racjonalność istnienia funkcjonariuszy… Do tej pory pobierali oni bowiem, proszę państwa, cła na poziomie 5 miliardów 500 milionów zł. A w momencie, kiedy granica zachodnia została zlikwidowana, ta kwota zmniejszyła się o prawie 3 miliardy zł. Więc jak uzasadnić racjonalność i w ogóle sens istnienia tak dużej liczby funkcjonariuszy? Otóż, proszę państwa, podjęto wówczas decyzję – wtedy rządziło jeszcze SLD – by ze skarbówki wziąć zadanie szczególnego nadzoru podatkowego i dać im obsługiwanie akcyzy. A ja, proszę państwa, chcę wam powiedzieć, że obecnie 100 głównych firm polskich – Orlen, Lotos itd. – bezpośrednio przelewa na konta urzędów skarbowych i celnych 96% akcyzy. Proszę państwa, zdecydowana większość akcyzy jest przelewana, a rola tych służb sprowadza się do obsługi księgowej, co spokojnie mogą robić również inni pracownicy, czyli urzędy kontroli skarbowej czy urzędy skarbowe. Tu chodzi o racjonalność, a to było, proszę państwa, nieracjonalne.

Nasza analiza prawna wskazuje, że ucywilnienie i opcja zerowa w służbie mundurowej może być niekonstytucyjna, stąd ja stale zgłaszam do SSC monity żeby nie doszło do ucywilnienia w ogóle, bo po prostu Polska na tym może stracić(procesy sądowe).
Do końca należy o to zabiegać, bo ustawa nie zabrania funkcjonariuszom wykonywać tzw. zadań cywilnych w rozumieniu KAS.

Ps. Wczoraj Premier M.Morawiecki mówił, że co nie jest zabronione jest dozwolone :)

Doprecyzowując, funkcjonariusze piszą do mnie z różnych komórek, które KAS traktuje jako tzw. cywilne i uzasadniają, że wykonują zadania policyjne, prosząc o interwencje w MF.
Informuję, że takie zgłoszenia, po wyedytowaniu danych osobowych, przesyłam do SSC bezpośrednio i do Pani Dyr. H.Łopianowskiej, zgłaszając zawsze dodatkowy argument jw. o odstąpieniu od ucywilnienia zupełnie.

Ostatnia edycja:
w sumie to wg Wawrzyka to idą wszystkim na rękę

Jak zatem można zauważyć zapis projektu ustawy Przepisy
wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej, jest dużo bardziej
korzystny dla pracowników. Zawiera, bowiem sześciomiesięczny okres na
uregulowanie stosunków pracy, a nie trzy miesiące jak przywołana ustawa o
NFZ.

Nasza analiza prawna wskazuje, że ucywilnienie i opcja zerowa w służbie mundurowej może być niekonstytucyjna, stąd ja stale zgłaszam do SSC monity żeby nie doszło do ucywilnienia w ogóle, bo po prostu Polska na tym może stracić(procesy sądowe).
Do końca należy o to zabiegać, bo ustawa nie zabrania funkcjonariuszom wykonywać tzw. zadań cywilnych w rozumieniu KAS.

Ps. Wczoraj Premier M.Morawiecki mówił, że co nie jest zabronione jest dozwolone :)

Nikłe szanse że niekonstytucyje,bardzo nikłe,a że piszą do ciebie to się nie dziwię ciepłe koryta na cudzych plecach odjężdżają, w ogólnym też wykonują zadania policyjne liczą faje na magazynie na granicy jak z pojazdu wyciąga to też paki liczą .Zbieraj kasę z składek na procesy w sprawie emerytur bo trzeba nam wynająć najlepszych prawników,wyrzucą byłych milicjantów ubeków i mocno umoczonych w PRL typu członek komitetu PZPR i niepotrzebnych emerytów i niewielu zasłużonych ale to raczej na stanowiskach niewłaściwej władzy.

Ostatnia edycja:
Digital411 obyś nie został ucywilniony, bo kryteriów jakichkolwiek brak. Gdyby jednak, to co byś wtedy powiedział gdyby Związek posłuchał Twoich rad? Związek działa jednak kompleksowo i przygotowujemy się do prawnych batalii we wszystkich sprawach, które w naszej ocenie mogą być nieprawne tj. ucywilnienie, opcja zero i w sprawie emerytur naturalnie także

Digital411 obyś nie został ucywilniony, bo kryteriów jakichkolwiek brak. Gdyby jednak, to co byś wtedy powiedział gdyby Związek posłuchał Twoich rad? Związek działa jednak kompleksowo i przygotowujemy się do prawnych batalii we wszystkich sprawach, które w naszej ocenie mogą być nieprawne tj. ucywilnienie, opcja zero i w sprawie emerytur naturalnie także
Posłuchaj postawiłem i nie tylko ja na jedną kartę,niech się dzieje niech włada PIS ,przyjmę to co zrobią.Nie zrozum mnie żle ale wielu widziało to świętokrowie bo wszędzie jest podobnie te zasrane bizantyjskie dwory i powiem ci niech zyje rewolucja,co kto sobie potem i teraz wyszarpie to jego i opłaciło się bo drzwii do emerytur zostały wyłamane tylko trzeba je szeroko otworzyć jak najszerzej się da.I nie żałuje wcale panów ekspertów i cieszę się że w końcu ktoś to rozerwie to plaszczenie dupy od orki na granicach i drogach tego kraju.

Ten sam układ w tym ludzie związani z PRL, po roku rządów PiS rozdają karty praktycznie w każdej izbie. Zazdroszczę Tobie Twojego optymizmu.

W mojej wschodniej izbie raczej nie,a zobaczymy jak miotła kasowa wymiecie po efektach zobaczymy ,ja obstawiam weryfikację podobną jak było w MSWiA oraz MON-aktywni w wszytkich władzach PRL mundurowych czy cywilnych.

Na wschodzie kadra młodsza, więc szanse na ludzi zasłużonych dla PRL może mniej, ale pewnie są ich dzieci, usadowione na posadkach kiedy tatusiowie mieli jeszcze coś do powiedzenia. W izbach wewnętrznych jest z tym gorzej. Na początku lat 90-tych przyjęto całą zgraję odpadów z instytucji, gdzie przeprowadzono jakąś weryfikacje. Znaleźli schronienie w cle, a ich kariera rozwijała się błyskawicznie. Część do dzisiaj zajmuje eksponowane stanowiska, w tym w Ministerstwie Finansów, a jeśli ludzie PRL-u są w MF, to sprawa dotyczy też wschodnich izb.

Na wschodzie kadra młodsza, więc szanse na ludzi zasłużonych dla PRL może mniej, ale pewnie są ich dzieci, usadowione na posadkach kiedy tatusiowie mieli jeszcze coś do powiedzenia. W izbach wewnętrznych jest z tym gorzej. Na początku lat 90-tych przyjęto całą zgraję odpadów z instytucji, gdzie przeprowadzono jakąś weryfikacje. Znaleźli schronienie w cle, a ich kariera rozwijała się błyskawicznie. Część do dzisiaj zajmuje eksponowane stanowiska, w tym w Ministerstwie Finansów, a jeśli ludzie PRL-u są w MF, to sprawa dotyczy też wschodnich izb.

no i raczej mamy odpowiedż na nasze pytania tylko jak głęboko sięgnie PIS to doswiadczymy wszyscy już niedługo.

wujki, pociotki, synalkowie .... reszta to tylko wypełnienie, tło. zameldują się pod kasem w komplecie. w dobrych miejscach oczywiście. dla dobra służby też oczywiście ;).

Ten sam układ w tym ludzie związani z PRL, po roku rządów PiS rozdają karty praktycznie w każdej izbie. Zazdroszczę Tobie Twojego optymizmu.

niektórzy zaprawieni latami w dyrektorowaniu izbami za po teraz robią karierę w mf

pis'owi brakuje własnych, zaufanych ludzi że stawia na weteranów rządzących za po?

Back
Do góry