Na Twoim koncie również w ZUS są składki za lata do 2017 ale jak będziesz chciał iść na druga emeryturę z ZUS to policzą tylko składki do 14.09.1999 oraz te które np. odprowadzisz po przejściu na emkę gdybyś pracował dalej i opłacał ZUS
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Na Twoim koncie również w ZUS są składki za lata do 2017 ale jak będziesz chciał iść na druga emeryturę z ZUS to policzą tylko składki do 14.09.1999 oraz te które np. odprowadzisz po przejściu na emkę gdybyś pracował dalej i opłacał ZUS
ty jakiś niereformowalny jesteś, art.15a nie ma w przepisie który cytujesz, więc dla tych którzy przeszli z tego art. na emeryturę środki z OFE nie przechodzą na Skarb Państwa. Było nawet pismo ZUS z wyjaśnieniem, jest na forum, poszukaj sobie..... 15aa to już inna bajka.I z tego co zacytowałem wynika też, że ci który zdecydują się na emeryturę z 15aa ( z doliczeniem lat 'cywilnych" po 25 latach służby) beą mieli prawo tylko do emerytury z ZER a ich składki ZUS (i OFE ) w całości przejdą do budżetu państwa.
A co do kasy z OFE to tak kasą maja ale ci który przyszli do służby np. 2008 to przez prawie 10 lat coś tam "uciułali' i z tego skorzystają na drugiej "cywilnej" emce. Ale kto przyszedł do służby w latach '90 to z tego OFE będzie miał niewiele.
Na 10 lat przed emeryturą z FUS zaczną przelewać te składki OFE na subkonto w ZUS-ie.Po osiągnięciu wieku emerytalnego będziesz miał powięksxoną emerytrę o te składki z OFE. Dodatkowo subkonto z OFE jest dziedziczone.Tylko na moim koncie w OFE nadal jest kilkadziesiąt tysięcy! Więc co z nimi będzie?
Na 10 lat przed emeryturą z FUS,,, zaczną przelewać te składki OFE na subkonto w ZUS-ie. Po osiągnięciu wieku emerytalnego będziesz miał powięksxoną emerytrę o te składki z OFE. Dodatkowo subkonto z OFE jest dziedziczone.
U mnie teżTylko na moim koncie w OFE nadal jest kilkadziesiąt tysięcy! Więc co z nimi będzie?
Dla składek OFE nie ma znaczenieTylko, że składki do OFE były odprowadzane kiedy byłem funkiem, więc o nie mi chodzi. OFE potwierdza, że mam u nich nadal na koncie pieniądze (suma w zależności od wartości jednostki).