A w tym wszystkim najlepsze jest to, chcą również zaliczenia do służby, pracy w UKS czyli przed przeniesieniem ich do SC.
cytat z innego wątku:
Witam wszystkich!
Nie wiem, czy jeszcze ktoś żyje(hłe,hłe) z dawnych pracowników Sz.N.P. i jest jeszcze zainteresowany kwestią ustalenia stażu służby zaliczanego do stażu uprawniającego do dodatku motywacyjnego (art. 226b ustawy KAS) oraz do emki mundurowej?
Ja wygrzebałem swoje wszystkie papiery i przeanalizowałem swój przebieg pracy/służby.
Fakty są takie:
do 31.08.2003r. pracowałem w UKS-e jako pracownik Sz.N.P. ze statusem mianowanego pracownika państwowego, co skutkowało tym, że od 15.08.1996r. byłem w korpusie służby cywilnej (pierwsza ustawa o Służbie Cywilnej z 1996r.).
Z dniem 1.09.2003r. zostałem przeniesiony do urzędu celnego jako pracownik cywilny. Z dniem 1.07.2010r. zostałem umundurowany i zaliczono mi staż w Służbie Celnej od dnia 25.08.1996r. - na podstawie art. 99.ust.8 ustawy o Służbie Celnej. Otrzymałem przy tym potwierdzenie w postaci pisma podpisanego przez ówczesnego Dyrektora Izby Celnej o uznaniu tego stażu służby i przyznaniu mi z dniem 25.08.2011r. dodatkowego urlopu po 15 latach służby!. Dysponuję także pisemną opinią/zaleceniem ówczesnego Dyrektora Departamentu Służby Celnej Ministerstwa Finansów, Grzegorza Smogorzewskiego, który wyraźnie wskazał, że pracownikom przeniesionym do służby celnej na podstawie art. 99 ustawy o Służbie Celnej należy zaliczyć
do stażu służby w służbie celnej staż pracy
od dnia 1.07.1999r. (data wejścia w życie ustawy o Służbie Cywilnej z dnia 18.12.1998r.), zaś pracownikom, którzy zostali zaliczeni do korpusu służby cywilnej na mocy ustawy z dnia 5.07.1996r. o służbie cywilnej, t.j. pracownikom wcześniej mianowanym na podstawie ustawy z 16.09.1982r. o pracownikach urzędów państwowych
od dnia 25.08.1996r.
Z dniem 1.06.2017r. wskutek przyjęcia propozycji Dyrektora IAS zostałem funkcjonariuszem Służby Celno-Skarbowej (SCS).
Zgodnie z art. 165 ust. 3 ustawy przepisy wprowadzające KAS funkcjonariusze
Służby Celno-Skarbowej, zwanymi dalej „funkcjonariuszami”, pełniącymi służbę w jednostkach KAS i zachowują ciągłość pracy i służby. W sprawach wynikających ze stosunku pracy i stosunku służbowego stosuje się przepisy dotychczasowe.
Dodatkowo, zgodnie z art.171 ust. 2 tej ustawy:
2. Do okresu służby w Służbie Celno-Skarbowej oraz pracy w jednostkach KAS, od którego zależą uprawnienia i świadczenia należne funkcjonariuszowi oraz pracownikowi, wlicza się okres:
1)służby w Służbie Celnej;
Nie wchodząc w dalsze szczegóły uważam, że powinienem mieć zaliczony do stażu służby w służbie celnej/służbie celno-skarbowej, od którego zależą uprawnienia do świadczenia motywacyjnego oraz uprawnienia do emki mundurowej, staż od dnia 25.08.1996r., zaś ci z Was, którzy nie byli wcześniej mianowani podczas pracy w UKS-ach od dnia 1.07.1999r.
Co prawda, w przepis art. 150 ust. 8austawy o KAS mówi o niezaliczaniu stażu pracy pracownika cywilnego, który przyjął propozycję przeniesienia do SCS na podstawie artykułu 150 ust. 1. do stażu służby, o którym mowa w ustawie o emeryturach mundurowych, jednakże chodzi tu o pracownikach przenoszonych po dniu wejścia w życie ustawy o KAS.
Takie są moje przemyślenia wynikające w analizy dokumentów, które posiadam oraz przepisów ustaw: O pracownikach urzędów państwowych, o Służbie Cywilnej (z 1996r. oraz kolejnej z 1998r.), ustawy o Służbie Celnej, ustawy Przepisy wprowadzające ustawę o KAS, ustawy o KAS, a także opinii Ministerstwa Finansów, którą dysponuję.
Po tym przydługim może wywodzie proszę Kolegów i Koleżanki zainteresowane tym zagadnieniem o uwagi do mojej analizy, wskazanie innych przepisów lub aspektów sprawy, których nie uwzględniłem.
Cenna byłaby informacja, czy ktoś z Was już wystąpił z roszczeniem uwzględnienia stażu służby do swojego dyrektora IAS lub sądu?
Pozdrawiam serdecznie