Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
NIE, na pewno padło na spotkaniu, że SSC widzi w tym cały pion kontrolny, a więc nawet dzisiejszych pracowników cywilnych zajmujących się SNP.Coś mi traci Pis-em, i starym KAS-em, tylko granic i mobilki funkcjonariuszamin a reszta won.....
slawomir.siwy napisał:SSC na spotkaniu poinformował, że chce zrobić ze SC służbę mundurową. Wg. niego oznacza to przeprowadzenie procesu "ucywilnienia" SC, czyli podziału stanowisk na cywilne i nazwijmy je mundurowe.
SSC stawia pytanie jak to zrobic, czy jednorazowym posunięciem, czy wskutek długotrwałego procesu. Sam szacuje to na 5 lat(po jego wyjściu G.Smogorzewski informuje nas, że tak naprawdę chcieliby zrobić to w 3 lata).
SSC poprosił nas o opinię w tym przedmiocie. Wyraził się mniej więcej w ten sposób, że bez nas tego nie zrobi, bo nie da się ciągnąć tego wózka w dwie różne strony.
W związku z powyższym, proszę zadawać pytania o szczegóły, będę starał się odpowiadać o tym co usłyszałem na spotkaniu z SSC.
Proszę też wyrażać swoje opinie na ten temat tego czy akceptujecie taki kierunek, a jeśli tak to w jaki sposób powinien przebiegać proces "ucywilnienia" SC, jeśli zaś NIE, to jakie widzicie inne rozwiązania dla SC(np. ktoś powie, emerytury po 25 latach). Jeśli TAK, to czy cywile w SC powinni otrzymywać wyższe uposażenie(jako rekompensata za brak przywilejów służb mundurowych).
Należy zaznaczyć, że proces "ucywilnienia" ma miejsce rzekomo w innych formacjach mundurowych. Może ktoś przybliży ten temat.
TO SĄ TEMATY DO DYSKUSJI. WPISY NIEMERYTORYCZNE ORAZ NIE NA TEMAT BĘDĄ USUWANE.
Słowacy każdy miał broń na stanie .W słuzbie chodził z bronią tylko kier.zmiany reszta miała broń zabezpieczoną z punktu organizacji bez problemuslawomir.siwy napisał:25 lat zaproponował ktoś w innym wątku - ta opcja tylko wtedy gdyby została odrzucona koncepcja prawdziwej służby mundurowej.
Digital spokojnie, uważniej czytaj forum. Co za różnica czy protest powróci teraz czy za parę tygodni. Ta grupa szybkiego reagowania i tak nic nie pomoże, dlatego tym bym się nie przejmował. Na razie pytajcie, a ja postaram się odpowiedzieć co usłyszałem na spotkaniu. Zobaczymy jaka będzie reakcja innych.
Zła wiadomość: SSC mówił, że nie planuje broni palnej na granicach a tylko na drogach(w domyśle GM). CO TO MIAŁABY BYĆ ZA SŁUŻBA BEZ BRONI I ŚPB? Czy posiadałaby inne przywileje służb mundurowych(lokale mieszkalne w przypadku przeniesienia, cały pakiet socjalny, zwolnienie z podatków przy pobieraniu równoważników etc.)?
Czy cywile zarabialiby więcej? Kto wg. SSC będzie jeszcze mundurowym, poza pionem kontrolnym?
Jak widzisz sam zadaję pytania i mam mnóstwo wątpliwości. Pozwólmy jednak na merytoryczną dyskusję, bo to forum powstało głównie dla tych celów.
Kacper napisał:Już widzę jak na moje miejsce przychodzi młody prawnik po studiach i wali po 20 decyzji miesięcznie za 1750. Wszystkiego naj.