Proces "ucywilnienia" Służby Celnej

digital41

Nowy użytkownik
Punkty reakcji
0
2)Zmiany struktury i stanu etatowego Służby Celnej polegająca na zastąpieniu części funkcjonariuszy pracownikami cywilnymi.

Macie coś my wywalczyli

SSC na spotkaniu poinformował, że chce zrobić ze SC służbę mundurową. Wg. niego oznacza to przeprowadzenie procesu "ucywilnienia" SC, czyli podziału stanowisk na cywilne i nazwijmy je mundurowe.
SSC stawia pytanie jak to zrobic, czy jednorazowym posunięciem, czy wskutek długotrwałego procesu. Sam szacuje to na 5 lat(po jego wyjściu G.Smogorzewski informuje nas, że tak naprawdę chcieliby zrobić to w 3 lata).
SSC poprosił nas o opinię w tym przedmiocie. Wyraził się mniej więcej w ten sposób, że bez nas tego nie zrobi, bo nie da się ciągnąć tego wózka w dwie różne strony.

W związku z powyższym, proszę zadawać pytania o szczegóły, będę starał się odpowiadać o tym co usłyszałem na spotkaniu z SSC.
Proszę też wyrażać swoje opinie na ten temat tego czy akceptujecie taki kierunek, a jeśli tak to w jaki sposób powinien przebiegać proces "ucywilnienia" SC, jeśli zaś NIE, to jakie widzicie inne rozwiązania dla SC(np. ktoś powie, emerytury po 25 latach). Jeśli TAK, to czy cywile w SC powinni otrzymywać wyższe uposażenie(jako rekompensata za brak przywilejów służb mundurowych).
Należy zaznaczyć, że proces "ucywilnienia" ma miejsce rzekomo w innych formacjach mundurowych. Może ktoś przybliży ten temat.

TO SĄ TEMATY DO DYSKUSJI. WPISY NIEMERYTORYCZNE ORAZ NIE NA TEMAT BĘDĄ USUWANE.

Coś mi traci Pis-em, i starym KAS-em, tylko granic i mobilki funkcjonariuszamin a reszta won.....
NIE, na pewno padło na spotkaniu, że SSC widzi w tym cały pion kontrolny, a więc nawet dzisiejszych pracowników cywilnych zajmujących się SNP.

Dobrze byłoby gdyby SSC włączył się w dyskusję w tym wątku.
Skoro chcą od nas opinii, to powinni wyjaśniać wszelkie wątpliwości i odpowiadać na pytania, które mógłby za pośrednictwem forum zadać każdy celnik i pracownik SC.
Napiszę taką prośbę do SSC. Trzeba spróbować, bo kiedyś SSC pisał na forum. Może do dyskusji włączy się Z-ca SSC. Sprawa jest tak poważna, że chyba bez zastanowienia powinni to zrobic.

Sławku z tego co wiem w SG na niektóre stanowiska przyjmowani są cywile. Ale dotyczy to w tej chwili nowo zatrudnianych.

Fakty są takie że część ludzi po prostu przestanie być celnikami z dniem ... albo nie będzie to miało znaczenia.

Zrównanie praw emerytalnych z SG po prostu dlaczego jakies kuriozum 25 a w policji dostają rekompensaty cywile za to że są niemundurowi?

SSC na spotkaniu poinformował, że chce zrobić ze SC służbę mundurową- w temacie zadań.W temacie uprawnień emerytalnych cywilną.
Fantastyczny pomysł-będziemy pany jak na meczach piłkarskich karetki pogotowia trzymali w pogotowiu żeby celników po 50 zabezpieczyć ,reszta może sama da se rade

25 lat zaproponował ktoś w innym wątku - ta opcja tylko wtedy gdyby została odrzucona koncepcja prawdziwej służby mundurowej.
Digital spokojnie, uważniej czytaj forum. Co za różnica czy protest powróci teraz czy za parę tygodni. Ta grupa szybkiego reagowania i tak nic nie pomoże, dlatego tym bym się nie przejmował. Na razie pytajcie, a ja postaram się odpowiedzieć co usłyszałem na spotkaniu. Zobaczymy jaka będzie reakcja innych.

Zła wiadomość: SSC mówił, że nie planuje broni palnej na granicach a tylko na drogach(w domyśle GM). CO TO MIAŁABY BYĆ ZA SŁUŻBA BEZ BRONI I ŚPB? Czy posiadałaby inne przywileje służb mundurowych(lokale mieszkalne w przypadku przeniesienia, cały pakiet socjalny, zwolnienie z podatków przy pobieraniu równoważników etc.)?
Czy cywile zarabialiby więcej? Kto wg. SSC będzie jeszcze mundurowym, poza pionem kontrolnym?
Jak widzisz sam zadaję pytania i mam mnóstwo wątpliwości. Pozwólmy jednak na merytoryczną dyskusję, bo to forum powstało głównie dla tych celów.

slawomir.siwy napisał:
SSC na spotkaniu poinformował, że chce zrobić ze SC służbę mundurową. Wg. niego oznacza to przeprowadzenie procesu "ucywilnienia" SC, czyli podziału stanowisk na cywilne i nazwijmy je mundurowe.
SSC stawia pytanie jak to zrobic, czy jednorazowym posunięciem, czy wskutek długotrwałego procesu. Sam szacuje to na 5 lat(po jego wyjściu G.Smogorzewski informuje nas, że tak naprawdę chcieliby zrobić to w 3 lata).
SSC poprosił nas o opinię w tym przedmiocie. Wyraził się mniej więcej w ten sposób, że bez nas tego nie zrobi, bo nie da się ciągnąć tego wózka w dwie różne strony.

W związku z powyższym, proszę zadawać pytania o szczegóły, będę starał się odpowiadać o tym co usłyszałem na spotkaniu z SSC.
Proszę też wyrażać swoje opinie na ten temat tego czy akceptujecie taki kierunek, a jeśli tak to w jaki sposób powinien przebiegać proces "ucywilnienia" SC, jeśli zaś NIE, to jakie widzicie inne rozwiązania dla SC(np. ktoś powie, emerytury po 25 latach). Jeśli TAK, to czy cywile w SC powinni otrzymywać wyższe uposażenie(jako rekompensata za brak przywilejów służb mundurowych).
Należy zaznaczyć, że proces "ucywilnienia" ma miejsce rzekomo w innych formacjach mundurowych. Może ktoś przybliży ten temat.

TO SĄ TEMATY DO DYSKUSJI. WPISY NIEMERYTORYCZNE ORAZ NIE NA TEMAT BĘDĄ USUWANE.

Jakby dali emerytury jak w SG ludzie by spokojnie sami odeszli i za nieduże pieniądze i w miare szybko

slawomir.siwy napisał:
25 lat zaproponował ktoś w innym wątku - ta opcja tylko wtedy gdyby została odrzucona koncepcja prawdziwej służby mundurowej.
Digital spokojnie, uważniej czytaj forum. Co za różnica czy protest powróci teraz czy za parę tygodni. Ta grupa szybkiego reagowania i tak nic nie pomoże, dlatego tym bym się nie przejmował. Na razie pytajcie, a ja postaram się odpowiedzieć co usłyszałem na spotkaniu. Zobaczymy jaka będzie reakcja innych.

Zła wiadomość: SSC mówił, że nie planuje broni palnej na granicach a tylko na drogach(w domyśle GM). CO TO MIAŁABY BYĆ ZA SŁUŻBA BEZ BRONI I ŚPB? Czy posiadałaby inne przywileje służb mundurowych(lokale mieszkalne w przypadku przeniesienia, cały pakiet socjalny, zwolnienie z podatków przy pobieraniu równoważników etc.)?
Czy cywile zarabialiby więcej? Kto wg. SSC będzie jeszcze mundurowym, poza pionem kontrolnym?
Jak widzisz sam zadaję pytania i mam mnóstwo wątpliwości. Pozwólmy jednak na merytoryczną dyskusję, bo to forum powstało głównie dla tych celów.
Słowacy każdy miał broń na stanie .W słuzbie chodził z bronią tylko kier.zmiany reszta miała broń zabezpieczoną z punktu organizacji bez problemu

Mówisz pion kontrlony....czyli ja jako były fun z przejścia ,teraz pracujący jako merytoryczny o ile mnie wybiora zostane cywilem? Powtórze to jest KAS 2.Nich w końcu ktoś to głosno powie. I teraz rozumię wszystko zostanie funk. około 5 tyś. i im się zrówna zarobki i przywilej z innymi służb mund. a reszta wypad z baru. Ja za cos takiego dziękuje z góry.

Już widzę jak na moje miejsce przychodzi młody prawnik po studiach i wali po 20 decyzji miesięcznie za 1750. Wszystkiego naj.

Kacper napisał:
Już widzę jak na moje miejsce przychodzi młody prawnik po studiach i wali po 20 decyzji miesięcznie za 1750. Wszystkiego naj.

zanim się zorientuje co zrobił to przyjdzie do cła, zobaczy i... do Angli do TESCO na kierowce wózka widłowego

Sławek napisał, że (cyt.): SSC na spotkaniu poinformował, że chce zrobić ze SC służbę mundurową. Wg. niego oznacza to przeprowadzenie procesu "ucywilnienia" SC, czyli podziału stanowisk na cywilne i nazwijmy je mundurowe.

Moim zdaniem nie jest to pozbawione sensu. Wiem, że pomysł ten jest niepopularny i poddany będzie krytyce, ale trzeba do pewnych spraw podejść logicznie i racjonalnie.

Chcemy emerytur mundurowych? Chcemy.

Ale komu to się należy? Wg mnie wcześniejsze świadczenia emerytalne mają przysługiwać tym strukturom, które:
1 warunek: ze względu na wykonywane działania są szczególne istotne dla interesu kraju; 2 warunek: charakter i otoczenie wykonywanych działań niosą za sobą ryzyko dla jednostki działającej w imieniu tej struktury. Przez ryzyko mam na myśli zagrożenie dla bezpieczeństwa indywidualnego.
Struktury te operując w imieniu państwa (kraju), w pewnych obszarach jego funkcjonowania, zapewniają państwu ogólnie rozumiane bezpieczeństwo. Grupy te posiadają swoją specyfikę (elementy wyróżniające), tzn. indywidualny charakter podejmowanych czynności, wysokie stawiane wymagania, specyficzne uprawnienia, wysokie oczekiwania dla efektów ich działań.

W związku z powyższym kto przychodzi na myśl? Wojsko, policja, służby specjalne – na pewno. SG, SW – nie twierdzę, że nie.

Służba Celna? Tak. Zakres naszych działań jest wielce istotny i to nie tylko dla finansowego bezpieczeństwa państwa. Pozostaje jednak drugi warunek: funkcjonariusz na służbie działa w obniżonych warunkach bezpieczeństwa.
Wiadomo, że nie każdy z nas na służbie ma podstawy żeby czuć się zagrożonym. Mobilni i granica – tam jest największe ryzyko dostać po uszach, a nie daj Boże czapę. Za to kadry i informatyka mają kontakt tylko ze swoimi. Nie mam tu zamiaru deprecjonować niczyjej pracy. Praca każdego jest ważna i potrzebna, ale biorąc pod uwagę czynnik ryzyka, każdy chyba spostrzeże różnicę. Wszyscy chcieliby wcześniejszą emeryturę – nie po to żeby od razu na nią uciekać, ale mieć przynajmniej to poczucie bezpieczeństwa.

Tyle tylko czy wszystkim powinna przysługiwać? No chyba nie. Nie wszystkim powinna przysługiwać nie tylko u nas, ale też kadrom w wojsku, logistyce w policji, finansom w służbach specjalnych, informatykom w SW. Nie trzeba przecież być mundurowym! To nie ma najmniejszego sensu – całe życie wydaje papier do ksero i co? Po np. 20 latach wcześniejsza emerytura? A za co?

Jeżeli mamy dostać wcześniejsze emerytury, to pomysł SSC nie jest pozbawiony sensu. Obawiam się jednak, że wprowadzenie tego pomysłu w życie (jeżeli wejdzie), może się odbyć w sposób ... wiemy jaki. Jeżeli już to płynnie, bez decydowania za kogoś (już będącego w służbie), że cywilem będzie od 1-go następnego miesiąca.

I powinno się tak zrobić w pozostałych służbach mundurowych. Nadstawiasz łba – masz mundur i wcześniejszą emeryturę, o ryzyku służby wiesz z opowieści – jesteś cywil.

Tak myślę.

A tak poważnie Sławku i chyba wszyscy celnicy się ze mną zgodzą chcemy uprawnień takich jak ma SG nic dodać i nic ująć

Sławek napisał, że (cyt.): SSC na spotkaniu poinformował, że chce zrobić ze SC służbę mundurową. Wg. niego oznacza to przeprowadzenie procesu "ucywilnienia" SC, czyli podziału stanowisk na cywilne i nazwijmy je mundurowe.

Moim zdaniem nie jest to pozbawione sensu. Wiem, że pomysł ten jest niepopularny i poddany będzie krytyce, ale trzeba do pewnych spraw podejść logicznie i racjonalnie.

A jak ktoś siedział na granicy 10 lat a w kontroli podatku 5 to jaką służbą jest?
To tak jak w policji 5 patrol ,5 w gaciach-magazynie gaciowym, 5-w aresztach pisał kwitki sniadanie nosił ,wydawał aresztowanym kocyki jaka emerytura mu się należy? kto rozwiąże rebus?

To że SSC zakłada wyposażenie GM w broń, a granicy nie to jest totalnie bez sensu! Robią z tych GM-ów komandosów a na granicy wcale nie jest tak różowo. W sytuacjach natrętnych, wrednych, pijanych, wściekłych itp. podróżnych SG wogóle nie reaguje nawet proszona o pomoc. Nawet nie chce myśleć co by było gdyby doszło do rękoczynów lub nie daj Boże czegoś gorszego. Poprostu jesteśmy zdani sami na siebie, a państwo wyposaża nas jedynie w możliwość finansowego ukrania takich osób.
Ale skąd taki Pan SSC lub jego zastępcy mogą o tym wiedzieć skoro ich cała wiedza na ten temat to statystyka........

Back
Do góry