Prace podkomisji sejmowej w sprawie ustawy o sc

kochany bobasku: pragnę Tobie przypomnieć, że to właśnie dzięki staraniom FZZSC wykreślono zapis "... lub innym urzędzie" i inne art.z tym związane - znaczy się, że żadnej powtórki z alokacji nie będzie (nie musisz się bać :eek:)
Przy dzisiejszej ustawie (nadal obowiązującej - pracodawca może tobą dysponować do woli i nie masz najmniejszego wpływu na to, gdzie przeniesie cię za 2 dni, ani do jakiej komórki trafisz-nieprawdaż).
Dzięki staraniom FZZSC przejście z mundurowego, czy z cywila ma się odbyć za ich zgodą. W przypadku kiedy brak jest takiej zgody status FC/SC pozostanie bez zmian-czyli nic na siłę, to chyba bardzo dobrze (i mamy to na piśmie, które podpisał SSC)
wieśniak: o mnożniku 2,5 i kolejnych w latach do 2011 mówi projekt rozporządzenia.Stoi tam napisane jak "wół", że ustanawia się mnożnik na tym poziomie w momencie wejścia w życie ustawy-wniosek: nie będzie ustawy, nie będzie podwyższenia mnożnika, nie będzie pieniędzy. W "starej" ustawie nie ma mowy np.o dodatku z tytułu wartościowania stanowisk-wniosek: nie będzie ustawy, nie będzie dodatku , nie będzie pieniędzy!!
Tak na marginesie: FZZSC jako jedyna zaprotestowała gdy SSC rozdysponował pieniadze TYLKO na dodatek dla Oddziałów "granicznych" i tamtejszych WZP. Domagaliśmy się i domagamy nadal równego traktowania w SC, a tu nagle widzimy, że "granica" robi się uprzywilejowana.
zacheusz: proszę kolegę o konkrety, bo ja sobie nie przypominam abym cokolwiek torpedował (konkret, czyli: w dniu .... członek KW FZZSC zrobił....co spowodowało ...). Taka paplanina, to czysta demagogia.

dziękuję za wyjaśnienie. Czyli wywalczyliście możliwość wyboru cywila albo alokację w ramach izby, co w przypadku odległości w mojej izbie nic mi nie daje bo mogę lecieć bez kosztów 163km. Gdzie jest przepis, że ucywilnienie czy umundurowienie jest za moją zgodą? No gdzie? Ludzie potrafią czytać i widzą furtkę do szantażu jak wyżej, a ty jesteś na to ślepy albo udajesz i w kółko powtarzasz głupoty.
Piszesz że jest dzisiaj alokacja jak nigdzie indziej. czy to oznacza, że ma być dalej? Co to za ZZ, który stosuje takie porównania? To oznacza wprost waszą zgodę na kontynuację alokacji po wejściu ustawy.
Arytmetyka w sejmie - tutaj przeginasz. Twój tok rozumowania wskazuje na coś takiego, że tak samo mieliśmy nie protestować przeciw KAS, bo wtedy ci co tego chcieli mieli większość, TAK?
Podwyżki i powołanie się na projekt jako uzasadnienie tego że musi to wejść z ustawą o służbie celnej - a kto pisał ten projekt rozporządzenia, żeby właśnie sztucznie to łączyć, czy czasem nie nasz szef z waszym udziałem?

człowieku!!! lepiej zamilknij. Jeden z Jacków już w styczniu awansował na aspiranta. Wszystko jest czytelne i wszyscy widzą w co gracie. Jeżeli chcesz dalej kompromitować się to pisz jeszcze więcej, proszę bardzo

Po podpisaniu tego sukcesu w postaci porozumienia Federacji z MF, gdzie podobno nie ma mowy o ucywilnieniu, SSC wystąpił w mediach i zakomunikował, że Mf będzie dążył do ucywilnienia 40%-50%.
Black jacku wiesz co to oznacza? Szantaż alokacją ale już poza izbę, po wejściu reformy. Mniej więcej na zasadzie; albo zgadza się pan na ucywilnienie albo z powodu reorganizacji, likwidacji stanowiska, jednostki organizacyjnej albo nawet bez uzasadnienia będziemy musieli przenieść pana z Łodzi do OC Gronowo albo OC Gdynia.
Pasuje ci taki schemat? Jest realny? Na to wyraża zgode Federacja popierając reformę?

do bleckjacka

ty jestes chyba donkichot bo jeżeli porotestujesz przeciwko czemuś co nie istnieje to ja juz wiem czym się zajmuje federacja ( walką z witrakami), pracuję na granicy i żadnych przywilejów z tego powodu nie mam i żadnych dodatków nie otrzymałem. o czym ty piszesz? jakiego ty równego traktowania się domagasz? po co wprowadzasz ludzi w błąd? widzę coraz dosadniej iż federacja zajmuje się fikcą i walczy o jak najlepsze posadki i dodatki dla siebie!

do BJ cd

Nie projekt rozporządzenia tylko uchwała podpisana przez Prezesa Rady Ministrów (sprawdź na Corintii) , nie ma żadnego uzależnienia od wejścia w życie ustawy modernizacyjnej, a Twoje odpowiedzi są tak samo prawdziwe jak Twojego imiennika SSC, czyli zero prawdy, tylko czysty PR. Zapomniałeś odnieść się do mojego stwierdzenia o "sprzedaniu" celników, czyżbyś tu nie miał żadnych rewelacji??? Pozdrawiam, choć nie celnik jesteś a karierowicz.

sentencja wsiech porozumień, poprawek zawarta jest w tym cytacie
PAP napisał:
Kapica zapowiedział, że resort będzie dążył do tzw. ucywilnienia Służby Celnej. Teraz Służba Celna zatrudnia ok. 16 tys. osób, z czego 14,5 tys. to funkcjonariusze mundurowi, a tylko 1,5 tys. pracownicy cywilni. Według niego około 40 proc. zatrudnionych powinni stanowić pracownicy cywilni.

Nie projekt rozporządzenia tylko uchwała podpisana przez Prezesa Rady Ministrów (sprawdź na Corintii) , nie ma żadnego uzależnienia od wejścia w życieustawy modernizacyjnej,

Uchwała modernizacyjna RM, niby nie jest uzależniona od niczego, oprócz organu ją uchwalającego:D Gdyby pieniądze w niej obiecane zabezpieczone były ustawą, może byłoby inaczej, ale tak nie jest.

Z samej nazwy "uchwały modernizacyjnej" można wywnioskować, że związana jest z jakąś modernizacją naszej służby, a jedyną o jakiej słyszałem jest nowa ustawa.

Przyjąłem do wiadomości negatywne stanowisko Federacji, która reprezentuje swoich członków z izb wewnętrznych, w kwestii dodatków dla OC Granicznych, niestety się z tym nie zgadzam i uważam, że GRANICA musi dostać te dodatki, gdyż pracy tej nie można przyrównać do pracy w żadnym z oddziałów wewnętrznych.

Pomijając zasługi ZZ w tym zakresie ! Zdecydowanie popieram dodatki dla OC granicznych ( dla mnie sprawa bezdyskusyjna), niekoniecznie dla "mobilnych".Ale gdyby była rozpatrywana kwestia udziału zwartych i mobilnych szeregów w " podziale łupów " :D, to nie widzę racjonalnych przeciwwskazań , żeby pominąć OC wewnętrzne.​

Przy podziale tzw. "łupów" sprawa jest jasna i nie potrzeba do tego żadnych dodatków-powinni dostać wszyscy zainteresowani, problem jest w tym, że tych "łupów" z narkotyków, papierosów, podróbek itp pozataryfowych zajęć nie ma i nie będzie nigdy.

Mobilni także powinni dostać te dodatki i to nie dlatego, że obecnie jestem jednym z nich (dziś tu, jutro tam:rolleyes:-służba to służba:o).

Pomijając zasługi ZZ w tym zakresie ! Zdecydowanie popieram dodatki dla OC granicznych ( dla mnie sprawa bezdyskusyjna), niekoniecznie dla "mobilnych".Ale gdyby była rozpatrywana kwestia udziału zwartych i mobilnych szeregów w " podziale łupów " :D, to nie widzę racjonalnych przeciwwskazań , żeby pominąć OC wewnętrzne.​

Dodatki powinni dostać WSZYSCY przy tzw. kontroli bezpośredniej. Zwłaszcza, że dostali C2 lub C3.
Wartości stanowiska nie podnosi odpowiedzialność, stabilność, uciążliwość służby, ryzyko itp. Ostatecznie można się zgodzić, że stopień trudności pracy sekretarki i mobilnego jest podobny. Ale już warunki służby i tzw. czynnik korupcyjny to dwie bajki.

Co do dodatków proszę pamiętać, że w oryginale przysługiwać miały one i w oc wewnętrznych jak i granicznych, z tą różnica, że w granicznych miały być trochę wyższe.
Dlaczego to upadło, nie wiem.

Zdadzam się. Tylko, że nie miałem na myśli sekretarki , czy kierowców zatrudnionych w OC wewnętrznych , tylko wyłącznie f.c. zangażowanych bezpośrednio w pracę nad zgłoszeniami celnymi, osoby podejmujące decyzje, choć w oczach najwyższych są bezprodukcyjnymi osobnikami przy taśmie produkcyjnej, ktorzy nic twórczego nie wnoszą do pracy, w przeciwieństwie do produkcyjnych UC,IC !​

propozycje federacji

Zauważam, że zmiany które chce przeforsować Federacja (a może federacja) świetnie załatwia sprawy IC w Rzepinie. Nie sądzę, aby reszta fc (czyt. reszty Polski) była w gestii jej zainteresowań. Jeżeli chodzi o pracowników w/wym Izby to jest ich chyba stosunkowo za dużo i czas na zmiany. Najlepszym rozwiązaniem będzie połączenie np. IC Wrocław z IC Rzepin, bądź IC Szczecin z IC Rzepin i dokonanie zmian kadrowych w zakresie własnej Izby. Proponuje najpierw przenieść slużbowo związkowców.

Załączam Komunikat z pierwszego posiedzenia Podkomisji:
http://zz.celnicy.pl/tekst-265.html

Pragnę nadto odnieść się do ww. paru postów na temat dodatków. Proszę wybaczyć, że tak zareaguję, ale uważam iż połknęliście przynętę zarzuconą przez MF i dyskutujecie o sprawach mniej istotnych, kiedy decydują się kwestie o znaczeniu zasadniczym dla nas i przyszłości SC. Otóż w imieniu Kol. z granicy, z którymi rozmawiałem pragnę zakomunikować, że dyskusja o owych 200 czy 250zł brutto dodatku dla nich, wobec jednoczesnego "zagrabienia" zapisanych w budżecie w wysokości średnio 500zł na etat podwyżek(bo tutaj ogół otrzyma kat. C) jest dyskusją bezprzedmiotową.

PS.
Przy okazji z innej beczki!!!
Jeden ze znaczących Posłów PO, bardzo zaangażowany w prace nad projektem, komunikujący się często z SSC, poinformował nas ostatnio, że niestety alokacja jest nieunikniona.
Nie powiedział jednak, czy po reformie czy już w trakcie przepisów przejściowych. Jest dwóch świadków tej rozmowy. Jeżeli wyrażą zgodę, to napiszę co to za Poseł.
Ot i wyszło szydło z worka.

Ostatnia edycja:
A kogóż ONI znowu chcą alokować??? To mało im tych byłych alokacji i obecnego rzucania bez sensu ludzi na granicę?
Nie rozumiem tego dysonansu - wzmocnienie granicy wschodniej i z Obwodem jest chyba wymuszone potrzebą zwalczania przemytu i udrożnieniem szlaków komunikacyjnych -czyli szybkości odpraw na granicy. Jak tak mocno im brakuje ludzi to niech zlikwidują od razu o połowę zachodnie izby i wszystko przewalą na wschód. To oczywiście ironia - jak zabraknie obsługi celnej w Poznaniu, Wrocławiu to wtedy normalni przedsiębiorcy wyniosą się ostatecznie do Czech, na Słowację i do Niemiec.
I wtedy nas zaorają do końca bo już nawet procedur uproszczonych nie będą firmy u nas prowadzić. Za to będziemy mieli wzmocnioną izbę w Przemyślu gdzie zoll na granicy sluży za mięso armatnie dla kretynow - prokuaratorów, którzy stawiają zarzuty z sufitu z aczyny rzekomo popełnione 7-8 lat wcześniej.
Albo zlikwidujmy izbę w Warszawie - siedziby głównych podmiotów będą odprawiać pod Sandomierzem albo w Piotrkowie Trybunalskim....
Żałość....

Odniosę się do przynęty MF.Kto się złapał na przynętę, czy też lep MF - to się złapał, czy przylepił.Kto się łasi na inne rzeczy, to się łasi !
Meritum sprawy to napewno nie żadne dodatki, czy utopijne "kosmiczne podwyżki" wraz z wyrównaniami.Poza próbą antagonizowania środowiska
/ wartościowanie,etatyzacja,jak słyszę również alokacje ... itp /
zauważalne są próby bezceremonialnego szantażu MF poprzez kontrolowane przecieki oraz bezpośrednie wypowiedzi SSC.
Idąc tropem SSC, jak reforma modernizacyjna wejdzie w życie po Mojej Myśli, będą obiecane podwyżki.Jak będziecie oponentami to przyłożycie sami rękę do ubożenia środowiska, jako całości.Co złego to nie JA,
MF i co za tym idzie SSC jest "cacy", a reszta poza kadrą jest z oczywistych powodów "be".Jakość czy organizacja pracy jest w niewyobrażalnym niebycie.Zwalają mnie z nóg różne nowatorskie pomysły, szczytem szczytów nie tylko na skalę Pszczymia Górnego jest szycie mundurów przez samych Celników, czy wykorzystywanie prywatnych samochodów do celów służbowych/ rzecz jasna MF załatwi upusty przy zakupie tychże pojazdów/:confused: Takie sprawy , jak aktualne przepisy akcyzowe w Corintii - zapomnijcie.Wyrocznią jest MF i basta.Aktualny moduł AKCYZA w Zefirze, po zmianie przepisów ? , jasne -sensowne zasady weryfikacji wartości ? i tak można mnożyć !
To tylko sprawy pierwsze z brzegu, które przychodzą mi na myśl tak ad hoc.Totalna zapaść.Onegdaj różnie bywało, ale to co się dzieje obecnie już nie wiem jak nazwać, poza tym iż jedynymi winnymi są f.c. - C8, czy może jakieś D18.​

Pytacie po co i skąd dokąd alokacja?
Alokacja po "reformie" miałaby dotyczyć wszystkich, także granicy.
Przede wszystkim będzie narzędziem do "sugerowania" ucywilnienia się(vide zapowiedź SSC w PAP po podpisaniu porozumień z jednym zz, że będzie dążył do ucywilnienia 40%)
Planuje się otwarcie nowych przejść granicznych, SSC mówił też kiedyś w mediach, że po to likwiduje stałe nadzory w SNP, aby móc alokować do większych aglomeracji miejskich i na granicę wschodnią. Granica też będzie podlegać alokacji, gdyż każde nowe przeście będzie musiało być obsadzone ludźmi, którzy mają doświadczenie w służbie na granicy wschodniej. Nie będzie tak jak było w Medyce, gdzie narażono tylu aplikantów, wystawiając ich samodzielnie do walki z przemytem -był to bowiem ogromny skandal ale przede wszystkim działanie wbrew prawu.

Dane Posła PO, który mówił o koniecznosci alokacji po reformie, podam na pewno, gdyż ta informacja musi być przekazana środowisku, co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Pozwólcie, jednak, że wcześniej zapytam Pana Posła o to skąd czerpie wiedzę na ten temat i opiszę następnie sprawę całościowo.

ALOKACJA w służbie to sprawa normalna i my wcale się temu ślepo nie przeciwstawiamy. Żądamy jednak stanowczo, aby każde przeniesienie funkcjonariusza odbywało się na zasadach i warunkach identycznych z innymi służbami, a skoro tak nie jest i nie ma woli ku temu ze strony SSC, nie zgodzimy się na alokację w wersji MF-u i każdy przypadek ewentualnej alokacji naszego przedstawiciela doprowadzimy, jak trzeba będzie przed ostatnią instancję w UE. Zaskarżymy do TK każdy przepis nowej ustawy(jeśli wejdzie), który pozwala na nierówne traktowanie celników w stosunku do innych służb. Zaskarżymy do TK ucywilnienie pod groźbą alokacji. Natomiast wartościowanie w tej wersji doprowadzi zapewne do niekontrolowanego wybuchu społecznego, gdyż frustracja która narasta w wielu funkcjonariuszach doprowadzi w konsekwencji do oddolnego buntu - fakt iż narastająca frustracja prowadzi do agresji to truizmy udowodnione empirycznie i naukowo i dziwię się, że ktoś pozwala na to ministerstwu. Wydaje się, że protest wobec powyższego, jest tylko kwestią czasu.
Dlaczego ktoś na to pozwala? Ponieważ istnieje hipoteza, że jest taki plan, aby doszło do niekontrolowanych wybuchów społecznych, aby mieć pretekst do likwidacji służby. Dlatego jednoczmy się póki co w związkach, budujmy nasze struktury, bo jeśli mamy zaprotestować, musimy to zrobić jednocześnie w wielu miejscach. Wówczas ta hipoteza, nawet jeśli okaże się prawdziwą, legnie w gruzach.
Od Was więc głównie zależy, czy krzywdzące przepisy, które przez kolejne lata(podobnie jak obecna nasza ustawa) będą nas nękać a w konsekwencji i tak doprowadzą do likwidacji SC czy też spowodujemy jednak refleksję rządzących w kierunku przeprowadzenia rzeczywistej reformy SC,a nie "modernizacji dla modernizacji" z głównym celem jakim na podstawie lektury projektów jest próba uwłaszczenia się na Naszym styczniowym proteście.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry