POROZUMIENIE BIAŁOSTOCKIE rozpoczęło PROTEST

Od 4 miesiecy w sluzbie i co widze - zenada - w jakim swiecie zyjemy. Co dzien widzę zblazowanych ludzi bez checi do czegokolwiek. Nawet gdy zaczyna się dyskusja na temat szans dla sc, funkcjonariusze wykazuja tylko i wylacznie zobojetnienie. niby mowia o tym, ale gdy ktos wykaze sie zbytnim optymizmem (szczegolnie przyjeci niedawno), tzn. wspomni o podwyzce o stowke, zaraz zrownywany jest z ziemią i wyzywany od naiwniakow. ktos lub cos zabralo wam wiare i chec dzialania. nie wyobrazam sobie mojego urzedu protestujacego z tym nastawieniem. ja prawde powiedziawszy, nie zamierzam sobie szczekii zjadac na przekonywaniu wszystkich dookola o sensie zabiegania o swoje. wiem, ze zawsze moge to pie....nąć, ale to wynika z mojego obecnego stanu bez zobowiazan. lecz szczeze wspolczuje tym funkcjonariuszom, ktorzy motywowani sa tylko tym, ze moze dzis nikt sie nie bedzie czepial, zal mi was koledzy i kolezanki bo sami siadacie w mentalnej trumnie. wezcie to w swoje dlonie, uwierzcie, ze wy tu rozdajecie karty, a na pewno mozecie je potasowac. ja z pewnoscia za jakies 3 do 5 miesiecy pomoge Wam rezygnujac z "wymazonej" sluzby. a ze mna przyjeto kilka osob, ktore nosza sie z takim samym zamiarem. w jednym urzedzie jest nas siedmioro nie mowiac o tych ktorzy juz zrezygnowali. trzymam kciuki, ale nic nie widze i nic nie slysze. Niech Bóg ma Nas w Swojej Opiece bo zz w sc to iluzja.

Ktoś ze sztabu wyborczego czerwonych musiał zadzwonić i pouczyć że trzeba przed wyborami trocha szumu.
Nie musze chyba tłumaczyć jak ten czerwony polityczny protest niekorzystny będzie dla Służby Celnej.

FUNKCJONARIUSZU/PRACOWNIKU !
czy chcesz?
1.zwiększenia uposażeń każdego funkcjonariusza i
pracownika Służby Celnej o 1500 zł,
2.wprowadzenia dla funkcjonariuszy celnych uprawnień
zaopatrzeniowego systemu emerytalnego służb
mundurowych,
3. zapewnienia pełnej restytucji uprawnień funkcjonariuszy
celnych przywracanych do Służby Celnej,
4. zapewnienia właściwej ochrony prawnej przy wykonywaniu
obowiązków służbowych.

Wszczęty z dniem 27.06.2007 roku wielozakładowy spór zbiorowy z Dyrektorami Izb Celnych, pomimo wyczerpania wszelkich działań przewidzianych ustawą o rozwiązywaniu sporów zbiorowych nie przyniósł porozumienia w sprawie w/w postulatów.

W związku z powyższym Naszym dalszym krokiem jest ogłoszenie z dniem 11.10.2007 roku akcji protestacyjnej.

W trakcie trwania akcji oflagowane zostaną budynki siedzib jednostek organizacyjnych Służby Celnej, a także opinii publicznej przekazywane będą informacje dotyczące powodów prowadzonego protestu.

Funkcjonariuszu/Pracowniku apelujemy do Was, o wyjątkowo rozważną i odpowiedzialną postawę w obliczu aktualnej, bardzo trudnej sytuacji, w której znalazła się nasza Służba, masz prawa i obowiązki.
Macie prawo żyć godnie, z poszanowaniem praw pracowniczych i ludzkich, za godziwą pracę otrzymywać adekwatne wynagrodzenie.
Twoim obowiązkiem jest służyć Ojczyźnie, wykonywać swoją pracę z szczególną starannością, dokładnością, zaangażowaniem w realizację obowiązków służbowych a przede wszystkim zgodnie z przepisami prawa oraz dbałość w tworzeniu jak najkorzystniejszego, stawiającego w najlepszym świetle, wizerunku Służby Celnej Rzeczpospolitej Polskiej.
Nikt Ci nie może zarzucić wtedy, że wykonujesz coś źle. Twój przełożony nie ma takich praw, bo nie wynikają z żadnych przepisów, abyś postępował inaczej. Działamy legalnie, zgodnie z literą prawa i w granicach prawa.
Brońmy tego, co się nam należy od dawna, nie dzielmy się na pracowników, związkowców, stojących z boku, kadrę kierowniczą. To dotyczy nas Wszystkich. Nie oglądajmy się po sobie, nie patrzmy na innych spójrzmy na siebie, co może zrobić każdy z nas by zmienić tą absurdalną sytuację !
Apelujemy jeszcze raz do kadry kierowniczej o podejście do sprawy z głębokim zrozumieniem i poszanowaniem prawa, wszyscy nosimy zielony mundur. Zróbmy nareszcie coś wspólnie dla dobra Służby Celnej, jej funkcjonariuszy i pracowników oraz ich rodzin.
  Protestujemy, to nasze prawo. Dołącz się do nas !
KOMITET PROTESTACYJNY
„POROZUMIENIE BIAŁOSTOCKIE”

Informacja ze strony RMF FM
Śr, 2007-10-10 15:16
Celnicy zaczynają strajk włoski
Polscy celnicy rozpoczynają strajk włoski – dowiedział się RMF FM. Od jutra na przejściach granicznych podróżni będą wyjątkowo drobiazgowo kontrolowani.
Największe utrudnienia czekają na przejściach będących zewnętrzną granicą Unii Europejskiej, czyli w portach morskich w Szczecinie i Trójmieście, na całej granicy wschodniej, a na południu Polski – w Krakowie i Przemyślu.

Osoby prywatne i przedsiębiorcy natrafią tam na wyjątkowo drobiazgowych celników. Wyjątkowa dokładność, sumienność i rzetelność w wykonywaniu obowiązków – tak jak to robimy do tej pory z tym, że będziemy zwiększać kontrole - mówi szefowa związków zawodowych celników Iwona Fołta. Twierdzi ona, że akcja protestacyjna będzie trwać do odwołania.

Pracownicy służby celnej protestują i domagają się podwyżek w wysokości 1500 złotych i emerytur mundurowych dla wszystkich funkcjonariuszy.

*I co? kolejny raz protest z flagami? Na kolana, flaga w dupę i skomleć ,by jakaś mrówka się zatrzymała i wysłuchała naszych żali? Oni nas olewają i gdzieś mają nasze problemy!! Czy was ludzie pogięło? Już za parę miesięcy będziecie na bruku ,a wy z flagami? To są związki zawodowe czy żebracze?!

trzeba wojny , bo zawsze po wojnie jest pokój ! przestańcie gadać tylko blokady granic i kolejki do Warszawy coś pomogą a nawet napewno dadzą nam co chcemy!

zadowolony napisał:
--------------------------------------------------------------------------------

W końcu zawalczymy, w końcu koniec gadania, w końcu wojna, bo ludzie którzy już nie mogą mieć gorzej idą na wojnę, wolą zginąć niż żyć bez godności!!!! WIDZę TIRY NA WIEJSKIEJ , WIDZę BOROWIKóW KTóRZY PYTAJą SIę KIEROWCóW ,,CO WY TU ROBICIE ? JAK TO CO ? TO KONIEC KOLEJKI DO KORCZOWEJ !SłYSZę JAK WSZYSCY WCISKAJą KLAKSONY , WIDZę JAK ZYTA SPOGLąDA PRZEZ OKNO POPIJAJąC Z NERWóW CZYSTY SPIRYTUS , WIDZę MARIANA, KTóRY SIę PRZED NIą KAJA I PRZEPRASZA NA KOLANACH ! BłAGA I ZAPEWNIA żE NAD WSZYSTKIM PANUJE ! MOżEMY SPARALIżOWAć CAłą POLSKę , MOZEMY DOSTAć WSZYSTKO CO TYLKO CHCEMY , TYLKO BąDźMY RAZEM DO KOńCA !!!!!!!

panie sławku sądząc z wcześniejszych postów t razem chyba nie będziemy.dlaczego o terminie strajku dowiedziałem się z rmf-u a nie od związkowców.sam też naleze do zwiazku. niładnie !!!!!!!!!! :cry:

Wschodnia granica- dzienne zmiany 10.10.2007 przekazały informacje i pismo w sprawie strajku od 11.10. Kierownicy zmian z kilku przejść jednak o godzinie 0.00 nie wywiesili flag, uzgadniając pomiędzy sobą telefonicznie że decyzje pozostawiął do rana dla kolegów ze zmiany dziennej. Rano okaże się co jesteśmy warci. Mam nadzieję że chociaż na tyle się wysilimy by jednak wywiesić te flagi. Ja osobiście kontrole zaczełem wykonywać szczególnie drobiazgowo, co nie znaczy że inni także ale liczę że zrozumieją powogę sytuacji i wkońcu przełamiął swoją apatię i brak zaangażowania. Nie tylko jeśli idzie o protest ale i o całoskztalt podejścia do swoich obowiązków! :!:

star

panowie trzymam za WAS kciuki.... myslę, że pokażecie na co WAS stać !!!!!!!!!!! ja jak byłem zoollleeemmmm nie miałem takiej możliwości............ pozdrawiam ALLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL

już kiedyś o tym pisałęm ,ale powtórzę PAMIĘTAJCIE WY CELNICY MACIE NIESAMOWITE MOŻLIWOŚCI ,JEŚLI ZECHCECIE MOŻECIE ZABLOKOWAĆ CAŁY KRAJ,MOŻECIE ZABLOKOWAĆ BUDŻET PAŃSTWA, WASZE PROTESTY JAK ŻADNE INNE OBDIJĄ SIĘ BARDZO SZEROKIM ECHEM A ŚMIEM TWIERDZIĆ NAWET INTERWENCJĄ UNII EURPOJSKIEJ.
ZDAJCIE SOBIE W KOŃCU Z TEGO SPRAWĘ,WEŚCIE SPRAWY W SWOJE RĘCE.

strajk wloski

Czy ktos jest w stanie opisac co dzieje sie teraz na naszych i unijnych granicach ? A co mozemy zrobic wiecej?
Jestem dwoma rekami za protestem, ale takim do konca z pozytywnym dla Nas skutkiem. Raz juz protestowalem na poludniu i malo co z tego nasi zwiazkowcy zalatwili- moze teraz NIE DAJMY SIE POMIATAC !!!!!
Pozdrawiam

Ludzie w TVN 24 podali, że celnicy przeprowadzają strajk włoski !!!
Dlaczego tylko przed kamerami Fołta była, sam nie wiem co mam myśleć - boję sie że to pełna kontrola MF .

Back
Do góry