żeby nie było , że oczekuję od Związku nie wiadomo czego w okresie wakacyjnym
Projekt pisma
[Twoje imię i nazwisko]
[Adres]
[PESEL]
[Nr sprawy / decyzji emerytalnej – jeśli jest]
Zakład Emerytalno-Rentowy MSWiA
ul. Pawińskiego 17/21
02-106 Warszawa
[Miejscowość], dnia [data]
Wniosek o wypłatę odsetek od należnego wyrównania emerytury
W związku z przeliczeniem mojej emerytury funkcjonariusza Służby Celno-Skarbowej na podstawie
Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 8 sierpnia 2025 r. w sprawie wielokrotności kwoty bazowej stanowiącej przeciętne uposażenie funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej (Dz.U. z 2025 r. poz. 1112), które obowiązuje z mocą od
1 stycznia 2025 r., wnoszę o:
- wypłatę należnego wyrównania świadczenia emerytalnego,
- naliczenie i wypłatę odsetek ustawowych za opóźnienie (art. 481 Kodeksu cywilnego) od kwot zaniżonych świadczeń emerytalnych, liczonych od daty ich pierwotnej wymagalności do dnia faktycznej wypłaty wyrównania.
Wskazuję, że przez okres od stycznia 2025 r. wypłacane mi świadczenie było niższe od należnego, co oznacza, iż organ pozostawał w zwłoce w spełnieniu świadczenia pieniężnego. Brak wcześniejszego ogłoszenia stosownego aktu wykonawczego nie zwalnia organu z obowiązku wyrównania szkody wynikającej z opóźnienia, co potwierdza utrwalona linia orzecznicza Sądu Najwyższego.
W przypadku nieuwzględnienia mojego żądania proszę o wydanie stosownej
decyzji administracyjnej wraz z uzasadnieniem, celem umożliwienia mi skorzystania z przysługujących środków odwoławczych.
Z poważaniem,
[podpis]
poniesiona szkoda jest oczywista ( inflacja), a wynika z niedbalstwa MF.
Artykuł 481 Kodeksu cywilnego reguluje kwestię odsetek za opóźnienie w spełnieniu świadczenia pieniężnego. W skrócie, jeśli dłużnik opóźnia się z zapłatą, wierzyciel ma prawo żądać odsetek za ten okres, nawet jeśli nie poniósł żadnej szkody. Jeśli strony nie ustaliły inaczej, obowiązują odsetki ustawowe za opóźnienie