podwyżki 2013

Polityka_1667009.jpg
Czyżby sprawa (150) umarła śmiercią naturalną... przepraszam kryzysową????

Czyżby sprawa (150) umarła śmiercią naturalną... przepraszam kryzysową????

Też tak sądziłem, aż tu nagle temat powraca: pojawił się projekt, zaakceptowany przez JK, z dnia bodajże 15 stycznia. Rzeczywiście na każdym stopniu mnożnik został tak zwiększony, że daje około 150 zł więcej. Brakuje jeszcze podpisu głównego mistrza zamieszania...

Ciekawe... a dociekliwi doczytali że podwyżka tak, kasa tak ale jak to jest z "aplikantami celnymi", mówi się o st.aplikantach w służbie przygotowawczej, a aplikantów w służbie stałej nie przewidziano? Bo mnożnik z tego co słyszałem został ten sam. Czyli aplikant celny w służbie stałej pracujący 2,3,4,5...lat nie dostanie 150zł???
Mylę się?

Ciekawe... a dociekliwi doczytali że podwyżka tak, kasa tak ale jak to jest z "aplikantami celnymi", mówi się o st.aplikantach w służbie przygotowawczej, a aplikantów w służbie stałej nie przewidziano? Bo mnożnik z tego co słyszałem został ten sam. Czyli aplikant celny w służbie stałej pracujący 2,3,4,5...lat nie dostanie 150zł???
Mylę się?

Tu mnie zagiąłeś, nie wczytywałem się a mnożniki wyliczyłem z kolegami wyrywkowo, ze cztery i grało. To byłby szczyt sk...Ludziom dupionym systematycznie jeszcze dokopać tak ad hoc na dobitkę :(

Z informacji jaką mam od osób z Wydziału Kadr, podwyżka ta jest przewidziana od 1 stycznia, jednak bedzie wypłacona z wyrównaniem za jakiś czas (słyszałem coś o maju)

Mylę się?
Obyś się mylił. Znane są przypadki z województwa szuwaro-bagiennego, że funkcjusze, którzy naprawdę rzetelnie wykonują swoją pracę, nie podpadli przełożonym, już dawno są w służbie stałej a mija piąty rok a tam dalej trawnik na pagonie. I to jest właśnie patologia w SC. W innej formacji, prawdziwej formacji mundurowej, dajmy na to w Policji po 5 latach dobrej pracy, bez wpadek i nagan można mieć minimum "V".
Kasa za te nasze pseudo awanse w SC jest śmieszna. I to nie dla niej z tego co widzę Ci młodzi wyczekują awansu. Morale też są ważne.... nie tylko w wojsku

Ostatnia edycja:
Wypytywałam się dzisiaj w kadrach co do aplikantów celnych w służbie stałej. Tak, to prawda. Ja, pracująca piąty rok , bez szans na awans, bez szans na inne stanowisko- nie dostanę podwyżki. Dlaczego? Czym się różnię od innych????????? Czy aplikant to nie stopień? Czy nie mam dodatku za stopień co miesiąc w wypłacie???? Brak mi słów

modernizacja zjada własne dzieci ?
celników, którym od dawna "brak słów" jest coraz więcej, więc .......

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

Obyś się mylił. Znane są przypadki z województwa szuwaro-bagiennego, że funkcjusze, którzy naprawdę rzetelnie wykonują swoją pracę, nie podpadli przełożonym, już dawno są w służbie stałej a mija piąty rok a tam dalej trawnik na pagonie. I to jest właśnie patologia w SC. W innej formacji, prawdziwej formacji mundurowej, dajmy na to w Policji po 5 latach dobrej pracy, bez wpadek i nagan można mieć minimum "V".
Kasa za te nasze pseudo awanse w SC jest śmieszna. I to nie dla niej z tego co widzę Ci młodzi wyczekują awansu. Morale też są ważne.... nie tylko w wojsku

Hm.... znane też są przypadki z krainy pt. Gůrny Ślůnsk gdzie tak jak opisujesz f-sze nie podpadają, chcą się starają... a łączki czy to po 2, czy po 3 czy po 5 latach nadal na pagonach i.... coś w psychice boli. "a gdybym był oficerem i w służbach państwa działał.... to w SC i tak bym był ....nikim" temat poruszany już wiele razy. Z zielonej łączki aplikantów w służbie stałej... pozdrawiam wszystkich-podoficer rezerwy WP.

Taka konstrukcja rozporządzenia w sprawie dodatków do uposażenia zasadniczego ma sens jedynie wtedy, gdyby jednocześnie w rozp. w sprawie sł. przygotowawczej automatycznie dodano zapis, że fc w momencie przejścia do służby stałej jest obligatoryjnie awansowany na stopień służbowy starszego aplikanta. Obecnie znam przypadki osób, które sł. przygotowawczą ukończyły, ale awansu z braku środków nie dostały. Przy takiej różnicy wysokości dodatku między aplikantem a starszym już wcale awansów nie będzie raczej, przynajmniej przed upływem ustawowych 5 lat ? W innych służbach to nie do pomyślenia. W SG dodatek za stopień szeregowego to ok 270 zł u nas 116... W policji od 1 lipca 2012 posterunkowy ma dodatek w kwocie 630 zł, strażak 380, szeregowy służby więziennej 617. I nie jestem w 100% pewny, że to aktualne dane

jesli sie nie mylę...bo nie pamietam tak dawno to było, ale przy mianowaniu dostaje sie kwitek i jest mianowanie na stopien służbowy najniższy to aplikant celny...wiec nie bardzo rozumiem dlaczego aplikanci nie zostana objęci tym wyrównaniem, bezwzględnie ta sprawa powinna zainteresowac związku zawodowe.

skoro aplikant celny jest stopniem służbowym to czemu ma byc pominięty??, zwłasza jesli są takie przypadki o jakich piszecie ze aplikantami sa ludzie po 5 lat....

A my aplikanci mamy wielkie G. i obiecany po raz 4 awans na st. aplikanta.... nie przeszedł, w temacie ucichło, ciekawe dlaczego?
PIer... 30zł do wypłaty czy coś w tym stylu, nie chodzi o to (choć w zasadzie chodzi ale o te 150zł z dodatku), ale... "prestiż" i postrzeganie>>> "klient" przychodzi i patrzy... o nic na pagonie to można go olać. Zgadza się, w innych służbach... jest 1000 x lepiej!!!

Naprawdę wszyscy tutaj jesteście bardzo biedni! Ja żeby mieć dodatek za stopień muszę na dzień dobry wywalić ok 2.5 tyś na kurs językowy oraz na opłatę egzaminu w KSAPie. Chociaż i tak nie mam żadnej gwarancji że uda mi się załapać na limit mianowań. Nieważne ze mam identyczny zakres obowiązków jak mundurek, nieważne że robie dokładnie to samo co wielcy eksperci. Naprawdę wszyscy macie bardzo źle. Zdecydowanie większe wynagrodzenia, dodatki za stopnie, dodatkowy urlop za przychodzenie do pracy.

Naprawdę wszyscy tutaj jesteście bardzo biedni! Ja żeby mieć dodatek za stopień muszę na dzień dobry wywalić ok 2.5 tyś na kurs językowy oraz na opłatę egzaminu w KSAPie. Chociaż i tak nie mam żadnej gwarancji że uda mi się załapać na limit mianowań. Nieważne ze mam identyczny zakres obowiązków jak mundurek, nieważne że robie dokładnie to samo co wielcy eksperci. Naprawdę wszyscy macie bardzo źle. Zdecydowanie większe wynagrodzenia, dodatki za stopnie, dodatkowy urlop za przychodzenie do pracy.

Do zmiany ustawy o SC zarobki cywili były znacznie wyższe od moich, a robiliśmy to samo i dodatkowo moje doświadczenie zawodowe było większe.
Wtedy cywile narzekali, że w UKSie to dopiero było dobrze.

Jeszcze tylko język obcy. Każdy celnik składał egzamin z języka w służbie przygotowawczej.
Oblany egzamin - do widzenia

Ostatnia edycja:

Służba Celna jest służbą :cool: - funkcjonariusze podlegają rygorom, którym ty jako urzędnik Służby Cywilnej nie podlegasz. Odsyłam do Ustawy o Służbie Celnej z dnia 27 sierpnia 2009 r. Czy naprawdę jesteś kolejną osobą, której trzeba tłumaczyć czym różni się umowa o pracę od aktu mianowania do służby ? Funkcjonariusze celni również zdają egzamin językowy odsyłam do Rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie służby przygotowawczej w Służbie Celnej z dnia 26 kwietnia 2010 r.

Jakie rygory? Nie znam ani jednej osoby która byłaby alokowana, nie macie przydziałów mobilizacyjnych jak wojskowi czy policja. Widziałem przykładowe zadania z języka z zkc'a. Poziom może początku ogólniaka. Nie zdał ktoś języka? Też nie słyszałem o takich cudach. Tak cywile zarabiali więcej ale TYLKO ci UKSow. Zresztą identyczna sytuacja była gdy uksowcy przechodzili do nowo tworzonych wojewódzkich urzędów skarbowych.

Back
Do góry