Poczciwiec jest ok...

do Celnik 1

Nie kłam kangur bo ówcześni naczelnicy urzędów również tworzyli i niektórzy nawet dzisiaj nie mają przez to skrupułów.
W katowicach zgodnie z umową ze zz powołane zostały zespoły d/s stworzenia list alokoacyjnych, których członkami byli przedstawiciele każdego związku (dodatkowo +1 członek ze związku obejmującego dany oddział) i 1 przedstawiciela dyrektora (zwykle to był kierownik komórki). Skład zatem takiej komisji przedstawiał się przykładowo: (np bo zależało od komórki) 2 członków z ZZSC w Cieszynie, 1 ze zz BB, 1 ze zz Katowice, 1 ze zzSzNp i Naczelnik UC. Każdy miał swój odrębny i równoważny głos co do każdej typowanej osoby.Każda osoba była głosowana, a tak stworzona lista była przedstawiona dyrektorowi do akceptacji i z tego co wiem dyrektor akceptował "w ciemno" nie analizując wyboru związkowców. Powiedz zatem jaką moc sprawczą miał 1 głos Naczelnika przeciw 6-7 głosom związkowców. Ja nie kłamię, tylko kogoś boli prawda.

1 głos naczelnika za i 6 wstrzymujące się i wystarczająca moc sprawcza. Idź kangur pożebrać o jakieś stanowisko i kłam dalej bo nikt nie pisał ile kto miał głosów tylko chodziło o kwestie kto tworzył listy. Wyraźnie napisałeś, że związki "...same je tworzyły". Twoja prawda to taka gó.. prawda.

Ostatnia edycja:
Kangur, to co napisałeś jest szokujace. Wiedziałem, że związkowcy mieli swój udział w tworzeniu list ale żeby to aż tak wyglądało, że to praktycznie oni je stworzyli - szok

To co napisał Kangur jest prawdą, nie liczyły się względy merytoryczne ale dupowłastwo w związkach, szczególnie"KRASONIOWYCH". Związki nie walczyły o jasne kryteria alokacji dla całej izby. Takie, według mnie były na pierwszej liście alokacyjnej. Jeśli boli Cię prawda"celniku 1"-to weź sobie tabletkę i ciesz się, że byłeś we właściwym miejscu gdy tworzono kolejne listy. Ja nie miałem tyle szczęścia co Ty.

Proponuje żeby ktoś sobie sprawdził w jaki sposób była przeprowadzona alokacja z Warszawy w listopadzie 2003 - i jakim trafem na jeden oddział trafiali "przypadkiem" ludzie z nazwiskami na tą samą literkę, ewentualnie +/- jedna literka.
To było dopiero twórcze myślenie ;)

do SS

Kangur, to co napisałeś jest szokujace. Wiedziałem, że związkowcy mieli swój udział w tworzeniu list ale żeby to aż tak wyglądało, że to praktycznie oni je stworzyli - szok
Ja nic nie muszę udowadniać. Wszystko jest w dokumentach i decyzjach Dyrektora, które można sprawdzić w Izbie, a kopie których posiadają związkowcy. A do Celnika1 - jeśli tak rozumiesz rolę związkowców (1 głos Naczelnika za i 6 głosów związkowców wstrzymujących się ) to gratulję poczucia odpowiedzialności. Dzięki takim jak Ty alokacja wyglądała jak wyglądała. Panie S Siwy czas zrzucić zasłonę i pokazać ludziom jak to naprawdę wyglądało. Dość kłamstwa, które ruchowi związkowemu nie przynosi chwały.

Kto podaje w ogóle rękę takim działaczom?
Jak oni mogą w ogóle przychodzić do służby?
Jak patrzą w lustro?
Tak jakoś dziwnie napisałeś Kangur jakby mi miało niby zależeć na tym, aby ukrywać ich brudne sprawki. Chyba nie muszę cytować moich wpisów sprzed lat, co sądzę na ten temat.
Przypomnę Ci też, że ZZ Celnicy PL nie ma nic wspólnego z dotychczasowymi działaczami tego pokroju ani z działalnością, którą się splamili.
Zszokowała mnie ta sprawa, gdyż z tego wynika, że lokalni działacze byli nawet gorsi od tych, którzy wymyślili alokację na szczeblu centralnym.
To racja, że mamy do czynienia z najczarniejszą z czarnych plam w ruchu związkowym w całej historii polskiego cła. To hańba, ale jak widać nie przeszkadzająca wielu osobom, gdyż np. w Federacji wybiera się takich działaczy, odpowiedzialnych za alokację, do ścisłego kierownictwa tej organizacji - vide ostatnie wybory z października br.
Czym to tłumaczyć?

Kto podaje w ogóle rękę takim działaczom?
Jak oni mogą w ogóle przychodzić do służby?
Jak patrzą w lustro?
Dadać jeno wypada z oburzeniem świetym ... Że też grom z jasnego nieba w nich nie strzelił !!!! ....

(...)ZZ Celnicy PL nie ma nic wspólnego z dotychczasowymi działaczami tego pokroju ani z działalnością, którą się splamili.
A dalej .... "I dlatego przejmujemy władzę, żeby ludziom żyło się lepiej, żeby było sprawiedliwie ... itd." Tutaj polecam słynną scenkę króregoś już wojskowego przejmowania władzy opisaną przez Łysiaka we "Flecie z mandragory" ....

(...)mamy do czynienia z najczarniejszą z czarnych plam w ruchu związkowym w całej historii polskiego cła.
Dzisiejsze badania IPN dowodzą, że ruch związkowy od jakiegoś czasu "dziwnie" był skutecznie narażony na "plamienie" .... Cóż, trzeba tych droższych proszków używać :p

Czym to tłumaczyć?
Translatorem może?

Sorka, ale jak "słyszę" z klawiatury dość poważnego gościa takie bzdety, to myślę, że ewidentnie świadczy to o dwóch rzeczach zdecydowanie wykluczających się - albo gośc jest tak naiwny i "śpiący w bębnie" .... albo paskudnie zakłamany! Ja wybieram to pierwsze :D

Pięknie pan siwy ręka w ręke z kangurem jedzie po zwiazkach katowickich ani słowa nie wspominając jakie stanowiska zajmują dziś i do jakich pretendują organizatorzy alokacji. To w czym uczestniczyły związki było bardzo złe i dały się "wcisnąć" w alokacje. Szkoda tylko , że jak były awanse dzielone we wrzesniu to jego związek zgodził się na wszystko. Regulamin premiowania też już jest "świetny" i związek celnicy.pl nic z dyrektorem nie wynegocjowali po buńczucznych zapowiedziach zmian i słowach potępienia podpisanego regulaminu. czyżowiczowi przyznawano niedawno order ale celnicy.pl nie protestowali, a przeciez to czyżowicz był pomysłodawcą alokacji. Dobrze wozić się po pozostałych zwiazkach to może kilku członków się nowych zapisze. Nie tędy droga panie Siwy....Czemu teraz w czasach względnego spokoju nie potrafi pan załatwić dodatkowych środków dla przywracanych z alokacji ?

Czemu nie zwróci się pan do kapicy żeby wyciągnąl konsekwencje wobec organizatorów alokacji zamiast ich dekorować i honorowac stanowiskami?
Jaki z obecnych problemów katowickiej izby zostal rozwiązny przez pana?

Ostatnia edycja:
c.d. Kangur

Kangurze, w swoim poście podajesz jak najbardziej fakty ale tylko wygodne dla siebie (bądź celu Twojego wpisu); bazując na półprawdach nie widzisz całości (bądź nie chcesz widzieć).
Podam Ci jeden przykład - piszesz: zostały utworzone zespoły d/s list alokacyjnych - owszem prawda tylko zauważ KIEDY? ; po październiku 2003 , czyli po najgorszej formie alokacji (zesłania?).
Czytając Twój wpis przypomniał mi się stary dowcip:

"-Radio Erewań podało że na Placu Czerwonym w Moskwie rozdają samochody , czy to prawda?
-Tak to prawda z tym że nie samochody a rowery i nie rozdają a kradną"

Bez urazy, pozdrawiam.
p.s.Zaznaczam - nie jestem związkowcem

Panie Sławku, proszę się nie przejmować wpisami osób sfrustrowanych i obawiających się działalności ZZ Celnicy.pl. Proszę robić swoje dla dobra Związku i FC. Oby tak dalej !!! :);) Pozdrawiam serdecznie !

do Sosnowiczanina

Kangurze, w swoim poście podajesz jak najbardziej fakty ale tylko wygodne dla siebie (bądź celu Twojego wpisu); bazując na półprawdach nie widzisz całości (bądź nie chcesz widzieć).

Nie zgodzę się z Tobą. Dobrze wiesz, że w listopadzie była likwidacja zakładu pracy (IC Cieszyn), a nie alokacja, choć MF nie chciał się do tego przyznać, bo musiałby płacić odprawy. A w chwili likwidacji można było zaproponować inne miejsce pracy (np. Przemyśl) również związkowcom. I dlatego siedzieli cicho. A słyszałeś o jakimś proteście przeciwko likwidacji Izb w ogóle???? Dlaczego przed październikiem nie było żadnych protestów?? Strajków, petycji etc etc??
Ano dlatego, że byli przekonani, że iba zostanie w Cieszynie, a zlikwidują Katowice. A to im pasowało. Nie liczyli się ludzie, tylko ludzie z tela. A potem to już była ręka w nocniku.
Dziwię się tylko związkom z Katowic. Oni w pażdzierniku i listopadzie też siedzieli jak pod miotłą.

Cerlniku 1.
Już pisałem na forum, że gdyby nie obecność i postępowanie dwóch ZZ z Katowic podczas spotkań z dyrektorem to bylibyśmy już znacznie dalej z wszelkimi uzgodnieniami. Niemniej jednak ZZ Celnicy PL prześle niebawem do konsultacji projekt regulaminu a odnośnie awansów przygotowujemy ogólnopolską akcję, która obejmie członków naszego ZZ.

Co do orderu dla Czyżowicza. Mamy naprawdę wiele poważnych spraw na głowie i nie mamy czasu, aby reagować na wszystko.
Alokacja była tak wrednym występkiem i wszystko to co działo się wokół tego, w tym dostosowanie prawa pod alokację, że na pewno osoby winne tego procederu będą dopiero odpowiadać w przyszłości za to wszystko zło, które w zwiazku z tym procesem zostało wyrządzone. Ale na to przyjdzie czas, natomiast ważniejsze jest dzisiaj, aby przyspieszyć realokację i tutaj faktycznie ponowimy interwencje w MF w tej sprawie.

Celnik1 - dokładnie tak, jak mówisz. A przeniesienia nie były prowadzone na mocy decyzji SSC , lecz na podstawie decyzji/porozumienia dwóch dyrektorów IC.

I teraz pytanie do osób obeznanych z prawem - nie dałoby rady tego podważyć ? Tzn, że decyzja o przeniesieniu nie była wydana przez SSC ?

"Kangur znowu kłamie bo w 2003 roku nie było prawnie żadnej likwidacji tylko połączenie izb. (poczytaj rozporządzenia MF)"

"Celnik1 - dokładnie tak, jak mówisz. A przeniesienia nie były prowadzone na mocy decyzji SSC , lecz na podstawie decyzji/porozumienia dwóch dyrektorów IC."

USTAWA

z dnia 9 stycznia 1997 r.

KODEKS CELNY

(Dz. U. z dnia 12 marca 1997 r.)

Art. 284. (203) ..
§ 3. Minister właściwy do spraw finansów publicznych, w drodze rozporządzenia, tworzy i znosi izby i urzędy, o których mowa w § 1 i 2, oraz określa ich siedziby, uwzględniając kierunki i nasilenie obrotu towarowego z zagranicą w ramach polskiego obszaru celnego.

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA FINANSÓW

z dnia 19 kwietnia 2002 r.

w sprawie utworzenia izb celnych i urzędów celnych oraz określenia ich siedzib.

(Dz. U. z dnia 25 kwietnia 2002 r.)

Na podstawie art. 284 § 3 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:

§ 1. Tworzy się następujące izby celne i urzędy celne:....
3) Izba Celna w Cieszynie obejmująca:
a) Urząd Celny w Cieszynie,
b) Urząd Celny w Zebrzydowicach,
c) Urząd Celny w Bielsku-Białej,
...
5) Izba Celna w Katowicach obejmująca:
a) Urząd Celny w Katowicach,
b) Urząd Celny w Bytomiu,
c) Urząd Celny w Częstochowie,
d) Urząd Celny w Tychach,
...

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW

z dnia 22 października 2003 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie utworzenia izb celnych i urzędów celnych oraz określenia ich siedzib

(Dz. U. z dnia 29 października 2003 r.)

Na podstawie art. 284 § 3 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:

§ 1. W rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 19 kwietnia 2002 r. w sprawie utworzenia izb celnych i urzędów celnych oraz określenia ich siedzib (Dz. U. Nr 43, poz. 392 oraz z 2003 r. Nr 134, poz. 1254) w § 1 wprowadza się następujące zmiany:
1) uchyla się pkt 3;

3) w pkt 5 dodaje się lit. e-g w brzmieniu:
"e) Urząd Celny w Cieszynie,
f) Urząd Celny w Zebrzydowicach,
g) Urząd Celny w Bielsku-Białej,";

§ 2. Postępowania wszczęte i niezakończone przez organy celne znoszonych izb celnych i urzędu celnego, przed dniem wejścia w życie rozporządzenia, przejmują organy celne właściwe po dniu wejścia w życie rozporządzenia.

§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 listopada 2003 r.

Radzę jednak Panowie mniej emocji, a więcej wiedzy. Zacytowałem tylko przepisy dotyczące tej sprawy. Jeśli się Izbę znosi to co to znaczy???? Że się ją likwiduje, czy łączy z inną?

USTAWA

z dnia 27 czerwca 2003 r.

o utworzeniu Wojewódzkich Kolegiów Skarbowych oraz o zmianie niektórych ustaw regulujących zadania i kompetencje organów oraz organizację jednostek organizacyjnych podległych ministrowi właściwemu do spraw finansów publicznych1)

(Dz. U. z dnia 6 sierpnia 2003 r.).....

Art. 32. 1. Pracownicy i funkcjonariusze celni zatrudnieni w urzędach kontroli skarbowej, izbach skarbowych, urzędach skarbowych, izbach celnych i urzędach celnych mogą, w terminie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia ustawy, otrzymać od kierownika jednostki dotychczas zatrudniającej, uzgodnioną z kierownikiem jednostki, w której mają być zatrudnieni, pisemną propozycję przeniesienia pomiędzy tymi jednostkami. Przez kierownika jednostki, w której ma być zatrudniony pracownik, rozumie się także pełnomocnika ustanowionego przez ministra właściwego do spraw finansów publicznych do zorganizowania urzędu skarbowego tworzonego na podstawie art. 5 ust. 9b ustawy zmienianej w art. 15.
2. Przeniesienia, o którym mowa w ust. 1, dokonuje kierownik jednostki, w której pracownik ma być zatrudniony, w porozumieniu z kierownikiem jednostki dotychczas zatrudniającej pracownika.
3. Propozycja przeniesienia, o której mowa w ust. 1, powinna określać nowe warunki zatrudnienia, w szczególności miejsce pracy lub służby, datę przeniesienia, stanowisko pracy lub stanowisko służbowe, wynagrodzenie lub uposażenie oraz konsekwencje odmowy przyjęcia propozycji.
4. Pracownik lub funkcjonariusz celny, któremu przedstawiono propozycję, o której mowa w ust. 1, może w terminie 10 dni od dnia jej otrzymania złożyć oświadczenie o przyjęciu lub odmowie przyjęcia propozycji. Niezłożenie oświadczenia w tym terminie jest równoznaczne z odmową przyjęcia propozycji przeniesienia.
5. W terminie 10 dni od dnia przyjęcia propozycji przeniesienia pracownik lub funkcjonariusz celny otrzymuje na piśmie potwierdzenie nowych warunków zatrudnienia.
6. Odmowa przyjęcia propozycji, o której mowa w ust. 1, stanowi podstawę do:
1) rozwiązania z pracownikiem stosunku pracy za wypowiedzeniem lub
2) zwolnienia funkcjonariusza celnego ze służby.
7. Przepisy ust. 1-6 stosuje się odpowiednio do pracowników i funkcjonariuszy celnych zatrudnionych w urzędzie obsługującym ministra właściwego do spraw finansów publicznych.
8. Przepisów ust. 1-7 nie stosuje się do urzędników służby cywilnej.

Dura Lex Set Lex - Twarde prawo, ale prawo. Inną sprawą jest dlaczego związki dopuściły do powstania takiego prawa.
I zanim nazwiesz mnie kłamcą zastanów się Celniku - związkowcu.

osoby odpowiedzialne za ustanowienie takiego prawa,ktore powodowalo rozpad rodzin,posrednio depresje u alokowanych osob i ogrom nieszczescia powinny zosyac pociagniete do odpowiedzialnosci karnej,aby nikomu innemu nie przyszla do glowy powtorka scenariusza...

Dura Lex Set Lex - Twarde prawo, ale prawo. Inną sprawą jest dlaczego związki dopuściły do powstania takiego prawa.
I zanim nazwiesz mnie kłamcą zastanów się Celniku - związkowcu.

I na dodatek widać twoje wykształcenie zaoczne lub wieczorowe bo zasada brzmi "dura lex SED lex"

Wykształcony Celnik Pierwszy

I na dodatek widać twoje wykształcenie zaoczne lub wieczorowe bo zasada brzmi "dura lex SED lex"
I to jest Twój jedyny komentarz do wcześniejszego zakłamania ( bo o brak wiedzy przecież nie podejrzewam)? Zwykła "palcówka"
Może odpowiedz merytorycznie, dlaczego wcześniej pisałeś, że kłamię? Zacytowałem Ci przepisy, a one jasno tę sprawę wyjaśniają.

Back
Do góry