Dzień 14 Lipca , tak tragiczny w skutkach dla Narodu Francuskiego... tym wszystkim, którzy w tym dniu zginęli z rąk zamachowca oddaję część mojej pamięci.
Jednocześnie chciałbym powiedzieć o jednej bardzo charakterystycznej i bezprecedensowej sytuacji, która wydarzyła się kilka godzin wcześniej na paradzie z okazji Dnia Bastylii na Polach Elizejskich w Paryżu. Jestem bardzo sentymentalnie i rodzinnie związany z tym krajem dlatego oglądam-jak mogę to na żywo- prawie wszystko co z nim związane a w szczególności właśnie parady w tym dniu.
Po raz pierwszy w historii tego dnia w Paradzie uczestniczyła reprezentacja francuskich celników. W komentarzu słyszeć można było, że Rząd Francuski docenił rolę celników , zadania, które wykonują i włączył tę formację do tej Parady.
Trzeba być ślepym, głuchym i niemądrym aby nie doceniać i nie szanować tak ważnej formacji służącej swojemu Narodowi. Szacunek dla władz Francji.
Jednocześnie wstyd mi w tym momencie za nasze władze i przede wszystkim za naszego szefa SC. Wstyd Panie Ministrze , że tak mało zna Pan historię SC i swoich obecnych funkcjonariuszy. Wstyd, że jako jedyny chyba szef służb wypowiada się Pan o swoich funkcjonariuszach nie inaczej jak w sposób negatywny. Przykłady można by mnożyć . Myli Pan nawet zadania, które wykonujemy, a nawet ich nie zna...