NAJNOWSZE INFORMACJE

• Thread starter Thread starter NOWOŚCI
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Status
Zamknięty.
Anonymous napisał:
Anonymous napisał:
rząd dąży do likwidacji SC to jasno widać ....rząd się sam wyżywi

no to powinni juz zaciskac pasa bo bedzie cieniutko ale bedzie jeden plus spadnal im dubska :lol: :lol:
i o to mi chodzi nie dawać się mimo że mój mąż juz tam nie pracuje ..zyczę wam aby się wam udało

Dość "politykowania" w wypowiedziach przyszedł czas na działanie i musimy się zjednoczyć .UC wewnętzne pokażmy na co nas stać.

Zamieścił: dzielnicowy31
Lekarze, pielęgniarki, celnicy... kto następny do akcji protestacyjnej?

Lekarze, pielęgniarki, celnicy... kto następny do akcji protestacyjnej?
Od pewnego czasu w internecie na jednym z forum policyjnych jest głośno o chęci podjęcia akcji protestacyjnej przez policjantów dot. sytuacji materialnej oraz warunkom w jakich pracują. Chodzi o przeprowadzenie akcji "Widelec".

Niejaki synekura napisał:

"Wszyscy skamlemy, że pensje niskie, że praca trudna, że wyposażenie za własne pieniądze trzeba kupować... Jednak nikt do tej pory nie miał pomysłu, jak nas wszystkich poprowadzić do jakiegoś działania we wspólnej sprawie, które byłoby dobre dla wszystkich. Ja mam właśnie taki pomysł!
Skoro nie możemy strajkować to możemy zrobić coś innego, co zwróci uwagę wszystkich ludzi na nasz los.

Każdy z nas posiada w domu aluminiową łyżkę lub widelec. Niech każdy z nas, dnia 5.02.2008 włoży taki metalowy element do koperty i wyśle zwykłym listem do Komendy Głównej Policji. Zmasowana akcja na pewno odbije się echem zarówno w KGP jak i w mediach, jeżeli w klika dni dostaną korespondencję kliku tysięcy sztućców. Może za ten drogi aluminiowy złom kupią jakiś nowy radiowóz?

Z tego co się orientuję to za list zapłacimy niewiele, kilka złotych - aluminium lekkie. Te parę złotych to nic w porównaniu do kasy płaconej przez nas za wyposażenie, aby było czym pracować. A może nie do KGP tylko do MSWiA i zaadresować personalnie do ministra? I nie ma co czekać na wyniki podwyżek i ustaleń. Czekamy już wystarczająco długo. Nawet jeśli je otrzymamy to po ile? 200 zł?, 300 zł? Wnoszę o rozpoczęcie akcji WIDELEC"

Propozycja przeprowadzenia akcji uzyskała duże poparcie w gronie policjantów. Policja nie może strajkować, a akcja taka jak proponowana może zwrócić uwagę mediów, a najbardziej społeczeństwa. Nie ma co się oszukiwać. By państwo było bezpieczne musi mieć sprawną policję. Dobrze opłacaną i wyposażoną.

Nic nie wyjdzie z nowelizacji prawa karnego, gdy nie będzie miał kto go egzekwować. W mediach często podawane są płace policjanta, z tym że są to średnie, do których zalicza się pensje wysoko postawionych urzędników. I tak wychodzi, że policjant zarabia ok. 3000 zł. Daleko odbiega to od rzeczywistości. Nie ma co się oszukiwać, że są policjanci, którzy po godzinach dorabiają na czarno aby utrzymać rodzinę. Czy taki policjant na drugi dzień jest zdolny w pełni do służby?

Coraz więcej z nich odchodzi na emeryturę lub wręcz zwalnia się ze służby. Jak to się mówi - wolą układać kafelki. W chwili obecnej akcja protestacyjna celników już wywołała odzew rządu. A gdzie obiecywane podwyżki dla policji? Wiem, że większość społeczeństwa uważa, że policjant ślubował bronić i strzec obywateli z narażeniem życia, tylko zapominają, że on też ma na utrzymaniu rodzinę.

Już nie można uciec od opinii, że policja utrzymywana jest z podatników. Tak to więc na co idą podatki, skoro nie docierają do policjantów?

Tylko patrzeć, jak za kilka miesięcy na ulicy zabraknie niebieskich mundurków. Policjanci wiedzą czego chcą, cytuję - Akcję popieram! Po stokroć. A ile mam sztućców, które chciałem wyrzucić.

Adres mamy, Hasło też. Może ktoś zaproponuje nadawcę, bo np. Olgierd Dyziński nikomu nic nie powie.

To może: niedofinansowany policjant.
A rodzina niech pisze: rodzina niedofinansowanego policjanta.
A może też: koleżanka niedofinansowanego policjanta....

Byle nie przekłuć koperty.

Tak więc ślubowanie ślubowaniem, ale żyć trzeba. Tylko czy koniecznie jak żebrak? A chyba nikt nie chce popierać hasła: obywatelu broń się sam.

Żródło
INTERIA.PL

Rozmawiałem z kolegą z Niemiec. Tam już podobno zbierają grupę celników na naszą wschodnią.

Artur TY Idioto- prowokatorze. A gdzie znajdziesz niemca celnika z obywatelstwem polskim żeby mógł odpraw dokonywać? !!!

Artur napisał:
Rozmawiałem z kolegą z Niemiec. Tam już podobno zbierają grupę celników na naszą wschodnią.

Znowu ktoś z MF-u albo jakiś dyrektorek się odwzwał. Nie ma żadnej akcji w Niemczech .... :P

podobno celnicy z Malty i Cypry już sweterki szykują:) a na powarznie, to takie przejście wymaga kilku umów i uzgodnień, choć formalnie jest możliwe. Jendak, patrząc na amatorszczyznę i brak kompetencji tego rządu, nie daję żadnych szans na załatwienie czegokolwiek w Unii. Chyba że za nich napiszą wszystko, ale wtedy ktoś będzie musiał im przetłumaczyć, bo tusk niestety trochę tylko po kaszebsku:).

Znajomy jest dystrybutorem gazu (gaspol) na wsi - od poniedziałku nie może doprosić się o następną dostawę :wink: BRAWO SNP

Artur napisał:
Podobno Donek chcę ściagnąć celników grenlandzkich, ale o tym pssst to tajna broń rządu na celasów. :lol:

Przed jednym was ostrzegam!!!.
Zakończenie akcji w tym momencie, bez podpisania porozumienia to samobójstwo. Jeżeli to zrobimy to rząd nie będzie do niczego zobowiązany i zrobi to co będzie chciał. Najprawdopodobniej zabezpieczając się przed naszymi protestami, wprowadzi przepisy, które uniemożliwią nam już taką akcję.Podejrzewam, a myślę że moje podejrzenia są słuszne, iż rząd od początku negocjacji dążył do takiego rozwiązania. Utrudniać porozumienie, skompromitować negocjatorów związkowych, zwrócić się potem bezpośrednio do celników, którzy omamieni obietnicami odstąpią od protestu. Rząd potem stwierdzi że do niczego się tak naprawdę nie zobowiązał, przecież żadna umowa nie istnieje bo same negocjacje z związkowcami skończyły się fiaskiem.
Powtarzam jeżeli się teraz wycofamy nie mając żadnego paktu w rękach to cofniemy się o lata. Oni (Tusk and cohortes) nam tego nie zapomną i bez gwarancji dadzą nam tak po dupie, że będziemy wzdychać do tego co mamy dzisiaj.
DLATEGO NIECH PROTEST TRWA

P.S. Trudno wierzyć w nic

Status
Zamknięty.
Back
Do góry