NAJNOWSZE INFORMACJE

• Thread starter Thread starter NOWOŚCI
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Status
Zamknięty.
24.01.2008 07:15

Grzegorz Schetyna
Rozmawiał Jacek Karnowski
.....

J.K.: Panie premierze, są też inne sprawy. Granica Polski, przejście graniczne w Dorohusku, no, tam kilkanaście kilometrów kolejki, zmarł kierowca z takiego przemęczenia, wycieńczenia, stresu, warunki fatalne, brak toalet. Co się dzieje? Dlaczego Polska naraża się na taką kompromitację, także swój wizerunek?

G.S.: To jest kwestia, którą mam nadzieję już będzie się kończyć. To jest kłopot, z którym mieliśmy do czynienia przez ostatnie dni. Problem dotyczy służby celnej i – tak jak się mówi – strajku włoskiego, czyli tak naprawdę bardzo wolnych odpraw, bardzo wolnej pracy celników, którzy tam w czterech na czterech przejściach granicznych funkcjonuje, tych największych, to jest Medyka, Korczowa, Hrebenne i Dorohusk. Wczoraj w konsultacji z premierem Tuskiem i z ministrem finansów (on nadzoruje służby celne) podjęliśmy decyzję, żeby walczyć z tą patologią, żeby zwalczyć tę kwestię, ten problem, żeby nie doprowadzić do takich sytuacji, będziemy odprawiać w urzędach celnych w całym kraju samochody, które wyjeżdżają na wschód, to znaczy we wszystkich miastach tam, gdzie funkcjonują urzędy celne, tam będzie dochodzić do odprawy i samochody nie będą stały na granicy, ale przez straż graniczną będą przeprowadzane jak najszybciej przez granice. To, jestem przekonany, w perspektywie paru dni rozładuje cały ten problem.

J.K.: Także samochody wjeżdżające do Polski?

G.S.: Nie, ale one nie stanowią problemu, to znaczy będziemy prosić, żeby także ze strony ukraińskiej był realizowany podobny pomysł. Największy kłopot to samochody po stronie polskiej, ich jest najwięcej. Wczoraj było około siedmiuset. My i tak zniwelowaliśmy to z wielkiej ilości 2 tysięcy samochodów, które stały w kolejce, ale to i tak jest ogromnie dużo. Uruchomiłem także służby wojewodów Podkarpackiego i Lubelskiego, żeby podstawić toalety, możliwości dbania o higienę, czyli woda, także jedzenie, żeby tym kierowcom jakoś ulżyć i żeby mogli normalnie tam funkcjonować przez te godziny, które tam spędzają.

J.K.: Czyli samochody, ktoś chce coś wywieźć za granicę, jakiś eksporter, firma transportowa odprawia się gdzieś w dużym mieście...

G.S.: W urzędzie celnym w każdym dużym mieście jest urząd, tam się odprawia, tam jest zblokowane, plombowane, pakowane i jedzie i Straż Graniczna przesuwa go czy przeprowadza go bez konieczności postoju na granicy na stronę ukraińską.

J.K.: Taka druga kolejka równoległa, tak?

G.S.: Tak.

J.K.: Czy pas, powiedzmy, tak?

G.S.: Może tak powiedzieć, ale tak naprawdę to spowoduje, że nie będziemy dokładać następnych samochodów do tych, które teraz stoją w tych kolejkach, a pomoże nam to rozładować te obecne korki.

J.K.: A protest celników, którzy żądają podwyżek?

G.S.: To, oczywiście, problem i o tym będziemy rozmawiać. Będziemy chcieli, szczególnie że doszło do takich sytuacji, że celnicy z jednej strony, Straż Graniczna z drugiej. Różne służby, które pracują podobnie czy zajmują się prawie tym samym, zarabiają inaczej, bo jedne podległe ministrowi spraw wewnętrznych, drugie ministrowi finansów. Będziemy to uwspólniać. Wiemy, że tutaj nie można tego tak zostawić i zrobimy wszystko, żeby powody tego protestu wyeliminować. ....

Wczoraj w konsultacji z premierem Tuskiem i z ministrem finansów (on nadzoruje służby celne) podjęliśmy decyzję, żeby walczyć z tą patologią, żeby zwalczyć tę kwestię, ten problem, żeby nie doprowadzić do takich sytuacji, będziemy odprawiać w urzędach celnych w całym kraju

Kod:
CO ? :oops:

???!!!
Brak słów. Oni udają, że nie ma problemu???

Niech stanie cały kraj- obudzą sie z ręką w nocniku. Odprawy wewnątrz kraju? Bracia TIRowcy pomóżcie!

teraz to już tylko Bruksela, Schetyna chce wyjąć celników spod prawa?, zamach na ustawę,? ciekawe kto potwierdzi firmom-nie tylko polskim - wywóz towaru poza granice Unii?
przyznaję się do błędu - głosowałem na PO i teraz tego żałuję

Anonymous napisał:
Jak wam pacany pensje nie odpowiadają to bierzcie sie za szpadle i jedzcie do Anglii tam zarobicie więcej
Nikt tu was nie trzyma na siłę, droga wolna

Chyba tylko takiemu pacanowi jak ty odpowiadałaby po studiach i 10 latach pracy pensja poniżej średniej krajowej :evil:

Kto jest tą PATOLOGIĄ, celnik, ktory przymiera glodem co miesiąc, ktorego nie stać na nowe meble bo kosztują 2000 PLN a zarabia 1700 PLN po 15 latach pracy w warunkach o jakich niektórym się nie śniło :!: :!: :!:

TYLKO wewnetrzne nie pracuja tak jak granica w sobote i niedziele ;)
(zdecydowana wiekszosc mowie ;) )

7-19 i klozed. Powodzenia.

Popieram teraz protest jeszcze bardziej!

Szanowni Przewoźnicy! jesli teraz nam pomożecie, to szybciej zakończy się ta batalia, bo teraz potraficie tylko na nas psioczyć, to zrozumiałe, ale zrozumcie tez nas, walczymy o swoje, które nalezy nam się od dawna- zmiana chorej Ustawy o SC, podwyżki i jednolity system awansów i nagród!Wy też chcecie lepiej zarabiać i być traktowani z szacunkiem przez waszym pracodawców, my walczymy o to samo!!!!! Prosimy więc WAS O CIERPLIWOŚĆ I ZROZUMIENIE!

On nie ma pojęcia o naszej pracy - w normalnym trybie.
Więc jak może zareagować i zaradzić w sytuacji kryzysowej???

Dodamy: wnętrze kraju przyłączyło się lub właśnie przyłącza. a na pewno przyłączy jak usłyszy o kolejnej alokacji! :) A więc ...MF- do dzieła! Ogłoś alokację tych ,patologicznych' celników!

zoll napisał:
teraz to już tylko Bruksela, Schetyna chce wyjąć celników spod prawa?, zamach na ustawę,? ciekawe kto potwierdzi firmom-nie tylko polskim - wywóz towaru poza granice Unii?
przyznaję się do błędu - głosowałem na PO i teraz tego żałuję

ja nie żałuję, że głosowałem na PO i mam nadzieję, iż rozwiążą ten problem w rozsądny sposób. PO nie zawiniło, że w ostatnich dwóch latach nic sie nie działo w cle

To kuriozum lub opatrzność Boża, że kulminacja protestów jest w dniu obchodów Miedzynarodowego Dnia Celnictwa. :P

Ja nie głosowałem na PO i nie żałuję . A kompetencje p.Schetyny pozostawiam bez komentarza. On po prostu nie wie co mówi.

działo sie i to dużo pis wykończył setki celników, w mysl zasady lepiej aresztować stu niewinnych niż wypuścić jednego winnego

Anonymous napisał:
Wczoraj w konsultacji z premierem Tuskiem i z ministrem finansów (on nadzoruje służby celne) podjęliśmy decyzję, żeby walczyć z tą patologią, żeby zwalczyć tę kwestię, ten problem, żeby nie doprowadzić do takich sytuacji, będziemy odprawiać w urzędach celnych w całym kraju

Kod:
CO ? :oops:

A cóż to za brednie! Jaka patologia? Ministrze Finansów też nas uważasz za patologię? Cierpliwość Twojej "ZŁOTEJ KURY" w końcu się skończyła więc może nie należałoby szafować słowami.

Przecież gość nie ma zielonego pojęcia o czym mówi.I takich ........... wybieramy na posłów.Paranoja

Status
Zamknięty.
Back
Do góry