gburek1234
Dobrze znany użytkownik
- Punkty reakcji
- 442
Witam,
Mam kilka pytań odnośnie obecnej sytuacji w służbie celno-skarbowej. Ruszyły nabory w Dolnośląskim Urządzie Celno-Skarbowym we Wrocławiu na następujące stanowiska:
- Oddział Celny Towarowy Port Lotniczy Wrocław-Strachowice,
- Oddział Celny Osobowy Port Lotniczy Wrocław-Strachowice,
- Pierwszy Referat Dochodzeniowo-Śledczy we Wrocławiu,
- Pierwszy Referat Kontroli Celno-Skarbowej Rynku we Wrocławiu,
-Drugi Referat Kontroli Celno-Skarbowej Rynku we Wrocławiu,
- Pierwszy Referat Realizacji we Wrocławiu,
- Siódmy Referat Realizacji we Wrocławiu.
Ogólny zarys sytuacji. W tym samym czasie odbywają się nabory do NOSG. Dokumenty zostały złożone, czekam na rozmowę, ale wiadomo jak to wygląda w Straży Granicznej, rekrutacja trwa wieki, głównie ze względu na długi czas oczekiwania na wariograf. Zastanawiam się o pozostawieniu sobie pewnego pola manewru czyli służby w służbie Celno-skarbowej. Co byście doradzili? Czy warto?
Mam również kilka pytań odnośnie samej służby:
1. Ciężko dotrzeć do informacji o zarobkach w celnej. W SG: stanowisko kursanta w 01 grupie uposażenia zasadniczego (zarobki około 2600 zł netto) do czasu zakończenia szkolenia, po ukończeniu kursu na stanowisko zaszeregowane w 02 grupie uposażenia zasadniczego (zarobki około 3600 zł netto). Jak to wygląda wygląda u celników?
2. Z przedstawionych przeze mnie wolnych stanowisk, w których praca wydaje się najbardziej atrakcyjna/ciekawa?
3. Ile trwa szkolenie w służbie celno-skarbowej?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i rady
1. Tak jak już pisano. Na start ok. 2600-3200 netto (w zależności od dodatków za pracę nocną, kontrolnego itd.)
2. To zależy co Cię bardziej interesuje. Jeśli kończyłeś prawo/ekonomię/administrację to: Referat Dochodzeniowo-Śledczy. Jeśli nie, to wszystkie pozostałe poza Oddziałem Celnym.
3. Nie ma czegoś takiego jak szkolenie w innych służbach, gdzie wysyłają Cię do szkółki na 8 miesięcy. Tutaj od razu zaczynasz służbę, a w ciągu służby wysyłają Cię co jakiś czas na tydzień/dwa na szkolenie. Generalnie jest tzw. ZKZ czyli Zasadniczy Kurs Zawodowy, to jedyna namiastka szkolenia podstawowego. Trwa ok. 3-4 tygodni. Zakończone egzaminem.