Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Co poradzić, czytają to forum a i tak podania składają.Ale zobacz jaki paradoks. Albo w mniejszosci albo w wiekszosci czyli jednak mimo, ze wielu narzeka to jednak jest duzo chetnych.
To fałszywy paradoks, ponieważ fałszywie równa się pojęcia informacji i wiedzy, nie wspominając o doświadczeniu ...Ale zobacz jaki paradoks. Albo w mniejszosci albo w wiekszosci czyli jednak mimo, ze wielu narzeka to jednak jest duzo chetnych.
Oczywiscie masz poniekad racje. Ale chvesz mi powiedziec , ze wiekszosc nowych co przychodza to ludzie tylko wyszkoleni badz po odpowoednich studiach czy raczej zdarzaja sie inne osoby?To fałszywy paradoks, ponieważ fałszywie równa się pojęcia informacji i wiedzy, nie wspominając o doświadczeniu ...
ps
Gdzie, jak, kto i dlaczego jest w większości/mniejszości ?!
Nie ośmielam się nawet pomyśleć o ocenie ich wiedzy czy umiejętności, bo takie kryterium jest ostatnie w kolejce do tychOczywiscie masz poniekad racje. Ale chvesz mi powiedziec , ze wiekszosc nowych co przyhodza to ludzie tylko wyszkoleni badz po odpowoednich studiach czy raczej zdarzaja sie inne osoby?
Póki co nie zwolni ale wczytaj sięw tarczę 2 a przedrzymskim w 4. Coś co kiedyś wydawało się pewne, okazało się że w każdej chwili moze być zmienione. A też zwróć uwagę na traktowanie zapisów Ustawy o SC z lat 99 i 2009Wiecie pytam bo czytajac to forum to szczerze ale 80% jak nie wiecej to sa same negatywy praktycznie na wszystko. Mozna rzeczywiscie stracic poczucie powolania (moze nie tyle powolania co checi do podjecia sluzby) do tego. Wyobrazenie zapewne jest inne jak sie zderzy z rzeczywistoscia. Ja staram sie doszukac tych pozytywow i obrac jakis kierunek sluzby. Jakas sciezke rozwoju. Nie widzialem aby ktos na forum wspomnial, ze mimo tych wszystkich negatywow nikt nie wspomina , ze praca pewna, ze pracodawca nie zwolni bo pandemia, ze nie obnizy pensji(uprzedzam komentarze o zarobkach).Moj wiek to juz chyba ostatni gwizdek na podjecie sluzby. Dlatego staram sie cos wywnioskowac z tych merytorycznych opinii.
Mimo wszystko papiery dzisiaj wysylam.
Generalnie jezeli chodzi o narzekanie i inne zwiazane z tym tematy to byly i beda wszedzie gdzie zie nie pojdzie. Apetyt rosnie w miare jedzenia i zawsze czlowiek chce wiecej. Co do kwalifikacji to powiedzmy, ze procz wyksztalcenia popartego dyplomem magistra na AWF to nie mam. W sumie ten dyplom to tez po kierunku nie jest. Co do pracy w SC? Zawsze SG i SC jakos najbardziej mnie ciekawilo. Moim zdanieem maja najciekawsza prace sposrod wszystkich sluzb. Nie znam od srodka wiec tylko przypuszczam. Co do rekrutacji? Zastanawiam sie bo np w SG niezla sieczka i na okolo 100 chetnych przyjmuja do 10 osob. Selekcja mocna. Przejsc psychologa to cud. Potem wariograf i tam wszyscy odpadaja. Znakomita wiekszosc. Czlowiek sie stara a tu brutalna rzeczywistosc. Co do SC to chcialbym sprobowac. Tutaj tez ostra sieczka na rekrutacji? Po kwestionariuszu widzialem, ze troche lzej sie zapowiada. Sa mozliwosci rozwoju? Np robic jakas szkole badz podwyzszac kwalifikacje np. do pracy z psem itp?
Nawet jak w lutym zwolnią się jakieś ciekawsze stanowiska to zaraz zostaną obsadzone tymi co w służbie już są i zostaną już zablokowane na lata. Możliwości rozwoju są niewielkie...U nas selekcja to nie jest sieczka ale też swoje trwa. Służba w wielu aspektach jest gorsza od pozostałych, w innych aspekach jest na pewno lepsza, ciekawsza. Co do zarobków to jest różnie. Były lata, że my lepiej zarabialiśmy od pozostałych służb. Obecnie mamy nieco gorzej od WP, Policji, SG, CBA, ABW. Najważniejsze to sobie odpowiedzieć co chcę w życiu robić. Pomimo narzekań na forum, to uważam że wynagrodzenie w naszej służbie jest jeszcze w miarę konkurencyjne. Kokosów nie ma ale biedy też nie.
Co do szkoleń i możliwości rozwoju to dużo zależy od Twoich predyspozycji i niestety szczęścia. Można w służbie zostać np. przewodnikiem psa służbowego, "komandosem" z Grupy Zabezpieczenia Działań, trenerem wyszkolenia strzeleckiego, rusznikarzem, analitykiem kryminalnym, technikiem kryminalistyki itd.
Niestety do tej pory nie wypracowano u nas jasnej ścieżki kariery i wysłanie na szkolenie na ww. stanowiska następuje po uważaniu.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w naborze!
Startuj, spróbuj, może nie odpowiem Ci czy warto, ale powiem, że jest ujowo, ale stabilnie (póki co). Ja przyjąłem się w wieku 30 lat i żałować - nie żałuję, po prostu masa rzeczy mnie wkurwia. Ale mnożnik 1,9 to bardzo dobry mnożnik na start, ja nie wiem czy taki będę miał po X latach służby, więc to na pewno na plus. Poza tym to tak jak piszesz - są tutaj również niewymierne korzyści. Ważne aby plusy ujemne, nie przesłoniły Ci plusów dodatnich Powodzenia!Wiecie pytam bo czytajac to forum to szczerze ale 80% jak nie wiecej to sa same negatywy praktycznie na wszystko. Mozna rzeczywiscie stracic poczucie powolania (moze nie tyle powolania co checi do podjecia sluzby) do tego. Wyobrazenie zapewne jest inne jak sie zderzy z rzeczywistoscia. Ja staram sie doszukac tych pozytywow i obrac jakis kierunek sluzby. Jakas sciezke rozwoju. Nie widzialem aby ktos na forum wspomnial, ze mimo tych wszystkich negatywow nikt nie wspomina , ze praca pewna, ze pracodawca nie zwolni bo pandemia, ze nie obnizy pensji(uprzedzam komentarze o zarobkach).Moj wiek to juz chyba ostatni gwizdek na podjecie sluzby. Dlatego staram sie cos wywnioskowac z tych merytorycznych opinii.
Mimo wszystko papiery dzisiaj wysylam.
Żeby zostać przewodnikiem psa służbowego musisz być już w służbie stałej. Ma to sens, bo to długoletnia odpowiedzialność. Nie ma wyjatków. Ale możesz do tego dążyć.Ok celna uwaga zapytam. U Was na Izbie czyli gdzie? Ja startuje na Wroclaw.
Ok celna uwaga zapytam. U Was na Izbie czyli gdzie? Ja startuje na Wroclaw.