Na wesoło

Mam nadzieję, że będzie miała liczne grono czytelników jak i powieść poprzednika , który swego czasu zapowiadał, że napisze kolejną. Czeka wielu i nic , nawet wnowienia nakładu nie ma.
Jeden z pomniejszych "bohaterów" owej książki, taki anonimowy trybik w owej maszynie , któremu raz okazawszy ją, spojrzał na nią i aż się wzdrygną a po chwili z odrazą w oczach wypowiedział, że tego się nie czyta.
Zadałem pytanie a dlaczego, bo niektórych bohaterów znasz a inni jeszcze pracują..On na to odpowiedział cyt."Bo to samo co Szatańskie Wersety" Salmana Ruhsdiego tylko u nas."

Ostatnia edycja:
images.jpg

Nie wiem jaką część polskich bibliotek obsługuje ta wyszukiwarka, ale skoro znalazła ten tytuł w trzech lokalizacjach, to myślę że jest więcej bibliotek z tą pozycją.

No dzięki!
Po takiej "rekomendacji" stanowczo stwierdzam, że ta "książka" jest g*wno warta ...
Nie mnie oceniać co jest teraz warta, ale jeśli nawet 200 zl z tego co oferują i trudno ją nabyć to może za jakiś czas stanie się prawdziwym białym krukiem.Pisałem , że to historia ( metody, styl, może i motywy ) i że życie ciągle pisze nowe scenariusze , wiec może i warto znać ową historie aby wysnuć jakieś własne wnioski.
Nie wiem czy w MF podzielają opinię , że ta książka jest " gówno warta" skoro jedna ważna pani naczelnik powiedziała mi " że tą książkę bardzo dobrze znają w ministerstwie" Nie odpowiedziała mi niestety czy MF ja rekomenduje i jaką recenzję ona sama wystawia tej powieści.
No dobrze każdy ma prawo do swobodnego doboru literatury i jej recenzji.
Nie mnie oceniać co kto czyta i dlaczego. To sprawa upodobań , niekiedy szkoły i programu nauczania ( poza Collegium Humanum czy Tumanum bo tam chyba był zgoła inny program).

Raz zerknąwszy dyskretnie na biurko jednego z bohaterów ( raczej trybika w manufakturze nie lubiącego czytać jakiejkolwiek literatury , a z materii prawa to wogóle ) owej książki dostrzegłem , że pogrążyl się w ustawodawstwie II RP , a mianowicie uważnie czytał pewien akt prawny dotyczący m.in korupcji ;
Ustawa z dnia 18 marca 1921 r. o zwalczaniu przestępstw z chęci zysku, popełnionych przez urzędników (Dz.U. 1921 nr 30 poz. 177 1921.04.06). , a konkretnie art.2 ustawy

Westchną ciężko i powiedział tak cyt." Dobrze , że nie żyjemy w tamtych czasach"

(…) Art. 2. Urzędnik, winny:

Ostatnia edycja:
Nie mnie oceniać co jest teraz warta, ale jeśli nawet 200 zl z tego co oferują i trudno ją nabyć to może za jakiś czas stanie się prawdziwym białym krukiem.Pisałem , że to historia ( metody, styl, może i motywy ) i że życie ciągle pisze nowe scenariusze , wiec może i warto znać ową historie aby wysnuć jakieś własne wnioski.
Nie wiem czy w MF podzielają opinię , że ta książka jest " gówno warta" skoro jedna ważna pani naczelnik powiedziała mi " że tą książkę bardzo dobrze znają w ministerstwie" Nie odpowiedziała mi niestety czy MF ja rekomenduje i jaką recenzję ona sama wystawia tej powieści.
No dobrze każdy ma prawo do swobodnego doboru literatury i jej recenzji.
Nie mnie oceniać co kto czyta i dlaczego. To sprawa upodobań , niekiedy szkoły i programu nauczania ( poza Collegium Humanum czy Tumanum bo tam chyba był zgoła inny program).

Raz zerknąwszy dyskretnie na biurko jednego z bohaterów ( raczej trybika w manufakturze nie lubiącego czytać jakiejkolwiek literatury , a z materii prawa to wogóle ) owej książki dostrzegłem , że pogrążyl się w ustawodawstwie II RP , a mianowicie uważnie czytał pewien akt prawny dotyczący m.in korupcji ;
Ustawa z dnia 18 marca 1921 r. o zwalczaniu przestępstw z chęci zysku, popełnionych przez urzędników (Dz.U. 1921 nr 30 poz. 177 1921.04.06). , a konkretnie art.2 ustawy

Westchną ciężko i powiedział tak cyt." Dobrze , że nie żyjemy w tamtych czasach"
Książka może być wartościowa chociażby po to żeby wiedzieć gdzie sie pracuje, znać fundamenty. Książek o policji/kulisach pracy w niej przecież nie brakuje, ale ceny są normalne (tj. 30-50zł za nową) a nie odklejone od rzeczywistości.

Ech, Kolego …

(POTENCJALNIE) MAM 500 ZŁOTYCH

WYDAJĘ 300 - ZOSTAJE 200

WYDAJĘ 50 - ZOSTAJE 150

WYDAJĘ 90 - ZOSTAJE 60

WYDAJĘ 60 - ZOSTAJE 0
----------------------------------------------
SUMA 500 - - - SUMA 410

@badboy84 - ODDAWAJ MI ZAIWANIONE 90 ZŁOTYCH !!
Powydawaj po 1 zł będzie jeszcze więcej do zwrotu 😉
Wydaję 1 zł zostaje 499
Wydaję 1 zł zostaje 498

Back
Do góry