co do przyczyny upadku Stasia P to nieprawidłowości w NP zostały ujawnione przez gościa, którego teraz Winicjusz chce zesłać na banicję, przypadkowo przy okazji innych działań. Żadna osoba, która bezpośrednio przczyniła się do tej sprawy tego rodzaju nagroda nie spotkała.Mam na myśli jeszcze obecną na stołku panią I nazywaną przez wielu Koniem jaki pana J. nawiasem jej protektora Jeśli chodzi obecnego PO to nie nadzorował on NP a właśnie PA i EK. Tajemnicą poliszynela jest jednak to, że obecny PO miał b.duży wpływ na Stasia P(klasyczna szara eminencja) i decyzje personalne po częsci jak i w większości merytoryczne były podejmowane właściwie przez obecnego PO.Nawiasem mówiąc jesteśmy wszystkie ciekawe jak mu się będzie zarządzać za kółkiem, z przedniego siedzenia .
W części dotyczącej NP bardzo duży wpływ na procesy podejmowania decyzji miała pani I.Plotka niesie, że pani I była/jest też dobrze osadzona znacznie wyżej bo u samej góry i cieszyła się swego czasu parasolem samego W.Na nieśmiałe sugestie/sygnały o zagrożeniu ze strony pani I i PO, Staś mówiąc oględnie odreagowywał na osobie sygnalizującej, uznając ją właśnie za wroga. Krótko mówiąc pracował na tę sytuację bardzo długo i ponosi odpowiedziałność za niedokońca swe decyzje, natomiast PO dopiął swego co zapowiadał już ponad 1,5 roku temu.
Jeśli chodzi o z-cę odpowiedzialnego właśnie min. za NP to gość jakby stracił kręgosłup i nie ma prawie nigdy swego zdania. a jeśli ma zdanie to jest to właśnie zdanie obecnego PO.To tak po krótce gwoli wyjaśnienia.
Sytuacja jest bardziej złożona niż się wszystkim wydaje i jest następstwem wielu lat zaniedbań co poskutkowało powstaniem swoistej sieci powiązań pomiędzy pewnymi osobami w tej firmie a pewnymi lokalnymi "dobrodziejami ".Ale to już inna historia.I średnio mam ochotę o niej pisać bo zbyt wiele w niej plotek, przypuszczeń, poszlak a grunt jest śliski i czasy niepewne . Na szczęście mam już za sobą ten prowincjonalny grajdół, ale jak to na wsi wieści się rozchodzą po okolicy lotem błyskawicy. Papatki chłopcy bawcie się dobrze.