Jutro 10:30 pod MF-propozycja zakończenia protestu celników

Re: Protest

wkurzony!!! napisał:
Powinni was wywalic z pracy, ciagle wam malo, do tego blokujecie granice - za to powinni was za kratki posadzic!!!

brak slow. BANDA!!!![/quote

Jak masz problem to się zatrudnij u nas i do roboty! Rura ci zmięknie od razu. Blokować takich pyskaczy!

NIE PRZEJMUJCIE SIĘ TYM CO PISZE WKURZONY>
JAKIŚ NIEZORIENTOWANY. MOŻE Z ZA WSCHODNIEJ GRANICY. METODY O JAKICH PISZE NA TO WSKAZUJĄ. SZKODA NERWÓW.
PRZECIEŻ MY WIEMY SWOJE . WALCZYMY O SZEROKO POJĘTĄ GODNOŚĆ FUNKCJONARIUSZA CELNEGO I JEGO RODZINY !!!!!!

Wytrwajmy

Koleżanki i Koledzy-Celnicy!
Nie dajcie się zwieść prowokatorom. Z tego co wiem, to Dominik i Boni upierają się przy podwyżce 245+255, czyli o kilkadziesiąt PLN mniej niż w PIS-owskim budżecie(na co mogłaby jeszcze być zgoda). Natomiast jest totalny opór przed wiążącym zapisem o emeryturach mundurowych. Nasi negocjatorzy byliby gotowi na wprowadzenie ich dla nas od przyszłego roku, ale ci cwaniacy chcą, by te regulacje zbliżające nas do pozostałych służb mundurowych weszły od 2011. Nie chcą też, by w treści porozumienia była wzmianka o konkretnych zasadach takiej emerytury, czy nawet by wogóle znalazło się tam takie słowo.
Powyższe jednoznacznie wskazuje, że obiecanki medialne Tuska to była zwykła oszukańcza gierka.
W związku z powyższym apeluję do Was, szczególnie do załóg wschodnich przejść: Nie przerywajcie Protestu, wręcz zaostrzcie go, mówcie mediom, że tylko powodzenie nagocjacji w W-wie może Was odwieść od Akcji. Mówcie to też kierowcom-niech oni obwiniają rząd przed mediami za swą niedolę. Wytrwajcie, musimy zwyciężyć

na podwyżki mogę się zgodzić oczywiście z gwarancją dalszych podwyżek, ale emerytury muszą być zagwarantowane. jeśli nie po ja pierdolę tą firmę i zwijam żagle

Re: Wytrwajmy

ćwierć wieku w cle napisał:
Koleżanki i Koledzy-Celnicy!
Nie dajcie się zwieść prowokatorom. Z tego co wiem, to Dominik i Boni upierają się przy podwyżce 245+255, czyli o kilkadziesiąt PLN mniej niż w PIS-owskim budżecie(na co mogłaby jeszcze być zgoda). Natomiast jest totalny opór przed wiążącym zapisem o emeryturach mundurowych. Nasi negocjatorzy byliby gotowi na wprowadzenie ich dla nas od przyszłego roku, ale ci cwaniacy chcą, by te regulacje zbliżające nas do pozostałych służb mundurowych weszły od 2011. Nie chcą też, by w treści porozumienia była wzmianka o konkretnych zasadach takiej emerytury, czy nawet by wogóle znalazło się tam takie słowo.
Powyższe jednoznacznie wskazuje, że obiecanki medialne Tuska to była zwykła oszukańcza gierka.
W związku z powyższym apeluję do Was, szczególnie do załóg wschodnich przejść: Nie przerywajcie Protestu, wręcz zaostrzcie go, mówcie mediom, że tylko powodzenie nagocjacji w W-wie może Was odwieść od Akcji. Mówcie to też kierowcom-niech oni obwiniają rząd przed mediami za swą niedolę. Wytrwajcie, musimy zwyciężyć

Ze strajkiem nielegalnym mamy do czynienia wówczas, gdy:

- został ogłoszony przez nieuprawniony do tego podmiot,

- ogłoszono go bez uprzedniego wyczerpania możliwości rozwiązania sporu w drodze rokowań, mediacji (ewentualnie rozstrzygnięcia kolegium arbitrażu społecznego). Dopuszcza się odstępstwo od tej zasady w przypadku, gdy bezprawne działanie pracodawcy uniemożliwiło przeprowadzenie rokowań lub mediacji, a także wówczas, gdy pracodawca rozwiązał stosunek pracy z prowadzącym spór działaczem związkowym,

- przeprowadzony został bez uzyskania zgody większości głosujących pracowników, z tym że w głosowaniu powinno wziąć udział co najmniej 50 proc. pracowników,

- rozpoczęcie strajku nastąpiło przed upływem 5 dni od jego ogłoszenia,
strajk zorganizowano w celu rozwiązania sporu niedotyczącego interesów wskazanych w art. 1 ustawy (innych niż warunków pracy, płac lub świadczeń socjalnych oraz praw i wolności związkowych pracowników lub innych grup, którym przysługuje prawo zrzeszania się w związkach zawodowych). Strajku, który jest ostatecznym narzędziem używanym w sporze zbiorowym, nie mogą przy tym usprawiedliwiać żądania nieujęte w zgłoszeniu sporu, jak też żądania, co do których rokowania zakończyły się podpisaniem porozumienia,

- strajk narusza zasadę racjonalności wyrażoną w art. 17 ust. 3 ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych, w myśl której przy podejmowaniu decyzji o ogłoszeniu strajku podmiot reprezentujący interesy pracowników powinien wziąć pod uwagę współmierność żądań do strat związanych ze strajkiem. Organizatorzy akcji strajkowej powinni zatem kierować się zasadą proporcji żądań do strat związanych ze strajkiem,

- w wyniku akcji strajkowej zaprzestano pracy na stanowiskach pracy, urządzeniach i instalacjach, na których zaniechanie pracy zagraża życiu i zdrowiu ludzkiemu lub bezpieczeństwu państwa,

- został zorganizowany w Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, w jednostkach Policji i Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Służby Więziennej, Straży Granicznej, Służby Celnej oraz jednostkach organizacyjnych ochrony przeciwpożarowej,

- został zorganizowany przez pracowników zatrudnionych w organach władzy państwowej, administracji rządowej i samorządowej, sądach oraz prokuraturze (w obronie praw i interesów pracowników, którzy nie mają prawa do strajku, związek zawodowy działający w innym zakładzie pracy może jednak zorganizować strajk solidarnościowy na czas nie dłuższy niż połowa dnia roboczego).

teraz widac dlaczego rozmowy w piatek nie mialy sensu. nawet w sytuacji podbramkowej robia kabaret z spoleczenstwa: nas, kierowcow, przewoznikow. powinno sie calkowicie zablokowac granice. ani jednego samochodu.

gostek20 napisał:
na podwyżki mogę się zgodzić oczywiście z gwarancją dalszych podwyżek, ale emerytury muszą być zagwarantowane. jeśli nie po ja pierdolę tą firmę i zwijam żagle

Gostek popieram Cię jak nam nie dadzą emerytur jak też mam w d...pie tą firmę nic dobrego przez tyle lat nie doświadczyłem w niej tylko poniżanie i obelgi od petentów i zwierzchników. Każdy zawsze nas w tyle miał a jak się słucha radia co ludzie o nas myślą i mówią a media tylko ręce zacierają bo nikomu nie zależy na dobrym wizerunku celnika to rzygać mi się chce. Dlatego w imię honoru nie zgadzajcie się na żadne ustępstwa i emerytury przede wszystkim !!!!! Pieniądze owszem na drodze nie leżą ale niech przestaną nas trktować jak dziedzic feudalnego chłopa!!!!

Teodore napisał:
bo nikomu nie zależy na dobrym wizerunku celnika to rzygać mi się chce.
No, przez te parę dni staraliście się ze wszystkich sił, a jak czytam, dalej będziecie się starać, żeby każdy uczciwy człowiek na Wasz widok zaczął spluwać. Niszczycie wszystkie Wasze argumenty - ciężka i czasami niebezpieczna, mało wynagradzana praca, złe traktowanie prawne, olewanie przez ostatnie lata. Tak trzymać, jeszcze parę dni takiego "protestu", a wybiorą Was rękami i nikt, nawet pies z kulawą nogą za Wami się nie wstawi.

I TO MNIE NAJBARDZIEJ cIESZY ZE Z TAKIMI DURNIAMI NIE BEDE MUSIAL SIE WIECEJ SPOTYKAC I UDAWAC UPRZEJMOSCI W STOSUNKU DO KIEROWCOW. mOZE TAKIE DEBILE CO SIE CIESZA ZE NAS WYLEJA ZAJMA NASZE MIEJSCA NIECH SIE TAK STANIE MAM JUZ DOSC WSZYSCY DOOKOLA MNIE SIE ZE MNIE SMIEJA BO JA JESTEM NIEUDACZNIK CELNIK TYLKO DLATEGO ZE NIE PRZYJMOWALEM??? I TACY TEZ SA

Albo inaczej moze trzeba wrocic do pracy i odgrywac sie na tych wszystkich kierowcach co nas nie lubia w koncu teraz beda mogli pelnoprawnie narzekac na nas.

Wytrwajmy

Prawda, przerwa do jutra do 10.00. Ale to dobrze, bo blisko było zerwania, choć tak naprawdę to były chyba sztuczne fochy rządowców-oni są w gorszej dupie niż my. Coprawda strony umówiły się na blok informacji, ale wiadomo, że co do kasy daliby radę się dogadać, ale w kwestii emerytur mundurowych nie mieli chyba plenipotencji. Mam nadzieję, bo wierzę w Nas wszystkich, że dostaną stosowne upoważnienia od Sprytnego Donka po naszym nocnym Proteście-musi być wyrazisty. Nie zapominajcie, by wskazywać winnego tej przewlekłości i podkreślać, że tylko sygnał od związkowych negocjatorów zakończy protest. Bądźcie nieugięci, walczymy nie tylko o emerytury mundurowe, ale i o godność naszego Zawodu. Mundur celniczy nie jest gorszy od strażackiego, policyjnego, czy klawiszowskiego. A już na pewno nie od górniczego. Wydarzenia ostatnich dni sprawiły, że jestem dumny ze swojego Zawodu i Munduru jak nigdy wcześniej. Wy też bądźcie dumni i nie poddawajcie się.
Pozdrawiam

ćwierć wieku w cle napisał:
Prawda, przerwa do jutra do 10.00. Ale to dobrze, bo blisko było zerwania, choć tak naprawdę to były chyba sztuczne fochy rządowców-oni są w gorszej dupie niż my. Coprawda strony umówiły się na blok informacji, ale wiadomo, że co do kasy daliby radę się dogadać, ale w kwestii emerytur mundurowych nie mieli chyba plenipotencji. Mam nadzieję, bo wierzę w Nas wszystkich, że dostaną stosowne upoważnienia od Sprytnego Donka po naszym nocnym Proteście-musi być wyrazisty. Nie zapominajcie, by wskazywać winnego tej przewlekłości i podkreślać, że tylko sygnał od związkowych negocjatorów zakończy protest. Bądźcie nieugięci, walczymy nie tylko o emerytury mundurowe, ale i o godność naszego Zawodu. Mundur celniczy nie jest gorszy od strażackiego, policyjnego, czy klawiszowskiego. A już na pewno nie od górniczego. Wydarzenia ostatnich dni sprawiły, że jestem dumny ze swojego Zawodu i Munduru jak nigdy wcześniej. Wy też bądźcie dumni i nie poddawajcie się.
Pozdrawiam

teraz albo nigdy, jeżeli nie to odchodzę ze służby i wszyscy to powinni zrobić,
bo co to za służba bez uprawnień jak w innych służbach

Masz racje-pracy jest coraz wiecej,ludzie będą odchodzic.Naprawde nie jest teraz sztuką 1200zł na rękę zarobić, bez zadnego doświadczenia.Komus sie z naszych zwierzchników i w MF wydaje,ze praca w cle to jakby pana Boga za nogi złapał.Powoli sie przekonają...
Za kasą w spożywczym(polskim)płacą juz 1100zł.A tutaj ktoś Ci 245 zł brutto (to jakieś 169zł na rękę) proponuje i dziwi sie,ze nie całujesz go po rękach.

TIR napisał:
Wezta się w koncu za robote gnoje!!!

Proszę, nie reagujcie na takie wpisy!!!!!!!!!
To może prowokacja, a może po prostu przemęczenie.
I ciągle nie wszyscy znają wszystkie nasze problemy, chociaż coraz więciej ludzi wie o co chodzi.

Już jesteśmy bliżej niż dalej.
Wytrwajmy!!!

Anonymous napisał:
Ze strajkiem nielegalnym mamy do czynienia wówczas, gdy:

Na twoim miejscu nie używałbym słowa strajk bo jutro po Ciebie przyjdą.
Tutaj jedynie nieliczni protestują, co nie jest oczywiście zabronione.

Poza tym strajk musi być zorganizowany - protest niekoniecznie. Poza tym nic złego w urlopowaniu sie ja nie widzę. A ze chorują... nie dziwota jak w pocie czoła na pasie zapierdzielają jeżdżąc rowerkiem po terminalu. Największy twardziel by padł... :D

Back
Do góry