Jak zostać GENERAŁEM oraz wynagrodzenia wg "REFORMY"

O, Waleriana, dawno Cie nie bylo, od dawno ;) Witamy :)

A do kolegów ciągle mówiących o zaszeregowaniu do A, B, C...... litości......z półtorej godziny spędziłem szukając tej pop..solonej piramidki z wartościowaniem. i g.... kupę znalazłem :-/

Wrzućcie tą piramidkę do jakiegoś przyklejonego tematu, albo na jakis "rapidshare" i podajcie link, żeby każdy mógł sobie przeczytać, bo uwierzcie mi, ale takich osiołków, jak ja, jest więcej.

EDIT : Dobra, nieważne - już mnie oświeciło ;-))) Zaraz wrzucę link, jak tylko znajdę , skąd to ściągnąłem.

Edit 2 >>> http://www.mf.gov.pl/_files_/bip/bi...a_2008_r_bz__uposazenie_z_art__147doc__2_.pdf

Ostatnia edycja:
a jakie jest uzasadnienie dla tego, że po straceniu stołka nadal będzie kasa jak dla poprzedniego stanowiska, co z wartościowaniem/wartością i płacą dla takiej persony na nowym stanowisku pracy?

np obecni mkc, kc, skc, insp i eksp. zostaną w większości wrzuceni do mł. speclaistó, specjalistów i starszych specjalistów w grupach zaszeregowania od I do IX, czyli mnożnikach kwoty bazowej od 1,143 do 1,687, czyli z uposażeniem zasadniczym od 2100 do 3100 brutto. (kwota bazowa 1837 zł).

Ostatnia edycja:
Z równoważnikiem za dojazd będzie tak jak ktoś poiwedział troche wyżej- czyli musi być ponad 30 km oraz dojazd musi być utrudniony czyli poonad dwie godziny ( tam i z powrotem) jak ktoś ma 40 km ale smiga bez przesiadek w 55minut w jedna stronw to figę dostanie ale tez tem kto jedzie np. godzinę i 15 minut ale za to z przesiadką lub dwoma i w sumie robi tylko 28km też dostanie figę.

Drodzy foromowicze.

Obliczcie sobie sami ile każdy z WAS odstąpi z wywalczonej w styczniu podwyżki na wyżej zaszeregowane stanowiska:

http://zz.celnicy.pl/tekst-197.html

Wg przeprowadzonego już w ubiegłym roku wartościowania, które - nie oszukujmy się - zmieni się tylko nieznacznie, ogromna większość wyląduje w kat. C, względnie niższej B.
Oznacza to tyle co darowanie lub jak kto woli zrzeczenie się części podwyżki na wyżej sklasyfikowane stanowiska, które w wielu przypadkach, zostały "ciutkę" - przyznacie rację - za bardzo wywindowane.

Ostatnia edycja:
W oparciu o powyższe wyliczenia panie Siwy teraz rozumiesz sens pewnych pociagnieć dlaczego np. w katowicach koledzy ostatnio dostali awans na stanowisko eksperta

Co możemy sobie wyliczyc z tych tabelek? Nikt nie wie przecież jak sie bedą przekładaly obecne stanowiska na nowe. Czy kc będzie mł. specjalista czy specjalistą itd. Wszystkie te kategorie, wartościowania są przekazywane w tak enigmatyczny sposób, że trudno je jednoznacznie odczytać.

Sam fakt planowanych wysokich zarobków kadry nie jest czymś nienormalnym. W każdej firmie place sa przydzielane na zasadzie piramidy. Problemem jest tylko to, żeby ludzie z dolu tej piramidy zarabiali godnie.
Zupełnie inna kwestią jest o, że w naszej służbie jakość kadry kierowniczej, ich przeszłość i "dokonania" budza wiele, niestety czesto słusznych, kontrowersji.

Wartościowanie było już zrobione rok temu i żadnych wielkich zmian nie należy się tutaj spodziewać.
Większość została wrzucona do kategorii C i otrzyma z dniem wejścia w życie "reformy" co najwyżej minimalny wzrost uposażenia zasadniczego.

Koledzy z SG, nasi rówieśnicy mogą przechodzić już na emeryturę, a my w większości wylądujemy po kilkunastu latach słuzby w dole piramidy.

Średnio na etat przypada w tym roku 500zł, minus pochodne i to są środki uzyskane w skutek oddolnego protestu tych, którzy zostaną teraz oszukani przez MF, gdyż ich pensje wzrosną tylko nieznacznie. W OC wewnętrznym otumania się ludzi 200zł dodatkiem a na granicy 300zł, przy czym stała pensja niewiele się zmieni.

To jest oszustwo i trzeba nazywać to po imieniu. MF ogłasza w ten sposób protest. Podobnie było w Policji, gdzie natychmiast zmieniono Komendanta Głównego i rekompensowano następnie dołom piramidy wzrost wynagrodzeń, gdyż ogół Policjantów samoistnie powiedziało SPADAĆ, obłowiliście się kasą to teraz służcie sami. Tak to zdenerwowało Policjantów, że ogół z nich się rozchorował;). Znam wielu, którzy do dzisiaj chorują. :)

A JAK BĘDZIE U NAS GDY NA PASIE LUB W SNP ALBO JAKIMŚ WEWNĘTRZNYM OC DOSTANIE KTOŚ 50ZŁ PODWYŻKI I USŁYSZY JEDNOCZEŚNIE, ŻE JAKIŚ OFICER MŁODSZY DOSTAŁ 1000ZŁ?

TO OCZYWISCIE PYTANIE RETORYCZNE.

Mamy do czynienia z delikatną materią, środkami z uchwały modernizacyjnej, która powstała dzięki protestowi. MF mimo, iż wie co miało miejsce w Policji, brnie w to samo. To bardzo nierozważne i grozi paraliżem kraju. Ale jak ktoś nimi nie wstrząśnie to zrobią ten skok na kasę, gdyż widać że są tym zaślepieni i nie myślą już racjonalnie.

Poza tym tą "reformą" zabezpieczają w korpusach oficerskich całą byłą kadrę kierowniczą, często skompromitowaną, umoczoną alokacją, naruszeniami innych praw pracowniczych i przedmiotowym traktowaniem ludzi. Wielu z obecnych na stanowiskach ma te same ciągotki.

Służba Celna ginie, a SSC to potwierdza szkoląc funkcjonariuszy innych służb. Jak dotąd inne Zwiazki nie odpowiedziały na nasze pytanie czy rozważają protest. Nie jest to jednak konieczne, bo wybuch społeczny w SC jest tylko kwestią czasu.

generalicja

"Z mocy ustawy przysługuje mi stopien krajowego komisarza celnego. Ale nie chodzę z trzema gwiazdkami i wężykiem generalskimi z premedytacją. Mając bliski kontakt z generałami ze służb mundurowych wiem ile wysiłku w słuzbie trzeba poświęcić, żeby otrzymać z rąk Prezydenta RP szlify generalskie. Mam do tych ludzi i ich stopni wieki szacunek, a byłbym pyszny i małostkowy paradując jako trzygwiazdkowy generał"- tak powiedział Pan Minister J.Kapica.

I bardzo dobrze, że SSC ma choć odrobinę szacunku i honoru do munduru.
Panie Ministrze proszę nie obrażać się na drwiny środowiska co do stopni generalskich w SC. One nie były podyktowane niczym innym jak obserwacją postępującej patologii w nadawaniu sobie jeszcze większych przywilejów.
Niech Pan nie przejmuje się dwinami innych generałów, bo ci generałowie już niejednokrotnie dali "przykład" dbania o dobro formacji, w której służą.
Same stopnie w SC ujmy nie przynoszą ale sposób ich nadawania jest absolutnie deprymujący( " z urzędu"). Oni musieliby jeszcze ciężej popracować aby zasłużyć na jakiekolwiek szlify.
Wiem, że nie może Pan przeprowadzić zbyt radykalnych w tym względzie reform, bo "zasługi" byłych, a już niedługo przyszłych oficerów są niedocenione.

Kiedyś gen. Głódź a dziś arcybiskup gdański, czy ma dożywotnio stopień tego nie wiem? Czy on zasłużył na wężyk generalski?

Ja pracuję 9 lat mam wyższe wykształcenie na rękę dostaję 2000 zł, pracuję na granicy. Mój siostrzeniec skończył technikum poszedł do wojska skończył roczny kurs kaprali zarabia na rękę 2400 zł z dodatkami, pracuje od 7.00-15.00 i się z nas celników śmieje, bo za 15 lat będzie emerytem.

Dlaczego nie idziesz do wojska? Bedziesz się śmiał z celników!

Miał Pan Kapica okazje zreformowac SC i zrobić coś sensownego. Niestety poszedł po najmniejszej linii oporu. Po wprowadzeniu reformy zyskają wyłącznie przyszłe dawne czerwone generały i ich satelici. Niestety im bardziej ktoś przyczynił się do rozwałki SC tym bardziej teraz jest nagradzany i przywracany na stołki. Mam tylko nadzieje, że Pan kapica niebawem podzieli los swoich poprzedników.

Back
Do góry