Jak zostać GENERAŁEM oraz wynagrodzenia wg "REFORMY"

GM dostanie około 500zł dodatku; granica 300zł, OC wew. 200zł - mowa o dodatku. Jednocześnie prawie całe OC, czy to graniczne czy wewnętrzne zostało zaklasyfikowane do kategorii C i ich uposażenia zasadnicze zmienią się tylko w stopniu nieznacznym. Cóż, zgodnie z projektami rozporządzeń wykonawczych, wzrost stałej pensji(uposażenia zasadniczego) będzie w większości wypadków w OC i SNP znikomy, gdyż trzeba będzie oddać pieniążki na korpus oficerski i wyżej zwartościowane stanowiska w IC.

Ostatnia edycja:
2300 netto

A ja pracuję w IC niecałe dwa lata i biorę 2300 PLN na rękę. Duże te rozbieżności w cle. Oczywiście jestem MKC.

Panie Sławku, czy jest to oficjalna wiadomość ? Gdzie można znaleźć jakieś dokumenty/komunikaty na temat dodatków czy wartościowania ?

Krowa76 nigdzie nie napisałem że na towarówce jest lekko!!!.....
Oczywiście że doświadczeni z dużym stażem funkcjonariusze powinni zarabiać dużo więcej, ale młodzi też powinni być motywowani odpowiednim wynagrodzeniem inaczej zobaczą co jest grane i odejdą jeszcze szybciej niż przyszli.
Pozdrawiam

JA również nie neguję pracy MKC na pasach, bo wiem jak jest tam ciężko, ale nie mogę sie z Tobą zgodzić, że tylko na pasach jest za...l i tylko młodzi ponoszą dodatkowe koszty i przez to zmniejsza im sie pensja...! i , że są najbardziej pokrzywdzeni. Zapomniałeś o całej reszcie Koleżanek i Kolegów...których praca, moim skromnym zdaniem... jest bardzej odpowiedzialna, mimo, że niektórzy MKC widząc siedzącego kolege w budzie przy kwitach ,myślą sobie...ten to ma dobrze! nic bardziej mylnego...!
A jeśli chodzi o nasze wynagrodzenie, to szkoda już słów...bo wiele na ten temat już zostało powiedziane...lecz, czy nie uważasz, że f.c. z długoletnim stażem nie zasługują na motywacje w formie nagrody, awansu itp....oni też pracują i od nich wymaga sie dużo wiecej...Oni też z powodu braku motywacji odchodzą...czy to jest normalne....pozdrawiam !

Chyba to nie staż pracy winien być wyznacznikem wielkości wynagrodzenia. Wiadomo że nie wszystkich można wszystkiego nauczyć i nie każdy nadaje się do każdej pracy. Więc dlaczego fc ze stażem a niepotrafiący pewnych rzeczy ma zarabiać więcej od fc bez stażu a wykonującego te rzcaczy. Ot sprawieliwość.

DO FOROMOWICZA ZBUJ MADEJ

Poniżej link do BIP

http://www.mf.gov.pl/index.php?const=6&dzial=640&wysw=4&sub=sub13

Patrz proszę projekty rozp. w sprawie dodatków i drugie w sprawie uposażenia .....
Odnonie tego kto gdzie zostanie zwartociowany, patrz proszę dokumentacja z ubiegłego roku, gdzie zostało już to przeprowadzone NA PODSTAWIE ODWRÓCONEJ PIRAMIDKI.

Ostatnia edycja:
Ja troszkę z innej beczki ale temat pokrewny:Czy ktoś może potwierdzić informację o zwiększeniu od stycznia 2009 na podstawie jakiejś nowelizacji czy też poprawki ekwiwalentu za brak lokalu służbowego z 7,20 PLN na 18,90 PLN za jeden dzień?Jak ktoś wie to niech da znać:)

Prawda

Tak ten ekwiwalent od 1.01.2009 ma zostać zwiększony o 100% i nie będzie sie od niego płaciło podatku nie wiem czy to wychodzi 18,90 ale tak ma właśnie być czyli o100% więcej i bez podatku.

Blazer - z tego co wiem, to ekwiwalent za brak kwatery służbowej dotyczy tylko alokowanych , i oddzial graniczny , czy urzad wewnetrzny nie robią tu róznicy.

Tu chodzi o tych którzy mają ponad 1 godzinę dojazdu do pracy w jedną stronę i na tej podstawie należy się im lokal służbowy którego nikt nie zapewnia i wypłaca sie ekwiwalent.Nie ma tu znaczenia alokant czy nie-alokant.

Tu chodzi o tych którzy mają ponad 1 godzinę dojazdu do pracy w jedną stronę i na tej podstawie należy się im lokal służbowy którego nikt nie zapewnia i wypłaca sie ekwiwalent.Nie ma tu znaczenia alokant czy nie-alokant.

Art. 158. 1. Funkcjonariuszowi przysługuje równoważnik z tytułu dojazdu do miejsca
pełnienia służby w oddziałach celnych usytuowanych na zewnętrznej granicy Wspólnoty
Europejskiej, jeżeli on sam lub jego małżonek nie zamieszkują lub nie posiadają lokalu
mieszkalnego w miejscu pełnienia służby lub miejscowości pobliskiej.
2. Równoważnik, nie przysługuje, jeżeli dojazd do miejsca pełnienia służby jest
możliwy środkami komunikacji publicznej lub nie jest znacznie utrudniony.

Art. 158. 1. Funkcjonariuszowi przysługuje równoważnik z tytułu dojazdu do miejsca
pełnienia służby w oddziałach celnych usytuowanych na zewnętrznej granicy Wspólnoty
Europejskiej, jeżeli on sam lub jego małżonek nie zamieszkują lub nie posiadają lokalu
mieszkalnego w miejscu pełnienia służby lub miejscowości pobliskiej.
2. Równoważnik, nie przysługuje, jeżeli dojazd do miejsca pełnienia służby jest
możliwy środkami komunikacji publicznej lub nie jest znacznie utrudniony.
Nie posłużę się podstawą prawną ale to nie o ten zapis chodzi

Marhaba, pierwsze slysze, ze osobie NIE PRZENIESIONEJ, ktorej dojazd zajmuje wiecej jak godzinę w jedną stronę do miejsca pracy przysługuje mieszkanie lub ekwiwalent za jego brak. To na pewno jest gdzies w projektach ?
Moze podasz jakies blizsze informacje, gdzie jest taki zapis zawarty ?

To nie jest w projektach to cały czas istnieje i jest podniesienie kwoty z 7,20 za dzień na ileś tam od stycznia.Tylko pytam na ile i czy na pewno.

To nie jest w projektach to cały czas istnieje i jest podniesienie kwoty z 7,20 za dzień na ileś tam od stycznia.Tylko pytam na ile i czy na pewno.

Koledzy!!!!!!!!!!!!!!!Chcą nas po cichutku pomalutku wycyckać ( mówiąc delikatnie ). Dodatek ten będzie sie należał wg naszej wspaniałej Ustawy tylko funkcjonariuszom z izb granicznych. Pytałem osobiście naszego dyra o ten wątek. Zreszta.........w nowej ustawie pisze jak wół. Osobiści dojeżdżam obecnie 60 km w jedną strone i jestem zainteresowany tym tematem.

Ekwiwalent za brak kwatery = 7,20 brutto na osobę/dzień dzisiaj = 14,40 na osobę/dzień od 1 stycznia - należne przy przeniesieniu funkcjonariusza.

W projekcie ustawy o SC są to art. 92 i 93 - dotyczą TYLKO FUNKCJONARIUSZY PRZENOSZONYCH z dotychczasowego miejsca pracy, albo już przeniesionych, czyli dotychczasowych alokantów.

EDIT : Koledzy, rozróżnijcie dodatek za brak kwatery/lokalu mieszkalnego przy przeniesieniu funkcjonariusza, od dodatku za dojazd do OC granicznego - są to dwie różne, nie związane ze sobą rzeczy

Ostatnia edycja:
Nie posłużę się podstawą prawną ale to nie o ten zapis chodzi

Marhaba..........Wg nowej Ustawy to właśnie o ten zapis chodzi. Obym sie mylił. Jak na razie nikt tego wątku jeszcze nie wyjaśnił. Chociaż wydaje mi sie, że był jakiś wątek poruszany w dialogu z naszym szefem.

[FONT=&quot]z projektu:[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

[FONT=&quot]Art. 228. 1. [/FONT][FONT=&quot]W sprawach ze stosunku słu[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]bowego, zaistniałych przed dniem wej[/FONT][FONT=&quot]ś[/FONT][FONT=&quot]cia w ż[/FONT][FONT=&quot]ycie niniejszej ustawy stosuje si[/FONT][FONT=&quot]ę[/FONT][FONT=&quot]przepisy dotychczasowe.[/FONT]
[FONT=&quot]2. W przypadku, gdy przepisy prawa uzale[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]niaj[/FONT][FONT=&quot]ą[/FONT][FONT=&quot]prawo do [/FONT][FONT=&quot]ś[/FONT][FONT=&quot]wiadczenia lub jego wymiar od okresu pełnienia słu[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]by funkcjonariusze celni, zachowuj[/FONT][FONT=&quot]ą[/FONT][FONT=&quot]ci[/FONT][FONT=&quot]ą[/FONT][FONT=&quot]gło[/FONT][FONT=&quot]ść[/FONT][FONT=&quot]słu[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]by, z zaliczeniem dotychczasowego okresu pracy. Dotychczasowe okresy zatrudnienia w Służbie Celnej traktowane s[/FONT][FONT=&quot]ą[/FONT][FONT=&quot]jako pełnienie słu[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]by w rozumieniu przepisów niniejszej ustawy.[/FONT]
[FONT=&quot]3. Funkcjonariusze celni otrzymuj[/FONT][FONT=&quot]ą[/FONT][FONT=&quot]cy [/FONT][FONT=&quot]ś[/FONT][FONT=&quot]wiadczenia pieni[/FONT][FONT=&quot]ęż[/FONT][FONT=&quot]ne, o których mowa w art. 20 i art. 20a ust. 1 ustawy uchylanej w art. 239, zachowuj[/FONT][FONT=&quot]ą[/FONT][FONT=&quot] prawo do tych [/FONT][FONT=&quot]ś[/FONT][FONT=&quot]wiadcze[/FONT][FONT=&quot]ń[/FONT][FONT=&quot] na [/FONT][FONT=&quot]warunkach okre[/FONT][FONT=&quot]ś[/FONT][FONT=&quot]lonych w niniejszej ustawie.[/FONT]

[FONT=&quot]Alokowani funkcjonariusze (jeżeli pozostaną funkcjonariuszami) nie stracą równoważnika za brak lokalu mieszkalnego, o rozłąkowym na razie nic nie wiadomo, bo to rozporządzenia wykonawcze.[/FONT]

[FONT=&quot]Art. 196. [/FONT][FONT=&quot]W ustawie z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób[/FONT] [FONT=&quot]fizycznych (Dz. U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176, z pó[/FONT][FONT=&quot]ź[/FONT][FONT=&quot]n. zm.[/FONT][FONT=&quot]36)[/FONT][FONT=&quot]) w art. 21 pkt 77 otrzymuje brzmienie:[/FONT]
[FONT=&quot]„77) równowa[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]niki pieni[/FONT][FONT=&quot]ęż[/FONT][FONT=&quot]ne za brak kwatery, wypłacone: funkcjonariuszom Policji i Słu[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]by Wi[/FONT][FONT=&quot]ę[/FONT][FONT=&quot]ziennej, Agencji Bezpiecze[/FONT][FONT=&quot]ń[/FONT][FONT=&quot]stwa Wewn[/FONT][FONT=&quot]ę[/FONT][FONT=&quot]trznego i Agencji Wywiadu,[/FONT] [FONT=&quot]Stra[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]y Granicznej, Słu[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]by Celnej, Biura Ochrony Rz[/FONT][FONT=&quot]ą[/FONT][FONT=&quot]du oraz stra[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]akom[/FONT] [FONT=&quot]Pa[/FONT][FONT=&quot]ń[/FONT][FONT=&quot]stwowej Stra[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]y Po[/FONT][FONT=&quot]ż[/FONT][FONT=&quot]arnej - do wysoko[/FONT][FONT=&quot]ś[/FONT][FONT=&quot]ci nieprzekraczaj[/FONT][FONT=&quot]ą[/FONT][FONT=&quot]cej kwoty 2.280 zł,”

Czyli z podatku zwolnienie będzie dopiero po wprowadzaniu ustawy w życie.

Resztę ZbujMadej świetnie wyjaśnił. Niedawno projekt zmiany rozporządzenia w sprawie świadczeń przysługujących funkcjonariuszowi celnemu w związku z przeniesieniem służbowym był przesłany w izbach do konsultacji. Zmienia się tam 7,20 na 14,40 (solo), i 14,40 na 28,80(conajmniej z jednym członkiem rodziny).

Co do dojazdu powyżej 30 km od miejscowości zamieszkania do granicy miejscowości, w której jest jednostka graniczna wg informacji SSC za każdy km powyżej 30 km będzie wypłacany równoważnik, który jeszcze nie jest ustalony.

[/FONT]

Ostatnia edycja:
jak zostać generałem

Leszczu napisał: Jak zostać generałem w SC w przeciągu 7 lat?
Czy uważa Pan, że tylko wybitne jednostki stać, żeby w 7 lat otrzymać stopień gen. w SC. Proszę się podzielić jakimi cechami charakteru oraz doświadczeniem taka osoba powinna się cieszyć. Bardzo chciałbym pójść śladem tak szybkiej ścieszki kariery. Będę zobowiązany za udzielone rady.

Przepraszam, że niepytany podzielę się spostrzeżeniem:
Każdy celnik, pod "panowaniem" nowej ustawy będzie miał jak mówił Napoleon B. potencjalną buławę generalską w tornistrze wraz z potencjalną emeryturą mundurową i innymi potencjalnymi dobrodziejstwami.:)
Niepotancjalne i zagwarantowane są restrykcje. :D

Back
Do góry