Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Tak, jest. Pouczenie zgodnie z art. 170 ust. 2 Ustawy o KAS oraz zgodnie z art. 169 ust. 4 i 6 Ustawy wprowadzającej KAS.
A jest coś o możliwości złożenia odwołania / wniosku o ponowne rozpatrzenie przed przyjęciem?
A jest coś o możliwości złożenia odwołania / wniosku o ponowne rozpatrzenie przed przyjęciem?
Tak, na odwrocie - na podstawie art. 169 ust. 4 i 5.
Nie wiem czy zbierał. Wiem jednak, że nie wszyscy są zadowoleni (chodzi o osoby przeniesione z innych komórek do ZPE) więc chyba miał to w nosie.
No tak, tylko że te przepisy dotyczą przyjętej propozycji (i to tylko propozycji służby). Ust. 5 nawet wprost mówi, że "złożenie wniosku nie wstrzymuje wykonania decyzji".
W porozumienie SKAS z Solidarnością była mowa o Zespole Solidarnościowo / MF-owym, gdzie niby można się odwoływać od razu. Liczyłem, że może będzie jakaś wzmianka o tym.
A czy Wasz DIAS zbierał informacje, jakie są Wasze "osobiste preferencje"?
Nie wiem czy zbierał. Wiem jednak, że nie wszyscy są zadowoleni (chodzi o osoby przeniesione z innych komórek do ZPE) więc chyba miał to w nosie.
W moim UCS jest taka opcja, ale jest dostępna tylko dla związkowców. Związkowcem nie jestem, więc nie znam szczegółów.
Pozytywna opinia Zespołu jest rekomendacją dla pracodawcy do zmiany warunków zatrudnienia lub służby określonych w propozycji złożonej pracownikowi lub funkcjonariuszowi.
Zespół może wystąpić o przedstawienie mu akt pracowniczych zainteresowanego pracownika lub funkcjonariusza.
Zespół rozpoznaje zgłoszone wnioski w terminie 14 dni roboczych od dnia ich wpływu do Zespołu.
No tak, tylko że te przepisy dotyczą przyjętej propozycji (i to tylko propozycji służby). Ust. 5 nawet wprost mówi, że "złożenie wniosku nie wstrzymuje wykonania decyzji".
W porozumienie SKAS z Solidarnością była mowa o Zespole Solidarnościowo / MF-owym, gdzie niby można się odwoływać od razu. Liczyłem, że może będzie jakaś wzmianka o tym.
A czy Wasz DIAS zbierał informacje, jakie są Wasze "osobiste preferencje"?
Jeżeli nie zareagowałeś na informację z lutego to DIAS uznał, że trafił w Twoje preferencje i nie ma co zbierać. A jak nie trafił, to przecież obiecali, że uwzględnią, ale w miarę możliwości. Lepiej opierać swoją przyszłość na twardszych fundamentach, niż historyczne porozumienie.
Informacje rozsyłał DIC i z założenia były one tylko "tymczasowe". I nie chodzi o to, że ktoś musiał być aż tak pokrzywdzony, żeby się odwoływać. Ale może f-sz z komórki A bardzo chciałby służyć w komórce B, a f-sz z komórki B chciałby służyć (czy nawet pracować) w komórce A. Była okazja, żeby rozlokować ludzi w miejscach, gdzie sami najlepiej by się widzieli. Oczywiście nie w każdym wypadku by się to udało, ale w niektórych pewnie tak. SKAS najwyraźniej to rozumie. A jeżeli DIASy tego nie rozumieją, to oby za to odpowiedzieli.
Informacje rozsyłał DIC w porozumieniu z DIAS, tak stało w treści.
Jestem pewien, że żadnemu DIASowi włos z głowy nie spadnie, za to że nie zapytał 5 tys. ludzi o osobiste preferencje.
Już w chwili podpisania porozumienia było to niemożliwe do wykonania, w związku z terminami ustawowymi i wszyscy to doskonale rozumieli.