Ile od stycznia,ile od lipca...

.............. MF chce wydać dużo pieniążków na sprzęt do prześwietlania. To cieszy, tylko czy biorą pod uwagę to, że całkiem sporo nowoczesnego sprzętu stoi już dzisiaj na wielu przejściach i jest praktycznie nie używana. Miałem okazję przekonać się o tym na własne oczy i posłuchać relacji na ten temat od funkcjonariuszy z kilku przejść.

W ocenie wielu fc sprzętu jest za dużo w stosunku do realnych potrzeb. Brak natomiast wystarczającej ilości odpowiednio przeszkolonych osób do obsługi tego co jest.

Ostatnia edycja:
Problemem nie jest brak pieniędzy na ZAKUP sprzętu, bo to jest betka - większość kasy i tak daje Unia.
Problemem jest UTRZYMANIE sprzętu - jego naprawy, konserwacja, itp.
Ktoś wie ile kosztuje konserwacja (co najmniej raz na pół roku przy naszej pracy na granicy) fiberoskopu ? Albo zakichana lampka do niego ?
Co z tego że ktoś kupi sprzęt warty kilkadziesiąt tysięcy złotych, skoro dyrektor i wydz. logistyki nie zapłacą później za wymianę części, a dodatkowo jeszcze zostanie wszczęte postępowanie sprawdzające / dyscyplinarne czy aby na pewno "to" się samo uszkodziło...

PROSZĘ ZADAĆ TO PYTANIE SSC W DZIALE DIALOG Z SSC. Ja nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie na podstawie tego co MF zaprezentowało w sprawie rozdysponowania środków z uchwały modernizacyjnej.

MF chce bowiem wprowadzić pewną hybrydę i wszystko połączyć w jedno, a tak się być może po prostu nie da, bo wychodzi zbyt zagmatwany i nierealistyczny dziwoląg.
W służbach mundurowych w RP ja osobiście nie słyszałem o wartościowaniu. Proces ten jest jedynie wdrażany w skarbówce i względnie innej cywilnej administarcji.
Czy ktoś zadał sobie pytanie, dlaczego w innych służbach mundurowych RP nie ma wartościowania stanowisk? Może odpowiedź jest banalna, bo są korpusy, stopnie, stanowiska i system dodatków i to jest wystarczające. Ale to są pytania do MF.

Ostatnia edycja:
tak sobie czytam te posty i proponuje wam albo się zwolnić albo zaprzestać żenujących dywagacji na temat kto ile dostane za ściemę w biurze od 07:30 do 15:30 i czy będzie miał wcześniejsza emeryturę (bo kiedyś robił na granicy) oraz czy nowe związki są ok czy nie. Prawda jest taka że żadna służba mundurowa strukturą nie odpowiada Służbie Celnej (20% ludzi na ulicach 80% merytorycznych) Granica wschodnia - np. po co komuś broń na przejściu granicznym skoro kolce i tak obstawia SG? (będzie strzelał na pasie?). Funkcjonariusze pełniący tam służbę nie mają nawet przeszkolenia z ŚPB jak się zaczną egzaminy sprawnościowe, psychotesty, obowiązkowy WF i badania lekarskie to się okaże, że już nie chcą ŚPB a co dopiero broni itp. Alternatywa - zawsze można się przenieść do Policji- mniejsza kasa a zagrożenia większe niż oblanie się kawą w biurze ! ale mają wszystkie uprawnienia o które tak walczymy - OP czeka (białe kaski)!.MASAKRA
Może chcesz się spróbować jestem ze wschodniej, możesz wybrać dyscyplinę, pewnie wybierzesz szachy.

pomysł na podwyżki od stycznia

Słusznie pisze Pan Sławomir, że MF celowo wiaże podwyzki płac z reformą, aby "zachęcić" nas do jej poparcia.
Skoro środki na podwyzki sa zagwarantowane od stycznia, to nie widze problemu, aby od stycznia podzielić te środki po równo pomiedzy wszystkich jako dodatek czasowy, a po wprowadzeniu reformy podzielić kasę wg nowych zasad.
Może ZZ zaproponuja to SSC? Wtedy okaże sie czy MF wykaże dobrą wolę. Rozwiałoby to nasze podejrzenia, ze wiązanie podwyżek z reformą jest swoistym szantarzem.

Eee!
Użyto zbyt grubych nici, by tylko podejrzewać szantaż! Sądzę jednak, iż można poprzeć projekt po dokonaniu kilku rozsądnych zmian. Na tym polega "porozumienie"!

Gdzie mogę dokładnie znależć informacje na temat wartościowania stanowisk ?

w własnym zaświadczeniu o zarobkach
Najbardziej podoba mi się sposób kontroli automatów o niskich wygranych -trzeba przyjść i powiedzieć że się przyjdzie kontrolować a następnie znowu przyjść i kontrolować.

Ostatnia edycja:
Przeczytałem na stronie WSSC iż Szef SC na spotkaniu z Solidarnością podał datę: 1 marca 2009. To już kolejna data ale czy realna :confused:

Szef SC na spotkaniu z Solidarnością podał datę 1 marca 2009r. to juz kolejny termin ale czy realny:confused:.

Ludziska zaczynajmy STRAJK,bo obudzimy się w Lipcu z taką samą pensyjką i nowymi obietnicami.
W tym roku też mieliśmy dostać o wiele mniej.... dopiero strajki w "cudowny" sposób spowodował że w budżecie znalazły się pieniądze na te marną 500 zł podwyżke. Teraz dojdzie do tego że nawet tych 500, a raczej koło 400 zł nie zobaczymy( bo wiadomo że muszą odliczyć stażowe,nagrody itp. od tych obiecanych).
Trzeba jasno powiedzieć że cały czas robią nas w balona i jak narazie nic tego nie zmieni!!!
Już niedługo nikt się nie przejmie groźbą straju. SSC wystąpił z prosbą do KG SG o przeszkolenie funkcjonariuszy SG do odpraw celnych( to nie żart i nie fikcja tylko modernizacja SC w wydaniu SSC).

Back
Do góry