Ile od stycznia,ile od lipca...

tak sobie czytam te posty i proponuje wam albo się zwolnić albo zaprzestać żenujących dywagacji na temat kto ile dostane za ściemę w biurze od 07:30 do 15:30 i czy będzie miał wcześniejsza emeryturę (bo kiedyś robił na granicy) oraz czy nowe związki są ok czy nie. Prawda jest taka że żadna służba mundurowa strukturą nie odpowiada Służbie Celnej (20% ludzi na ulicach 80% merytorycznych) Granica wschodnia - np. po co komuś broń na przejściu granicznym skoro kolce i tak obstawia SG? (będzie strzelał na pasie?). Funkcjonariusze pełniący tam służbę nie mają nawet przeszkolenia z ŚPB jak się zaczną egzaminy sprawnościowe, psychotesty, obowiązkowy WF i badania lekarskie to się okaże, że już nie chcą ŚPB a co dopiero broni itp. Alternatywa - zawsze można się przenieść do Policji- mniejsza kasa a zagrożenia większe niż oblanie się kawą w biurze ! ale mają wszystkie uprawnienia o które tak walczymy - OP czeka (białe kaski)!.MASAKRA

Młodego po szkołach przyjemnie posłuchać

Ostatnia edycja:
tak sobie czytam te posty i ......... Granica wschodnia - np. po co komuś broń na przejściu granicznym skoro kolce i tak obstawia SG? (będzie strzelał na pasie?). Funkcjonariusze pełniący tam służbę nie mają nawet przeszkolenia z ŚPB jak się zaczną egzaminy sprawnościowe, psychotesty, obowiązkowy WF i badania lekarskie to się okaże, że już nie chcą ŚPB a co dopiero broni itp. ........... .
BRAWO popieram!!!!
Zabierzmy broń wszystkim pełniącym służbę na pasie (SG również) bo po co? Będzie strzelał na pasie?

Ostatnia edycja:
Oby nie wyszło JAK ZAWSZE:(

Oczekujecie uległej postawy MF, a nie potraficie się z innymi ZZ dogadać, każdy ZZ ciągnie w swoja stronę i w ten sposób nigdy nic nie osiągnięcie.

Jaki interes ma ZZ celnicy PL, aby poprzez blokowanie reformy działać na niekorzyść swoich członków (większość, to funkcjonariusze na wschodzie - na granicy), których nie będzie dotyczyć UCYWILNIENIE, ALOKACJA. (może chodzi o ochronę członków opolskich?)

Czy złym jest, że Kadra będzie wreszcie zarabiać godnie za swoją pracę? Przecież Sam pan był za opcją dania największych podwyżek w tym roku kadrze kierowniczej w izbie opolskiej.

Ochrona i bezpieczeństwo, to jest jeszcze do dopracowania i na pewno SSC zrobi wszystko, aby wypracować wspólnie ze ZZ optymalną wersję ostateczną.

Represje, obowiązki większe niż w innych służbach mundurowych? Czy zdaje Pan sobie sprawę, co Pan pisze?

PS Do Kangura - Kogo zdradziłem? Siebie? Służbę? SSC? Ciebie?

Szkoda, że nie ma wyświetlanych adresów IP, bo wtedy okazałoby się, ile osób tak naprawdę popisuje się na forum (ja mam proxy:))

Castor Troy2 - miało byc 500 ja mialem 220 (w zaokrągleniu do góry), a teraz czytam ze ci co pacyfikowali tamten protest jako gift dostaną bonusik - marny tysiączek (albo i wiecej ) na lapkę miesiecznie. jezeli jesteś naprawdę rozsadnie myslacym czlowiekiem a nie szpiclem, to przeanalizuj tylko te dwie sprawy ktore napisałem

Robią nas w bambuko:D ale o ile mnie pamięć nie myli SSC napisał że chce mieć w Służbie.....ludzi którzy akceptuję dzisiejsze realia ( czytaj wynagrodzenie) i chcą za takie a nie inne pieniążki pracować . A więc wyjścia są 3 :
1) Brak akceptacji ZWOLNIJ SIĘ
2) Brak akceptacji ZWOLNIENIE LEKARSKIE
3) Brak akceptacji MORDA W KUBEŁ:D

Oczekujecie uległej postawy MF, a nie potraficie się z innymi ZZ dogadać, każdy ZZ ciągnie w swoja stronę i w ten sposób nigdy nic nie osiągnięcie.

Niebawem powinno dojść do spotkania wszystkich ZZ. Poza tym nie oczekujemy uległości MF, ale merytorycznego podejścia, analizy sytuacji pod kątem korzyści dla Państwa i wdrożenia takich rozwiązań, które będa lepiej służyć Państwu.

Jaki interes ma ZZ celnicy PL, aby poprzez blokowanie reformy działać na niekorzyść swoich członków (większość, to funkcjonariusze na wschodzie - na granicy), których nie będzie dotyczyć UCYWILNIENIE, ALOKACJA. (może chodzi o ochronę członków opolskich?)

Znajdź celnika z granicy, który tak jak Ty popiera tę "reformę". Większość z granic otrzyma 200zł DODATKU, kosztem uposażenia zasadniczego, które ze względu na niskie zwartościowanie przez MF stanowisk służby na pasach granicznych, może oznaczać brak wzrostu uposażenia zasadniczego lub tylko minimalną jego regulację.
Nie zwiększy się natomiast ani trochę bezpieczeństwo a ochrona prawna tylko w jednym aspekcie, a to jest o wiele za mało.

Czy złym jest, że Kadra będzie wreszcie zarabiać godnie za swoją pracę? Przecież Sam pan był za opcją dania największych podwyżek w tym roku kadrze kierowniczej w izbie opolskiej.

Ze względu na olbrzymią rotacyjność na stanowiskach kierowniczych w SC, kadra powinna otrzymywać przechodni dodatek funkcyjny. Moim zdaniem należy jednak wprowadzić mechanizmy, które zabezpieczą nas przed windowaniem sobie właśnie uposażeń przez kadrę, a takich brak jest w projekcie "reformy". Równolegle z ostatnim podziałem podwyżek, w Opolu wprowadzono zabezpieczenia i tak sformułowano angaże, aby w przypadku odwołania dyrekcja mogła odebrać uposażenie do wysokości takiej jaka jest na stanowisku, na które jest przenoszony odwoływany przedstawiciel kadry. To byl warunek sine qua non przy ostatnich podwyżkach. W niektórych przypadkach kadra otrzymała wyże uposażenie, bo mieli np. niższe od m.k.c. Utracą jednak te uposażenia, na zasadch j/w z chwilą ew. odwołania.

Ochrona i bezpieczeństwo, to jest jeszcze do dopracowania i na pewno SSC zrobi wszystko, aby wypracować wspólnie ze ZZ optymalną wersję ostateczną.
Do niedawna SSC wysyłał nas w tej kwestii do Biedronki, ostatnio jakby zrozumiał, że jest jednak z tym problem i wykonał pierwszy ruch - wysłał pismo do MSWiA. Mamy nadzieję, ze słucha ii będzie wdrażał dalsze nasze pomysły w tej kwestii.

Represje, obowiązki większe niż w innych służbach mundurowych? Czy zdaje Pan sobie sprawę, co Pan pisze?

Czytał Pan w ogóle projekt???? Są już naprawdę wszystkie przepisy jeżeli chodzi o obowiązki i rygory służby sensu largo skopiowane z innych służb. Niestety, w wielu przypadkach powyższe jest jeszcze zaostrzone na niekorzyść funkc. celnych, jeszcze bardziej niż w innych służbach
Poczytaj uważnie projekt i porównaj z np. ustawą o SG

"Znajdź celnika z granicy, który tak jak Ty popiera tę "reformę". Większość z granic otrzyma 200zł DODATKU, kosztem uposażenia zasadniczego, które ze względu na niskie zwartościowanie przez MF stanowisk służby na pasach granicznych, może oznaczać brak wzrostu uposażenia zasadniczego lub tylko minimalną jego regulację. "

Beneficjentami będzie głównie granica, więc dlaczego mieliby być przeciwni reformie?
Co do wartościowania, to problem tkwi w tym, że w izbach chcą większość stanowisk wysoko zaszerzeregować, a UC i OC nisko (cały czas tak było).
Znajdę natomiast wielu przeciwników reformy z izb wewnętrznych, którzy czytając projekty (mają na to czas w pracy) zdają sobie sprawę, że moga nie dostać podwyzki przez 2 lata (kominiarze) a może nawet i będą musieli zacząć pracować:)

"Są już naprawdę wszystkie przepisy jeżeli chodzi o obowiązki i rygory służby sensu largo skopiowane z innych służb. Niestety, w wielu przypadkach powyższe jest jeszcze zaostrzone na niekorzyść funkc. celnych, jeszcze bardziej niż w innych służbach
Poczytaj uważnie projekt i porównaj z np. ustawą o SG"

Może jakieś przykłady, albo po co?

Ta reforma nie po to jest wprowadzania, aby polepszyć tym, co mają już dobrze. Jeżeli nie zostanie przeprowadzona w przyszłym roku, to ja i kilku moich znajomych podziękujemy za te kilka lat pracy, no cóż, nie w najlepszych warunkach, ale w przeciwieństwie do służb podległych pod MSWiA mogliśmy czasami się odezwać i przedstawić swoje zdanie. Jeszcze mamy jakiś wpływ na to, co z nami będzie w przyszłości, ale czy tak bedzie zawsze?

Napisał Castor Troy:
"Beneficjentami będzie głównie granica, więc dlaczego mieliby być przeciwni reformie?"

A na jakiej podstawie tak twierdzisz, przecież większośc stanowisk w OC wew. jak i granicznych jest nisko zwartościowanych.
Beneficjentami niby czego innego miałaby być wg Ciebie granica? Wyjaśnij proszę.
Ww. wpisy nie oznaczają, że jestem przeciwnikiem wartościowania. Nie zamierzam jednak wspierac MF w sztucznym wartościowaniu stanowisk, bo tak do tej pory to robili - vide koncepcje odwróconych piramid, z narzuconą odgórnie liczbą poszczególnych kategorii.

Dlaczego nie chcesz, abym podawał przykłady bardziej rygorystycznych przepisów niż w innych służbach? Czy nie czytałeś jednak projektu?
Ta "reforma" nie przyniesie nic dobrego przeciętnemu celnikowi.

CHCĘ ZAUWAŻYC, ŻE DYSKUTUJEMY NIE NA TEMAT, GDYŻ BEZ TEJ "REFORMY" SPOKOJNIE W DRODZE ROZPORZĄDZEŃ LUB NAWET BEZ NICH MOŻNA DOKONAC SENSOWNEGO ROZDYSPONOWANIA ŚRODKÓW FINANSOWYCH I ZACZĄC W KOŃCU NAPRAWIAC MNÓSTWO ABSURDÓW PŁACOWYCH, KTÓRE FUNKCJONUJĄ W NASZEJ SŁUŻBIE. Można nadto zrobic to od stycznia a nie tak jak chce MF w połowie roku - niestety nie ma gwarancji, mimo usytnych zapewnień ze strony SSC, że będzie wyrównanie, bo ktoś w trakcie roku budżetowego może przekonac jednak Ministra Finansów do innego wydatkowania tych oszczędności.

REASUMUJĄC. BRAK PEŁNYCH PODWYŻEK OD STYCZNIA TO WYŁĄCZNIE WIDZIMISIĘ MF.
ABY SENSOWNIE ROZDYSPONOWAC PEŁNE ŚRODKI JUŻ OD STYCZNIA 2009 NIE TRZEBA WDRAŻAC ŻADNEJ USTAWY.
UZALEŻNIENIE WYPŁATY PEŁNYCH ŚRODKÓW OD WDROŻENIA USTAWY TO TO TYLKO TAKI INFANTYLNY WYBIEG, TAKI ZWYKŁY PROSTY TANI CHWYT MF.
CHCĄ NAS PÓŹNIEJ STRASZYC, ŻE ŚRODKI PRZEPADNĄ JEŚLI NIE WEJDZIE W ŻYCIE USTAWA, ALE TAK NAPRAWDĘ TO JEST WYMYŚLONA SZTUCZKA, KTÓRA MA TYLKO POMÓC WDROŻYC "REFORMĘ".
JEŚLI NATOMIAST PRZEZ UPÓR MF ŚRODKI PRZEPADNĄ, WINĄ ZA TO OBARCZYC NALEŻY TO SAMO MF.

Prawdziwa reforma winna wejśc w życie z półrocznym opóźnieniem, tzn. od 2010, wraz z nowym budżetem i winna zawierac docelowy kształt służby i zabezpieczone nań środki finansowe w prowizorium budżetowym(oczywiście środki zagwarantowane w uchwale modernizacyjnej na 2009 mogą byc rozdzielone bez żadnej reformy już od stycznia)

Czy wytrzymasz te pół roku mój drogi CatorTroy, czy wolisz dac sie oszukac po raz drugi, tak samo jak po wczesniejszym proteście sprzed dekady?

Ostatnia edycja:
Pozwolę sobie tylko zauwazyć że w przyszłym roku może być problem z zapięciem budżetu i w kazdej chwili możemy usłyszeć za rok , za dwa bo recesja kryzys itp.

Więc proszę bardzo o popis Szanownego Przewodniczącego i przykłady, do których się Pan odnosi. Proszę pamiętać o rozporządzeniach wykonawczych, wyrokach TK itp.

Oczywiście jak będzie KUPA, to winne będzie tylko MF:) ale obłuda!!!

Postarajcie się, aby wszystkie ZZ mówiły jednym głosem, włacznie z IF,JS, BS,SS,RA,AC to moze się cos uda, a tak, to tylko walka o dusze, którą wygra MF, i bedzie to definitywny koniec ZZ w SC.

Więc proszę bardzo o popis Szanownego Przewodniczącego i przykłady, do których się Pan odnosi. Proszę pamiętać o rozporządzeniach wykonawczych, wyrokach TK itp.

Oczywiście jak będzie KUPA, to winne będzie tylko MF:) ale obłuda!!!

Postarajcie się, aby wszystkie ZZ mówiły jednym głosem, włacznie z IF,JS, BS,SS,RA,AC to moze się cos uda, a tak, to tylko walka o dusze, którą wygra MF, i bedzie to definitywny koniec ZZ w SC.

Nie wazne kto wygra, wazne, ze my przegramy.

Drogi Castor Troy.

Wychwalasz na forum "reformę" rzucając kilka niczym nie popartych stwierdzeń, których albo nie ma w przygotowanej "reformie" albo można wdrożyć bez tej "reformy".

Zanim podam Ci kilka przykładów, które ostatecznie zdecydowałeś się jednak poznać - to dobrze, że chcesz zapoznać się z projektem, odpowiedz proszę najpierw na jedną tylko tezę, którą bez podstawy stawiasz.

Piszesz mianowicie, że "Beneficjentami będzie głównie granica, więc dlaczego mieliby być przeciwni reformie?"
Wyjaśnij nam czym to uzasadniasz i odnieś się proszę do tego co napisałem już w tej kwestii powyżej, a ja następnie zobowiazuję się przedstawić Ci kilka przykładów, o które poprosiłeś.

Drogi Castor Troy.

Wychwalasz na forum "reformę" rzucając kilka niczym nie popartych stwierdzeń, których albo nie ma w przygotowanej "reformie" albo można wdrożyć bez tej "reformy".

Zanim podam Ci kilka przykładów, które ostatecznie zdecydowałeś się jednak poznać - to dobrze, że chcesz zapoznać się z projektem, odpowiedz proszę najpierw na jedną tylko tezę, którą bez podstawy stawiasz.

Piszesz mianowicie, że "Beneficjentami będzie głównie granica, więc dlaczego mieliby być przeciwni reformie?"
Wyjaśnij nam czym to uzasadniasz i odnieś się proszę do tego co napisałem już w tej kwestii powyżej, a ja następnie zobowiazuję się przedstawić Ci kilka przykładów, o które poprosiłeś.
Żal to czytać, z pełnym szacunkiem Panie SS. Ale ile Pan przed tym wpisem wypił????

Dziękuję za pierwszy Twój merytoryczny wpis, Panie Kangur.:rolleyes:
Jeżeli zechce Pan włączyć się w dyskusję na temat "reformy", zapraszam.
Na SPAM nie będę więcej reagował, no chyba że poprzez czynność związaną z porządkowaniem forum.

Ja o nic nie proszę:)
Skoro twierdzi Pan, że pewne zapisy są bardziej restrykcyjne, to Pan powinien się poczuwać do przedstawienia dowodu, a nie uzależniać tego od moich wyjaśnień. To Pan wysuwa tezy, które wypadałoby przynajmniej próbować uprawdopodobnić, ale aby to zrobić trzeba bardzo dużo czasu stracić na analizę przepisów, co nie jest wcale przyjemne.

Musimy wreszcie zrozumieć, że najważniejsza jest granica i jej szczelność i tam zgodnie z planem pójdzie największa kasa (sprzęt, inwestycje). Zniknęła gdzieś nazwa dodatku granicznego, ale nie wydaje mi się, żeby wszystkie komórki zgłoszeń celnych dostały te 204 zł, a co będzie z wartościowaniem? Czas pokaże:(

PS Panie Sławku, gdyby Pan był w komisji weryfikacyjnej jak oceniłby Pan Swoje stanowisko w porównaniu z pracą na pasie/wzp/oc?

Wszyscy chcieliby być ekspertami, ale czy tak jest/musi być/będzie?

Musimy wreszcie zrozumieć, że najważniejsza jest granica i jej szczelność i tam zgodnie z planem pójdzie największa kasa (sprzęt, inwestycje).

Zgadzam się w 100%

PS Panie Sławku, gdyby Pan był w komisji weryfikacyjnej jak oceniłby Pan Swoje stanowisko w porównaniu z pracą na pasie/wzp/oc?

Bardzo dobre pytanie...należałoby je skierować do wszystkich fachowców co TIRa w TV tylko widzieli

Wszyscy chcieliby być ekspertami, ale czy tak jest/musi być/będzie?

Oby tak nie było...bo ekspert w OC do plombowania się jedynie nadaje - a i to trzeba umieć

Ja pracuję w OC. Pracowałem na granicy na pasie, w RKP, byłem w kilku firmach na kontroli, kilka lat pracowałem w orzecznictwie, prowadziłem post. karne, nawet jeszcze wtedy jak UC orzekał, byłem na kilku rozprawach w sądzie, pracowałem w ref. reguł pochodzenia i parę jeszcze drobiazgów.

Jak to zwartościować? W wielu z ww. komórek znalazłem się wskutek dzialań organu państwowego - reorganizacja, przeniesienia, itp.
Czy wartościowanie winno uwzględniać dotychczasowy przebieg słuzby, czy tylko stanowisko na którym obecnie ktoś się znajduje, bardzo często przeniesiony tam siłowo.
W takiej sytuacji jest nas bardzo dużo. Jak wartościować coś takiego?

Castor Troy.
To Ty zacząłeś wychwalać "reformę".
Ja odniosłem się w moich kilku postach do Twoich hipotez.

Odnieś się proszę chociaż do jednej swojej hipotezy, uzasadnij ją jakoś, a otrzymasz te kilka przykładów, które są widoczne gołym okiem, trzeba tylko przeczytać np. ustawe o SG i nasz, ups przepraszam MF-u projekt.

Napisałeś na razie o sprzęcie i inwestycjach. Wyjaśnij nam proszę w jaki sposób ma to poprawić status celnika z granicy.
Podpowiem Ci, że MF chce wydać dużo pieniążków na sprzęt do prześwietlania. To cieszy, tylko czy biorą pod uwagę to, że całkiem sporo nowoczesnego sprzętu stoi już dzisiaj na wielu przejściach i jest praktycznie nie używana. Miałem okazję przekonać się o tym na własne oczy i posłuchać relacji na ten temat od funkcjonariuszy z kilku przejść.

JTo cieszy, tylko czy biorą pod uwagę to, że całkiem sporo nowoczesnego sprzętu stoi już dzisiaj na wielu przejściach i jest praktycznie nie używana.
Zgadza się...a dlaczego? Bo takie sprzęt kosztuje kupę pieniędzy i nikt ewentualnie nie chce być obciążony kosztami (np. upadek, uszkodzenie mechaniczne itp.)

Ludzi bardzo interesują zarobki. Może ktoś napisze coś o pensjach na 2009 dla:
młodszego kontrolera, kontrolera, starszego kontrolera itp.

Back
Do góry