Ile od stycznia,ile od lipca...

marhaba

Użytkownik
Punkty reakcji
2
Rozpoczynam nowy temat , gdyż sądzę , że większość użytkowników tego forum jest głównie zainteresowana kwestią finansową planowanych modernizacji i przemian.
W związku z tym proszę o zamieszczanie wszelkich info lub przecieków odnośnie tego ile więcej przeciętny fizol od tłuczka otrzyma od stycznia i od czerwca-lipca na łapkę oraz czy będzie wyrównanie za pierwsze 6 miesięcy przyszłego roku.Jeśli wszystko dobrze rozumiem to w styczniu dostaniemy 3% inflacji + 2% podwyżki czyli średnio jakieś 125 PLN do rączki.O ile w lipcu zostaną uruchomione jak to szumnie sie nazywa środki finansowe to podejrzewam , że nie zobaczymy żadnego wyrównania za pierwsze 6 miesięcy (ciekawe gdzie podzieją się te pieniądze bo w projekcie budżetu są chyba zaplanowane na cały rok a nie na pół?)Co ze wrostem mnożnika?,co z dodatkami? etc,itd,itp.
Jeżeli macie jakąś wiedzę to podzielcie się nią z użytkownikami tego forum.:D

1. Całe pieniążki zawarte w uchwale modernizacyjnej mogą być nam wypłacone od stycznia, ale MF tak to sobie sprytnie wymyślił i całkowicie bez uzasadnienia uzależnia podwyżki od wejścia w życie ustawy, abyśmy na pewnym etapie czekali z utęsknieniem i prosili o jaknajszybsze wdrożenie "reformy" a wraz z nią kasy.
Czyli od stycznia jedynie zmiana kwoty bazowej.

2. Co dostanie z chwilą wejścia w życie "reformy", czyli gdzieś z połową roku, jak to ująłeś przeciętny funkcjonariusz od stempla?
Dostanie 200zł RUCHOMEGO DODATKU i być może 0zł podwyżki uposażenia zasadniczego albo max jakieś kilkadziesiąt złotych podwyżki uposażenia zasadniczego.
DLACZEGO?
Bo zapowiedziano wartościowanie, a przeciętny funkcjusz od stempla(praktycznie cały OC), ale także większość SNP i wiele więcej stanowisk służby zaliczona zostanie do KATEGORII C, przepraszam już została zaliczona, bo odwrócone piramidki zawierające wartościowanie stanowisk już dawno były wysyłane do MF i choć MF twierdzi, że tamte stare piramidki się nie liczą, to na żadne większe zmiany w tym zakresie nie ma co liczyć. No chyba, że odstąpią od wartościowania.

3. Kosztem tej niskiej regulacji uposażenia zasadniczego w kategorii C dostaną oczywiście inni zakwalifikowani do B i A. Tak więc kadra kierownicza może liczyć na kilkaset złotych regulacji uposażenia zasadniczego, wyższa kadra nawet może więcej, plus do tego każdy z nich może liczyć na dodatek funkcyjny, który średnio wyniesie 500-600zł.

Tak to na razie wygląda w świetle tego co zaprezentowało nam MF. Wydaje się, że kolejny protest jest pewny, to tylko kwestia czasu.

Sławku jeśli się mylę to mnie naprostuj:teraz przy mnozniku 1,3 1,4 zarabiam 2500,- od stycznia mnoznik 2,50 czy ja dostane na rękę 4800,-????????????Cos mi to za różowo wygląda.:eek:

Ludziska zaczynajmy STRAJK,bo obudzimy się w Lipcu z taką samą pensyjką i nowymi obietnicami.
W tym roku też mieliśmy dostać o wiele mniej.... dopiero strajki w "cudowny" sposób spowodował że w budżecie znalazły się pieniądze na te marną 500 zł podwyżke. Teraz dojdzie do tego że nawet tych 500, a raczej koło 400 zł nie zobaczymy( bo wiadomo że muszą odliczyć stażowe,nagrody itp. od tych obiecanych).
Trzeba jasno powiedzieć że cały czas robią nas w balona i jak narazie nic tego nie zmieni!!!

Ostatnia edycja:
Dla mnoznika 2,5

Sławku jeśli się mylę to mnie naprostuj:teraz przy mnozniku 1,3 1,4 zarabiam 2500,- od stycznia mnoznik 2,50 czy ja dostane na rękę 4800,-????????????Cos mi to za różowo wygląda.:eek:

nie. mnożnik 2,50 to mnożnik kwoty bazowej (teraz jest 1,919). a ten który podajesz to mnożnik dla twojego stanowiska (te widełki, które maja być zlikwidowane).

Po co wycierać sobie twarz Panami i Paniami ze wschodniej granicy, nie wiem dlaczego tylko Ci celnicy mają "pracować" dla dobra ogółu? Zróbmy sobie w całej Polsce tydzień wolnego i sprawa załatwiona :D

mnożnik 2,5 ALE % czyli 62,5 PeLeNów z 2500 pod warunkiem , że te 2500 to kwota bazowa (zasadnicza - podstawa) bez wysługi , stażowego
weź se Stary z paska pensję zasadniczą * 2,5 %
masz wynik wzrostu wskaźnika (kiedyś nazywanego inflacyjnym)
to będzie kwota brutto
przelicz na netto i wyjdzie ci..... to co na rękę czyli jakieś 12-14 browarów :D miesięcznie

to fuckt, ale zapomniałeś dodać, że o ile ma to być bankowo 14 browców, to zakupy należy zrobić w biedronce po promocyjnej cenie :D

A kto wierzy w podwyżkę?

Mówią o podwyżkach w ustawie ale wirtualnych chyba? Może będą od stycznia, może od lipca, może wogóle. Może 100 PLN- może 500 PLN.

A co się stanie jak nie wypłacą podwyżki?
Odpowiadam: nic się nie stanie.

Po styczniowym zrywie miało być super, a po pół roku wszystko wróciło do punktu wyjścia. Pełen szacunek dla osiągnietych wtedy wyników, bo pewnie tej 500zł podwyżki wogóle by nie było :( I ludzie dalej by pracowali za mniejszą pensję.

tak dalej być nie może

Przecież my sami siebie nie szanujemy, dając tak sobą cały czas pomiatać. Służba Celna wykonuje kawał dobrej roboty dla państwa i tego nikt nie kwestionuje, żadna władza, bo wiedzą, że tak jest. Do tego jest nas tak niewielu, a zarabiamy jak pasterze!!!
Jeśli od nowego roku nie dostanę parę stów podwyżki i nie rzucę tej roboty w diabły to jak mam spojrzeć potem w lustro?:eek: Zobaczę frajera, albo nieudacznika. Tak przecież się nie da...

Gniew

We mnie już narasta gniew na myśl, że góra znowu chce nas oszukać. Wygląda na to, że próbują więc lepiej niech się przygotują na styczeń. I niektórym sondaże polecą na łeb... za obietnice bez pokrycia.

Kasa po równo-ŹLE;
Kasa nie po równo - ŹLE;
Równanie kominów -ŹLE;
Nie równanie kominów - ŹLE;

Przeczytajcie projekty, przeanalizujcie je, jeżeli macie coś do powiedzenia poza NIE BO NIE, to bardzo proszę, ale nie straszcie akcją protestacyjną, bo sami się tylko nakręcacie a i tak nic z tego nie będzie.

Chcecie mieć cały czas taki bałagan jak teraz, to zablokujcie reformę, tylko nie mówcie, że robicie to dla dobra służby, czy funkcjonariuszy, tylko po to aby utrzymać obecny stan, który dobry jest tylko dla kilkunastu procent załogi.

Nie siejcie złej propagandy, bo gorzej być nie może, a może jednak może:(, więc jeżeli chcecie się o tym przekonać, to piszcie dalej takie bzdury nie poparte żadnymi merytorycznymi argumentami, podtrzymujcie cały czas napięcie, aż "gumka" pęknie i co wtedy powiecie funkcjonariuszom? Że chcieliście lepiej, więcej ale nie wyszło?

Nie można mówić NIE BO NIE nie przedstawiając własnych propozycji. Konkretów, a nie powtarzanych od lat sloganów o tym, żeby było lepiej, dostatniej i łatwiej.

Kasa ma być za wykonywana pracę, a nie za to, że ktoś kiedyś był derektorem, naczelnikiem itp, a teraz robi to, co mkc, ale za 3 razy większe pobory, wiec nie oczekujcie, że podwyzki będa od stycznia dla wszystkich i po równo. Wystarczy, że na inflacyjnym kominiarze znowu dostaną dużo więcej od reszty, ale później moga długo oczekiwać na podwyżkę, no chyba, że za dwa lata znowu inflacyjne:)

Chcecie normalności w służbie, więc trochę cierpliwości. Same ZZ mogą sobie strzelić baranka i wciskać ciemnotę pod publiczkę i nigdy nic nie zrobią. Jest wola na górze do zmian i od nas zależy, czy to się uda, czy nie.

Ostatnia edycja:
"NIE BO NIE" to domena MF. Odsyłam proszę do przełomu marca/kwietnia kiedy to w Świdrze próbowaliśmy przedstawić MF co winna zawierać prawdziwa reforma naszej formacji, aby nadać jej docelowy kształt.
Wtedy niestety spotkaliśmy się z właśnie z taką reakcją - NIE BO NIE na większość zgłosznych przez nas uwag.
Co powinna zawierać reforma, jest więc przez nas prezentowane od początku, vide np. pismo do Premiera
http://zz.celnicy.pl/tekst-148.html
a to tylko jedno z wielu wystąpień w tym przedmiocie.

Nie dajmy się oszukać tak jak 10 lat temu, sytuacja jest bowiem analogiczna, też jesteśmy po wielkim proteście i podobnie jak wtedy jesteśmy manipulowani i zwodzeni. Jedyna różniaca jest taka, że teraz nie ma nawet żadnego POROZUMIENIA, żadnej chociażby namiastki jakichkolwiek gwarancji ze strony rzadowej.

My nie mamy zamiaru zgodzić się na kolejną bezkosztową alokację, ucywilnienie w tej wersji, represje jeszcze większe w wielu miejscach niż w innych służbach, podwyżki głównie dla oficerów i pozostałej kadry, na brak rozwiązań zwiększających bezpieczeństwo i ochronę prawną, brak restytucji praw w przypadku uniewinnienia, przy jednoczesnym braku jakichkolwiek praw innych służb.

Jeżeli Ty chcesz to zrobić, to proszę uświadom nas czym się kierujesz, co takiego korzystnego dla nas jest w tym projekcie?

Ostatnia edycja:
do Castora

Castor Troy wyraźnie, jako przedstawiciel SSC mówi: siedźcie cicho i liczcie na ochłąpy z Pańskiego stołu. Oczywiście ubiera to w ładne słowa, ale cel jest jasny. Ile ci płacą zdrajco?????

Castor Troy2

W jednym się nie mylisz na pewno, że taki stan jaki dzisiaj mamy w SC, pasuje tyko niewielkiej części z nas. Są to przeważnie oprócz kadry kierowniczej, ale też nie całej, lenie, i jak już kiedyś powiedziałem pozoranci pracy.
Tylko pytanie, czy nowa ustawa to zmieni? I czy większość z nas, czyli ludzi uczciwych i rzetelnie wypełniających swoje obowiązki, a zarabiających marne grosze dostanie jakąś treściwą podwyżkę? I nie chodzi o jakieś wirtualne 500, po którym w realu zrobi się 200. Tylko o podwyżkę adekwatną do naszej pracy, do innych służb, i oczywiście do obecnych cen.
Czy to nam obieca nasz boss, a zagwarantuje ustawa, czy rozporządzenia?

tak sobie to czytam........

tak sobie czytam te posty i proponuje wam albo się zwolnić albo zaprzestać żenujących dywagacji na temat kto ile dostane za ściemę w biurze od 07:30 do 15:30 i czy będzie miał wcześniejsza emeryturę (bo kiedyś robił na granicy) oraz czy nowe związki są ok czy nie. Prawda jest taka że żadna służba mundurowa strukturą nie odpowiada Służbie Celnej (20% ludzi na ulicach 80% merytorycznych) Granica wschodnia - np. po co komuś broń na przejściu granicznym skoro kolce i tak obstawia SG? (będzie strzelał na pasie?). Funkcjonariusze pełniący tam służbę nie mają nawet przeszkolenia z ŚPB jak się zaczną egzaminy sprawnościowe, psychotesty, obowiązkowy WF i badania lekarskie to się okaże, że już nie chcą ŚPB a co dopiero broni itp. Alternatywa - zawsze można się przenieść do Policji- mniejsza kasa a zagrożenia większe niż oblanie się kawą w biurze ! ale mają wszystkie uprawnienia o które tak walczymy - OP czeka (białe kaski)!.MASAKRA

Back
Do góry