a kto tu pisze że doświadczenie jest nieważne albo że najważniejsze jest wykształcenie?
czytać, czytać, czytać
nie tędy droga, tytuł magistra na państwowej uczelni to nie papierek, studia naprawdę rozwijają, dają okazję poznania wielu czasami niesamowicie mądrych ludzi, pozwalają dowiedzieć się o wielu rzeczach, o których w codziennym biegu pewnie byś się nie dowiedział, pozwalają ze zrozumieniem czytać np. akty prawne i komentarze do nich, spróbuj - zobaczysz, oczywiście tytuł magistra na państwowej uczelni nie jest GWARANCJĄ posiadania szerszej od innych wiedzy, ale tym bardziej taką gwarancją nie jest staż - niepotrzebne są twoje wpisy umniejszające wagę wykształcenia, ale rozumiem że piszesz o czymś, o czym nie masz pojęcia, a w rewanżu mogę ci się przyznać. że wielokrotnie musiałem się wstydzić za "ekspertów" młodszych bez wykształcenia, z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem, którzy nie potrafili zrobić najprostszego arkusza, sporządzić prostego pisma czy opowiadali ludkom niestworzone historie, nie mające nic wspólnego ze stanem prawnym
ochłoń - ani wykształcenie, ani doświadczenie ani stanowisko czy stopień, nie są GWARANCJĄ posiadania wiedzy i umiejętności, ale to nie oznacza, że wykształcenie czy doświadczenie nie powinno mieć znaczenia
w tym właśnie sęk, zeby stołków było jak najmniej, żebyśmy zajęli się służbą a nie kierowaniem, żeby tych kierujących było jak najmniej, a ci którzy służą, czynili to na jasnych, przewidywalnych i równych dla wszystkich zasadach
w okresie międzywojennym:
Ostateczna organizacja straży celnej wyglądała następująco:
- Dyrekcja Ceł Warszawa - 3 Inspektoraty S.C., 35 wyższych i 833 niższych funkcjonariuszy S.C.
- Dyrekcja Ceł Wilno - 1 Inspektorat S.C., 12 wyższych i 252 niższych funkcjonariuszy S.C.
- Dyrekcja Ceł Poznań - 10 Inspektoratów S.C., 86 wyższych i 2683 niższych funkcjonariuszy S.C.
- Dyrekcja Ceł Mysłowice - 3 Inspektoraty S.C., 37 wyższych i 1045 niższych funkcjonariuszy S.C.
- Dyrekcja Ceł Lwów - 8 Inspektoratów S.C., 70 wyższych i1914 niższych funkcjonariuszy S.C.
czyli - na ogółem 6967 - tylko 240 wyższych funkcjonariuszy
to tak na szybko - dla zachowania proporcji dzisiaj wystarczyłoby ok 450 oficerów w CAŁEJ SC