Federacja ZZSC jeszcze istnieje ???

cat

Dobrze znany użytkownik
Punkty reakcji
2 627
Dziwi brak komentarza czy choćby ambiwalentnego odniesienia się wobec "sprawy" Pana Siwego przez Federację!
Takie milczenie wskazuje jedynie na pełną zgodę Federacji na stosowanie podobnych praktyk. Czy ktoś z Federacji nie odważy się zaprzeczyć jakiemuś "układowi" ze stroną rządową?
Jeżeli Federacja milczy w kwestii podstawowych praw pracowniczych i związkowych, to niech ktoś odpowie; NA CO MOŻE LICZYĆ ZWYKŁY, SZARY CELNIK ze strony Federacji ??? Niech mnie ktoś przekona, że nie mam racji, bo twierdzę: NA NIC !!!

Federacja istnieje i ma się dobrze:mad:
Ponoć nawet 12 grudnia odbyła robocze spotkanie z SSC.
Katowicki związkowy bonzo rozesłał sprawozdanie? relacje? meldunek ze spotkania.
Ja tego nie widziałem, nie czytałem, bo ... nie tykam.

federacja

Federacja była , jest i będzie obłudna . Myślę , że pełni rolę taką jak za czasów głębokiej komuny pełniły związki zawodowe . Były głęboko oddane władzy . Nic nie robiły w sprawie własnych członków . Ludzie jeśli jeszcze jesteście w tych związkach obudźcie się .

Cudowna współpraca Federacji z szefem SC

Czym lepsza ta współpraca tym więcej zwiazków opuszcza naszą stareńką, kochanieńką Federacyję. Z niedawnych około 20 zostało może 8-9.

W ślad za szefem a jakże Dyrektorzy też chwalą sobie współprace z Federacyją za co wam dziękujemy panowie dyrektorzy bo z zagubionych związków federacyjnych mamy dzięki temu zachwalaniu kolejne wypisy.

Federacyjka nie reprezentuje nikogo, powtarzam nikogo z granicy. W Federacyjce w Zarządzie są osoby, które uczestniczyły i podpisywały alokację.

Teraz Federacyjka układa się z Szefem i szykuje nam coś jeszcze gorszego niż alokacja.

wklejam dobry artykuł z wssc

W <notatce> ( SC6/0681/636/SEQ/08/20120SC) możemy przeczytać komentarze i wyjaśnienia Jacka Kapicy dotyczące <Komunikatu> Związków Zawodowych z 20 listopada. Szef Służby Celnej przedstawia swój punkt widzenia dotyczący uwag związkowców.

Dużo miejsca w materiale zajmuje kwestia reprezentatywności załogi przez związki zawodowe ( ? ).

Pan Kapica, w sposób jednoznaczny i stanowczy wskazuje, że nie podziela poglądu związkowców dotyczącego faktu nie akceptowania reformy w przedstawionym kształcie przez ogół środowiska Służby Celnej – czyżby SSC robił jakieś badania, statystyki uzasadniające taką tezę ? Przytoczone w notatce stwierdzenie, że „temu też ma służyć również prowadzony przez dyrektorów izb celnych i naczelników urzędów celnych aktywny dialog z funkcjonariuszami” jest kłamliwe i śmieszne.

Po raz pierwszy ( nie pamiętam innego przypadku !? ) podany zostaje stopień tzw. „uzwiązkowienia” w naszej Służbie – w jakim celu ? W jaki sposób ilość osób należących do związków zawodowych ma przełożenie na akceptację ( brak akceptacji) projektu ustawy ? Chętnie poznamy ten algorytm Pana Kapicy ? Jakie znaczenie ma ilość związkowców dla jakości proponowanych rozwiązań i realizacją obietnic Rządowych ?

W omawianej notatce Federacja ZZSC ( pisałem o tym także tutaj ) przedstawiana jest jako mocny, liczący ok. 2300 dusz związek zawodowy – po raz kolejny śmiem wątpić w te statystyki ! jest to cyfra raczej historyczna niż faktyczna ! Biorąc pod uwagę lata 2006 /2007 oraz mnogość organizacji związkowych, które opuściły Federację ( ciekawe dlaczego ? ) ilość wydaje się być znacząco przesadzona .

Należy więc zastanowić się - w jakim celu SSC potrzebna jest tak liczna Federacja ZZSC ?

Czy dlatego, że Federacja ZZSC jako jedyna centrala związkowa popiera kierunek reform proponowany przez kierownictwo resortu ?

Jak zauważacie stawiam tutaj bardzo śmiałe tezy i liczę na merytoryczną dyskusję.

Liczę, że odezwą się przedstawiciele Federacji wskazując, które zapisy projektu ustawy popierają ( rozwiązania dla szeregowych funkcjonariuszy i pracowników ) i na czym polega ich rola w dialogu z Jackiem Kapicą . Jak SSC przekonał ich do dialogu – może inne związki zawodowe nie znają tej tajemnicy ?

W notatce pojawia się jeszcze jeden wątek, o którym do dzisiaj nie wiedziałem. Dla porządku zacytuję dosłownie : „Szef Służby Celnej zaznaczył, iż w perspektywie roku od dnia wejścia w życie ustawy ( od 2010r) każdy funkcjonariusz będzie przechodził test przydatności do służby – analogicznie do testów przydatności w innych służbach. W przypadku jego niezdania funkcjonariuszowi będzie proponowane przejście na etat cywilny w Służbie Celnej, bez rekompensaty przywilejów mundurowych ” – jakoś chyba nie doczytałem , w którym miejscu projektu ustawy jest o tym mowa ? Czy Federacja ZZSC nie dostrzega sKASowania kolejnej grupy funkcjonariuszy ?

admin_wssc

wklejam dobry artykuł z wssc
„Szef Służby Celnej zaznaczył, iż w perspektywie roku od dnia wejścia w życie ustawy ( od 2010r) każdy funkcjonariusz będzie przechodził test przydatności do służby – analogicznie do testów przydatności w innych służbach. W przypadku jego niezdania funkcjonariuszowi będzie proponowane przejście na etat cywilny w Służbie Celnej, bez rekompensaty przywilejów mundurowych ”

Każdy?
Funkcjonariusz, który kilka miesięcy temu był cywilem też?
Stopnie mają być dożywotnie. Czyli cywilem będzie np. generał SC??? w stanie spoczynku?
Cóż to będzie za test?? Wiadomo?
:eek:

Od dawna piszemy, że "ustępstwa" w kwestii ucywilnienia są spowodowane po pierwsze tym, że funkcjonariusze z tych referatów wyrażali licznie sprzeciw, co przedstawiali nam na piśmie i wysyłali bezpośrednio do MF i po drugie tym, że związki postawiły taki warunek brzegowy SSC odstępując od rozmów.

Ale, niestety piszemy też od dawna, że projekt ustawy przewiduje możliwość ucywilnienia z urzędu dowolnej liczby funkcjonariuszy już w trakcie obowiązywania ustawy, wystarczy zmienić rozporzadzenie.

Powyzszy cytat z SSC to tylko jeden z przykładów na taką możliwość.

Odnośnie danych podanych przez SSC na temat liczebności związków. dane te są niepełne, ale nim o tym napiszę poczekajmy aż SSC powie o tym pojutrze w Sejmie, bynajmniej mam nadzieję, że powie.

Rada Federacji ZZSC
Przewodniczący Federacji
Jacek Staniszewski

Informuję, że w dniu 02.12.2008r. Zarząd naszego Związku podjął uchwałę o wystąpieniu z Federacji w trybie niezwłocznym tj. – zgodnie ze Statutem Federacji - od dnia 01.03.2009r.
Niniejszym wnoszę o wykreślenie naszego Związku z listy członków Federacji.

Z poważaniem
PRZEWODNICZĄCY ZZFiPSC IC we Wrocławiu
Ryszard Margas

gniew Boży

Federacja to zwykli figuranci tzw. pożyteczni idioci. Nie rozwijam uzasadnienia bo szkoda energii.

Doszły mnie słuchy o kolejnym Związku pragnącym pożegnać KW Federacji.

Koleżanki i Koledzy z W-wy, Łodzi, Bielska, Katowic, Torunia, Rzepina, Kielc, bo tylko tyle organizacji zostało w Federacji, czy naprawdę odpowiada Wam to co wyprawia ostatnio KW Federacji????????

Podstawowym zadaniem ZZ jest obrona interesów pracowników i działanie na rzecz poprawy ich sytuacji ekonomicznej i społecznej /- tyle definicja - /.Organizację wycieczek na grzyby i klakierstwo różnej maści już przerabialiśmy. "WASZMOŚCIOWIE WSTYDU OSZCZĘDŻCIE" !​

Oświadczenie o powodach opuszczenia Federacji przez jedną z Organizacji.
Naprawdę warto przeczytać:
http://zz.celnicy.pl/tekst-239.html

Koleżanki i Koledzy z Izb w Rzepinie, Katowicach, Łodzi, Kielcach, UC Bielsko-Biała, Toruniu, Warszawie nie pozwólcie na to, aby trzech Jacków zepsuło na Komisjach sejmowych cały nasz trud o zasadniczą zmianę projektu.
Jacek z Rzepina i Jacek z Katowic podpisali już kiedyś alokację. W chwili obecnej, jak informuje SSC w Protokole z narady kadry kierowniczej z dnia 23.12.2008r. nr SC1/00210/HXK/08/363 zgodzą się na ucywilnienie i zapewne na wiele innych sprzyjających ministerstwu, a szkodliwych dla celników działań.

Koleżanki i Koledzy z ww. izb. Nie pozwólcie im na dalsze szkodzenie SC i kontynuację tych haniebnych działań. To od Was przede wszystkim zależy czy pozwolicie im brać udział w Komisjach czy do tego czasu wywieziecie ich na taczkach.

Konferencja z okazji Światowego Dnia Celnictwa

W drugiej części spotkania odbyła się konferencja pt. ”Modernizacja Służby Celnej”, która stała się forum wymiany poglądów na temat obecnej i przyszłej roli Służby Celnej, w ramach trzech paneli.....W panelu 3: „Status funkcjonariusza celnego” moderatorami byli: Szef Służby Celnej Jacek Kapica i przedstawiciele związków zawodowych działających w Służbie Celnej – Jacek Kraj i Jacek Kloś.
http://www.mf.gov.pl/dokument.php?c...ews&PortalMF=0e292d42d333c43ad0e8b69cb4ea4b35

Konferencja z okazji Światowego Dnia Celnictwa

W drugiej części spotkania odbyła się konferencja pt. ”Modernizacja Służby Celnej”, która stała się forum wymiany poglądów na temat obecnej i przyszłej roli Służby Celnej, w ramach trzech paneli.....

Nie było wymiany poglądów. Po prezentacji przedstawicieli Federacji, spotkanie zostało gwałtownie zakończone. Prowadzący nie dał żadnej szansy na przedstawienie jakichkolwiek uwag do tego tematu. Do wcześniejszych tematów udało się Arturowi Ciesielskiemu wtrącić na siłę (zawsze w niewłaściwym czasie) kilka niewygodnych pytań. Żaden z dyrektorów nie zabrał głosu. Spotkanie było tak prowadzone, aby dyskusji nie było.

maria m.

Należałoby dodać, że oczywiście w czasie niewłaściwym w rozumieniu kierownictwa SC.:D
No i bez przesady z tą siłą (nikomu przecież nie przyłożyłem?) - nazwałbym to raczej jedynie determinacją we wskazywaniu Kierownictwu SC i zaproszonym gościom, że sytuacja w SC nie jest taka słodka jak SSC próbuje manipulując przedstawiać.Mikrofon mi przecież dali dobrowolnie :).
Udało mi się jedynie popsuć humor Kierownictwu SC i zpsuć nastrój propagandy sukcesu i powszechnego zachwytu nad dobrodziejstwami przyszłej ustawy i cudotwórczą mocą działania SSC popieranej przez "większość" srodowiska celniczego.:D
To tylko kawałek zakalca w torcie jakim miała być konferencja- zakłamana i jednostronna.
No i wskazałem, że pieniądze przyznane na usprawnienie SC nie są wynikiem starań SSC ale konsekwencją protestu styczniowego i strachu przed nowym prostestem.

Mario. Przybliż nam proszę w wolnej chwili jak widzą status funkcjonariusza celnego Panowie Jackowie K. Słyszałem, że Jacek Kloś referując, interpretował m.in. stosowanie art. 26 pkt 10 ustawy o SC. Czy to prawda?
Jaki pogląd wyraził w tej materii?
Czy Panowie z Federacji byli oklaskiwani? Powiedzili coś interesującego, o czym powinniśmy poinformować funkcjonariuszy?

Back
Do góry