Burack, Biedrona i inni, nie wyciągajcie proszę pochopnych wniosków na podstawie tego, że Związek działa kompleksowo.
Nie ma powodów, by rezygnować ze spływu, kiedy także osoby zaplanowane do ucywilnienia, wnioskują o normalne zorganizowanie, jak co roku, zlotu "POZNAJ SWÓJ KRAJ". Od kilku lat o tej porze odbywa się ten zlot.
To nie wpływa ani odrobinę na inne działania Związku przecież.
Obok spraw związanych z planami ucywilnienia zajmujemy się równolegle emeryturami, prowadzimy spory zbiorowe w każdej Izbie, rozwiązujemy bieżące sprawy wynikające ze stosunku pracy i służbowego wielu pracowników i funkcjonariuszy, organizujemy kolonie dla dzieci i młodzieży osób zatrudnionych i pełniących służbę w KAS i zajmujemy się wieloma innymi sprawami.
Wpisy czytam w większości i jeżeli sam mam wątpliwości co do podpowiedzi działań to przesyłam do prawników. Nie umknęły mi wpisy Cata, grupy rezerwy i syrenki wawy i inne. Spokojnie, wszystko analizują prawnicy i jeśli są to cenne podpowiedzi to zostaną wykorzystane.
We wtorek mamy zaplanowaną Komisję w sprawie emerytur i zaraz po opublikujemy tryb działań dla osób niezadowolonych z propozycji, także dla ucywilnianych osób. Także przygotowujemy się do przedstawienia trybu działań dla tych co nie otrzymają propozycji.
Związek Zawodowy Celnicy PL to duży Związek, który nie może pozwolić sobie na anomalie w działaniu, bo wszedł KAS. Dlatego realizujemy wiele tematów i spraw jednocześnie w normalnym trybie. To nie stanowi dla nas problemu. Są ludzie, którzy zajmują się wyłącznie organizacją zlotu czy kolonii. To w ogóle nie pochłania czasu Zarządu.