Emerytury !!!

Bardzo dziękuję za pomoc ;) U mnie akurat żona jeszcze będzie pracować więc by na emeryturze nie oszaleć to znajdę sobie jakieś 1/2 etatu by trochę do ludzi wyjść ;) pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje za wskazówki ;)
Żona pracuje?
To dobrze, bo dopiero można poszaleć!
By nie oszaleć, znajdź niepracującą żonę 😁
A swoją oszczędzaj. niech pracuje jak najdłużej :)

Przez to, że funkcjonariuszom na finiszu kariery przyznano takNieo duże dodatki do wynagrodzenia, wielu z nich dochodzi do wniosku, że zwyczajnie żal tej kasy i odchodzić na emeryturę. Skoro można jeszcze przez kilka lat dobrze zarabiać, to po co rezygnować? W efekcie zamiast zachęcać do naturalnej wymiany pokoleniowej, powstał system, w którym nieporadne dziadki będą trzymać się służby niemal do samego końca i pracować nie do emerytury, tylko… do śmierci. Znam takich.
Nieporadne dziadki? Te dziadki i babcie (zachowajmy modną wśród młodych poprawność) mają się zupełnie dobrze.Wiedzą, doświadczeniem zostawiają młodych daleko w tyle. A jeżeli chodzi o sprawność to też nie jest źle :) A tak na końcu to czy to w biurze czy w terenie wolę mieć dziadka (lub babcię) obok siebie bo wiem, że mogę na nich liczyć. Natomiast taka "zetka" to nigdy nie wiem co zrobi w kryzysowej sytuacji. Zniknie w tłumie czy będzie szukać pomocy u kolegi "Czata".

Cyt. J.23 : W jaki sposób celnik ma w 2026 roku wypracowaną maksymalną emeryturę?

A no w taki że ma doliczone cywilne i maxa 75%.

Nie każdy jest chory. Niektórzy brzydzą się udawania przed psychiatrą.

Nikt tu nie wspominał o psychiatrze, a tym bardziej o udawaniu.
Wyobraź sobie, że istnieje mnóstwo chorób, kwalifikujących na dodatek 15% do emerytury,
absolutnie nie związanych z "brakiem piątej klepki" ...

Dziękuje za odpowiedź ; ) Tak, jestem szczęśliwym człowiekiem bo życie nauczyło mnie cieszyć się z drobnych rzeczy ;) Nie mam żadnej kariery zawodowej przed wstąpieniem do Służby Celnej w 1998 roku i zamierzam po przejściu na emeryturę mundurową iść jeszcze do pracy. Czy dobrze w tym momencie myślę, że zamierzając dalej pracować poza służbą(opłacając jednocześnie składki ZUS) i pobierając emeryturę mundurową to tylko w wypadku przejścia na emeryturę w wariancie z Art.15a mam szansę wyrobić sobie jeszcze emeryturę z ZUS I OFE a skorzystanie z przejścia na emeryturę mundurową z wariantu z Art.15aa takiej możliwości mi nie daję?

Nikt nie podpowiedział Ci , że Twój pomysł z przejściem na emkę młodego człowieka , w sile wieku,
Z chęcią do podjęcia pracy, jest fatalnym Błędem . Teraz, kiedy masz możliwość zarobienia około
200tyś. Rocznie Ty chcesz przejść na emkę rzędu 70-90 tys rocznie ! Powoływanie się na żonę
Idącą do pracy jest tragedią . Po kilku miesiącach będzie tzw. Spina. Popracuj jeszcze parę lat ,
Ustaw rodzinę , wykup mieszkania , postaw dom i dopiero idź na emeryturę . Po pierwszym roku
na emeryturze zobaczysz jaka to różnica mieć 200tyś. rocznie , a np. 80 tyś z emki. na opał Cię nie będzie stać itd.,

Back
Do góry